euro 1988
Cristi Geiger
29 martie 2024

Retrospectivă Euro 1988 – Olanda, în premieră „regina” Europei

5/5 - (2 votes)

Ți-am pregătit o nouă retrospectivă pentru una dintre cele mai spectaculoase Campionate Europene din istorie, Euro 1988. Olanda dispunea de cea mai bună generație de fotbaliști, iar aceștia nu au dezamăgit la turneul final găzduit de Germania de Vest.

Din păcate, nici la acest turneu final nu s-a calificat România. UEFA Euro 1988 a fost penultima ediție cu doar 8 echipe la start. Printre ele s-a calificat și Uniunea Sovietică, aflată la ultima competiție majoră cu acest nume.

Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat la Campionatul European de Fotbal 1988, cum a ajuns să ridice trofeul Olanda, dar și ce alte surprize au mai fost pe parcurs. De asemenea, poți citi retrospective și pentru alte turnee finale:

UEFA Euro 1988 – Format și reguli

Euro 1988 a avut la start doar 8 naționale, fiind penultima ediție cu acest format. Printre participante s-a numărat și Uniunea Sovietică, prezentă la ultimul turneu final european cu această denumire.

La startul competiției organizate de Germania de Vest am avut parte și de o debutantă. Este vorba despre Irlanda. În plus, a opta ediție nu a avut-o la start pe Franța, campioana en-titre, care nu a reușit să se califice.

Cele opt echipe de la UEFA Euro 1988 au fost repartizate în două grupe a câte patru echipe. Primele două clasate se calificau în semifinale. Totodată, pentru victorie se acordau doar 2 puncte la Euro 1988.

Euro 1988 – Grupe

În grupa A de la UEFA Euro 1988 erau Germania de Vest, Italia, Spania și Danemarca. Din grupa B făceau parte Uniunea Sovietică, Olanda, Irlanda și Anglia.

Prima grupă de la Euro 1988 a fost dominată de Germania de Vest și Italia. Nemții au terminat primii, cu 5 puncte, la fel ca Italia. Diferența între cele două naționale s-a făcut la golaveraj. Pe trei a încheiat Spania (2 puncte), iar Danemarca era ultima (0 puncte).

În schimb, din grupa B de la Campionatul European de Fotbal 1988 au avansat Uniunea Sovietică (5 puncte) și Olanda (4 puncte). Irlanda, la debut, a reușit să adune 3 puncte, în timp ce Anglia părăsea turneul final fără niciun punct.

Olanda câștiga Euro 1988 cu Van Basten în mare formă

Prima semifinală de la UEFA Euro 1988 a avut loc între Uniunea Sovietică și Italia. Sovieticii s-au impus la final cu 2-0. Lytovchenko și Protasov au punctat pentru „roșii”.

În schimb, Olanda a eliminat Germania de Vest cu 2-1, în 90 de minute. Golul victoriei pentru „Portocala Mecanică” a fost reușit de Marco van Basten, în minutul 88.

Marea finală dintre Olanda și Uniunea Sovietică de la Euro 1988 a avut loc la Munchen. Batavii s-au impus cu 2-0 la final, câștigând primul titlu din istorie. Ruud Gullit și Marco van Basten înscriau în 1988 pentru „Portocala Mecanică”.

Statistici Campionatul European de Fotbal 1988

  • S-au marcat 34 de goluri în 15 meciuri la Euro 1988, rezultând o medie de 2.27 de goluri per meci.
  • Marco van Basten a fost golgheterul UEFA Euro 88. Olandezul a înscris nu mai puțin de 5 goluri.
  • Cel mai bun jucător al turneului final din Germania de Vest a fost desemnat tot Marco van Basten, în 1988.

Iată care au fost cei mai buni jucători de la CE 1988:

  • Portar: Hans van Breukelen.
  • Fundași: Giuseppe Bergomi, Paolo Maldini, Ronald Koeman, Frank Rijkaard.
  • Mijlocași: Giuseppe Giannini, Jan Wouters, Lothar Matthaus.
  • Atacanți: Gianluca Vialli, Ruud Gullit, Marco van Basten.

Concluzii

Euro 1988 a fost, de departe, cel mai bun turneu final european pentru olandezi. Batavii au dominat meciurile din fazele eliminatorii și și-au trecut în palmares primul titlu continental.

Până la alte articole dedicate pentru Campionatul European de fotbal, te invităm să citești și alte materiale de pe site-ul nostru. Vezi Transferuri Fotbal 2024 sau Transferuri Liga 1 2024. Nu uita și de grupul de Telegram BETuri. Spor(t) în toate!