Jocul Go – O Introducere în Lumea Fascinantă a Strategiei!
Jocul go este un joc de strategie asemănător cu șahul, dar cu origini diferite. Acesta vine din China și a fost popularizat în Japonia, ajungând eventual și în România. În ziua de astăzi, românii sunt considerați printre cei mai buni jucători de go din Vest.
Jocul despre care vorbim astăzi este studiat atât în școlile de ofițeri din Orient, ca exercițiu de strategie militară, cât și în instituțiile de învățământ cu profil filosofic din Occident. Deci, nu are doar scop de divertisment, ci îți și antrenează mintea. De aceea, jocul go se bucură de o reputație foarte bună în topul jocurilor de societate.
Acum că ți-am făcut o scurtă introducere în reputația jocului de astăzi, e timpul să trecem la treabă. Hai să afli mai multe despre go joc de strategie!
Despre jocul go: scopul jocului și piese de joc
Conform regulilor, jocul go se desfășoară între doi adversari. Obiectivul acestuia este de a înconjura mai mult teritoriu decât cel împotriva căruia joci.
Tabla este asemănătoare cu cea de șah, de obicei de 19X19 linii. Ambii jucători încearcă să înconjoare teritoriul tablei cu ajutorul pieselor, care seamănă cu niște bile aplatizate. Acestea sunt de două culori, ca la șah: albe și negre. Uneori, piesele la jocul go sunt numite și ”pietre”.
Pe scurt, echipamentul pentru un joc go este minimalist. Tabla poate fi chiar improvizată și modificată după preferințe, cu un caroiaj diferit. Dacă îți dorești neapărat să improvizezi întregul set de joc go, atunci poți folosi chiar și boabe de fasole în loc de piese.
Joc go reguli: cum de joacă?
Regulile la jocul go pot fi învățate în câteva minute, fiind simple și logice. Acum că ai setul la îndemână, fie acesta improvizat sau nu, e timpul să vezi cum se joacă. Iată cum se desfășoară în general un joc de go:
- Piesele se așează pe tablă la intersecția liniilor, iar negrul începe partida. Dacă diferența de experiență între jucători este mare, atunci cel cu mai puțină experiență primește piese în avans – acesta se numește handicap.
- Jucătorii pot captura o piesă sau un grup de piese cu extragerea pieselor de pe tablă. Piesele capturate nu trebuie să aibă nicio ”libertate”, adică o intersecție liberă în jurul lor. Practic, trebuie să fie înconjurate de piesele adversare.
- Pentru ca un grup să supraviețuiască, trebuie ca acestea să aibă minim două astfel de libertăți interne grupului și neconectate, deci în direcții diferite.
- ”Sinuciderea” nu este permisă, adică jucătorii nu pot plasa o piesă în mijlocul unui chenar format din piesele adversarului. Singurul caz în care mișcarea este acceptată este cel în care adversarul pierde prin această mutare ultima sa libertate.
- O piesă nu poate fi așezată într-un punct care ar duce la repetarea unui ciclu de joc parcurs în trecut.
- Punctajul la jocul go se calculează prin diferența de puncte aflate în propriul teritoriu cu piesele capturate de către adversar. Câștigătorul este cel care are o diferență mai mare între piesele libere și cele capturate.
Concluzii
Iată că jocul go este mult mai simplu decât pare. Cu o vechime de 2500 de ani, go a trecut testul timpului cu un motiv: este nu doar distractiv, ci și antrenant și benefic pentru mintea jucătorilor. Încearcă măcar odată să o partidă de go și vezi cum ți se pare!
Nu uita că am vorbit și despre alte jocuri de societate până acum! Spre exemplu, am discutat și despre jocul Uno sau reguli whist . Acesta este ceva mai mai popular și poate fi jucat de patru jucători, fiind mai accesibil decât jocul go. Dacă vrei să folosești un pachet clasic de cărți de joc, atunci vezi dacă îți face cu ochiul o partidă de joc baccarat. Sau, dacă dorești să încerci și altfel de jocuri, avem pentru tine și articole ghid despre blackjack, mahjong și remi. Să te distrezi bine!