dinamo
Viorel Berbece
13 iulie 2021

Dinamo – Lot și perspective pentru sezonul 2021/2022

Dacă anul trecut a fost greu pentru Dinamo, ce șanse au „câinii roșii” în acest sezon în care lotul este mult subțiat valoric, insolvența a revenit în Ștefan cel Mare, iar contracandidatele la retrogradare s-au întărit? Despre acest lucru, dar și altele vorbim în acest nou articol dedicat loturilor și perspectivelor echipelor de Liga 1 din sezonul 2021/2022.

Nu întâmplător am lăsat Dinamo la urmă în analiza loturilor de Liga 1, pentru că situația e dramatică, precum poți citi mai jos.

Antrenor Dinamo – La vremuri noi, un nume vechi

Dușan Uhrin jr. nu a mai rezistat pe banca lui Dinamo. Fără bani și fără prea mari perspective, cehul își încheie mandatul pe banca alb-roșilor împăcat cu gândul că a salvat echipa de la retrogradare. Cu siguranță el regretă că și acest nou descălecat în Ștefan cel Mare a fost unul de scurtă durată. În disperare de cauză și/sau pentru a liniști suporterii, Iuliu Mureșan a apelat la un nume iubit, italianul Dario Bonetti. Acesta a adus ultimele trofee pentru Dinamo. Dar el nu a mai antrenat pe nimeni din 2016! Și găsește clubul într-o situație mult mai rea decât cea în care a lăsat-o.

Marea întrebare e ce poate aduce în plus Dario Bonetti față de Dușan Uhrin jr? Greu să faci „una buona partita” dacă nu ai material suficient. Poate doar ca acesta să se folosească de relațiile sale în Italia pentru a găsi sponsori și jucători pentru un Dinamo aflat într-o situație evident disperată.

Transferuri Dinamo – Iuliu Mureșan, mutarea verii

La Dinamo s-a decis din nou intrarea în insolvență. Era poate singura soluție pentru a redresa situația. Sau poate doar de a prelungi un pic agonia? Cert e că odată demarată această procedură, la Dinamo au apărut nume noi în conducere. Ultima dată la FC Hermannstadt, dar fără mari rezultate, perechea Iuliu Mureșan – Răzvan Zamfir încearcă acum să reapară pe harta fotbalului de la noi prin implicarea lor în proiectul mai mult decât complicat de la Dinamo.

Dacă Dinamo ar fi primit voie să facă transferuri, atunci cu siguranță am fi văzut un număr mare de jucători lusitani venind în Ștefan cel Mare. Plus câțiva jucători români liberi de contract, de asemenea. Așa, însă, Mureșan și Zamfir stau în stand-by și încearcă să găsească jucătorii necesari în propria curtă. Dar adevărul este că lucurile nu arată deloc bine pentru Dinamo. Mai ales dacă este să analizăm cine a plecat, dar și cine este lângă ușă deja.

Lot Dinamo 2021 – Plecări în masă

Cum era și de așteptat, jucătorii străini au fost primii care au plecat de la Dinamo în situația dată. Protejați de FIFA, ei au putut pleca gratis și fără să mai aștepte rezultatele de la comisiile naționale, precum restul jucătorilor de la clubul bucureștean. Dinamo a pierdut cuplul de fundași centrali titulari, Raul Albentosa și Ante Puljic. Au mai plecat și portarul Kongshavn, dar și revelația Morsay. În plus, Diego Fabbrini a încheiat și el relațiile contractuale cu Dinamo, la fel și Adam Nemec sau Janusz Gol.

Dar nu doar străinii au plecat. Paul Anton este cu bagajele făcute, singura necunoscută fiind dacă va pleca pe bani sau liber. Mijlocașii Alexandru Răuță și Vlad Achim sunt în curs de plecare, iar Deian Sorescu este deja scos la vânzare, fiind de altfel singurul jucător cu adevărat interesant pentru piața externă. Întrebarea e cine va juca în prima etapă? Încercăm să încropim un prim 11 pentru Dinamo!

