levekrusen koln dorinel munteanu
Sebi Raducu
16 aprilie 2021

Leverkusen – Koln sau duelul celor mai longevivi români din Germania

Fotbalul românesc are o memorie scurtă și lungă în funcție de cât de mare e amnezia ultimului mare rezultat – în consecință generația cu patru calificări – două la mondiale și două la europene. Doi dintre jucătorii marcanți ai acelei echipe au fost veterani în Germania – mai bine de 10 ani – cu peste 200 de meciuri adunate pentru cluburile nemțești – cele mai multe fiind la Leverkusen (Lupescu) și Koln (Dorinel). Dar până atunci, sunt două dintre cele mai interesante cluburi din fotbalul german, cu o istorie fascinantă.

Fondat la dorința lui Wilhelm Hauschild, care a scris o scrisoare de intenție angajatorului său – Friedrich Bayer & asociații, alături de 170 colegi ai săi, pe data de 27 noiembrie 1903, clubul a fost oficial susținut și creat de firma farmaceutică pe 1 iulie 1904, fiind unul eminamente sportiv. Trei ani mai târziu a apărut secția de fotbal. Acest lucru a contribuit – odată cu popularizarea sportului – la o animozitate crescândă cu celelalte compartimente atletice – mai ales gimnastica, creându-și un club de nișă pentru fotbal în 1928. De atunci, au urmat aproape 50 de ani de așteptare până să ajungă în Bundesliga.

Un club la fel de tânăr ca Dinamo București, apărut după dispariția naziștilor, 1. FC Koln a apărut în urma mai multor încercări eșuate începute la debutul secolului XX. Cunoscuți sub porecla de Țapi, clubul din Westfalia e printre fondatoarele Bundesligii în 1963. FC Koln a fost de asemenea campioană a primei ediții, lucru repetat doar în 1978 în contextul în care campionat tradițională era Bayernul lui Beckenbauer, Maier, Muller sau Hoeness. La nivel european, vârful a venit în același an cu cel al Stelei, o finală de Cupă UEFA în 1986 – pierdută în dublă manșă cu Real Madrid.

Istoric

Cu un an înainte de apariția Bundesligii, cele două au fost rivale în Oberliga de Vest. Primul meci direct a adus o victorie fără gol primit la Leverkusen pentru Koln, pe data de 27 noiembrie 1955. A fost 4-0, după ce țapii au stabilit scorul primei reprize din min. 8.

Prima întâlnire importantă a fost consemnată în 1972, când cele două echipe erau în ligi diferite și se luptau pentru un loc în Cupa Ligii. Mai exact pe data de 9 august 1972. Koln a învins cu 6-2 pe Leverkusen în fața a 4.000 de spectatori, dublată de o nouă victorie în deplasare cu 2-0.

În campionat, cele două s-au întâlnit șapte ani mai târziu la Leverkusen, cu Bayer remizând 1-1 într-un meci în care prima repriza s-a încheiat fără gol. De menționat că la aceasta, în poarta țapilor se afla viitorul erou negativ al naționalei Germaniei de la mondialul spaniol din 1982 – Harald Schumacher.

Statistici interesante pentru Leverkusen – Koln

 • Cea mai mare diferență de a goluri a constat mereu în patru goluri. Acest lucru a fost realizat de cinci ori, inclusiv în ultima partida jucată în decembrie 2020. Prima dată s-a întâmplat pe 1 martie 1980. Țapii au învins pe teren propriu cu 4-0 pe Leverkuse. Ultima dată Bayer și-a luat revanșa și partea leului – dar în deplasare, cu același scor.
 • Ulf Kirsten este unul dintre eroii clubului Leverkusen. El are cele mai multe goluri în duelurile directe – 12. Trei dintre ele au venit chiar într-un duel direct – noiembrie 1997 – un 4-0 pe teren propriu. Kirsten este ultimul dintr-o listă de trei care a reușit acest lucru după Toni Polster (în mai 1997) (două dintre goluri fiind create de Vlădoiu și Dorinel) și Tony Woodcock (în aprilie 1982), ambii pentru FC Koln.
 • Ultima dată când un jucător a înscris în proprie poartă într-un astfel de derbi s-a întâmplat în martie 2002. Atunci Leverkusen a învins 3-1 pe teren propriu în Cupa Germaniei și fundașul dreapta al lui Koln – Marc Zellweger a deschis scorul pentru gazde în minutul 59 după o deviere a șutului lui Oivier Neuville. În final, Bayer s-a calificat în ultimul act, dar a pierdut-o în fața lui Schalke 04. La fel ca și celelalte meciuri decisive din sezon cu titlu pe masă – finala Ligii Campionilor și Bundesliga!

5-4, amintirea unui meci de poveste!

