roger federer

Roger Federer – recorduri, spectacol, GOAT

Ultimul update pe: septembrie 26, 2022
5/5 - (4 votes)

Foarte multă lume se întreabă care e cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor. Cei mai mulți specialiști înclină spre trioul Federer – Nadal – Djokovic, deși există multe discuții în acest sens. Mai ales în ceea ce privește disputele directe Federer Nadal h2h și Federer Djokovic h2h. Dacă vorbim de eleganță, atunci clar înclinăm spre Roger Federer, dacă ne referim la anduranță răspunsul e Djokovic, iar dacă ambiția e ceea ce căutăm, ne vom opri la Rafa Nadal.

Alte voci îi amintesc pe legendarii Pete Sampras și Andre Agassi, la care se adaugă și extraordinarul german Boris Becker. Ei preferă tenisul anilor ‘90. Dacă ne întoarcem și mai mult în timp, vom da peste Bjorn Borg și John McEnroe, dar și peste flamboaiantul și mereu imaginativul Ilie Năstase, care a deschis mult drumul tenisului în România.

Totuși, meciul de retragere al lui Roger Federer, din Complexul O2 din Londra a arătat un lucru foarte important pentru întreg mapamondul: poate nu are cele mai multe titluri de Grand Slam, însă Federer este cel mai iubit jucător din istoria sportului alb. Și există multe recorduri pe care elvețianul le-a bătut și pe care nu le împarte cu nimeni.. Despre ele vom vorbi în continuare, dar și despre episoade interesante care au construit de exemplu conceptul de Fedal.

Roger Federer – recordurile unei legende

Probabil că te întrebi câte titluri de Grand Slam are Federer. Răspunsul e simplu, 20. Nadal a adunat 22, iar Djokovic 21. Elvețianul a triumfat de 6 ori la Australian Open, o singură dată la Roland Garros, de 8 ori la Wimbledon, turneul său favorit, și de alte 5 ori la US Open. De altfel, un prim record Roger Federer pe care ți-l aducem în fața ochilor este legat de numărul cupelor cucerite la All England Lawn Tennis & Croquet Club, adică la Wimbledon. Sunt 8 în total, cu una mai mult decât cele reușite de sârbul Novak Djokovic.

De altfel, Federer Wimbledon este poate cea mai frumoasă poveste de dragoste dintre un tenismen și un mare turneu. S-au scris multe pagini despre simbioza Wimbledon-Roger și probabil că se vor mai scrie. Tenis Federer mai înseamnă și numărul de turnee ATP cucerite de-a lungul întregii cariere. Elvețianul are 103. Doar americanul Jimmy Connors a reușit mai multe în Era Open, 103. Nadal are 92 de turnee, iar Nole 88. Să vedem dacă cei doi sunt capabili să depășească borna de 103.

Deși Elveția nu are neapărat o tradiție în tenis, Roger Federer împreună cu Stan Wawrinka au adus țării lor și un titlu în Cupa Davis, când încă exista formatul vechi. În acel sezon, 2014, Elveția a învins pe parcurs Serbia, Kazahstan, Italia, iar în finală au trecut de super-echipa Franței, la Lille, chiar pe terenul acestora cu 3-1.

Alți ași din mâneca lui Roger Federer

Și pentru că recordurile în tenis nu se referă doar la titluri Grand Slam, Federer mai are câțiva ași în mânecă. De aceștia vorbim în continuare. Roger Federer are 310 săptămâni în care a fost lider mondial în clasamentul din ATP. Doar Djokovic stă mai bine, cu 373 săptămâni. Elvețianul a adunat doar din premii asociate tenisului 114 milioane de lire, conform jurnaliștilor de la BBC.

Foarte interesant este și procentajul lui Roger Federer în cariera de profesionist. 82% din meciuri au însemnat victorii pentru jucătorul din Țara Cantoanelor. 1251 de victorii oficiale a înregistrat și doar 275 insuccese. Nadal are doar 1066, în timp ce Djokovic se mulțumește deocamdată doar cu 1013.

Federer se mai poate lăuda și cu două medalii olimpice. Una de argint la simplu, în 2012 și una de aur, la dublu în 2008. Aceasta din urmă a fost adusă alături de prietenul și partenerul de națională, Stan Wawrinka.

Alte recorduri pe care Roger Federer nu le-mparte cu nimeni

Facem un inventar al recordurilor pe care le-a atins Grand Slam Federer în cariera sa. Această călătorie s-a întins pe nu mai puțin de 24 de ani (1998-2022). În continuare vom vorbi doar de recorduri pe care le deține singur, fără să le împartă cu adversarii săi tradiționali, Novak Djokovic sau Rafael Nadal.

