dan petrescu cfr
Viorel Berbece
30 noiembrie 2020

Dan Petrescu CFR, o afacere încheiată. Ce urmează pentru SuperDan?

Dan Petrescu a plecat de la CFR Cluj. Nici demis, dar nici cu demitere. Pe cale ambială, să spunem. Pentru că erau foarte mulți bani la mijloc în cazul oricărei întreruperi unilaterale. Relația Dan Petrescu CFR părea șubredă de ceva vreme, s-a tot scris despre asta, iar meciul cu Poli Iași din Cupa României a fost doar picătura care a umplut paharul.

A plecat Petrescu la momentul oportun? Probabil că da, întrucât nu se anunță un sezon prea fructuos pentru multipla campioană a României. Au luat șefii de la CFR Cluj decizia cea bună ? Probabil că ei vânau de mai multă vreme o asemenea mutare, dar să vedem ce vor aduce în loc. Încercăm să dăm câteva explicații , dar și să oferim câteva presupuneri pentru viitorul celor două părți implicate.

Dan Petrescu, din nou spre țările calde?

Antrenorul a anunțat că a rupt contractul cu CFR Cluj pentru că are nevoie de odihnă. Dar presa sportivă speculează că va semna, pe bani mulți, cum altfel, cu o echipă din Arabia Saudită. Numele ei contează prea puțin. Știm ce nivel este acolo. Asta în ciuda celor declarate de Răzvan Lucescu despre Al Hilal și competițiile din fotbalul arab și cel asiatic.

Prin această iminentă plecare spre „țările calde”, Dan Petrescu își asigură bătrânețile. Dar se și rupe, din nou, de fotbalul mare. În loc de un club din liga a doua sau chiar a treia din Anglia sau s-o aștepte pe Celtic, „Bursucul” preferă din nou pasul cel mai sigur și mai comod.

Dan Petrescu nu este un antrenor care să stea liniștit. El s-a obișnuit să fie foarte activ pe margine, indiferent de campionatul în care activează. E greu de crezut, așadar, că și-a dorit „liniște” în sensul de obiectivele echipei cu care ar semna. Mai degrabă e vorba de o liniște financiară , lucru care i-a lipsit în ultimul an la CFR.

Ce va face CFR Cluj fără Dan Petrescu?

La ce campanie de transferuri (nu) a făcut CFR Cluj, era clar că sezonul acesta mai sus de grupele Europa League și / sau o luptă de formă pentru titlu nu se prea putea. Cu Dan Petrescu sau oricine ar fi fost pe bancă, rezultatele ar fi fost cam aceleași, în condițiile în care s-a insistat aproape exclusiv pe jucători 30+ și / sau ieftini sau chiar gratis.

Acum, patronul echipei a anunțat deja că și l-ar dori pe Adi Mutu. Sau, spunem noi, un alt antrenor din registrul „tânăr, oarecum la început de carieră și mai ales ieftin”. Poate că se dorește un alt stil de joc . Unul care să atragă mai mult. Dar cert este că se dorește în primul rând o economie. Una serioasă, am zice, odată cu plecarea lui Petrescu. De aceea probabil pentru încă 2-3 sezoane de acum încolo CFR Cluj nu va ținti foarte sus, până când va fi gata reconstrucția la nivelul băncii tehnice, a lotului, dar și una la nivel administrativ.

CFR Cluj are nevoie acum de o întinerire considerabilă a lotului. Pentru a putea promova jucători în cupele europene pe care să ia apoi bani frumoși. Poate că ideea unei academii adevărate nu ar strica. De aceea ar fi nevoie de un antrenor care să știe cum sa navigheze printr-o perioadă de reconstrucție, dar care să lucreze bine și cu jucătorii tineri.

Ar fi fost Petrescu o soluție pentru națională?

Noi spunem că da, Dan Petrescu ar fi meritat șansa / ocazia de a antrena echipa națională. Mai devreme cu 2-3 ani, dar nici acum nu ar fi stricat o asemenea mutare. La ce fotbaliști sunt în lot la momentul actual, numai un antrenor ca el sau ca Victor Pițurcă ar avea rezultate, cu un joc axat pe tactică și un joc de așteptare. Nu unul foarte modern, știm, dar foarte potrivit pentru valoarea actuală a României.

Fostul mare internațional ar aduce cu siguranță un plus la nivel de tactică. Dar și la nivel de motivare a jucătorilor. În plus, prin de acum celebrele sale discursuri de tipul „ne așteaptă un meci greu, cu un super adversar ” , probabil că el ar fi luat mult din presiunea pusă pe umerii jucătorilor de la națională.

Dar foarte probabil va mai dura ceva timp până când la secțiunea Dan Petrescu wiki va apărea în dreptul numelui său titulatura de selecționer. Și pentru că Federația nu și l-ar permite pe SuperDan. Acesta a ajuns deja la un nivel salarial impresionant și probabil că ar dori și unele clauze bănoase de performanță. Dar și pentru că acesta din urmă, cel mai probabil, nu și-ar dori o asemenea asociere, în acest moment al carierei. Dar dacă Lucescu jr. a preferat Al Hilal după o perioadă foarte bună, dar stresantă la PAOK, de ce ar fi de condamnat Petrescu pentru o mutare asemănătoare?

Concluzii

Plecarea lui Dan Petrescu din Liga 1 este cu siguranță o pierdere. Iar CFR Cluj, în mod special, pierde foarte mult. Mai ales dacă se va continua pe linia transferurilor low cost și se va alege un antrenor din valul tânăr, cu nu foarte multă experiență, dar care să fie ieftin, în primul rând.

Pierde și Petrescu prin plecarea sa ? Financiar, e clar că nu. Poate cariera îi va fi afectată în sensul în care cluburile din Vest care (poate) îl urmăreau vor zice pas. Dar a antrena în Albion sau oriunde în fotbalul occidental nu pare să fi fost în niciun moment pe lista Bursucului. Altfel, acesta ar fi riscat mai demult, cu echipe gen Nottingham Forest.

Dar ceva ne spune că relația Dan Petrescu CFR nu e încheiată pe deplin. Precum cometa Haley (dar mult mai des ca apariție desigur), Petrescu va avea mereu la îndemână varianta de a se întoarce pe banca feroviarilor. Și de a apăsa pe butonul de „restart” în carieră, în cazul unui eșec în Arabia Saudită / China / numiți voi o țară exotică din fotbalul mondial.

Nu suntem în măsura de a spera la o asociere Petrescu Chelsea în viitor , dar speram la ceva mai mult pentru el din fotbalul mare. Dar nu suntem nici în măsură să-l judecăm. Astfel încât îi urăm drum bun. Și să auzim dintre cele mai bune știri despre el și de acolo unde va alege să profeseze pe viitor!

Opinie de Viorel Berbece