euro 2004
Cristi Geiger
29 martie 2024

Retrospectivă Euro 2004 – Marea surpriză numită Grecia

5/5 - (1 vote)

Continuăm retrospectivele pentru Campionatele Europene din trecut, fiindcă nu mai avem mult de așteptat până la o nouă ediție a turneului final. În cadrul acestui articol mi-am propus să-ți aduc aminte despre ce a fost la Euro 2004.

Turneul final din urmă cu 20 de ani a fost găzduit de Portugalia. Din păcate, la startul competiției nu s-a regăsit și naționala României. Se poate spune că de la această ediție a urmat o decădere a selecționatei pe care o susținem cu toții.

Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat la Campionatul European de Fotbal 2004, dar și cum a ajuns Grecia să producă cea mai mare surpriză din istoria acestor turnee finale. Nu uita să citești și retrospectiva pentru Euro 2000, competiția la care România a depășit faza grupelor. Dar și un material despre Euro 2008, momentul care a consemnat ascensiunea Spaniei.

UEFA Euro 2004 – Faza grupelor

Campionatul European de Fotbal 2004 a început la start tot cu 16 naționale, la fel cum s-a întâmplat și la ediția din 2000. Cele 16 participante au fost împărțite în patru grupe a câte patru echipe.

Din grupa A au făcut parte Portugalia, Grecia, Spania și Rusia. Grupa B de la Euro 2004 a fost compusă din Franța, Anglia, Croația și Elveția. Grupa C le-a avut pe Suedia, Danemarca, Italia și Bulgaria. În fine, din grupa D făceau parte Cehia, Olanda, Germania și Letonia.

Încă din grupe au fost câteva surprize. În primul rând, eliminarea Spaniei din grupa A. Mai departe la Campionatul European 2004 s-au calificat Portugalia (6 puncte) și Grecia (4 puncte). Din grupa B au mers mai departe Franța (7 puncte) și Anglia (6 puncte).

O altă mare surpriză în grupele Euro 2004 a fost eliminarea Italiei. Vicecampioana europeană termina pe poziția a 3-a în grupa C. Primele două clasate erau Suedia și Danemarca, cu câte 5 puncte. Din grupa D au mers mai departe Cehia (9 puncte) și Olanda (4 puncte), iar Germania părăsea turneul.

Campionatul European de Fotbal 2004 – Faze eliminatorii

UEFA Euro 2004 a produs câteva sferturi de finală extrem de echilibrate. Primul a fost între Portugalia și Anglia. Regula golului de aur a fost scoasă, astfel că partidele au durat mult mai mult. Cele două naționale au remizat, scor 2-2, în 120 de minute. Portugalia s-a calificat în semifinale după penalty-uri, scor 6-5.

În schimb, Grecia își continua parcursul uluitor de la Euro 2004 și elimina Franța, campioana en-titre, în sferturi, cu 1-0. Singurul gol al partidei era marcat de Charisteas, în minutul 65. De asemenea, Olanda trecea de Suedia la penalty, scor 5-4, după 0-0 în 120 de minute.

Poate o altă surpriză a fost și eliminarea Danemarcei în sferturi. Danezii erau scoși de Cehia, care a câștigat acel meci de la Campionatul European 2004 cu 3-0. Koller și Baros, cu o dublă, punctau pentru cehi.

În semifinale, Portugalia a trecut de Olanda cu 2-1. Printre marcatorii acelui meci de la Euro 2004 se număra și Cristiano Ronaldo. În cealaltă semifinală, Grecia elimina Cehia după prelungiri, cu 1-0. Dellas marca golul calificării pentru eleni.

Grecia câștigă Euro 2004 în fața gazdei Portugalia

Marea finală de la Campionatul European de Fotbal 2004 s-a desfășurat pe 4 iulie, la Lisabona, pe Stadionul Da Luz, în fața a peste 62.000 de spectatori. Ultimul act le aducea față în față pe Portugalia, țara gazdă, și Grecia, marea surpriză a competiției.

Grecia și-a dus „misiunea” până la capăt și a câștigat cu 1-0 în timp regulamentar. Charisteas a marcat unicul gol al finalei, în minutul 57. Pentru Grecia a fost primul titlu continental din istorie. Așadar, Euro 2004 va rămâne mereu o amintire frumoasă pentru eleni.

Statistici Campionatul European de Fotbal 2004

Să trecem în revistă, pe scurt, și câteva statistici pentru UEFA Euro 2004:

  • S-au marcat 77 de goluri în cele 31 de meciuri la Euro 2004, rezultând 2.48 goluri per meci.
  • Golgheterul turneului final din Portugalia a fost cehul Milan Baros, cu 5 goluri. Wayne Rooney și Ruud van Nisterooy l-au urmat în clasament, cu câte 4 reușite fiecare.
  • Cel mai bun jucător de la Campionatul European de fotbal 2004 a fost grecul Theodoros Zagorakis.
  • Grecia, câștigătoarea Euro 2004, a câștigat 10 milioane de franci elvețieni.

Iată cum a arătat lotul pentru cei mai buni jucători de la Euro 2004:

  • Portari: Petr Cech, Antonios Nikopolidis.
  • Fundași: Sol Campbell, Ashley Cole, Traianos Dellas, Giourkas Seitaridis, Gianluca Zambrotta, Ricardo Carvalho, Olof Mellberg.
  • Mijlocași: Pavel Nedved, Frank Lampard, Zinedine Zidane, Michael Ballack, Theodoros Zagorakis, Luis Figo, Maniche.
  • Atacanți: Milan Baros, Jon Dahl Tomasson, Wayne Rooney, Angelos Charisteas, Ruud van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo, Henrik Larsson.

Concluzii

UEFA Euro 2004 a produs, poate, cea mai mare surpriză din istoria turneelor finale. Grecia a jucat perfect din punct de vedere tactic și a „răpus” Portugalia chiar la ea acasă, în marea finală. Din păcate, la acest European nu a participat și România.

Până la următoarele articole dedicate pentru Campionatul European, te invităm să citești și alte materiale de pe site-ul nostru. Află care sunt Cele mai interesante zece cărți despre sport sau Cele mai bune filme despre sport și vezi care sunt Grupele Euro 2024.

Totodată, poți arunca un ochi și peste articolul Evenimente Sportive 2024. Nu uita și de grupul nostru de Telegram. Spor(t) în toate!