voluntari viitorul, liga 1, 2021
Sebi Raducu
26 aprilie 2021

Voluntari – Viitorul sau derbiul necenzurat a două orgolii mari

Istoric Voluntari – Viitorul – Create din ambiția politică sau emoțională a primarului din Voluntari, respectiv a poate celui mai bun jucător român din istorie, cele două cluburi au reușit în doar 10 ani de existență să-și treacă numele pe lista câștigătoarelor de trofee autohtone. Și apoi să devină o prezență constantă, dar relativ discretă în cadrul primei ligi de fotbal. Ambele cu o Cupă și o Supercupă, ele sunt exemplul că fotbalul românesc poate fi însuși un avion de hârtie (zboară ușor și se rupe repede).

Istoric

Cele două echipe s-au format la un an distanță una de cealaltă, ambele pornind din liga a treia și ajungând să devină obișnuitele primei ligi. FC Voluntari este mai mereu în zona nisipurilor mișcătoare. Cele mai bune performanțe sunt asociate totuși câștigătorii Cupei și Supercupei României în același an (2017 – pentru Voluntari și 2019 – pentru Viitorul). Plus, evident, titlul câștigat de echipa lui Hagi în anul 2017.

Prima întâlnire între cele două echipe a avut loc în prima ligă exact în turul primei ediții în care ilfovenii au evoluat în prima divizie – septembrie 2015. A fost o victorie cu 3-0 la Ovidiu pentru FC Viitorul, avându-l printre marcatori pe Bănel Nicoliță. De atunci majoritatea victoriilor echipei constănțene au venit fără gol primit. S-au înregistrat nu mai puțin de 9 meciuri în care Voluntariul nu a marcat.

Statistici fotbal Voluntari – Viitorul

 • Cea mai mare diferență de scor și cea mai categorică victorie aparține tot Viitorului, care a învins cu 4-0 pe teren propriu rivala din județul Ilfov în august 2019. Se întâmpla ocmai la începutul sezonului de campionat. Pentru echipa lui Hagi aveau să marcheze Gabi Iancu, George Ganea, Lyes Houri și Rivaldinho. Atât Iancu, cât și Ganea, Rivaldinho au mai marcat înainte sau după, având un total de 2 goluri la general în confruntările dintre Voluntari și Viitorul.
 • Cele mai multe goluri marcate într-un meci dintre Voluntari și Viitorul s-au înregistrat în decembrie 2015. Atunci, constănțenii au învins cu 3-2 în deplasare. Partida a înregistrat două duble. Cernat a deschis scorul în min 16, ca apoi Adrian Bălan să readucă Voluntari în joc cu o dublă în min. 29 și 46. Cristi Ganea a reușit și el o dublă proprie în min. 77 și 80 – ultimul gol venit din pasa decisivă a lui Florin Cernat.
 • Tot Viitorul are și cea mai lungă perioadă de invincibilitate – 9 meciuri între iulie 2017 și octombrie 2020 – 5 victorii și 4 egaluri, față de cea foarte scurtă a Voluntariului din 2017 – 1 victorie și 2 egaluri, în contextul câștigării Cupei și Supercupei României. De menționat că victoriile Viitorului au presupus cel puțin două goluri marcate de aceștia. În acest an, cele două vor juca pentru prima dată în luna mai.
 • În total, cele două s-au întâlnit de 14 ori în campionat, cu 9 victorii ajunse la Ovidiu, iar Voluntariul ciupind doar 1 victorie și 4 egaluri, cu un golaveraj de aproape 30 de goluri marcate în total (21 de Viitorul și 6 de ilfoveni). De menționat că singura dată când s-au întâlnit în afara Ligii 1 – fie faza regulată sau play-out, a fost în cadrul Supercupei României în 2017, când constănțenii veneau ca și campioni, iar ilfovenii câștigători de Cupă.

Antrenori implicați în Voluntari – Viitorul

Singurul antrenor care a avut șansa să le antreneze pe amândouă la o distanță de timp relativ scurtă una de cealaltă a fost Bogdan Vintilă – a cărui bornă de antrenor rămâne sezonul 2019-2020 la FCSB. Fiind unul dintre jucătorii aduși de Hagi la Bursaspor, machedonul avea să continue ca și mentor devenind secundul lui Hagi în 2010 la scurta aventură de la Galatasaray.

