turnee de tenis

Cele mai tari turnee de tenis + categorii

Autor: Cristi Geiger
Ultimul update pe: ianuarie 4, 2023
Rate this post

Tenisul este unul dintre cele mai importante sporturi din lume. Cele mai tari turnee de tenis din lume aduc față în față cei mai buni jucători și jucătoare din lume. Pentru a înțelege mai bine cum sunt clasificate turneele de tenis și cât de importante sunt, noi ți-am pregătit acest articol.

Pariorii din lumea întreagă sunt atrași de cele mai tari turnee de tenis. Casele de pariuri oferă zi de zi bonusuri la turnee de Grand Slam sau Mare Șlem. Poți să mizezi pe meciurile de la Australian Open, Roland Garros, Wimbledon sau US Open. Nu uita că ai pe site calendar WTA și calendar ATP pentru a vedea ce turnee sunt în acest an!

Turnee de tenis – Categorii

Cele mai importante turnee de tenis se împart în mai multe categorii. Iată care sunt turneele și cum sunt împărțite:

  • Turnee de Grand Slam. Aceasta este cea mai importantă categorie în clasificarea unor turnee de tenis. Câștigătorul unui Grand Slam primește 2.000 de puncte ATP și un premiu un banii important. Cei mai buni tenismeni din lume au șansa să evolueze la patru turnee de grand slam într-un an. Australian Open se joacă în ianuarie, Roland Garros în mai/iunie, Wimbledon în iulie și US open în luna august/septembrie.
  • Turneele Masters / Premier – recompensă de 1.000 de puncte. A doua categorie importantă de turnee sunt cele Masters sau Masters 1.000 cum mai sunt cunoscute. Turneele Masters se dispută la Monte Carlo, Roma, Paris, Miami, Cincinnati, Montreal Indian Wells, Paris și Shanghai. Totuși, turneul de la Shanghai nu s-a mai disputat în ultimii ani din cauza pandemiei de COVID-19, în timp ce WTA a anunțat că nu va mai organiza turnee în China din cauza scandalului în care a fost implicată Shuai Peng.
  • O altă categorie de turneu sunt cele de 500 de puncte. La aceste turnee participă, în general, jucători clasați între locurile 30-100. Câștigătorul turneului primește 500 de puncte și în general aceste competiții sunt pregătitoare pentru întreceri mai mari.
  • Turneele de 250 de puncte sunt ultima categorie ATP. Sportivul care se impune primește 250 de puncte în clasamentul ATP.
  • Turneul Campionilor / Campioanelor – E ultimul turneu mare al anului. Locația turneului diferă o dată la câțiva ani și la această întrecere participă doar cei mai buni 8 jucători din lume în anul respectiv.

Australian Open – Primul turneu de tenis de Grand Slam

Australian Open este primul turneu de mare șlem care se dispută în lumea tenisului. Cele mai bune jucătoare și cei mai buni jucători se duelează la Antipozi pentru marele trofeu pe hard. Australian Open este programat de obicei în luna ianuarie și se dispută la Melbourne. Câștigătorul turneului primește 2.000 de puncte, dar și un premiu de peste 2 milioane de dolari la simplu. Australian Open este un turneu care se dispută din 1905 și este cel mai prestigios turneu din Oceania.

În proba masculină, Novak Djokovic a dominat în ultimii ani acest turneu și deține recordul absolut la titluri câștigate. Jucătorul sârb s-a impus de 9 ori, dar a ratat șansa de a deveni primul jucător care câștigă de 4 ori la rând turneul în era Open, pentru că nu a putut participa la ediția din 2022.

Gemenii Bryan sunt jucătorii cu cele mai multe turnee de tenis câștigate în era Open. Americanii au câștigat de 6 ori titlul la Melbourne și dețin și recordul absolut.

În ierarhia WTA, Serena Williams este liderul absolut la titluri câștigate. Americanca s-a impus de 7 ori la Australian Open.

Martina Navratilova este jucătoarea cu cele mai multe titluri în proba de dublu la acest Grand Slam. Navratilova are 8 titluri la dublu și dacă mai adăugăm cele trei titluri de simplu și pe cel de la dublu mixt vom ajunge la 12, fiind jucătoarea cu cele mai multe titluri din istoria erei Open.

Serena Williams este singura jucătoare care nu a fost pe lista favoritelor, dar s-a impus la Australian Open.

