faza grupelor euro 2020
Dan Oancia
24 iunie 2021

Faza grupelor EURO 2020 – Analiză și concluzii

„Acum începe adevăratul EURO”, o spun mulți dintre microbiști, la sfârșitul fazei grupelor unei ediții-premieră, care a reunit la start 24 de echipe. Nu au fost surprize în ceea ce privește calificatele, însă au existat echipe care au făcut doar figurație pe teren, cum era de așteptat. Citește aici analiza BETuri.ro pentru faza grupelor Euro 2020.

Top & flop din faza grupelor

Am văzut o Italie care merge ceas, o națională a Danemarcei care a trecut prin momente grele de care a știut cum să se folosească și s-a revitalizat. O Belgie care s-a ridicat pe măsura așteptărilor, dar care pare poate prea dependentă de Lukaku și De Bruyne.

O Ucraină norocoasă, care s-a calificat grație rezultatelor ulterioare din alte grupe și o Olandă ce, în premieră, a terminat grupa cu toate meciurile câștigate și cu cel mai prolific atac.

O Anglie lipsită de fantezie și fără mari rezultate în fața porții, însă fără gol primit. Cehia care, momentan, se identifică și respiră prin inspirația lui Schick.

Spania, mai neputincioasă în fața porții decât ne așteptam, însă descătușată într-o ultimă partidă decisivă.
„Grupa morții”? Cu recorduri căzând la picioarele lui Cristiano Ronaldo, cu suporteri maghiari incandescenți care au dat savoare meciurilor și cu o Ungarie ce n-a plecat capul în fața nimănui.

Iar până aici am vorbit doar de cei care se încadrează la capitolul „remarcați”.

Grupa A – EURO 2020 faza grupelor

În grupa A de la Euro 2020, cu Italia pe „Olimpico” în toate cele trei partide, foarte puțini erau cei care se îndoiau de ocupanta primei poziții. Mai ales că din ea au mai făcut parte Țara Galilor, Elveția și Turcia.

Squadra Azzurra, deși nu are în lot numele de altădată, a arătat ca o echipă de club a căror jucători evoluează împreună, săptămână de săptămână: închegată, încrezătoare, stăpână pe sine. A fost chirurgicală. Trei apariții, trei victorii, niciun gol primit și șapte marcate. Astfel că selecționata antrenată de Mancini a ajuns la un șir de 11 victorii consecutive fără să-i fie poarta perforată.

Surprinzătoare, în mod negativ, apatică și fără sens a fost Turcia celor trei campioni „francezi” de la Lille: Celik, Yazici și Burak Yilmaz. Selecționata „Semilunei” a părut mai degrabă un sparring partner nu doar pentru Italia, dar și pentru Țara Galilor și Elveția. Nu a făcut niciun punct, contraperformanță pe care doar Macedonia de Nord a mai atins-o.
Țara Galilor și Elveția și-au împărțit „pâinea” și au terminat grupa cu un total de 4 puncte. Golaverajul a făcut ca galezii să termine pe poziția secundă (+1), iar elvețienii pe trei. Ambele echipe au mers la braț mai departe. Avantaj Țara Galilor, care a evitat Belgia în optimi.

Grupa B – faza grupelor EURO 2020

Și grupa B a avut o echipă care a dominat autoritar. Însă, spre deosebire de Italia, Belgia a arătat momente de slăbiciune în joc. Cum a fost prima repriză a meciului de la Copenhaga, cu Danemarca. Gazdele au condus la pauză, la finalul unei reprize în care „diavolii roșii” nu au contat în fața porții adverse. A fost nevoie de intrarea lui De Bruyne, ca scorul să fie întors.

Marea rocadă s-a produs în ultima etapă. Danezii, pentru care totul părea pierdut, au reușit să folosească „momentul Eriksen” și l-au transformat într-un catalizator de energie. „Parken Stadium” a părut un vulcan în meciul cu Rusia, decisiv pentru calificare. Suporterii și jucătorii au părut conectați, iar emulația creată i-a împins pe „vikingi” spre o nesperată victorie cu 4-1.

Danemarca a fost „catapultată” pe 2, Finlanda a căzut pe trei iar rușii au terminat ultimii. Finlandezii au rămas cu prezența istorică la primul lor turneu final și cu o primă victorie. Rușii, cum mâna goală.

Grupa C – EURO 2020 faza grupelor

În primele trei grupe au fost singurele trei echipe care au terminat pe prima poziție cu 9 puncte. Poate cea mai lipsită de interes grupă, jucată în bună măsură la București.

Macedonia a arătat depășită de la prima apariție pe gazon, chiar dacă golurile victoriei Austriei au venit cam târziu. Iar la polul opus, Olanda a avut un singur moment de slăbiciune, transpus în cinci minute, în care a încasat două goluri de la Ucraina. „Portocala mecanică” a revenit, însă, și a câștigat partida, 3-2. Le-a câștigat și pe următoarele două și a cumulat 9 puncte, fiind echipa cu cea mai bună ofensivă din grupe – 8 goluri marcate.