De acolo avea să intre în sfera clubului Viitorul, unde a evoluat de la juniori la secund la principal, fiind pe bancă aproape un sezon întreg în ediția 2013-2014, ca apoi să revină scurt timp ca interimar în staff-ul lui Hagi. Pentru Vintilă și Viitorul avea să primul sezon fără emoții în clasament. Atunci, Viitorul a terminat pe locul 12, la o distanță lejeră de retrogradare, plus retragerea Vasluiului din competiție.

După o aventură scurtă la naționala de juniori U-17, avea să revină în peisajul primei ligi – fiind antrenorul patalama – licență și experiența ligilor inferioare – la FC Voluntari. Acolo a antrenat în primele șase etape ca apoi să fie schimbat cu Flavius Stoican. Din cauza conjuncturii, nu a prins niciun duel între cele două.

Hagi, nașul ilfovenilor

Datorită poziției sale, aproape irefutabile – pentru că doar voința lui schimbă organigrama, ierarhia și aproape tot mecanismul clubului, Gheorghe Hagi are cel mai mare număr de meciuri împotriva celor de la FC Voluntari – 13 meciuri. Hagi a strâns 7 victorii, 4 egaluri și o înfrângere, aceea din Supercupă. Nu același lucru se poate spune despre actualii antrenori.

Numit în perioada Revelionului, Bogdan Andone are deja o victorie în fața Viitorului ca antrenor al Voluntariului. E de fapt singura a ilfovenilor în Liga 1 în fața constănțenilor, chiar în februarie 2021.

De partea cealaltă, Anghel a fost alături de Hagi la majoritatea performanțelor sale pe post de secund, metodist și portavoce a principalului. El avea deja experiența de principal, fiind responsabil de promovarea din C în B, din B în A și de salvarea de la retrogradare din 2013.

Jucători

Deși apropiate ca și conjunctură de timp, performanța a venit în mod diferit în ceea ce privește momentul și locul pentru cele două cluburi. Acest fapt a făcut ca una să devină o oportunitatea pentru tinerii potențiali, prea neexperimentați și anonimi pentru a fi căliți direct în duelurile importante din prima ligă. Astfel, Viitorul a fost clubul care a pompat mulți jucători tineri spre Voluntari, pentru a fi rulați și în timp. Aceștia au ajutat la rândul lor la promovare și la câștigarea Cupei. Dintre aceștia, îi putem enumera pe:

 • Bogdan Țîru (în 2013-2014 și 2015-2016)
 • Cosmin Achim
 • Florin Tănase (2013-2014)
 • Mihai Voduț și Bogdan Mitache (în 2013-2014 și 2017-2018)
 • Gabriel Deac, Bogdan Vasile, Alin Cârstocea, Dragoș Balauru (2014-2015)
 • Sergiu Moga (2014-2015 și 2015-2016)
 • Răzvan Horj (2017-2018)
 • Robert Hodorogea (2018-2019)
 • Alexandru Mățan (2019-2020), Eric (2019-2020), Valentin Cojocaru (2019-2020) – toți de la Hagi/Viitorul spre Voluntari
 • Răzvan Grădinaru (2020-2021 – Voluntari spre Viitorul).

Cernat a scris istorie pentru ambele echipe

Cel mai important rămâne însă Florin Cernat care a jucat ultimele sale sezoane din cariera de fotbalist la FC Viitorul (2015-2016) și FC Voluntari (2016-2018), jucând până la 38 de ani cu banderola de căpitan la ambele cluburi. De altfel, el a apucat să joace în patru astfel de dueluri și să înscrise pentru fiecare în mod separat, un lucru destul de rar și cu atât mai special pentru cineva la vârsta sa.

Singurul său meci la Viitorul împotriva Voluntariului a fost o victorie cu 3-2 în deplasare, în luna decembrie 2015. Atunci a evoluat cu nr. 10 și cu banderola de căpitan de la început până la finalul meciului. În plus, el a deschis scorul în min. 15 și a oferit pasa decisivă la golul de 3-2 in min. 80. La Voluntari, a mai prins trei dueluri cu FC Viitorul, dar unul singur i-a adus șansa să înscrie din nou, de data asta pentru ilfoveni.