 • Cele mai multe goluri marcate într-un astfel de derbi s-au înregistrat la al doilea meci oficial, din 17 februarie 1963, în același an când s-a format Bundesliga – dar când cele două evoluau în Oberliga de Vest – nouă goluri. Câștigătoarea meciului a fost Bayer Leverkusen. Asprinele au reușit să învingă cu 5-4 pe teren propriu, după ce la pauză conduceau cu 2-1. Interesant e că Țapii au deschis scorul în minutul 13 prin Thielen și Gorts a marcat golul decisiv pentru Leverkusen în minutul 88.
 • Cea mai lungă perioadă de invincibilitate aparține lui Bayer Leverkusen. Au fost 13 ani fără înfrângere în fața lui FC Koln, între noiembrie 1997 și aprilie 2011! S-au înregistrat 12 victorii și 4 egaluri – din care șase victorii consecutiv. Țapii au realizat asta în perioada anilor 70 între august 1972 și aprilie 1983 – 6 victorii și 5 egaluri, din care trei egaluri consecutive cu scorul de 1-1.
 • Luna aprilie a adunat până acum 11 întâlniri în duelul celor două – cu patru victorii și trei egaluri reușite de Koln, Leverkusen reușind și ei 3 victorii – cele mai recente de altfel. De asemenea, nu va fi prima oară când cele două vor juca pe o dată de 17 aprilie. S-a mai întâmplat în 1982. Atunci, FC Koln învingea cu 5-2. E meciul în care Tony Woodcock marca o triplă și Toni Schumacher apăra poarta gazdelor, fiind și meciul din aprilie în care s-au marcat cele mai multe goluri – șapte.

Leverkusen – Koln, Bundesliga – Meciuri Directe

În total, cele două s-au întâlnit în campionat de 65 de ori. Au fost 25 de victorii de partea celor de la Leverkusen, 24 egaluri și 16 succese pentru Koln. S-au înregistrat aproape 200 de goluri marcate (102 pentru Bayer și 86 pentru țapi).

La nivel de cartonașe, s-au înregistrat peste 220 de galbene, 13 cartonașe roșii directe și șapte eliminări în urma dublei avertizări.

La nivel de trofee, țapii conduc cu 3 campionate și 4 cupe, spre deosebire de Leverkusen cu o cupă a Germaniei și o cupă UEFA.

Antrenori

Doi antrenori cu o reputație diferită și cu o istorie distanțată de timp și presă, Rinus Michels și Christoph Daum au avut șansa de a le antrena pe ambele două cluburi – Leverkusen și Koln de-a lungul carierei lor. Amândoi au avut o relevanță importantă pentru istoria unuia dintre cluburile menționate. FC Koln are un trecut îndepărtat de marile performanțe față de Leverkusen, club recent învigorat cu prezențe în grupele cupelor europene și fazele finale.

Michels a adus ultimul trofeu important pentru Koln

Olandezul se poate lăuda în cei patru ani la FC Koln (venit în toamna lui 1980 și plecat în august 1984) cu o semifinală de Cupa UEFA în 1981, o poziție de vice-campion în 1982, o Cupă a Germaniei în 1983 – ultimul trofeu important câștigat de club. După Koln, Michels a fost pentru a doua oară selecționerul Olandei și apoi pentru o scurtă perioadă la Leverkusen – venit în vara lui 1988 și plecat în aprilie 1989 – unde cea mai bună peformanță a fost o semifinală de Cupă și locul 8 în campionat.

Daum a scris istorie la Koln

Fostul selecționer al României are o istorie mai lungă cu Țapii. El a ajuns la 22 de ani la echipa a doua, pentru care a evoluat până în 1981. Atunci, Daum a început cariera de antrenor și a devenit responsabilul echipei secunde până în 1985. Sezonul 1985-1986 a fost primul în care a fost promovat ca secund la prima echipă. Din 1986 până în 1990 avea să ducă echipa la un nivel pe care nu l-a mai egalat nimeni până acum. Daum a fost finalist de Cupă UEFA în 1986 ca secund, de două orice vice-campion în 1989 și 1990 și semifinalist în Cupa UEFA în 1990 ca principal.

Leverkusen – Koln – Daum s-a descurcat bine și la Farmaciști

Șase ani mai târziu, Daum avea să devină managerul lui Leverkusen pentru mai bine de patru ani, între iulie 1996 și octombrie 2000. A fost o perioadă în care a reușit să ducă echipa la un nivel superior. L-a avut ca lider pe Ulf Kirsten. Au fost trei poziții de vice-campion în 1997, 1999 și 2000. Dar și sferturi de finală în Cupă în 1998 și sferturi de Liga Campionilor în 1998. Atunci nemții au fost eliminați de viitoarea câștigătoare a ediției – Real Madrid.

În noiembrie 2006, Daum s-a întors la Koln după aproape 17 ani ca să ajute clubul să revină în Bundesliga. El a reușit să promoveze în 2008 și s-o mențină pe Koln în prima ligă un an mai târziu. În total, fostul selecționer al României a stat trei ani pe banca lui Koln în cel de-al doilea mandat.

Germanul a adunat în total numai puțin de 14 dueluri între Koln și Leverkusen (dintre care 9 pentru țapi și 5 pentru farmaciști). Șase dintre acestea meciuri s-au terminat la egalitate. Olandezul are de partea lui 9 dueluri între cele două combatante amintite (dintre care opt pentru Koln și doar una pentru Leverkusen). Trei dintre meciuri s-au terminat la egalitate.

