almeria espanyol, constantin galca
Sebi Raducu
19 aprilie 2021

Almeria – Espanyol sau duelul celor mai mari pasiuni spaniole ale lui Gâlcă

Almeria – Espanyol, un altfel de derby! Spania a fost mereu tărâmul care a îmbinat basmul copilăriilor cu iluzia unor realități sociale complicate. Acestea au fost dictate de istoria vremurilor. Situația politică, economică și civilizațională a jucat un rol decisiv. Ținutul iberic fiind, practic, un balon al Europei – se umflă și poate zbura / sau poate face implozie. La fel și în fotbal, unde în ultimii 15 ani a dat, poate, cel mai atractiv fotbal. Un cadou sportiv a cărui geneza vine din arhipelagul britanic. Localizat la sfârșitul secolului 19 și începutul 20, el a dus la un schimb intercultural ireversibil.

Majoritatea echipelor din Mediterană își datorează existența unor britanici comercianți aflați într-o conjunctură de tranziție istorică de la epoca industrială la cea contemporană. Scoțieni, englezi sau galezi, care au schimbat radical fața fotbalului în Andaluzia și Catalunia. O situație un pic diferită în cazul celor două echipe din cariera lui Gâlcă. Almeria și Espanyol, a căror geneză are alte aspecte specifice.

Cronologic, Almeria e cea mai tânără. Clubul actual fiind format pe 26 iulie 1989 – având aproape 32 de existență. Ea a apărut după dispariția unei echipe similare în ligile inferioare în anii 80 ca apoi, în 2001, primăria municipiului Almeria să decidă formarea unei echipe pe scheletul celei din 1989. Nașterea Almeriei e bazată pe fuziunea a altor echipe din același oraș. Din 2002 a evoluat doar în primele două ligi (2007-2011 și 2013-2015 în prima ligă).

Espanyol, viziunea unui student – Almeria vs Espanyol

De partea cealaltă, Espanyol este unul dintre cluburile spaniole înființate de autohtoni. A luat naștere într-o perioadă în care străinii din apropiere – elvețieni sau comercianții britanici – împărtășeau fenomenul fotbalistic în spațiul iberic. Mai exact, pe 28 octombrie 1900 de către un student la inginerie din Barcelona. Pe numele său, Angel Rodriguez Ruiz. S-a consemnat, astfel, primul club de fotbal format exclusiv de fanii locali ai jocului. Acest model avea sa fie urmat de Atletico cinci ani mai târziu.

Amuzant sau nu, primele culori ale clubului din Barcelona au fost similare cu cele ale clubului din Almeria. Galben și roșu. Asta se datorează faptului că unul din prietenii fondatorului avea o afacere cu textile care avea multă provizie de material de culoare galbenă pentru echipament.

În 1910, s-a produs schimbarea care e valabilă și azi, cu alb-albastrul. Culorile s-au ales în memoria amiralului siciliano-aragonez Roger de Lluria, care a protejat interesele Coroanei de Aragon în Evul Mediu. În 1912 – a primit titulatura valabilă și azi de club regal din partea regelui Alfonso al XIII-lea – Real Club Deportivo Espanyol.

Espanyol este echipa cu un istoric european care pălește în fața Almeriei, deoarece aceștia încă nu au trecut de stadiul virginității în acest mediu fotbalistic – cu patru trofee de Cupă (una câștigată de Gâlcă) și două finale de Cupa UEFA – ambele pierdute la loviturile de departajare la aproximativ 30 ani distanță una de cealaltă (1988 – cu Leverkusen și 2007 – cu FC Sevilla).

Istoric Almeria – Espanyol

Prima întâlnire oficială a avut loc în cadrul Cupei Regelui – ediție 1993-1994 . Ele s-au întâlnit în faza turului patru, unde catalanii au învins cu 2-0 în deplasare la Almeria pe 21 octombrie 1993. A doua confruntare a avut loc la începutul lunii noiembrie cu 5-1, o campanie oprită în optimi de FC Sevilla în acel an. Meciul retur a adus și cea mai mare diferență de scor și număr de goluri înscrise într-un meci direct. 4 goluri diferență și un total de șase goluri.