Martina Hingis este cea mai tânără jucătoare care a câștigat acest Grand Slam. Jucătoarea din Elveția s-a impus la 16 ani și 4 luni. A fost una dintre cele mai surprinzătoare victorii când e vorba de turnee de tenis majore.

French Open – Turnee de tenis de Mare Șlem

Roland Garros sau Openul Francez este al doilea Grand Slam în calendarul tenisului mondial. Turneul de la Paris are o istorie de peste 125 de ani și se dispută pe zgură.

Rafael Nadal este regele absolut la Roland Garros. Spaniolul a câștigat 14 ediții, dintre care cinci consecutive.

În proba de dublu, cei mai buni jucători de-a lungul anilor au fost Daniel Nestor și Max Mirnyi. Ambii au câte patru titluri, dar cu parteneri diferiți.

La feminin, turneul de la Roland Garros a fost dominat de Chris Evert. Jucătoarea din S.U.A. s-a impus de 7 ori între 1974 și 1986.

Martina Navratilova are un total de 11 titluri în carieră la Roland Garros. Americanca are 7 titluri la dublu, 2 la simplu și 2 la dublu mixt.

Mats Wilander, Gustavo Kuerten și Gaston Gaudio sunt cei trei jucători care au câștigat turneul de la Roland Garros în era Open fără să fie capi de serie. La fete, Jelena Ostapenko, Iga Swiatek și Barbora Krejcikova s-au impus din postura de outsidere. Roland Garros e unul dintre acele turnee de tenis care oferă multe surprize de obicei.

Turnee de tenis – Wimbledon – Cel mai vechi Grand Slam

Wimbledon este turneul cu cea mai mare tradiție în lumea tenisului. Competiția de la Londra se dispută pe iarbă, cea mai rapidă suprafață.

La competiția londoneză, Roger Federer este cel mai medaliat sportiv. Elvețianul s-a impus de 8 ori de-a lungul anilor. Australianul Todd Woodbridge este jucătorul cu cele mai multe titluri la dublu, nu mai puțin de 9.

La feminin, Martina Navratilova are 9 titluri în proba de simplu, cele mai multe, la care mai putem adăuga alte 7 titluri la dublu. Jucătoarea din Statele Unite ale Americii are 20 de titluri la Wimbledon cu cele patru de la dublu mixt.

Pe iarba londoneză s-a jucat și cel mai lung meci din istorie. John Isner și Nicolas Mahut au jucat 11 ore și cinci minute în 2010. A fost poate și motivul pentru care nu multe turnee de tenis mai recurg la o astfel de departajare, fără tie-break în „decisiv”.

US Open – Ultimul turneu de Grand Slam

Openul american este ultimul turneu mare de tenis în calendarul anual. Competiția de la New York se joacă în prezent pe hard, după ce de-a lungul anilor s-a disputat pe iarbă sau zgură.

La US Open, Roger Federer, Jimmy Connors și Pete Sampras au cele mai multe titluri, fiecare câte 5 de-a lungul istoriei. La dublu, Mike Bryan este regele absolut cu șase titluri. El l-a depășit pe fratele său grație titlului din 2018 obținut cu Jack Sock.

Chris Evert și Serena Williams au fiecare câte șase titluri în proba de simplu. Cele două jucătoare din Statele Unite ale Americii au dominat turneul de pe teren propriu.

Evident, Navratilova domină și aici la dublu, cu 9 titluri. Ea s-a mai impus de 4 ori la simplu și de trei ori la dublu mixt. Când vorbim despre turnee de tenis de anvergură, e clar că numele ex-jucătoarei originare din Cehoslovacia nu poate lipsi dintre protagoniste.

Cele mai tari turnee de tenis – O lume mereu în schimbare

Calendarul WTA și ATP se schimbă de la an la an în funcție de competiții. Cele patru turnee de Grand Slam sunt prezente an de an, în timp ce alte întreceri mai mici pot să dispară. Turneele de Grand Slam, Turneul Campionilor/Campioanelor și turneele de 1.000 de puncte sunt competițiile la care participă elita tenisului mondial an de an.

Sperăm că ai găsit informațiile pe care le căutai. Nu uita că ai și alte informații utile în secțiunea noastră de știri sportive. Vezi pe site și un top al celor mai interesante cărți de sport.

[my_react_plugin]