Spre deosebire de perioada Viitorul, la Voluntari Cernat nu a câștigat niciun meci și nici nu a evoluat toate minutele. În două situații a început ca titular și a fost schimbat în repriza secundă. Iar în ultimul meci a intrat pe poziție de rezervă. În octombrie 2016, când a început ca titular în meciul din deplasare de la Ovidiu, pierdut cu 2-1, Florin Cernat avea să deschidă scorul în min. 8 și să decidă soarta acestuia pentru prima repriza. Constănțenii au revenit abia după pauză, marcând imediat după ce Cernat a ieșit de pe teren.

Cei mai longevivi jucători implicați în Voluntari – Viitorul

Dintre jucătorii actuali, printre cei mai longevivi sau cu experiențe trecute care s-au acumulat în timp, doar doi se pot lăuda cu un număr impresionant de meciuri între Viitorul și Voluntari – 9 partide – jucate de Sebastian Mladen – veteranul constănțenilor și Aurelian Chițu – atacantul întors de tot atâtea ori de câte ori a fost respins de cluburile străine.

Mladen a prins toate meciuri cu Voluntari în campionat, reușind să-și treacă numele inclusiv pe lista marcatorilor într-o situație în care echipa sa a câștigat în deplasare cu 2-1, noiembrie 2018. Pasa a fost oferită atunci de Ianis Hagi. Din cele nouă meciuri, opt le-a început ca titular și șapte le-a terminat pe teren fără a fi schimbat, primind în două rânduri cartonaș galben.

De partea cealaltă, Aurelian Chițu a adunat tot atâtea meciuri. În plus, el a prins și duelul din Supercupa ce avea să aducă al doilea trofeu în Voluntari. Atacant la bază, el nu reușit să înscrie ca și Mladen. Se poate lăuda, în schimb, cu o pasă decisivă oferită într-o victorie, 2-1 pe teren propriu în 2017. Din cele nouă meciuri, șapte le-a început ca titular și de trei ori a fost schimbat în repriza secundă, primind un cartonaș galben.

Statisticile jucătorilor actuali

Dintre jucătorii aflați în lotul actual, cel mai bun marcator al ilfovenilor este spaniolul Jefte Betancour cu 6 goluri. Ibericul e susținut din spate de mijlocașul central Ion Gheorghe – cu 5 goluri. Acesta a prins ambele meciuri din campionatul regulat cu Viitorul, dar fără mari realizări.

De partea cealaltă, cel mai bun marcator, Kevin Luckassen, a plecat în ianuarie 2021. El strânsese 9 goluri, unul dintre ele chiar împotriva Voluntariului într-o victorie cu 2-0 în deplasare. Totuși, din urmă vine rapid Andrei Ciobanu. El a fost una dintre figurile interesante ale naționalei de tineret la europeanul din Ungaria. Acesta a adunat șapte goluri și a jucat în ambele meciuri împotriva lui FC Voluntari din sezonul regulat.

Ultimele cinci rezultate

Ilfovenii au reușit doar două victorii în fața celor de la Viitorul. Dar amândouă au fost decisive pentru parcursul ulterior. Una i-a adus un trofeu – Supercupa în 2017 și alta i-a adus un avantaj în lupta pentru evitarea retrogradării. Majoritatea meciurilor au fost destul de complicate și cu rezultate șterse. Nu mai puțin de patru meciuri s-au încheiat cu remize albe.

Interesant, Voluntari nu a câștigat niciodată pe teren propriu în fața lui Viitorul. Echipa ilfoveană a reușit să marcheze în duel direct doar de trei ori în șapte ocazii. Este un lucru care ar putea să fie o veste bună pentru constănțeni. Aceștia ar avea nevoie de o remiză, deși istoricul îi recomandă ca marcatori.

 • 08.02.2021 – Viitorul Constanța – FC Voluntari 0-1 (Liga 1)
 • 19.10.2020 – FC Voluntari – Viitorul Constanța 0-2 (Liga 1)
 • 06.07.2020 – FC Voluntari – Viitorul Constanța 0-0 (Liga 1 – play-out)
 • 29.02.2020 – Viitorul Constanța – FC Voluntari 0-0 (Liga 1 – play-out)
 • 09.12.2019 – FC Voluntari – Viitorul Constanța 1-2 (Liga 1)

Ținând cont de forma Viitorului și de statutul Voluntariului, pare mai mult ca sigur ca nicio echipă să nu piardă, niciuna să nu câștige. Singura problema pare numărul de goluri. Remiza albă este o recomandare oferită de istorie și statistică. Șanse mari ca acest scenariu nedorit să se repete. Nu uita că despre fotbalul românesc vorbim și în podcastul nostru, BETuri Show!