novak djokovic
Cristi Geiger
14 iunie 2021

Analiză: Novak Djokovic este cel mai bun jucător din istorie?

5/5 - (2 votes)

Novak Djokovic s-a impus pentru doar a doua oară în carieră la Roland Garros. Succesul obținut la French Open 2021 îi oferă totuși certificatul de cel mai bun jucător din istorie. Sârbul a fost condus cu 7-6, 6-2. Însă a revenit spectaculos și a câștigat următoarele trei seturi cu 6-3, 6-2, 6-2 într-o finală decisă după patru ore și 12 minute.

Nole a obținut astfel titlul de Grand Slam cu numărul 19. El mai are unul singur până la Roger Federer și Rafael Nadal, ambii cu câte 20. Sârbul a devenit duminică după-amiază primul jucător din era Open care are cel puțin două titluri la cele patru Grand Slamuri.

Novak Djokovic a mai atins o bornă istorică în meciul cu Stefanos Tsitsipas. Sârbul este doar la 6-lea jucător din istorie care revine de la 0-2 la seturi într-o finală de Grand Slam. Reamintim că pe tabloul feminin s-a impus surprinzătoarea Barbora Krejcikova.

Este Novak Djokovic cel mai mare jucător din istorie?

Al doilea titlu de la Roland Garros îl certifică pe Novak Djokovic ca cel mai bun jucător din istorie. Conform unor date statistice, Novak are 961 de victorii în carieră și 195 de înfrângeri. Liderul mondial are pe lângă cele 19 titluri de Grand Slam și 36 de titluri de Masters.

2017 a fost singurul an în ultimii zece în care Novak nu a obținut măcar un titlu de Grand Slam. Sârbul a avut mari probleme atunci din cauza unor probleme medicale, dar a revenit și mai puternic.

Pe lângă statisticile impresionate, Djokovic a demonstrat de-a lungul carierei că este un jucător care se adaptează pe toate suprafețele. Nole are 9 titluri de Grand Slam la Australian Open, turneul său favorit, 5 titluri la Wimbledon, 3 la US Open și 2 la Roland Garros.

Din 2011 și până în prezent, Djokovic a câștigat 18 turnee de Grand Slam, 31 turnee Masters și de patru ori Turneul Campionilor. Sârbul a stat 324 de săptămâni pe primul loc în ierarhia ATP.

În tot acest timp, Nadal și Federer au strâns împreună 15 Grand Slam-uri, 28 titluri de Masters, 1 titlu la Turneul Campionilor și au petrecut împreună 132 de săptămâni pe primul loc.

Djokovic vânează două performanțe legendare în 2021

Liderul mondial are două obiective mari și late până la finalul anului. Djokovic își dorește titlul olimpic, însă a anunțat că nu va juca la Tokyo dacă accesul spectatorilor nu este permis. Sârbul are o singură medalie în carieră la Beijing, acolo unde a cucerit bronzul. La Tokyo, Djokovic ar pleca din postura de mare favorit pe o suprafață care îi convine.

Marele Șlem este al doilea obiectiv major din acest an. Djokovic mai are nevoie să câștige Wimbledon și US Open pentru egala performanța lui Rod Laver. Liderul mondial pleacă din postura de mare favorit la turneul londonez și sunt șanse mari să-l vedem în ultimul act. Marele hop pentru Novak Djokovic va fi US Open, turneul care i-a pus destul de multe probleme în ultimii ani. Sârbul a fost exclus din concurs anul trecut după ce a lovit cu o minge un arbitru de linie.

Cele mai tari recorduri atinse de Novak Djokovic după Roland Garros 2021

  • Novak Djokovic este al treilea jucător din istoria tenisului care se impune în toate cele patru Grand Slam-uri de cel puțin două ori. Roy Emerson și Rod Laver sunt precedenții.
  • „Djoker” este primul jucător din 1946 care se impune la un Grand Slam după ce revine de două ori de la 0-2 la seturi. Sârbul a mai fost la un pas de eliminare în meciul cu Lorenzo Musetti.
  • Novak Djokovic și Rafael Nadal au câștigat 10 din ultimele 11 Grand Slam-uri. Dominic Thiem la US Open 2020 este singurul jucător care a spart monopolul
  • Nole este jucătorul cu cele mai multe victorii în 5 seturi la turnee de Grand Slam
  • Djokovic l-a egalat pe Ivan Lendl la numărul de victorii în 5 seturi la toate competițiile. Sârbul a ajuns la 36 de astfel de succese.
  • Andy Murray este singurul tenismen care l-a bătut pe Djokovic într-o finală de Grand Slam care s-a decis în ultimul set. Liderul mondial are 6 trofee câștigate în setul decisiv.
  • Novak Djokovic a stat 20 de ore și 40 de minute pe teren în cele două săptămâni la Roland Garros.
  • Noul campion de la French Open este primul tenismen care îl bate pe Rafa Nadal de două ori pe zgura de la Paris.

Cât mai durează era Djokovic?

E limpede că în ultimii ani Big Four a dispărut și a devenit o simplă dinastie a lui Novak Djokovic. Liderul mondial a început să pună probleme pentru prima dată în 2008, atunci când a câștigat Australian Open la 22 de ani.

Ulterior, Djokovic nu a mai câștigat nimic timp de trei ani. Sârbul a fost mereu în umbra lui Nadal și Federer și nimic nu anunța dinastia care urma să înceapă.

2011 a fost probabil unul dintre cei mai buni ani din cariera lui Novak. El a câștigat atunci Australian Open, Wimbledon și US Open.

Pentru jucătorul sârb a urmat o nouă perioadă dificilă între 2012 și 2014, atunci când a izbutit un singur succes la Wimbledon.

Concluzii – Novak Djokovic mai are resurse!

Probabil că mulți ne întrebăm deja cât mai durează era Djokovic și până unde poate merge sârbul. Nole a ajuns la 34 de ani. Dar la cum arată din punct de vedere fizic are toate șansele să mai continue la acest nivel mulți ani. Sârbul are toate calitățile să ajungă la 25 de turnee de Grand Slam în carieră și printr-un miracol poate atinge chiar borna a 30 de competiții majore câștigate.

Totuși, anul 2021 ar putea să intre definitiv în istoria tenisului pentru Novak Djokovic. Marian Vajda, omul care a fost alături de Nole toată cariera, a anunțat că sportivul antrenat de le poate să câștige toate cele patru Grand Slamuri în acest an. În plus, medalia de aur de la Tokyo ar putea să completeze un an fabulos. Și probabil cel mai spectaculos an reușit de CEL MAI MARE JUCĂTOR DE TENIS DIN ISTORIE!