sevilla bilbao , istoric fotbal spania
Sebi Raducu
30 aprilie 2021

Sevilla – Bilbao sau derbiul cluburilor locale cu sânge britanic

Sevilla – Bilbao, un derby cu implicații variate. Pe lângă revoluția industrială care a schimbat tehnologia lumii pe care o știm, Marea Britanie s-a impus ca o forță de temut în zona navală. Ei au reușit să devină un imperiu colonial global cu ajutorul ambarcațiunilor cu care depășeau limita costieră și se întindeau peste alte continente. O moștenire mai mult sau mai puțin evidentă lăsat de la vikingi.

Din cauza sau datorită britanicilor, mediteranenii au beneficiat pe lângă fabricile de textile sau import-exportul de alimente cu insularii de descoperirea unui fenomen care avea să-i definească în secolul următor și să-i transforme în mileniul prezent. Spaniolii au devenit un exemplu de fotbal și pedagogie sportivă rar întâlnit – la rându-i inspirat de fluiditatea filosofică a olandezilor care au pus bazele stilului de Fotbal Total.

Istoricul și nașterea a două cluburi legendare – Sevilla – Bilbao

Aflat la capătul unei linii comerciale care avea să devină definitorie pentru zona mediteraneană, orașul Sevilla este unul dintre nodurile de schimburi civilizaționale între populație autohtonă spaniolă și britanicii, a căror marfă era import-exportul. Sevilla este sursa celor mai bune alimente de o anumită cromatică – portocolale. De aceeea, o comunitate mixtă de britanici englezi, scoțieni și spanioli au fondat la finalul secolului XIX – ianuarie 1890 – un club de fotbal definitoriu pentru Andalusia.

Pe aceeași filieră, opt ani mai târziu datorită schimburilor sociale între studenții bașci din familiile burgheze care și-au permis să studieze în Regatul Unit și muncitorii britanici veniți din zone industriale ca Sunderland, Portmsouth sau Southampton ia naștere Athletic Bilbao

Bilbao și Sevilla, rodul modelului britanic – Fotbal Spania

Fondator al primei ligi de fotbal la sfârșitul anilor 2008, Athletic Bilbao este unul din cele trei cluburi spaniole care nu au retrogradat niciodată (alături de Real și Barcelona). De asemenea, e unul din cluburile rare care nu sunt corporații sportive și societăți organizate pe membri susținute de suproteri. Una din politicile pentru care sunt celebri este protecționismul basc. Promovarea și creșterea – folosirea jucătorilor născuți și crescuți în regiunea Țării Bascilor – valabilă încă din 1912.

Cu opt titluri de campioană în palmares, se poate mândri cu un număr impresionant de Cupe – 23, care rivalizează doar cu cel al Barcelonei, 3 supercupe. Pe plan european, cele mai bune performanțe au venit în Cupa Campionilor Europeni la începutul competiției în 1957. Nu putem uita sferturile de finală din Cupa UEFA / Europa League – la 30 de ani distanță în finală (1977 și 2012 – ultima la București).

Sevilla este regina competițiilor europene – cu șase trofee de Cupa UEFA / Europa League câștigate în ultimii 15 ani, 1 supercupă a Europei. La nivel intern, ei au un campionat, cinci cupe ale Spaniei și o supercupă, având același statut în regiune pe care îl are și Bilbao în Țara Bascilor. Numai că regiunea se cheamă Andaluzia și clubul e văzut ca fiind cel mai vechi club de fotbal (specific) încă în activitate din Spania.

Primul Sevilla – Bilbao – Fotbal Spania

Primul meci oficial dintre cele două echipe s-a înregistrat în Cupa Spaniei, pe teren andaluz în mai 1933. El a avut ca și câștigătoare echipa oaspete din Bilbao, cu un scor de 2-1, accentuat apoi în retur cu unul și mai categoric de 5-1. A fost o performanță care a dus echipa în optimile competiției și apoi până la al 13-lea trofeu de asemenea gen, chiar într-o finală cu Madrid FC.

Cea mai mare diferență de scor și implicit cea mai categorică victorie este disputată. Ambele au reușit să-și înșușească la distanță de 20 de ani diferență câte un scor de tenis, de 6-0. Prima a fost Sevilla în campionat în septembrie 1948. Atunci, ei au învins cu acest scor pe Bilbao pe teren propriu – cu patru goluri marcate de un singur jucător – Mariano. Pentru Bilbao, succesul vine tot din campionat, tot pe teren propriu în martie 1967. La acea vreme, Argoitia și Arieta II au înscris câte o dublă.

