Evoluţia jocului la pronosticuri pariuri

Cine nu îşi mai aduce aminte de străvechiul Loto Pronosport, care dădea emoţii amatorilor acestui joc duminică de duminică? Era perioada în care casele de pariuri nu pătrunseseră în ţara noastră, iar jocul era practic singura modalitate de a miza la pronosticuri pariuri în mod legal şi la costuri decente. Astăzi însă, putem juca la pronosticuri pariuri aproape la orice colţ de stradă, graţie caselor de pariuri care au invadat oraşele şi cartierele. Mai mult, nici nu mai trebuie să batem drumul până la casieria din colţ pentru a pune un bilet. Putem face acest lucru direct de acasă, stând comozi în fotoliu, în faţa calculatorului, prin intermediul caselor de pariuri online. Diferenţele sunt uimitoare atât faţă de perioadele trecute, cât şi faţă de varianta clasică a parierii la ghişeu.

Pronosticuri pariuri și cum funcţiona vechiul Pronosport

În ciuda aspectului şi regulilor sale relativ arhaice, trebuie spus că vechiul Pronosport poate fi considerat strămoşul actualelor pronosticuri pariuri pe care le punem în ziua de astăzi la orice colţ de stradă. Acesta funcţiona pe nişte principii cât se poate de simple, în sensul că biletele se puteau pune doar pentru meciurile jucate duminica, de obicei dintr-un singur campionat – de regulă cel italian sau, în cazuri excepţionale, din campionatele mondiale sau în preliminariile competiţiilor jucate de echipele naţionale. Biletul de joc la pronosticuri pariuri era prevăzut cu 13 meciuri, pe care puteai bifa doar rezultatul 1, X sau 2, corespunzător victoriei obţinute de gazde, meciului egal sau victoriei oaspeţilor.

Cât priveşte biletele câştigătoare, acestea trebuiau să cuprindă 13 pronosticuri pariuri exacte pentru categoria 1 de câştig, 12 rezultate pentru a doua şi 11 rezultate pentru a treia. Aparent simplu, sistemul permitea câştiguri substanţiale, care multă vreme au fost plafonate însă de statul român. Astfel, a existat o perioadă în care premiul maxim, indiferent de numărul de jucători şi fondul de câştiguri acumulat, premiul maxim era reprezentat de un autoturism Dacia 1300. Ulterior, după Revoluţie, la pronosticuri pariuri plafonul a fost eliminat, astfel încât câştigurile erau raportate oarecum la fondul de câştiguri afişat de Loteria Română.

O comparaţie cu pariurile actuale

Astăzi, jucătorii au posibilităţi aproape infinite de a miza la pronosticuri. Dincolo de faptul că pot alege singuri campionatul, pot construi biletele în funcţie de cotele şi evenimentele pe care le doresc. Astfel, dacă doreşti un bilet cu trei sau patru evenimente, poţi paria pe acestea. De asemenea, nu eşti constrâns să indici echipa câştigătoare, putând paria pe absolut orice într-un meci. Poţi alege să faci pronosticuri pariuri pe numărul de goluri, pe minutul până la care se marchează primul gol, pe numărul de cornere sau chiar al loviturilor de pedeapsă. De asemenea, poţi combina sporturile între ele, pe un bilet putând avea, spre exemplu, un meci din fotbal, unul din baschet şi unul din polo pe iarbă. Nu în ultimul rând, poţi pune pronosticuri pariuri la orice oră din zi şi din noapte, fără să mai aştepţi ziua de duminică pentru a vedea rezultatele. Mai mult, poţi paria chiar în timpul meciurilor, dacă simţi că una din echipe îţi poate aduce un câştig nesperat. Totul este să ai puţină inspiraţie.