novak djokovic

Analiză: Novak Djokovic este cel mai bun jucător din istorie?

Autor: Cristi Geiger
Ultimul update pe: iunie 13, 2023
5/5 - (2 votes)

Novak Djokovic s-a impus pentru a treia oară în carieră la Roland Garros. Succesul obținut la French Open 2023 îi oferă totuși certificatul de cel mai bun jucător din istorie. Sârbul s-a impus într-un meci ce a părut simplu în urma scorului: 7-6, 6-3, 7-5, dar a fost o bătălie pe cinste cu norvegianul Casper Ruud (4 ATP). Partida a durat nu mai puțin de 3 ore și 16 minute.

Nole a obținut astfel titlul de Grand Slam cu numărul 23. L-a devansat pe Rafa Nadal, care are 22 de trofee Grand Slam. El a devenit jucătorul cu cele mai multe titluri de Grand Slam din istorie, ceea ce îi poate aduce renumele de cel mai bun jucător. Cu acest titlu de la Paris, Djokovic a mai reușit o performanță notabilă: cel puțin trei titluri la fiecare Grand Slam, primul din istorie care atinge acest record.

Roland Garros 2023 este trofeul cu numărul 94 din palmaresul jucătorului ajuns la 36 de ani. Va reuși Nole să atingă 100 de trofee câștigate?

Este Novak Djokovic cel mai mare jucător din istorie?

Al treilea titlu de la Roland Garros îl certifică pe Novak Djokovic ca cel mai bun jucător din istorie. Conform unor date statistice, Novak are 1058 de victorii în carieră și 210 de înfrângeri. Liderul mondial are pe lângă cele 23 titluri de Grand Slam și 38 de titluri de Masters.

2017 a fost singurul an în ultimii zece în care Novak nu a obținut măcar un titlu de Grand Slam. Sârbul a avut mari probleme atunci din cauza unor probleme medicale, dar a revenit și mai puternic.

Pe lângă statisticile impresionate, Djokovic a demonstrat de-a lungul carierei că este un jucător care se adaptează pe toate suprafețele. Nole are 10 titluri de Grand Slam la Australian Open, turneul său favorit, 7 titluri la Wimbledon, 3 la US Open și 3 la Roland Garros.

Din 2011 și până în prezent, Djokovic a câștigat 23 turnee de Grand Slam, 38 turnee Masters și de șase ori Turneul Campionilor. Sârbul a revenit pe primul loc în ierarhia ATP, unde și-a doborât propriul record și a ajuns la 388 de săptămâni petrecute ca lider mondial.

Djokovic vânează și restul trofeelor de Grand Slam din 2023

Liderul mondial are două obiective mari și late până la finalul anului. Nole poate să se alăture unei categorii de elită din lumea tenisului. Djokerul poate deveni primul jucător din era Open care să câștige toate cele 4 Grand Slam-uri într-un sezon. Wimbledon și US Open rămân țintele principale ale sârbului pentru acest sezon. Totodată, turneul campionilor rămâne și el un obiectiv prinicipal pentru liderul mondial.

Djokovic mai are nevoie să câștige Wimbledon și US Open pentru egala performanța lui Rod Laver, care reușea această performanță chiar de două ori, în 1962 și 1969. Liderul mondial pleacă din postura de mare favorit la turneul londonez și sunt șanse mari să-l vedem în ultimul act. Marele hop pentru Novak Djokovic va fi US Open, turneul care i-a pus destul de multe probleme în ultimii ani. Rămâne de văzut dacă sârbul va primi permisiunea de a juca la turneul din New York.

Cele mai tari recorduri atinse de Novak Djokovic după Roland Garros 2021

  • Novak Djokovic este primul din istoria tenisului care se impune în toate cele patru Grand Slam-uri de cel puțin trei ori.
  • Novak Djokovic și Rafael Nadal au câștigat 17 din ultimele 20 Grand Slam-uri. Dominic Thiem la US Open 2020, Daniil Medvedev la US Open 2021 și Carlos Alcaraz la US Open 2022 sunt singurii care au întrerupt această hegemonie.
  • Nole este jucătorul cu cele mai multe victorii la turnee de Grand Slam (81).
  • Novak Djokovic a stat 21 de ore și 5 minute pe teren în cele două săptămâni la Roland Garros.
  • Nole deține recordul și pentru cele mai multe finale de Grand Slam disputate (34), dintre care minim 7 la fiecare turneu de mare șlem.

Turneele câștigate de Novak Djokovic de-a lungul carierei

Dintre cele 23 de titluri de Grand Slam, Nole a dominat competiția de la Australian Open, cu 10 reușite. Următoarea listă detaliază momentele carierei când sârbul se impunea la turneele de mare șlem:

  • Australian Open: 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021, 2023;
  • Roland Garros: 2016, 2021, 2023;
  • Wimbledon: 2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021, 2022;
  • US Open: 2011, 2015, 2018;

Cât mai durează era Djokovic?

E limpede că în ultimii ani Big Three a dispărut și a devenit o simplă dinastie a lui Novak Djokovic. Liderul mondial a început să pună probleme pentru prima dată în 2008, atunci când a câștigat Australian Open la 22 de ani.

Ulterior, Djokovic nu a mai câștigat nimic timp de trei ani. Sârbul a fost mereu în umbra lui Nadal și Federer și nimic nu anunța dinastia care urma să înceapă.

2011 a fost probabil unul dintre cei mai buni ani din cariera lui Novak. El a câștigat atunci Australian Open, Wimbledon și US Open.

Pentru jucătorul sârb a urmat o nouă perioadă dificilă între 2012 și 2014, atunci când a izbutit un singur succes la Wimbledon.

Acum, Nole a rămas singurul din vechea „gardă”, cu Federer retras și Nadal chinuit de accidentări. Principalul concurent al sârbului pentru poziția de lider mondial este spaniolul Carlos Alcaraz, noua senzație a tenisului mondial.

Concluzii – Novak Djokovic mai are resurse!

Probabil că mulți ne întrebăm deja cât mai durează era Djokovic și până unde poate merge sârbul. Nole a ajuns la 36 de ani. Dar la cum arată din punct de vedere fizic are toate șansele să mai continue la acest nivel mulți ani. Sârbul are toate calitățile să ajungă la și mai multe turnee de Grand Slam în carieră și printr-un miracol poate atinge chiar borna a 30 de competiții majore câștigate.

Totuși, anul 2023 ar putea să intre definitiv în istoria tenisului pentru Novak Djokovic. Echipa lui Nole a anunțat că sportivul din Serbia poate să câștige toate cele patru Grand Slamuri în acest an. Și probabil cel mai spectaculos an reușit de CEL MAI MARE JUCĂTOR DE TENIS DIN ISTORIE!

Te așteptăm pe site-ul BETuri, unde găsești cele mai bune ponturi din tenis, fotbal, baschet, precum și alte sporturi. Avem pregătite și secțiuni speciale: Cota 2, Biletul zilei sau Meciuri azi.

Hai și pe Telegram pentru mai multă inspirație. Spor(t) în toate!