cat dureaza un meci de handbal
Bianca C.
15 iunie 2022

Cât timp durează un meci de handbal și ce factori influențează durata sa?

4.2/5 - (5 votes)

Te-ai întrebat vreodată cât durează un meci de handbal? Dacă abia ai început să te interesezi în legătură cu sportul acesta, atunci ai ajuns la locul potrivit. Aici o să vorbim, în termeni simpli, despre lucrurile de bază la meciurile de handbal. 

În afară de cât ține un meci de handbal, vrem să-ți explicăm, pe scurt, și cum stă treaba cu ligile. Spre deosebire de baschet sau fotbal, aici lucrurile stau puțin mai simplu. 

Informații generale – meci de handbal

Jocul de handbal poate fi descris în doar câteva cuvinte. Două echipe, fiecare a câte 7 jucători, aleargă pe teren cu scopul de a înscrie la poarta adversarului. Seamănă cu fotbalul, nu-i așa?

În ceea ce privește cât durează un meci de handbal, lucrurile sunt la fel de simple. Meciul este compus din 2 reprize de 30 de minute fiecare. Deci, meciul în sine durează, aproximativ, o oră. La reprizele de bază se mai adaugă, desigur, câteva componente. 

Când vorbim despre cât durează o repriză de handbal, trebuie să adăugăm și time-out-urile acordate. Fiecare echipă are dreptul la maxim două per repriză. În ultimele 5 minute ale meciului, echipa are dreptul la un singur time-out. 

Un time-out ține, în general, un minut. De asemenea, vârsta jucătorilor poate afecta cât durează un meci de handbal. Spre exemplu, repriza poate să dureze 20 de minute în loc de 30. 

Meciurile de handbal pot să se termine și în egalitate. Dacă trebuie neapărat ales un câștigător, atunci se adaugă două reprize extra, de câte 5 minute fiecare. Dacă și atunci se menține egalitatea, se poate ajunge și la lovituri de la 7 metri. Modelul este asemănător cu cel din fotbal, putem spune.

Ligile de handbal – care sunt cele mai importante?

Acum că ai aflat cât durează un meci de handbal, să vedem și care sunt cele mai populare ligi ale momentului. Este important să le cunoști pentru că meciurile pot avea reguli puțin diferite în funcție de ligă și, bineînțeles, să știi la ce meciuri poți să pariezi cât de curând. 

Cea mai importantă ligă pentru jucătorii români este chiar Liga Română de Handbal, cunoscută și sub numele de Liga Națională sau Liga Zimbrilor. Aceasta cuprinde 14 echipe de pe tot teritoriul României. Este organizată de Federația Română de Handbal și echipa cu cele mai multe trofee este Steaua București.

La nivel internațional, cea mai importantă ligă este EHF Champions League, organizată de Federația Europeană de Handbal. Cele mai mari echipe ale Europei, printre care și câteva din țara noastră, concurează anual pentru cupa europeană.

Concluzii – Cat ține un meci de handbal?

Ai aflat deci, în acest articol, cât durează un meci de handbal, cum poate fi descris jocul în câteva cuvinte și care sunt cele mai importante ligi pe care ar trebui să le cunoști. Handbalul este un sport foarte popular la nivel european și cu siguranță ai și tu câțiva prieteni care așteaptă cu nerăbdare următorul meci.

Avem și alte astfel de articole pe site, pentru fanii sportului care vor să-și mărească orizonturile. Spre exemplu, vezi articolul nostru despre cât durează un meci de baschet, volei sau cât durează un meci de rugby și află informațiile de bază despre aceste sporturi! 

Știm că fotbalul este preferatul tuturor, dar dacă vrei să afli mai multe și despre alte sporturi, noi îți stăm la dispoziție. Nu uita, întotdeauna găsești cele mai bune ponturi handbal, dar și predicții pariuri pentru cele mai tari evenimente din sportul mondial. Ai parte și de Cota 2 Azi și Biletul Zilei Gratis pe BETuri!