Nigerianul Kalu Uche este jucătorul cu cele mai goluri în duelul favoritelor la promovare. 4 goluri marcate, toate în tricoul Almeriei împotriva lui Espanyol – cu două victorii și două egaluri din șapte meciuri împotriva catalanilor. El a reușit inclusiv o dublă într-un meci la Barcelona terminat 2-2 la începutul lunii ianuarie 2009.

Niciun jucător nu a marcat trei goluri de unul singur într-un astfel de derby. Totuși, sunt multe cazuri de duble și fotbaliști care au înscris de cel puțin două goluri. Prima dată în 1993 (la 5-2 între Espanyol și Barcelona). Catalanii au avut cele mai multe situații de gen (5 – una reușită chiar de marcatorul din prezent Raul de Tomas).

Almeria – Espanyol, derby de Spania

Cele două perioade de invincibilitate sunt legate una de cealaltă, deoarece cele două cluburi au o istorie relativ diferită la nivel de prime divizii. Longevitatea aparține catalanilor. Espanyol a avut 16 ani distanță între ultima victorie și prima înfrângere, dar la nivel de meciuri consecutive. Ei au înregistrat un egal și patru victorii consecutive între 2009 și 2010, iar Almeria – victorie/egal/victorie/egal între 2011 și 2014.

Luna aprilie a adunat până acum două întâlniri între Almeria – Espanyol. De fiecare dată cu echipa din deplasare câștigătoare cu diferență minimă de goluri (1-0 pentru Espanyol în aprilie 2010 și 2-1 pentru Almeria în aprilie 2014). De menționat că în acest caz, meciul se joacă la Almeria și oaspeții sunt catalanii de la Espanyol, așa că e posibil să conteze în superstiția jocului.

În total, cele două s-au întâlnit în campionat (primele două ligi) de 13 de ori, cu 6 victorii de partea celor de la Espanyol, 3 egaluri și 4 victorii pentru Almeria. Întâlnirile au un total de 32 de goluri marcate (19 pentru Espanyol și 13 pentru Almeria). De adăugat și meciurile din Cupa de la începutul anilor 90, când Espanyol a reușit o dublă victorie și s-a calificat după 7-2 la general.

Antrenori

Singurul antrenor care a avut șansă antreneze prima echipă a ambelor cluburi la o distanță de timp destul de apropiată este Paco Flores. El a adus primul trofeu din istoria clubului catalan după o pauză de șase de ani. Cupa Regelui în 2000 (fiind la Espanyol din 1994 până în 2002 – pe lângă începuturile sale la echipele de juniori, tineret sau rezerve) și un sezon și un sfert în liga secundă la Almeria în mijlocul anilor 2000, cu un loc șase în palmares.

În ceea ce-i privește pe antrenorii din prezent, ambii au aproape un an de când au venit la club. Mai precis, în vara lui 2020, cu Vicente Moreno de la Espanyol, mai tânăr cu 4 ani decât rivalul său de la Almeria – Jose Gomes, având cifre mult mai bune – 3 victorii și 2 egaluri cu Almeria, plus o victorie în fața rivalului portughez, care are o înfrângere în fața ambelor entități – club și antrenor.

Costel Gâlcă, parte din derby

Singurul antrenor român care a avut șansa să antreneze la unul dintre cele două cluburi a fost Constantin Gâlcă. El a bifat cu Espanyol 26 de meciuri din decembrie 2015 până în mai 2016 în toate competițiile. A avut un palmares de 8 victorii, 5 egaluri și 13 înfrângeri – golaveraj 28-55. De asemenea, el a antrenat în prima jumătate a sezonului competițional 2009-2010 echipa secundă a Almeriei. Ulterior, el a intrat în circuitul selecționerilor de juniori ai României.

Cele mai multe dueluri Almeria – Espanyol de pe bancă aparțin actualului antrenor al lui Paris Saint-Germain. Argentinianul care a fost căpitan al catalanilor și coleg de generație cu Răducioiu și Gâlcă – Mauricio Pochettino – 5 partide – toate în Primera Division (4 victorii fără gol primit și 1 înfrângere). El este urmat de Hugo Sanchez – 3 partide pentru Almeria (1 egal și 2 înfrângeri – de fiecare dată cu cel puțin 2 goluri primite).

