paok panathinaikos , fotbal grecia
Sebi Raducu
23 aprilie 2021

PAOK – Panathinaikos sau cum să scrii Boloni în limba greacă

PAOK – Panathinaikos – un derby fierbinte! Grecii complicați ca orice popor se bucură mereu de istoria și tradiția unei rivalități de conjunctură sau de durată în funcție de momentul competiției – iar Salonic și Atena au oferit mereu pretexte de complicații la nivel sportiv și social care să surexcite interesul publicului suficient de mult cât să rămână relevanți în fenomen. De asemenea, ambele au avut la un moment în comun un trifoi cu patru foi.

PAOK – Fondare și palmares

Originile celor de la PAOK era legat de Hermes SC, clubul sportiv format în 1875 de comunitatea greacă din Pera – un district din Constantinopol. Clubul din Salonic a fost fondat în aprilie 1926. Despre asta am scris mai multe în prefața meciului jucat de de PAOK cu Olympiacos, așa că nu vom insista prea mult aici.

La nivel de trofee, PAOK are doar trei titluri și șapte cupe,. Se poate lăuda însă cu faptul că nu a retrogradat niciodată din prima ligă la fel ca rivala Panathinaikos. De asemenea, PAOK e singura echipă din Grecia care a reușit dubla cupă-campionat fără să fie învinsă în prima divizie. Și la nivel european nu stă deloc rău.

PAO – Fondare și palmares

Panathinaikos s-a înființat în februarie 1908 la inițiativa a 40 de atleți conduși de Georgios Kalafatis să-și întemeieze propria structură sportivă și să se detașeze de Clubul Sportiv Panellinios. Dorința era ca noul club de fotbal să fie deschis tuturor cetățenilor din Atena și din Europa binevoitori să li se alăture fraților Kalafatis. Aceștia au adus un englez ca și antrenor la primul an din existență – John Cyril Campbell.

Panathinaikos este cel mai prolific club grec în competițiile europene – fiind singurul care a atins o finală de cupă europeană în Cupa Campionilor Europeni – 1971 – pierdută cu 0-2 în fața lui Ajax. S-au mai adăugat încă două semifinale. PAO este și singura echipă greacă participantă în Cupa Intercontinentală.

Recent, tot atenienii au atins sferturile Ligii Campionilor și Cupei UEFA de două ori. Astfel, „verzii” menținându-se ca una din cele populare echipe din Grecia. Evident, trebuiesc menționate cele 20 de campionate, 18 cupe, 3 supercupe și opt situații de event.

Date importante despre PAOK – Panathinaikos

 • Primul meci dintre cele două s-a înregistrat în campionatul panelenic la începutul anului 1931, în februarie, când PAO învingea cu 3-1 în deplasare pe PAOK. Reușea astfel prima victorie într-un lung șir obținut în fața rivalilor de la Salonic. În retur, aveau să învingă cu 7-1, un scor care avea să rămână în istoria derbiului ca și cea mai mare diferență de scor dintre cele două și implicit cea mai categorică victorie a uneia dintre combatante.
 • Luna aprilie a adunat până acum 20 dueluri între Panathinaikos și PAOK. Au fost 10 victorii pentru verzi, 8 pentru negri și 2 egaluri rămase indecise. Cel mai mare scor s-a înregistrat chiar în 1964 pe terenul lui Panathinaikos, care a învins cu 4-0. Cele mai multe rezultate s-au terminat la o diferență de un gol.
 • Cea mai lungă perioadă de invincibilitate pe stadionul din Salonic aparține lui PAOK. Aceasta a legat o serie de nouă meciuri consecutive fără înfrângere între 1971 și 1979 – 2 egaluri și 7 victorii.
 • În total, cele două s-au întâlnit în campionatul grec de 141 de ori. S-au înregistrat 66 victorii de partea atenienilor, Salonicul ciupind la rândul lor 43 de victorii și 32 de egaluri. 70 meciuri au fost jucate în orașul echipei gazdă – care a reușit să câștige de 35 de ori și să remizeze în 15 rânduri în fața lui Panathinaikos. Per total, din cele 185 de meciuri disputate în toate competițiile – cele mai multe au fost câștigate de atenieni – 90.