O bătălie foarte interesantă din faza grupelor Euro 2020 s-a dat între Austria și Ucraina, la București. Au câștigat austriecii și au terminat pe locul secund, după un joc în care ucrainenii nu au fost în stare de nimic. Însă, până la urmă, soarta a fost și de partea naționalei lui Shevchenko. Grație rezultatelor ulterioare, a rămas între cele mai bune patru ocupante ale poziției a treia și va juca o optime.

Grupa D – EURO 2020 faza grupelor

În grupa D, Anglia a părut mai slabă și mai puțin capabilă de cât era de așteptat. Selecționata Albionului a jucat doar pe „Wembley”, acolo unde va evolua și în optimi, dar și în meciurile următoare, dacă se va califica.
Englezii au marcat de doar două ori – ambele goluri Sterling – în trei partide. Au terminat 0-0 cu Scoția, dar au obținut două victorii la limită cu Croația și Cehia. 7 puncte suficiente pentru prima poziție.

Grupa a purtat mai degrabă amprenta Cehiei și a atacantului Shick, cu golul de la aproape 50 de metri, marcat la Glasgow, în meciul cu Scoția. Croația nu mai e nici pe departe echipa din 2018, care ajungea în finala Campionatului Mondial. Însă a terminat totuși pe poziția a doua și s-a calificat direct în optimi, grație victoriei cu 3-1 din ultimul meci, cu Scoția, care i-a adus un gol în plus marcat față de Cehia. Și pe cehi îi vom vedea în optimi, aflându-se pe unul dintre cele patru locuri trei cu „undă verde”.

Grupa E – EURO 2020 faza grupelor

Poate cele mai complicate calcule au fost în grupa Suediei, Spaniei Slovaciei și Poloniei. Toate aveau șanse de calificare înaintea jocurilor din ultima etapă, însă doar două au reușit să facă pasul mai departe, exact în ordinea menționată anterior.

„Furia roja” a avut emoții din pricina celor două prime egaluri. Însă s-a dezlănțuit contra Slovaciei și a realizat, în cele din urmă, scorul grupei: 5-0.

Polonia a fost marea dezamăgire și a terminat ultima în grupă, după începutul cu înfrângere în fața Slovaciei. Lewandowski nu a putut fi omul decisiv în nicio partidă. Chiar și în ciuda „dublei” contra Suediei, în care echipa sa a cedat cu 2-3.

Grupa F – faza grupelor EURO 2020

„Grupa morții”, așa cum a fost numită cea din care au făcut parte Franța, Germania, Portugalia și Ungaria a fost un roller coaster. Rezultate surprinzătoare, multe goluri și recorduri doborâte în această etapă din faza grupelor Euro 2020. Ronaldo, cum era de așteptat, a ieșit în evidență. Conduce clasamentul golgeterilor, cu cinci reușite în faza grupelor și a bătut importante recorduri. Trecem în revistă doar faptul că a devenit cel mai bun marcator din istoria Europenelor și cel mai bun marcator din istoria turneelor finale. Mai sunt recorduri ce așteaptă să cadă.

În sfârșit, Ungaria nu a fost doar un sparring partner. A visat frumos în meciul cu Germania, din ultima etapă, pe care a ținut-o în șah, chiar la Munchen. Nemții s-au calificat după un gol venit în minutul 84, cu care i-au egalat pe maghiari la 2. Franța a câștigat grupa și va juca optimea la București.

Faza optimilor de finală – fotbal EURO 2020

Cărțile au fost făcute în faza grupelor Euro 2020, iar fazele eliminatorii vor începe după două zile de pauză. În faza grupelor Euro 2020 s-au marcat 94 de goluri. Ce urmează? Pe hârtie ne așteaptă „blockbustere”, cum e cel de la Sevilla, dintre Belgia – Portugalia, respectiv partida de pe „Wembley”, Anglia – Germania.

Așa cum v-am obișnuit în prima fază a competiției, și în continuare echipa BETuri vă va ține la curent cu toate noutățile și informațiile referitoare la EURO 2020. Zi de zi, pe site-ul BETuri veți putea citi avancronici și analize ale partidelor și, sperăm noi, vă vom oferi cât mai multe ponturi câștigătoare.

Optimi de finală

Sâmbătă, 26 iunie

19.00 Țara Galilor – Danemarca (Amsterdam, „Johan Cruyff Arena”)
22.00 Italia – Austria (Londra, „Wembley”)

Duminică, 27 iunie

19.00 Olanda – Cehia (Budapesta, „Ferenc Puskas”)
22.00 Belgia – Portugalia (Sevilla, „La Cartuja”)

Luni, 28 iunie

19.00 Croația – Spania (Copenhaga, „Parken Stadium”)
22.00 Franța – Elveția (București, „Arena Națională”)

Marți, 29 iunie

19.00 Anglia – Germania (Londra, „Wembley”)
22.00 Suedia – Ucraina (Glasgow, „Hampden Park”)

Așa cum am făcut și pentru faza grupelor Euro 2020, vom încerca să vă oferim avancronici 1X2 valoroase. Spor(t) la pariuri inspirate!