rapid bucuresti
Viorel Berbece
1 iulie 2021

Rapid București – Lot și perspective pentru sezonul 2021/2022

5/5 - (5 votes)

Rapid București a reușit în sfârșit să se întoarcă în prima ligă. Iar suporterii au speranțe mari că echipa nu se va mulțumi doar cu atât. După ce am analizat lotul celor de la CS Mioveni, a venit rândul Rapidului să intre sub lupa BETuri.ro pentru noul sezon de Liga 1. Cu Daniel Niculae președinte și cu un patron tânăr și ambițios, trupa granata pare că a ieșit în sfârșit din zona amatorimsului managerial. Dar cât va dura liniștea? Și cât de sus poate ajunge Rapid București în primul sezon de la revenirea în prima divizie? Analiza în cele ce urmează!

Rapid, o echipă de tradiție în Liga 1

Că are sau nu palmaresul încă, Rapid București rămâne un nume important pentru prima ligă. Asta în ciuda celor doar trei titluri obținute. Rapid a strâns multe meciuri în Liga 1 și multe alte titluri de vicecampioană. Dar mai ales povești, ceea ce a făcut ca Rapidul să fie poate cea mai populară echipă din România până la momentul Steaua 86.

Microbiștii români erau poate obișnuiți cu acel Rapid care se bătea la campionat în anii 90-2000. Dar situația s-a schimbat serios în ultimii ani. Astfel, Rapid București nu este momentan o pretendentă serioasă nici măcar pentru un loc de playoff. Obiectivul clar este menținerea în Liga 1. Iar lotul începe să fie transformat în acest sens. De rapiditatea și inspirația cu care acest proces va fi dus la bun sfârșit ține și comportarea echipei în noul sezon. Să vedem ce va fi!

Antrenor Rapid București – Cât rezistă Mihai Iosif?

Un mare merit pentru promovarea reușită de Rapid București îi aparține tehnicianului Mihai Iosif. Acesta a venit la început ca o manta de vreme rea. După experimentul nereușit numit Nicolae Grigore, Iosif s-a transformat apoi într-un adevărat salvatore della patria pentru Rapid. Mai ales pentru acest lucru a fost ținut în funcție în continuare. Asta chiar dacă s-ar fi impus poate aducerea unui antrenor cu mai multă experiență la nivelul primei ligi.

Un antrenor sufletist, care seamană chiar și fizic, dar nu numai cu Valentin Stănescu, Mihai Iosif trebuie să demonstreze că știe și multă tactică, nu doar să facă o atmosferă bună în vestiar. Dacă vreți, el este o variantă low-cost pentru Marius Șumudică. Amândoi sunt mari rapidiști, amândoi pun mult suflet pe margine și în vestiar, dar Șumudică era poate prea scump pentru noul Rapid București. Cât rezistă Mihai Iosif pe banca Rapidului? Foarte greu de zis în acest moment. El pare, însă, unul dintre candidații serioși de a fi schimbat până la finalul turului de campionat.

Marele atuu, publicul! Dar când și pe noul stadion?

Probabil că odată dat în primire noul stadion se va crea o emulație fantastică în rândul suporterilor rapidiști, iar echipa va juca mai mereu cu casa închisă. Până atunci, însă, se pune întrebarea unde va juca Rapid București? Se vorbește intens de Național Arena, dar alte variante bune ar fi și Stadionul Arcul de Triumf sau chiar cel din Voluntari. Vorbim desigur aici de variante conforme pentru prima divizie.

Cert este că întoarcerea Rapidului în Liga 1 aduce un mare plus în ceea ce privește atmosfera de pe stadion, un lucru care a cam lipsit în ultima vreme, cu puține excepții. Mai ales derbiurile interbucureștene vor fi de urmărit. Dar și duelurile Rapidului cu echipele craiovene. Sau cu rivala Farul.