Antrenori

De-a lungul istoriei, șase antrenori au antrenat cele două cluburi grecești la un moment dat. Au fost trei autohtoni:

 • Lakis Petropoulos – de 3 ori la Panathinaikos și 1 dată la PAOK
 • Angelos Anastasiadis – de două ori la PAOK și o dată la Panathinaikos
 • Giorgios Donis – o dată la PAOK și o dată la Panathinaikos).

Dar și trei străini:

 • Gunder Bengtsson din Suedia
 • Fernando Santos din Portugalia
 • Ladislau Boloni din România.

Dintre cei menționați mai sus, Lakis a câștigat cele mai mare număr de trofee – două campionate și două cupe pe banca tehnică a lui Panathinaikos. Iar singurul străin care a câștigat cel puțin un trofeu cu una din cele două a fost a fost suedezul Gunder Bengtsson, responsabil de două Cupe consecutive ale Greciei la sfârșitul anilor 80.

PAOK – Panathinaikos – Boloni a stat pe banca ambelor

Singurul român care a reușit să fie pe banca ambelor echipe, fiind în prezent chiar antrenorul uneia dintre rivale, Ladislau Boloni a avut prima experiență grecească la PAOK. Acolo a stat un an, între iulie 2011 și august 2012. Românul a fost pe bancă împotriva actualei sale echipe de patru ori, obținând două victorii și 2 înfrângeri. Toate disputele au avut loc în campionat, victoriile fiind fără gol primit.

De la venirea sa la Panathinaikos, a adunat deja 3 partide împotriva celor din Salonic – 2 victorii și 1 înfrângere. Toate cu trei goluri marcate în totalul celor 90 de minute și cel puțin un gol înscris de atenieni!

Stomatologul decar nu a fost nici primul, nici ultimul român prezent pe banca tehnică într-un derbi dintre PAOK și Panathinaikos. Seria a fost deschisă încă din anii 80 de Ștefan Kovacs, care a sosit la Panathinaikos mai întâi ca director tehnic și apoi a preluat banca tehnică a atenienilor. Acesta a fost pe bancă din această postură la dubla din semifinalele Cupei Greciei, care a adus trofeul în 1982.

De partea cealaltă, primul antrenor român angajat de PAOK Salonic a fost Ilie Dumitrescu la mijlocul anilor 2000. El a prins o jumătate de an (2006) între februarie și octombrie la clubul vulturilor – cu două derbiuri bifate împotriva atenienilor și ambele pierdute la un gol diferență.

Cel mai reputat antrenor român la PAOK – Răzvan Lucescu. El are un palmares perfect în patru dueluri cu Panathinaikos (4 victorii – toate fără gol primit, 2-0, 2-0 3-0 și 4-0), rezultatele fiind adunate între 2017 și 2019.

Antrenori actuali

La nivelul duelului de azi, cei doi antrenori sunt în poziții diametral opuse, românul având 65 de ani și Pablo Garcia de la PAOK doar 41 de ani. S-au întâlnit până acum în cele trei meciuri disputate de cele două în acest sezon și au consemnat două victorii ateniene și una pentru Salonic. Interesant că ambii au fost angajați la cele două cluburi în a doua jumătate a lunii octombrie 2020, având mai puțin de șase luni de continuitate.

Jucători

Panathinaikos a fost prima echipă din Grecia care a legitimat un jucător din România, în persoana atacantului campion cu FC Argeș în 1979 – Doru Nicolae. Acesta a stat la echipa ateniană două sezoane în 1981 și 1983. El a fost urmat de Dănuț Lupu în anii 90 și Erik Lincar, Lucian Sânmărtean și Dumitru Mitu în anii 2000. Dintre aceștia, doar bistrițeanul reușind să bifeze un meci între Panathinaikos și PAOK.

De partea cealaltă, la Salonic au evoluat tot cam atâția jucători, primii fiind în anii 90 în persoana lui Gheorghe Ceaușilă (1994) și Ionel Pârvu (1996-1998). Ambii au prins un singur derbi fiecare la activ cu Panathinaikos, primul în cupă, celălalt în campionat. Cei mai mulți români au fost legitimați după anul 2000 . Toți cu o legătură specială cu Rapid, Dinamo, Steaua sau echipa națională. Vorbim aici de Cosmin Bărcăuan, Costin Lazăr, Răzvan Raț și Alin Toșca.

