
Campionatul Mondial de Fotbal 1994 – O scurtă retrospectivă
CM 1994 și „Generația de Aur”, ce amintiri frumoase pentru fotbalul românesc! Campionatul Mondial de Fotbal 1994 a adus cea mai bună performanță din istoria echipei naționale a României: sferturile de finală.
Marele trofeu a revenit Braziliei, care a obținut al patrulea triumf din istorie după victoria la penalty-uri contra Italiei. Sud-americanii au devenit astfel lideri solitari în clasamentul succeselor la CM, depășind Italia și Germania.
În plus, ediția desfășurată în Statele Unite ale Americii a adus o creștere a popularității „sportului rege”. Au fost împrumutate diverse tehnici de marketing din evenimentele americane. Pentru prima dată, jucătorii au evoluat cu numărul și numele inscripționat pe spate, iar reclamele au devenit un lucru obișnuit în timpul meciurilor.
În continuare, poți citi o analiză a Campionatului Mondial de Fotbal 1994. Pe site-ul BETuri, colegii noștri au analizat și alte turnee finale ale Mondialelor: CM 2018, CM 2014, CM 2010, CM 1998, CM 1990, CM 1986, CM 1970.
Te invităm să urmărești programul CM 2022 pentru ediția din Qatar!
Gazda turneului final – ”An American Soccer Dream”
Statele Unite ale Americii au găzduit în premieră un turneu final de Campionat Mondial în 1994. A fost totuși a șaptea ediție care a avut loc în Americi, dar prima în afara Americii Latine. Până atunci, gazde mai fuseseră Uruguay, Brazilia, Chile, Argentina și Mexic (în două rânduri).
Nouă orașe au fost selectate pentru a organiza meciuri la Campionatul Mondial de Fotbal 1994. Toate stadioanele au avut o capacitate de cel puțin 53.000 de locuri. Rose Bowl din Pasadena (94.194 locuri) a fost gazda marii finale Brazilia – Italia.
Echipele calificate la Campionatul Mondial de Fotbal 1994
Trei selecționate au obținut la Cupa Mondială 1994 prima calificare din istorie la un turneu final de CM. Acestea au fost Nigeria, Arabia Saudită și Grecia. Rusia a participat sub acest nume pentru prima dată după destrămarea Uniunii Sovietice. Campioana en-titre Germania de Vest s-a unificat cu Estul și au concurat drept Germania. Altfel, Norvegia a revenit la CM 1994 pentru prima dată din 1938. Bolivia a obținut calificarea după o așteptare de 44 de ani.
Pentru prima oară în istorie, niciuna dintre componentele Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord nu a obținut calificarea la CM. Evident, marea surpriză a fost lipsa Angliei de la Campionatul Mondial de Fotbal 1994. Nici Franța nu s-a calificat, pentru a doua oară consecutiv. ”Les Bleus” aveau să răzbune însă totul patru ani mai târziu, odată cu triumful de pe propriul teren. Campionii europeni en-titre, Danemarca, au absentat și ei din Statele Unite ale Americii.
24 de echipe naționale au evoluat la Cupa Mondială 1994. Acestea au provenit din cinci Confederații, după cum urmează:
- Europa (UEFA) a avut alocate 13 locuri la CM 1994 și au obținut biletele pentru turneul final din SUA următoarele selecționate: Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Irlanda, ROMÂNIA, Rusia, Spania, Suedia și Elveția.
- America de Sud (CONMEBOL) a avut patru echipe naționale calificate: Argentina, Brazilia, Bolivia și Columbia.
- Din Africa (CAF) s-au calificat trei selecționate: Camerun, Maroc și Nigeria.
- Din America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) au mers la turneul final două echipe naționale: Statele Unite ale Americii (în calitate de țară gazdă) și Mexic.
- Asia (AFC) a avut de asemenea două reprezentante la Cupa Mondială 1994: Arabia Saudită și Coreea de Sud.
Faza grupelor CM 1994
Cea mai mare surpriză a fazei grupelor de la Campionatul Mondial de Fotbal 1994 a fost eliminarea Columbiei. Echipa condusă din teren de Carlos Valderrama a fost ultima în grupa câștigată de România. Asta în condițiile în care columbienii erau dați drept o posibilă surpriză frumoasă la CM 94. Marele Pelé spunea chiar că naționala sud-americană este favorita sa pentru câștigarea turneului final din SUA.
Altfel, printre surprizele frumoase s-au numărat Nigeria sau Arabia Saudită, calificate cu câte șase puncte în optimile de finală. Italia și Argentina au ajuns la limită în fazele eliminatorii, profitând de clasamentul formațiilor de pe locul 3.
Un alt lucru important de menționat, ediția din 1994 a Campionatului Mondial de Fotbal a fost prima la care s-au acordat trei puncte pentru victorie și unul la egal.