Lot Rapid București – Achiziții – Miza pe nume cunoscute

Până să vină Săpunaru sau Morais, Rapid a mișcat interesant pe piața transferurilor. Au venit, până la ora redactării acestui material, fundașii Dragoș Grigore, Claudiu Belu-Iordache și Alexandru Albu, închizătorul Ljuban Crepulja, dar și mijlocașul ofensiv Nicolae Carnat. Toți sunt nume cunoscute în Liga 1 și au șanse mari să intre în primul 11 al Rapidului pentru noul sezon.

În meciurile amicale, Rapid București a testat câțiva tineri jucători trecuți prin fotbalul francez sau cel englez. Dar și pe un fost junior român de la Villarreal, pe Andi Bogdan. Semn totuși că bugetul încă nu permite achiziții cu adevărat de marcă. Poate nici nu ar fi indicat acest lucru la nivelul actual, pentru o echipă care țintește în primul an doar evitarea retrogradării. Și poate o evoluție cât mai bună în Cupă, o competiție dragă Rapidului.

Analiză lot Rapid 2021 + posibil prim 11

Din datele pe care le avem până acum și până la completarea lotului rapidist, o formulă de start pentru jocul din prima etapă ar putea arata așa pentru Rapid București:

Moldovan – Belu, Săpunaru, Grigore, Morais – Crepulja, Albu – Sefer (Carnat), Ilie, Hlistei – Bălan.

E clar că Rapid are nevoie de cel puțin 5-6 nume noi pentru a rezista în Liga 1 fără emoții. Pentru obiective mai înalte, s-ar impune o remaniere și mai susținută a lotului. Se va păstra tradiția nou-promovatelor și în Giulești? Adică va fi schimbat lotul masiv până și mai ales după pauza de iarnă?

UPDATE: Săpunaru și Morais au semnat și ei!

Lot Rapid Sezonul 2021/2022

UPDATE/ Iată cum arată lotul Rapidului după încheierea perioadei de transferuri:

Portari: Horațiu Moldovan, Virgil Drăghia, Valentin Mărgărit.

Fundași: Anestis Nastos, Luca Florică, Cristian Ignat, Junior Morais, Dragoș Grigore, Cristian Săpunaru, Alexandru Dandea, Alin Demici, Claudiu Belu-Iordache.

Mijlocași: Ljuban Crepulja, Antonio Sefer, Nicolae Carnat, Rareș Ilie, Lucian Goge, Ștefan Pănoiu, Saife Alami, Romario Moise, Bogdan Barbu, Albert Stahl, Alexandru Albu, Alexandru Ioniță II.

Atacanți: Cătălin Hlistei, Adrian Bălan, Bnou Marzouk Younes, Alexandru Despa.

Rapid București – Jucători de urmărit în noul sezon

Dacă întrebi suporterii Rapidului care sunt acei doi tineri jucători de la care așteaptă să rupă norii, răspunsurile cele mai multe îi indică pe Rareș Ilie și Antonio Sefer. Aceștia au avut un final de sezon foarte bun în Liga 2. Se poate spune chiar că internaționalii de juniori ai României au avut o contribuție majoră la promovare, prin golurile lor. Doi mijlocași ofensivi cu imaginație și șut bun, Ilie și Sefer vor primi multe șanse să demonstreze că au progresat suficient de mult pentru a face față și rigorilor primei ligi.

Altfel, din lotul celor de la Rapid București, așa cum arată el acum e foarte interesant de urmărit cum se vor acomoda noile achiziții. Albu, mai ales, se anunță un jucător esențial. La fel, și Carnat își poate redresa cariera în Giulești, după o trecere efemeră pe la campioana CFR Cluj.

Concluzii

Va fi Rapid București peste tot acasă în Liga 1? E clar că nu le va fi ușor giuleștenilor la reîntâlnirea cu Liga 1. Depinde foarte mult de bugetul echipei. Cu transferuri inspirate, poate și cu un antrenor cu mai multă experiență pe viitor, Rapid poate redeveni o echipă de primele 6 în Liga 1. Dar e cale lungă până atunci. Deși lotul Rapidului începe să arate din ce în ce mai bine!