Cele mai multe partide între PAOK și Panathinaikos au fost jucate de Costin Lazăr – 11 derbiuri (una cu banderolă de căpitan la braț). În 10 din ele a început ca titular și de patru ori a evoluat până la finalul partidei. Aici sunt incluse atât meciuri din prima ligă, cât și din Cupa Greciei. Ceilalți doi internaționali Cosmin Bărcăuan și Răzvan Raț au evoluat în patru, respectiv trei partide ale lui PAOK împotriva celor de la Panathinaikos.

PAOK – Panathinaikos – Jucători care au trecut pe la ambele tabere

Se remarcă:

 • Angelos Anastasiadis
 • Percy Oliveras
 • Pantelis Konstantinidis
 • Dimitris Salpingidis
 • Konstantinos Charalampidis
 • Sandor Torghelle
 • Filippos Darlas
 • Bryce Moon
 • Vitolo
 • Ergys Kace
 • Giannis Mystakidis
 • Achilleas Poungouras
 • Mauricio

Statistici fotbal PAOK – Panathinaikos

În ceea ce privește jucătorii din prezent, cei de la PAOK Salonic se laudă cu polonezul Karol Swiderski cu 9 goluri și 7 pase decisive în acest sezon. De asemenea, el se poate lăuda cu un total de 9 derbiuri jucate și 2 goluri marcate împotriva lui Panathinaikos.

Atenienii se bazează pe golgheterul brazilian Carlitos cu 6 goluri. Acesta nu a reușit să înscrie împotriva lui PAOK, dar a jucat două meciuri.

Deși retras, unul dintre cei mai importanți fotbaliști din istoria naționalei Greciei și a fotbalului grec- Dimitris Salpingidis se poate lăuda cu un total de 8 goluri în derbi în tricoul ambelor echipe, la fel ca și Georgios Georgiadis, primul având jumătate la echipa din Atena și jumătate la cea din Salonic.

Un detaliu interesant rămâne faptul că amândouă au întâlnit Rapidul în cea mai bună perioadă din istoria giuleștenilor. Prima a fost PAOK în Giulești și a pierdut cu 0-1 în toamna lui 2005. Iar a doua Panathinaikos, care a făcut o remiză albă pe stadionul Olimpic din Atena în iarna lui 2006.

La Rapid, de fiecare dată a fost antrenor Răzvan Lucescu și echipa sa nu a pierdut și nici nu a primit gol. Singurul jucător din echipele grecilor care a prins ambele meciuri împotriva Rapidului în tricouri diferite a fost chiar Dimitris Salpingidis.

Ultimele cinci rezultate

Panathinaikos a reușit odată cu venirea lui Boloni ca antrenor să obțină și să spargă un șir cinci meciuri consecutive fără înfrângere al celor de la PAOK în fața atenienilor, toate meciurile fiind disputate în 2020. Cele două victorii obținute de mureșean au fost pe terenul lui Panathinaikos. Meciurile au presupus fix trei goluri marcate în meci (2-1 și 3-0), echipa verde reușind să se mențină în zona de cupe europene.

PAOK este totuși neînvinsă în duelurile de la Salonic cu Panathinaikos, începând cu mai 2017 – aproape patru ani fără înfrângere – 4 victorii ale echipei lui Lucescu și 2 egaluri. Sunt în total șase meciuri în care atenienii au marcat o singură dată și atunci printr-un străin – catalanul Cantalapiedra.

 • 04.04.2021 – Panathinaikos – PAOK 3-0 (Superliga)
 • 14.03.2021 – Panathinaikos – PAOK 2-1 (Superliga)
 • 20.12.2020 – PAOK – Panathinaikos 2-1 (Superliga)
 • 08.07.2020 – PAOK – Panathinaikos 0-0 (Superliga)
 • 13.06.2020 – Panathinaikos – PAOK 0-0 (Superliga)

Meciul va fi unul extrem de jucat și disputat cu ambele echipe fiind dispuse să-și apere propria situație decât să riște un avantaj nesigur. Un egal nu ar fi ieșit din comun, dar nicio victorie a gazdelor. Desigur, atenienii nu trebuie scoși din ecuație. Mai ales că au o serie pozitivă. Dar la Salonic încă nu au spart gheața.