Posibil prim 11 pentru Dinamo în prima etapă

În prima rundă din program Liga 1, Dinamo primește vizita celor de la FC Voluntari. Echipa ilfoveană este considerată favorită pentru această partidă și nu este de mirare. Iată cum ar putea arăta formația de start pentru Dinamo în partida respectivă:

Eșanu – Sorescu, Ehmann, Dudea, A. Radu – Crețu, Bani, Filip – Mihaiu, Neicuțescu, Moldoveanu.

Singurul plus care poate apărea pe parcurs pentru Dinamo, până la ridicarea interdicției de transferuri, ar fi revenirea lui Ricardo Grigore de la lotul olimpic. În rest, acești jucători vor duce greul în prima etapă. Iar dacă primul 11 arată așa, ce-ar mai fi de zis despre banca dinamovistă?

Lot Dinamo Sezonul 2021/2022

UPDATE: Iată cum arată lotul luI Dinamo după încheiera perioadei de transferuri și ridicarea interdicției de a aduce nume noi:

Portari: Plamen Iliev, Ștefan Fară, Mihai Eșanu, Dragoș Petrișor.

Fundași: Andrei Radu, Răzvan Popa, Marco Ehmann, Steliano Filip, Alin Dudea, Cătălin Carp, Deniz Giafer, Andrei Mitran, Ricardo Grigore, Andre Almeida.

Mijlocași: Alexandru Răuță, Cosmin Matei, Cătălin Itu, Gabriel Torje, Michel Espinosa, Claudiu Stan, Valentin Borcea, Geani Crețu, Ahmed Bani, Costin Amzar, Andreas Mihaiu.

Atacanți: Robert Moldoveanu, Marko Nunic, Nikolaos Kainourgios, Tomas Vestenicky, Mirko Ivanovski, Cătălin Măgureanu, Cătălin Țîră, Antonio Bordușanu.

Jucători de urmărit – Lot Dinamo 2021

Cine ar fi de remarcat din lotul lui Dinamo? Dacă pe vremuri, de la centrul de copii și juniori ieșeau talente pe bandă rulantă, o altă problemă a ultimilor ani este că de acolo nu a mai venit nimic notabil. Sau jucătorii în cauză au plecat de la Dinamo înainte să debuteze la echipa mare. Iar dacă nu produci tinere talente și nici nu ai bani să cumperi altele, de unde transferuri pe sume mari apoi?

În acest sezon, la cum arată lucrurile în acest moment, s-ar putea remarca nume precum Andreas Mihaiu sau Ahmed Bani, doi jucători foarte interesanți, dar care în mod normal nu ar fi prins prea multe minute în tricoul lui Dinamo. Dintre fotbaliștii tineri și cât de cât consacrați, se așteaptă multe de le Neicuțescu și Moldoveanu, dar și de la cuplul de fundași centrali improvizat Ehmann – Dudea.

Suporterii, singura speranță pentru Dinamo

Sezonul lui Dinamo poate fi salvat doar ca în sezonul trecut, printr-o intervenție masivă, mai ales din punct de vedere financiar, a suporterilor. Programul DDB a fost singurul lucru bun pentru alb-roșii în sezonul trecut, iar suporterilor li se poate atribui, alături de Dușan Uhrin jr, marele merit pentru salvarea de la retrogradare din ediția precedentă de Liga 1.

În ciuda contribuțiilor masive, care au ținut clubul în viață, datoriile s-au acumulat. Numai lui Isma Lopez, prezență trecătoare în lotul lui Dinamo, clubul are să-i dea peste 300.000 euro! Poate insolvența va salva încă o dată situația, care pare însă pentru moment una de neieșit!

Concluzii

În condițiile din acest start de sezon, e greu de crezut că Dinamo va acumula prea multe puncte. Dacă primul 11 arată relativ decent pentru o echipă care se bate pentru evitarea retrogradării, în schimb banca este practic non-existentă. Ridicarea interdicției de transferuri ar putea transforma radical acest lot, dar „lumina verde” de la FIFA nu va veni prea curând. Sau poate prea târziu pentru niște transferuri cu adevărat utile.

Rapid, U Craiova 1948, chiar și CS Mioveni s-au întărit considerabil după promovare. Poate doar Gaz Metan dacă se află în imediata apropiere ca valoare a lotului. Nu e de mirare atunci de ce la capitolul pariuri antepost Liga 1, Dinamo nu se află într-o poziție prea bună.