De asemenea, cele mai multe goluri într-un derbi dintre Sevilla și Bilbao au fost înscrise într-o victorie a andaluzilor. Partida s-a terminat cu scorul de 5-3, pe teren propriu, în aprilie 1950 – Campiinatul Spaniei. La acel meci, gazdele s-au remarcat printr-o triplă a lui Araujo și o dublă a lui Herrera. Oaspeții au replicat prin Zarra – dublă. Cel mai întâlnit scor la finalul minutelor regulamentare a fost de 2-1. El s-a înregistrat de 28 de ori, la o foarte mare apropiere de scorul de 2-0 – 25 de ori.

Sevilla – Bilbao, un duel disputat – Meciuri Spania

Perioada de invincibilitate cu cel mai lung șir de meciuri fără înfrângere aparține bașcilor de la Bilbao, care au reușit această performanță între decembrie 1961 și noiembrie 1969. 8 ani a durat șirul de 13 meciuri consecutive de neînvins – 10 victorii (dintre care un 6-0 și 5-1) și 3 egaluri. Performanța este la mică distanță de un șir de rezultate similar reușit de Sevilla în anii 90. 12 meciuri consecutive între aprilie 1994 și februarie 2003 – 3 victorii și 9 egaluri – din care cinci cu scorul de 1-1.

Luna mai a adunat zece confruntări între cele două, majoritatea în cadrul Cupei Regelui sau Președintelui (în funcție de conjunctur istorică). S-a înregistrat un avantaj pentru bașci, care au reușit șase victorii față de cele patru ale andaluzilor. De altfel, palmaresul e împărțit între 5 dueluri în Cupă și 5 dueluri în campionat, majoritatea cu 3 goluri marcate. De notat că trei din cele patru victorii ale Sevillei s-au terminat cu scorul de 2-0.

În total, Sevilla și Bilbao s-au confruntat în campionat de 153 de ori, cu 63 de victorii de partea andaluzilor, 60 ajunse în Țara Bascilor și alte 30 de meciuri încheiate la egalitate. Disputele au atins un golaveraj de peste 510 de goluri înscrise în total de cele două (227 de Sevilla și 242 de Bilbao). La nivelul cartonașelor, s-au acordat 21 de roșii și 182 de galbene. Per total, s-au înregistrat fix 170 de întâlniri, cu 69 de victorii andaluze, 70 bașce și 31 de egaluri. Golaveraj 247-275, cu 204 de galbene și 23 roșii.

Antrenori ai derbyului – Andaluzia vs Țara Bascilor

De-a lungul istoriei, șapte antrenori au antrenat cele două spaniole reprezentative pentru regiunile lor la un moment dat. Iată lista antrenorilor – cinci autohtoni și doi străini.

 • Patricio Caicedo – o dată la Bilbao și o dată la Sevilla
 • Antonio Barrios – de două ori la Bilbao și de două ori la Sevilla
 • Juan Antonio Ipina – o dată la Bilbao și o dată la Sevilla
 • Salvadore Artigas – o dată la Bilbao și o dată la Sevilla
 • Joaquin Caparros – o dată la Bilbao și de trei ori la Sevilla
 • Fernando Daucik din Cehoslovacia – 1 dată la Bilbao și 1 dată la Sevilla
 • Eduardo Berizzo din Argentina – 1 dată la Sevilla și 1 dată la Bilbao

Antrenorul cu cele mai multe dueluri între cele două reprezentante regionale ale Spaniei este Joaquin Caparros. El se poate lăuda cu 19 meciuri – dintre care 9 la Sevilla și 10 la Bilbao. Cele mai multe goluri marcându-se chiar la primul meci al său de acest gen – un 3-3 în decembrie 2001. Ca antrenor al Sevillei a pierdut doar două meciuri din 9 în fața lui Bilbao. La bașci, situația stă mult mai rău – cu 6 înfrângeri în fața Sevillei, singurele victorii venind fără gol primit.

Lopetegui și Marcelino – Sevilla – Bilbao

În ceea ce privește duelul antrenorilor din prezent, cei doi antrenori au avut nume apreciate ca jucători și s-au remarcat ca antrenori obișnuiți cu prima divizie în ultimii 10 ani.

Amândoi se învârt în jurul vârstei de 54-55 de ani, Julien Lopetegui fiind mai tânăr și având o longevitate mai mare la andaluzi, fiind din vara lui 2019. A reușit să adune 3 victorii și 2 egaluri în fața lui Bilbao. Marcelino a venit la începutul anului și are o cifră nefericită. 5 victorii și 2 egaluri din 18 întâlniri în fața celor de la Sevilla.