  • A jucat toate cele 4 finale ale turneelor de Grand Slam într-un singur sezon. Și asta s-a întâmplat de 3 ori (2006, 2007 și 2009);
  • 58 de sferturi de finală la nivel de Mare Șlem;
  • 46 de semifinale la Turneele de Grand Slam;
  • 24 de finale consecutive câștigate la nivelul circuitului profesionist din ATP;
  • 237 de săptămâni consecutive din poziția de lider al clasamentului Association of Tennis Professionals;
  • Cel mai în vârstă ocupant al primei poziții – 36 ani și 320 de zile;
  • 15 ani în Top 3 (2003-2012, 2014-2015, 2017-2019);
  • Cele mai multe titluri la Halle (10), Cincinnati (7), Dubai (8) etc.
  • Un alt record foarte important Federe vs Djokovic și Nadal vs Federer se referă la numărul de Turnee ale Campionilor pe care elvețianul le deține. Roger Federer are 6, Djokovic doar 5, iar Nadal nu l-a cucerit niciodată. Roger Federer mai deține câteva recorduri la ATP Finals, care merită și ele menționate: cele mai multe victorii (59), cele mai multe finale (10), cele mai multe ediții la care a participat (17).
  • 23 semifinale consecutive la Turneele de Grand Slam. Acest lucru s-a întâmplat începând cu Wimbledon 2004 și s-a încheiat la Australia Open 2010.

Marile rivalități ale lui Federer

Deși Roger Federer este considerat de multă lume GOAT (Greatest of All Time), în duelurile directe cu marii săi rivali e în dezavantaj evident. Rafael Nadal – Roger Federer înseamnă 24-16 într-o rivalitate construită atât de frumos. 16 dintre meciurile celor doi s-au disputat pe zgură, iar Fedex a învins pe suprafața favorită a ibericului numai de două ori. Raportul Djokovic vs Federer e ceva mai strâns. 23 la 27 este scorul în favoarea sârbului Nole, care a reglat palmaresul în favoarea lui în ultimii ani ai carierei lui Roger Federer. Sârbul a fost cel mai constant în ultimii 4-5 ani de tenis la nivel înalt.

Totuși, cariera lui Roger Federer a debutat mai devreme decât a celorlalți doi oponenți din Spania și Serbia. Au existat mari rivalități cu Murray (14-11 pentru elvețian), Roddick (21-3 pentru Fedex), Del Potro (18-7 pentru soțul Mirkăi Vavrinec), Hewitt (18-9 pentru Roger), Wawrinka (23-3 pentru elvețianul mai consacrat) și Nalbandian (11-8 pentru RF). Practic, jucătorul din Țara Cantoanelor a fost cel mai bun jucător al deceniului 1 din mileniul al III-lea.

Se poate spune despre Federer că are viitorul asigurat, mai ales pentru faptul că el și Miroslava Vavrinec au adus pe lume patru copii. Cine știe, poate aceștia îi vor călca pe urme multiplului campion Roger Federer. Un meci de dublu mixt nu poate fi scos din ecuație definitiv.

Citate motivaționale de la cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor

De-a lungul timpului, Fedex a oferit o serie de declarații care pot motiva tinerii sportivi sau pe fanii mai noi sau mai vechi ai sportului alb. Iată doar câteva dintre ele, care s-ar putea să te inspire și pe tine:

Uneori trebuie să accepți că adversarul tău a jucat mai bine în ziua aceea decât tine. (Roger Federer)

În mod clar, când câștigi totul, este distractiv. Asta nu înseamnă neapărat că iubești mai mult jocul. (RF)

Nu pot rămâne pe locul 1 până la cincizeci de ani, știi. Vom vedea ce se întâmplă în sezoanele care vine. (R. Federer)

Nu trebuie să fie la fel în fiecare zi, nu trebuie să fie același duș pe care îl folosesc, același restaurant la care merg, aceeași oră la care merg să dorm. Am fost întotdeauna foarte flexibil. Nu-mi pasă dacă exersez la nouă dimineața sau la 10 noaptea. (Fedex)

Cred că este foarte greu pentru antrenori să lucreze cu mine. Vor avea, fără îndoială, un CV bun după aceea, dar în același timp sunt supuși unei mari presiuni. (Roger Federer).

Concluzii

Sunt câteva întrebări pe care le adresăm la retragerea din 2022 a campionului elvețian. Vom mai avea vreodată un duel precum Fedal? (Roger Federer vs Rafa Nadal). Vor mai apărea jucători capabili să câștige 15-20 de turnee de Grand Slam și care să poată duce un joc de Top 3 – Top 5 ani de-a rândul?

Pot Carlos Alcaraz, Stefanos Tsitsipas, Felix Auger-Aliassime, Nick Kyrgios, Casper Ruud, Daniil Medvedev, Andrei Rublev, Holger Rune sau Alexander Zverev să ajungă la nivelul unor jucători precum Andy Murray, Rafael Nadal, Novak Djokovic sau chiar la nivelul regelui Roger Federer? Sunt întrebări dificile la care timpul și viitorul tenisului ne vor răspunde mai mult ca sigur.

Rămâi aproape de tenisul spectacol cu ponturile oferite de tipsterii BETuri.ro. Ponturi adevărate găsești pe site, dar și pe grupurile de Facebook și Telegram. Cu noi nu ratezi niciun meci important și niciun turneu de Grand Slam sau de Masters. Bucură-te de tenis, de amintirile frumoase cu Roger Federer și să ai spor(t) în toate!