Jucători

Singurul jucător român care a avut destinul său ca jucător și antrenor legat de ambele cluburi este fostul antrenor al Stelei: Costel Gâlcă. Ironic, el nu a prins niciodată un duel între cele două. A jucat pentru ambele echipe – Espanyol (147 de meciuri între 1997 și 2001) și Almeria (100 de meciuri între 2003 și 2006).

De altfel, cele două cluburi sunt și singurele cluburi spaniole la care a antrenat bucureșteanul – Almeria B în debutul carierei (2009-2010) și Espanyol (23 de meciuri între 2015-2016). Cu prima a evoluat în liga a patra spaniolă. Cu a doua, salvându-se la limită de pe locul 13 și fiind schimbat pe parcursul sezonului – după ce în primă fază a fost el în situația înlocuitorului.

Românii, parte din istoria derby-ului

Cei mai mulți jucători români au fost legitimați la Espanyol, începând cu anii 90 până în prezent. Florin Răducioiu (1994-1998), Constantin Gâlcă (1997-2001), Cătălin Munteanu (2001-2002), Claudiu Răducanu (2004) și Gabriel Torje (2013-2014). Ultimul este singurul care a avut șansa să bifeze un duel între cele două echipe în Primera Division – în decembrie 2013 – o remiză albă în deplasare. La meciul retur, el a nu a intrat în teren.

În ultimii 30 ani, doar patru jucători s-au transferat de la un club la altul. Miodrag Andjelkovic (Espanyol-Almeria – 1997), Toni Velazaman (Espanyol-Almeria – 2006), Jonathan Soriano (Espanyol-Almeria – 2006) și Thievy Bifouma (Espanyol-Almeria – 2014). Dintre foștii jucători, portarul Carlos Kameni se poate lăuda cu un număr record de 8 prezențe în poarta lui Espanyol. Jumătate fără gol primit și restul cu 8 goluri primite în 4 situații.

Dintre jucătorii legitimați la gazde, ofensiva se bazează cel mai mult pe reușitele lui Umar Sadiq – cu 15 goluri și 5 pase. El este urmat de Jose Corpas (cu 11 goluri și 5 assisturi) și Jose Carlos Lazo (cu 3 goluri și 6 pase). De partea celaltă, catalanii se bazează unul din golgheterii campionatului – Raul de Tomas cu 20 goluri în campionat. De Tomas este ajutat în spate de un romb format din Adrian Embarba (8 goluri și 13 pase decisive), Javi Puado (7 goluri și 6 pase), Sergi Darder (6 goluri și 3 pase) și Nico Melamed (5 goluri și 3 pase).

Ultimele cinci rezultate

Septembrie 2011 a adus ultima victorie a Almeriei într-un meci cu Espanyol. Atunci am avut un 3-2 pe teren propriu care a pornit o serie de patru meciuri consecutive fără înfrângere în fața catalanilor – 2 victorii și 2 egaluri. Partidele s-au desfășurat între 2011 și 2015. Apoi, Espanyol a reușit să lege până în prezent două victorii consecutive – cu minim trei goluri marcate pe meci contra rivalilor.

  • 20.12.2020 – Espanyol – Almeria 2-1
  • 25.01.2015 – Espanyol – Almeria 3-0
  • 23.08.2014 – Almeria – Espanyol 1-1
  • 27.04.2014 – Espanyol – Almeria 1-2
  • 15.12.2013 – Almeria – Espanyol 0-0

Espanyol este echipa cu cele mai mari motivații și aspirații să revină acolo unde s-a făcut remarcată, prima divizie. O victorie împotriva unei candidate la promovare ar fi mai mult decât ideală. Ultimele rezultatele o ajută, nefiind învinsă la Almeria de mai bine de 8 ani. Nu uita că ai și alte povești din fotbal la secțiunea de știri din sport, dar și ponturi pariuri de calitate pe BETuri.ro. Pariază informat și inspirat alături de noi!