Leverkusen – Koln – Duelul Gisdol vs Wolf

Dintre cei doi antrenori actuali, favoritul pare să fie pe banca lui FC Koln. Acesta este mai în vârstă – 51 de ani – și are deja un an și jumătate la club. Markus Gisdol – a cărui primă victorie oficială la clubul din Westfalia a fost chiar un 2-0 în decembrie 2019 cu Bayer Leverkusen în fața tânărului Wolf – are un avantaj, fiind victorios în singurul duel personal.

Cu Leverkusen, Gisdol are doar 3 victorii în Bundesliga. În schimb, Hannes Wolf care este neînvins în fața țapilor, cu 2 victorii și 1 egal la doar 39 de ani.

Jucători

După cum aminteam în introducere, derbiul dintre Leverkusen și Koln reprezintă și duelul cluburilor reprezentative din cariera de jucător în Germania a doi internaționali români – Ionuț Lupescu (Leverkusen) și Dorinel Munteanu (1. FC Koln), clubul țapilor fiind și cel care a legitimat cei mai mulți români din istoria lor.

Lupescu a fost Kaiser la Leverkusen

De departe, românul cu cele mai multe meciuri oficiale jucate la un club german este Ionuț Lupescu. Au fost nu mai puțin de 231 de partide strânse de Kaiser. Acesta are și cele mai multe dueluri cu FC Koln – 16 meciuri. Au fost 7 victorii, 6 egaluri și 3 înfrângeri). Plus un gol marcat. Se întâmpla în martie 1997 – golul de 1-1 din lovitură de pedeapsă în victoria cu 2-1. Din cele 16, doar un singur meci a fost jucat în Cupă. 12 meciuri le-a jucat de la început până la sfârșit, fără a fi schimbat. Într-o situație a fost eliminat după două cartonașe galbene (min. 80).

Dorinel a fost singurul român cu rezultate la Koln

Clubul FC Koln a avut până acum patru români legitimați, cele mai multe meciuri fiind jucate de veteranul Dorinel Munteanu. „Munti” a strâns 141 de meciuri în toate competițiile – dintre care șase partide și 2 goluri împotriva lui Bayer Leverkuse. Au fost 2 victorii, 2 egaluri și 2 înfrângeri. Ambele goluri au fost decisive pentru rezultatele echipei, echipa terminând la egalitate și reușind de asemenea să contribuie cu 3 pase la scorul final, fără ca echipa să piardă. Trei meciuri ca integralist și doar două galbene primite.

Alte trei prezențe românești pasagere la Koln

În afară de Dorinel, țapii i-au avut în club pe Ion Vlădoiu, Sergiu Radu și Alexandru Ioniță. Toți trei au în comun experiența de jucător al Rapidului. Primul dintre ei este singurul care a prins o perioadă bună cu Dorinel la Koln – 4 meciuri, 1 gol marcat și o pasă decisivă. Sergiu Radu a prins pe bancă un meci cu Leverkusen, iar Alexandru Ioniță a intrat pe final într-un meci din deplasare, pierdut cu 2-3.

Statistici jucători înainte de Leverkusen vs Koln – Fotbal Germania

Dintre jucătorii actuali, de la Bayer cele mai bune cifre le au:

 • Lucas Alario – 10 goluri și 3 pase decisive
 • Patrick Schick – 9 goluri
 • Leon Bailey – 6 goluri și 7 pase
 • Florian Wirtz – 6 goluri și 6 pase
 • Moussa Diaby – 3 goluri și 9 assisturi.

La oaspeți, Țapii îi au pe:

 • Elvis Rexhbecaj cu 5 goluri și 2 pase
 • Ondrej Duda – 4 goluri și 3 pase
 • Ellyes Shkiri – 4 goluri și 2 pase

Ultimele cinci rezultate directe

Mai 2017 este ultima dată când cele două echipe au terminat la egalitate. Scorul a fost atunci 2-2. Din acel moment și până acum, media întâlnirilor directe este de 3 goluri. Un lucru interesant e că atunci când Koln a marcat cel puțin două goluri nu a pierdut.

 • 16.12.2020 – 1. FC Koln – Bayer Leverkusen 0-4 (Bundesliga)
 • 17.06.2020 – Bayer Leverkusen – 1. FC Koln 3-1 (Bundesliga)
 • 14.12.2019 – 1. FC Koln – Bayer Leverkusen 2-0 (Bundesliga)
 • 18.03.2018 – 1. FC Koln – Bayer Leverkusen 2-0 (Bundesliga)
 • 28.10.2017 – Bayer Leverkusen – 1. FC Koln 2-1 (Bundesliga)

Un meci interesant cu două echipe cărora le place să joace fotbal și să marcheze multe goluri în duelurile directe. Cel puțin trei sigur se vor marca – dilema rămânând destinația finală a punctelor. Nu uita că ai multe ponturi fotbal interesante pe site!