Cine va fi golgeter la Campionatul Mondial

Miroslav Klose

Campionatul Mondial poate fi privit din foarte multe unghiuri. Pe de o parte avem fanii de pe stadioane, dar mai ales cei din fața micilor ecrane. Și asta nu e tot. Pariurile sportive, cotele remarcabile, dar și cei 736 de atleți implicați în turneu sunt tot atâtea motive de a sărbători Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia. Mai mult, dintre acești peste 700 de jucători, doar unul (cel mult doi sau trei) se va încorona cu titlul de golgeter al competiției. În general, prima șansă o au jucătorii națiunilor puternice, care au, cel puțin teoretic, șansa unui parcurs mai lung, dar nici jucătorii echipelor mici nu sunt excluși de la această discuție.

Golgeterii all-time

Dacă ne referim strict la numărul de goluri marcate în total la turneele finale ale Campionatului Mondial, avem un podium extrem de prețios. Pe locul al treilea se situează germanul Gerd Müller, Acesta a marcat 14 goluri pentru Germania de Vest la două dintre edițiile Cupei Mondiale (1970 și 1974). Este jucătorul de pe podium cu cea mai bună rată de meciuri jucate versus goluri înscrise. (13/14). Mai mult, în 1974 el chiar a devenit campion mondial. Pe locul al doilea în topul all time al marcatorilor de la Campionatul Mondial se situează brazilianul fost la Barcelona, Inter și Real Madrid, Ronaldo cu 15 goluri în 19 partide. Ronaldo Luís Nazário de Lima a reușit să devină și dublu campion mondial în 1994 și în 2002.

Cele 15 goluri ale lui Ronaldo, goluri marcate la Campionatul Mondial (patru ediții consecutive) păreau a fi un record greu de egalat, până să apară în prim-plan gemranul Miroslav Klose, care a reușit 16 goluri în 24 de meciuri. El a bifat tot patru faze finale ale Mondialului. Primul meci al său la turneele finale, desfășurat în Coreea de Sud și Japonia în 2002, a însemnat un hattrick în fața Arabiei Saudite. Meciul s-a încheiat cu 8 la 0 în favoarea nemților.

Și Klose a devenit campion mondial în 2014, deși nu a mai fost o piesă indispensabilă pentru naționala germană. Momentan, aceste recorduri sunt departe de a fi atinse, iar o serie de pariuri pe această temă ar primi cote astronomice. De exemplu, Lionel Messi, ajuns la 31 de ani și probabil la ultimul (sau în cel mai rău caz la penultimul Campionat Mondial) are doar 5 goluri la turneele finale, marcate în 14 partide, în timp ce rivalul său Cristiano Ronaldo nu a marcat decât trei goluri în 13 partide la Campionatul Mondial.

Campionatul Mondial – golgeterii ultimelor patru ediții

Nu am ales întâmplător acest interval, motivele fiind extrem de interesante. În primul rând, nu au existat două turnee finale cu același golgeter. În al doilea rând, acest titlu a început să se câștige cu tot mai puține goluri și să se împartă între mai mulți jucători, care și-au trecut astfel numele în legendă. Astfel, la Campionatul Mondial din 2002, desfășurat pentru prima dată pe pământ asiatic, brazilianul Ronaldo s-a impus detașat cu opt goluri marcate în șapte meciuri. Două dintre acestea au fost înscrise chiar în finala împotriva Germaniei.

În 2006, pe terenul nemților, s-a impus Squadra Azzurra, marea absentă din Rusia. Cu toate acestea, golgeterul all-time al Mondialelor, Miro Klose (fost la Bremen, Bayern și Lazio), și-a adjudecat mult râvnita distincție de golgeter cu doar cinci reușite. Germania a ajuns doar până în semifinale în 2006.

A urmat Campionatul Mondial din Africa de Suddin 2010, unde doar pentru a treia oară în istoria turneelor finale (1962, 1994 anterior) titlul de golgeter a fost împărțit. În 1962 în Chile fuseseră 6 marcatori, în timp ce la Campionatul Mondial din America din 1994 fuseseră  doi. În 2010, în Africa de Sud au marcat câte cinci goluri următorii jucători ofensivi: David Villa (Spania, campion mondial la finele competiției), Wesley Sneijder (Olanda, vicecampion mondial), Thomas Müller (Germania) și Diego Forlán (Uruguay).

Nu în ultimul rând, în Brazilia 2014, golgeter a fost un tânăr mijlocaș ofensiv columbian, James Rodríguez, care a și obținut un transfer remarcabil la Real Madrid după acel Campionat Mondial. James a marcat 6 goluri atunci, ajutând Columbia să atingă faza sferturilor, unde a fost învinsă cu 2 la 1 de țara gazdă. Rodríguez a înscris în acel meci un gol din lovitură de pedeapsă.

Cote pentru marcatori la Campionatul Mondial din Rusia

După această scurtă lecție de istorie, ne putem uita cu atenție la cotele pentru posibilul golgeter al Cupei Mondiale din Rusia 2018. O ofertă extrem de bine pusă la punct găsim la Betano, unul dintre cei mai importanți operatori din online-ul românesc. La o analiză extrem de atentă, nu avem un mare favorit pentru acest tip de pariuri speciale. Sunt opt jucători cu cote mai mici de 20 la 1. În afară de belgianul Romelu Lukaku (18), de englezul Harry Kane (17) și de portughezul Cristiano Ronaldo (18), ceilalți cinci provin de la favoritele la câștigarea trofeului.

Brazilia propune două nume, Neymar de la PSG (12) și Gabriel Jesus de la Manchester City (18), Argentina îl are pe cel cu cota cea mai mică (Messi, 9), Germania vine cu Timo Werner (18, încă la Leipzig), iar Franța îl pune în prim plan pe starul lui Atletico, Antoine Griezmann (10, al doilea favorit). Pentru spanioli, campionii din 2010, lucrurile țin mai mult de echipă decât de individualitate. Diego Costa, atacantul lui Atletico Madrid, are o cotă de 30 la 1 pentru a deveni golgeter în Rusia, în timp ce starul lui Real Isco a primit o cotă de 50 pentru atingerea acestui obiectiv. Mai mult, marcatorul din 2014, James Rodríguez, este cotat cu o șansă de 75 la 1.

Dar acestea nu sunt singurele combinații de care te poți bucura. Îți poți încerca norocul pe golgeterul Mondialului provenit din Premier League. Brazilianul Jesus, englezul Harry Kane și belgianul Lukaku se află în prim plan pentru această distincție. Lucrurile merg chiar mai departe, până la rivalități între jucătorii proveniți de la același club. De exemplu, cine va fi golgeterul provenit de la Chelsea FC? Hazard, francezul Giroud și nigerianul Victor Moses se luptă pentru acest titlu neoficial. Poți paria de asemenea și pe jucătorul cu cele mai multe pase decisive de la Campionatul Mondial. Lupta e deschisă între Kevin de Bruyne (Belgia), Neymar (Brazilia), Antoine Griezmann (Franța).

Te-ai gândit pe ce vei paria vara aceasta? Noi avem toate variantele posibile!