Jucători de legendă – Sevilla vs Athletic Bilbao

Datorită politicii protecționiste a bascilor și a rivalității acestora cu orice echipă importantă din Spania, numărul de jucători care au îmbrăcat tricoul ambelor echipe este relativ mic:

 • Areta
 • Luis de la Fuente
 • Juan Jose Valencia
 • Aitor Ocio

De asemenea, jucătorul cu cele mai multe goluri în derbiul dintre Sevilla și Bilbao este Telmo Zarra, golgheterul all-time al bascilor – care a reușit numai puțin de 15 reușite în 19 dueluri cu Sevilla între 1940-1955.

În ceea ce privește jucătorii români, ambele echipe au legitimați fotbaliști din spațiul carpato-danubiano-pontic, dar andaluzii au avut mereu o dorință specială în a aduce fotbaliști cu ștaif sau cu un trecut recomandabil. Ambii sunt internaționali cu trecut stelist și recunoscuți pentru apetitul lor ofensiv – Ilie Dumitrescu și Raul Rusescu. Cristi Ganea este singurul român legitimat vreodată la Bilbao.

Singurul român care a jucat într-un derbi dintre Sevilla și Bilbao a fost Ilie Dumitrescu în martie 1995. El a evoluat într-o partidă din campionat pe terenul celor de la Bilbao, câștigată cu 2-0 de andaluzi. De altfel, avea să fie unul din meciurile cele mai bune ale românului în Spania. Dumitrescu a început ca titular – a ratat o lovitură de pedeapsă în prima repriză, a marcat golul secund în minutul 71. Opt minute mai târziu, a fost schimbat. Antrenorul Sevilliei la acea vreme era viitorul selecționer câștigător de Euro, Luis Aragones.

En-Nesyri, marcator de top la Sevilla – Golgheteri Spania

În ceea ce privește jucătorii din prezent, cel mai bun macator al Sevillei are 17 goluri. Youssef El-Nesyri, un marocan care are aproape un an de când e la club și pare a fi desprins din tiparul de nestemate pe care andaluzii le expun spre profituri substanțiale. Din cele două meciuri jucate la Sevilla împotriva lui Bilbao, magrebianul a marcat un singur gol în înfrângerea din tur.

De partea cealalătă, Alex Berenguer conduce clasamentul marcatorilor la echipa bască. El are în palmares 8 goluri și 5 pase decisive în acest sezon de campionat, cu un singur meci jucat împotriva celor de la Sevilla, fără a avea un gol marcat. Tot de la Bilbao vine și jucătorul din ambele loturi cu cele mai multe derbiuri jucate. Nimeni altul decât căpitanul decar al bașcilor – Iker Muniain. El are 22 de partide și 2 goluri marcate din 2010 până în prezent.

La fel de multe ca Muniain are și celălalt căpitan, Jesus Navas, de la andaluzi, tot cu 22 de meciuri și 4 goluri în cele două perioade – 2003-2013 și 2013-prezent. El este și jucătorul în activitate cu cele mai multe goluri marcate în derbiul celor două reprezentate ale regiunilor spaniole.

Ultimele cinci rezultate – Clasament La Liga

Bilbao a reușit să câștige ultimul meci după o serie de 3 confruntări fără înfrângere pentru andaluzi. Sevilla a reușit să profite mereu de un context fie de goluri, fie de sezon în care să aibă rezultatul de final de partea sa. Două victorii și un egal, cu cel puțin două goluri marcate. Duelul rămâne unul interesant și pentru faptul că în ultimele trei meciuri ambele au marcat.

FC Sevilla este neînvinsă pe teren propriu în campionat în fața bascilor din 2011. La acea vreme, pe banca lui Athletic se afla Marcelo Bielsa și echipa câștiga cu 2-1; de atunci, andaluzii au adunat 6 victorii și 2 egaluri, majoritatea cel puțin două goluri marcate per partidă.

 • 31.10.2020 – Bilbao – Sevilla 2-1 (Primera Division)
 • 09.07.2020 – Bilbao – Sevilla 1-2 (Primera Division)
 • 03.01.2020 – Sevilla – Bilbao 1-1 (Primera Division)
 • 18.05.2019 – Sevilla – Bilbao 2-0 (Primera Division)
 • 16.01.2019 – Sevilla – Bilbao 0-1 (Cupa Regelui)

Probabil, Sevilla se va impune fără mari greutăți, dar cu un scor suficient de suportabil pentru adversari să nu-și epuizeze resurse necesare pentru etapele care urmează. Totuși, orice e posibil având în vedere apetența ofensivă cunoscută de tradiția celor două echipe. Râmâi alături de echipa BETuri și pentru alte povești ale sportului rege! Le vei găsi mereu în secțiunea de știri sportive.