farul
Viorel Berbece
22 iunie 2021

Hagi înapoi! Cât de puternic va lumina Farul cel nou?

5/5 - (3 votes)

O veste bună: Hagi revine în antrenorat! Dar și o veste care trebuie privită cu oarecare îndoială: Viitorul a murit, trăiască noul Farul! Despre perspectivele acestui nou proiect din fotbalul românesc vorbim în cele ce urmează, într-o analiză marca BETuri.ro.

Avea nevoie fotbalul românesc de Farul în Liga 1?

Surpriza verii a venit de la malul mării. Viitorul a dat semne evidente de slăbiciune în ultimele 2-3 sezoane, iar întrebarea firească era ce urmează pentru proiectul care a furat ochii în Liga 1? Ei bine, nu atât o dispariție, cât o transformare a acestui experiment inedit din fotbalul românesc. Viitorul devine Farul sau, mai degrabă spus, își unește forțele cu un club de Liga 2 nici el cu prea mari perspective. Pentru un…viitor mai bun? Greu de spus în acest moment al proiectului, însă e clar că un oraș precum Constanța merita și un club pe măsură. Poate și un stadion nou cu această ocazie?

Farul nu este un nume neapărat important în fotbalul românesc, nu în sensul performanțelor atinse, dacă vreți. Însă e în top 11 echipe ca număr de prezențe în primul eșalon. Totodată, acest club s-a remarcat de-a lungul timpului ca o pepinieră interesantă pentru cluburile mari din Liga 1. Și, foarte important, ca un catalizator pentru talentele dobrogene, incluzându-l aici pe Hagi.

Din acest punct de vedere, deci, Liga 1 avea nevoie de Farul înapoi. Rămâne de văzut, însă, cum vor privi suporterii constănțeni acest proiect, mai ales că Hagi a fost contestat în trecut, tocmai pentru că nu s-a implicat la vechiul Farul după retragere. Faptul că echipa va juca pentru început la Ovidiu nu ajută prea mult, dar stadionul Farul nu este unul de Liga 1 cu siguranță.

Hagi revine în antrenorat odată cu Farul cel nou. Alt interes pentru prima ligă?

Spuneam la începutul acestui articol că este un lucru bun faptul că Gheorghe Hagi se întoarce pe banca unei echipe de Liga 1. Asta pentru că odată cu revenirea sa, fie și pe banca lui Farul, crește un pic nivelul Ligii 1. Dar și interesul suporterilor pentru primul eșalon de la noi.

Un antrenor de succes pe tărâm românesc, Hagi se înhamă la o muncă destul de complicată de (re)construcție a unui proiect. Dar și la imprimarea unui stil de joc cum Liga 1 nu a prea mai văzut de la pasul înapoi făcut de cel mai mare fotbalist român. Și anume un joc combinativ, în care tinerii au rolul principal. Sunt valorile pe care Viitorul le-a propus fotbalului românesc. Dar unele de care clubul constănțean s-a dezis în ultimii doi ani, cel puțin!

Duelurile celor de la Farul cu granzii din Liga 1 ar putea suscita și un interes deosebit din partea telespectatorilor, o emulație de care prima ligă avea nevoie, într-un campionat dominat copios de CFR Cluj în ultimii ani. Se poate bate Farul la titlu cu Hagi pe bancă? Probabil că nu chiar din primul sezon. Și depinde foarte mult și de situația financiară pe care clubul doborogean o va avea. Dar și un club puternic de locurile 6-10 e un lucru binevenit în Liga 1, într-un campionat în care diferența dintre echipele de playoff și playout a fost prea mare până acum.

Ce fel de management va avea Farul?

Că Hagi va fi acționar-antrenor la noul Farul este un lucru cert. Și bun, de asemenea. Dar el nu va conduce clubul singur. Echipa de management formată din conducătorii de la vechiul Farul și cei de la Viitorul va trebui să demonstreze că este capabilă să performeze. Oricât de mult l-am respecta pe jucătorul Gică Popescu, managerul Popescu nu a demonstrat deocamdată nimic. Viitorul s-a trezit in extremis și a evitat rușinea în campionatul trecut, sub conducerea sa. Iar Farul Constanța, varianta reloaded, va avea nevoie de o mână forte pentru a nu ajunge în aceeași situație.

Este ocazia propice pentru ca Gica Popescu să demonstreze că este un manager capabil. O nouă șansă pentru asta, dacă vreți, întrucât până acum acesta nu putem spune că a performat. Și de el se legau speranțe mari că ar putea reforma fotbalul românesc dacă ar fi ajuns la conducerea Federației. Sigur, Popescu nu va fi singur în echipa de management. Nume interesante ca Marica, Bivolaru sau Curt vin să-l ajute pe fostul mare internațional.

Va fi Farul o echipă de playoff? E prematur să ne pronunțăm. Numele lui Hagi (mai ales pe bancă) pare o garanție. Dar campania de transferuri trebuie să fie una mult mai bună decât cele realizate de Viitorul în ultimele 2-3 sezoane, cu tot felul de jucători de duzină aduși la Ovidiu. În plus, e nevoie de revenirea la procesul de promovare a tinerelor talente dobrogene. Acesta de fapt ar trebui să obiectivul numărul 1 la noul (vechiul?) Farul!

Concluzii

Treamburea pamporea – vaporul se cutremură – în Liga 1? Acest nou proiect care repune Farul Constanța pe harta Ligii 1 poate lumina la fel de puternic precum a făcut-o Viitorul la începuturile sale. Problema este ca lumina aceea să rămână constantă. Și să nu se stingă la fel ca la fosta campioană în ultimii ani. Cu Hagi pe bancă și cu o echipă de management inspirată, Farul poate ajunge o echipă de top 5 în scurt timp. Dar și una care să ofere o alternativă la jocul tern pe care îl vedem la majoritatea echipelor din Liga 1.

Va orbi noul Farul competitorii din Liga 1? Sau se va prăbuși repede precum turnul din Babilon? Fotbalul românesc s-a dovedit de prea multe ori surprinzător în sens negativ, astfel încât trebuie să privim acest proiect promițător cu o doză mare de precauție. Să ne bucurăm măcar de revenirea lui Hagi. Și să vedem ce mai urmează.

Nu uita că avem pentru tine și alte analize și editoriale de genul acesta în secțiunea de știri din sport. Dar și multe pronosticuri sportive câștigătoare care te așteaptî zi de zi pe site. Iar cum EURO 2020 e ocazia ideală pentru tine de a face profit, te invităm să urmărești zilnic și secțiunea de oferte speciale. Fii informat, fii inspirat, pariază zi de zi alături de BETuri.ro!