Reguli Uno – Învăță Rapid Jocul pentru Distracție Neîntreruptă!
Dacă ai căutat vreodată ”reguli Uno” pe internet, știi deja că acest joc nu este încă atât de popular printre români. Totuși, Uno este cât se poate de distractiv și perfect pentru o pauză de la jocurile clasice. Poate că te-ai plictisit de macao sau șeptică și vrei să încerci ceva nou la următoarea ieșire cu prietenii – un joc de societate, precum Uno, este cel mai potrivit!
Acesta nu este singurul articol în care trecem prin regulile jocurilor. Îndată ce citești despre reguli Uno, vezi cum se joacă și poker, blackjack sau baccarat! Spre deosebire de Uno, Popa Prostu, Maciu Piciu, Whist, Go, tabinet și Mahjong, pe acestea le găsești și în secțiunile de Cazino Live la top casino online.
Reguli Uno – cum arată pachetul de cărți de joc Uno?
Înainte să trecem la reguli Uno, ține minte că ai nevoie de un pachet de cărți specific. Pachetul de cărți de joc Uno are 108 cartonașe:
- 19 de fiecare culoare (albastru, verde, roșu, galben)
- 8 cartonașe ”Ia două cărți” (2 de fiecare culoare)
- 8 cartonașe ”Schimbă direcția” (2 de fiecare culoare)
- 8 cartonașe ”Stai o tură” (2 de fiecare culoare)
- 4 cartonașe negre, care își schimbă culoarea
- 4 cartonașe negre, cu care se schimbă culoarea
- 4 cartonașe care schimbă culoarea și te obligă să tragi 4 cărți
Regulament Uno – cum se joacă?
Scopul unui joc Uno este să fi primul jucător care adună 500 de puncte. Ajungi la acest punctaj după mai multe runde, pe care le câștigi dacă rămâi primul fără nicio carte. Scorul tău crește adunând puncte pin cărțile cu care au rămas ceilalți jucători.
Toate cărțile au valoarea proprie, cu excepția cărților tip ”Ia două”, ”Schimbă direcția” și ”Stai o tură”, care au 20 de puncte. Conform setului de reguli Uno joc, primești 50 de puncte pentru cărțile negre și cele negre +4.
Iată, pe scurt, ce reguli Uno trebuie să urmezi:
- Fiecare jucător primește câte 7 cărți. Cele rămase se așează într-un teanc în mijloc, cu fața în jos. Prima carte din teanc este pusă cu fața în sus.
- Primul jucător trebuie să dea o carte identică cu cea de jos în număr sau culoare. Dacă are o carte neagră, jucătorul poate să o pună jos pentru a schimba culoarea.
- Dacă următorul nu are ce carte să opună jos, trebuie să tragă o carte din teancul cu fața în jos. Dacă aceasta se potrivește, poate să o folosească fără să-și aștepte rândul.
- Când un jucător rămâne cu o singură carte în mână, trebuie să spună ”Uno” imediat. Dacă uită să facă acest lucru, jucătorul trage două cărți de jos ca pedeapsă.
Alte reguli Uno de ținut minte
Dacă vrei să parcurgi un joc Uno ”ca la carte”, trebuie să mai ții minte câteva aspecte. Spre exemplu, faptul că pentru a alege dealerul, fiecare jucător trage o carte de jos. Jucătorul cu cea mai mare carte este dealerul. Atenție! Cărțile negre nu se pun.
Atunci când prima carte este alta decât una cu număr, iată ce reguli Uno se aplică:
- Carte neagră +4: se întoarce altă carte
- Carte neagră ”schimbă culoarea”: jucătorul din stânga dealerului alege culoarea
- Carte ”Ia două”: cel din stânga dealerului ia două cărți și continuă jucătorul următor
- Carte ”Schimbă direcția”: dealerul dă prima carte jos, apoi jocul continuă în sensul opus acelor de ceasornic
- Carte ”Stai o tură”: jucătorul din stânga așteaptă o tură.
De asemenea, potrivit regulilor de joc Uno, dacă ultima carte pusă de jucător înainte să termine jocul este ”Ia două” sau o carte neagră +4, jucătorul următor trebuie să tragă o carte de jos.
Concluzii
Când vorbim de reguli Uno, lucrurile stau destul de logic. Nu trebuie să ții minte un întreg manual complicat de joc, ci ai nevoie doar de un pachet de cărți și câțiva prieteni. De acolo, lucrurile o să meargă ca pe roate. Până la următoarea rundă, o să cunoașteți cu toții regulamentul la perfecție. Poate că la viitoarea întâlnire o să dați la o parte pachetul clasic de cărți de joc și o să încercați un joc Uno sau poate chiar Mafia joc de cărți! Niciodată nu e prea târziu să descoperi un joc nou.