Grupa A – România 1994
- ROMÂNIA 6 puncte
- ELVEȚIA 4 puncte
- STATELE UNITE ALE AMERICII 4 puncte
- Columbia 3 puncte
Grupa B – CM 1994
- BRAZILIA 7 puncte
- SUEDIA 5 puncte
- Rusia 3 puncte
- Camerun 1 punct
Grupa C – Campionatul Mondial de Fotbal 1994
- GERMANIA 7 PUNCTE
- SPANIA 5 PUNCTE
- Coreea de Sud 2 puncte
- Bolivia 1 punct
Grupa D – Cupa Mondială 1994
- NIGERIA 6 PUNCTE
- BULGARIA 6 PUNCTE
- ARGENTINA 6 PUNCTE
- Grecia 0 puncte
Grupa E – CM 1994
- MEXIC 4 PUNCTE
- IRLANDA 4 PUNCTE
- ITALIA 4 PUNCTE
- Norvegia 4 puncte
Grupa F – Campionatul Mondial de Fotbal 1994
OLANDA 6 PUNCTE
ARABIA SAUDITĂ 6 PUNCTE
BELGIA 6 PUNCTE
Maroc 0 puncte
Clasamentul echipelor de pe locul 3 – Cupa Mondială 1994
- ARGENTINA 6 PUNCTE
- BELGIA 6 PUNCTE
- STATELE UNITE ALE AMERICII 4 PUNCTE
- ITALIA 4 PUNCTE
- Rusia 3 puncte
- Coreea de Sud 2 puncte
Rezultate faze eliminatorii Cupa Mondială 1994
Optimile de finală au adus probabil cel mai frumos moment din istoria echipei naționale a României. „Tricolorii” au învins-o cu scorul de 3-2 pe Argentina, grație golurilor lui Ilie Dumitrescu (2) și Gheorghe Hagi. Nu au fost înregistrate alte surprize în această fază a competiției. Bulgaria s-a calificat la penalty-uri în fața Mexicului. Italia a avut nevoie de prelungiri pentru a trece de debutanta Nigeria.
Optimi de finală – CM 1994
ROMÂNIA – Argentina 3-2
Arabia Saudită – SUEDIA 1-3
OLANDA – Irlanda 2-0
BRAZILIA – Statele Unite ale Americii 1-0
Mexic – BULGARIA 1-1 (1-3 la penalty-uri)
GERMANIA – Belgia 3-2
Nigeria – ITALIA 1-2 (după prelungiri)
SPANIA – Elveția 3-0
Sferturi de finală – Campionatul Mondial de Fotbal 1994
După marele succes din optimile de finală, faza ultimelor 8 a adus marea dezamăgire pentru „Generația de Aur”. Într-o partidă desfășurată după un scenariu de coșmar, România a părăsit turneul final din Statele Unite. 2-2 după 120 de minute și 4-5 la penalty-uri vs Suedia, iar visul unei semifinale contra Braziliei era spulberat. Sud-americanii s-au calificat după 3-2 vs Olanda. Vecinii noștri bulgari au produs surpriza și au eliminat deținătoarea trofeului, Germania. Italia a trecut de Spania.
România – SUEDIA 2-2 (4-5 la penalty-uri)
Olanda – BRAZILIA 2-3
BULGARIA – Germania 2-1
ITALIA – Spania 2-1
Semifinale – Cupa Mondială 1994
În semifinale, Brazilia lui Romario și Bebeto și-a respectat statutul de favorită și a învins-o pe Suedia cu scorul de 1-0. Același lucru l-a reușit și Italia contra Bulgariei lui Hristo Stoichkov (2-1).
Suedia – BRAZILIA 0-1
Bulgaria – ITALIA 1-2
Finala mică – Campionatul Mondial SUA 1994
Scandinavii aveau să defileze în meciul pentru locul 3 contra Bulgariei. Nordicii și-au adjudecat poziția a treia, cea mai bună performanță după finala pierdută în 1958 contra Braziliei lui Pelé. Medalii de bronz a primit însă și Bulgaria. A fost prima și singura dată când au fost premiate ambele participante în duelul pentru locul 3.
SUEDIA – Bulgaria 4-0
Finala – CM 1994 – Baggio 1994
Marea finală din 1994 a fost una închisă și fără goluri. S-a ajuns în cele din urmă la loviturile de departajare. Acolo, sud-americanii au avut nervii mai tari. Pentru italieni au ratat Franco Baresi, Daniele Massaro și Roberto Baggio. Trupa „Carioca” a avut un singur penalty reușit și a obținut astfel al patrulea trofeu de CM din istorie. A fost primul triumf din 1970, de la generația lui Pelé.
BRAZILIA – Italia 0-0 (3-2 la penalty-uri)
Statistici Campionatul Mondial de Fotbal 1994
- CM 1994 a fost ultima ediție la care au participat 24 de echipe naționale și tot ultima la care formațiile de pe locul 3 în grupă puteau avansa în fazele eliminatorii. Începând cu CM 1998, s-a trecut la sistemul cu 32 de selecționate împărțite în opt grupe de câte patru.
- Rusul Oleg Salenko a devenit primul fotbalist care a marcat de cinci ori într-o partidă la CM. Se întâmpla în victoria din faza grupelor contra Camerunului. În acel joc a marcat și Roger Milla, cel mai bătrân jucător care a evoluat la Mondial (42 ani). Acesta a fost depășit de doi goalkeeperi. Actualul record de vârstă aparține egipteanului Essam El Hadary, participant la CM 2018 (45 de ani și 161 de zile). Atacantul african rămâne însă cel mai bătrân jucător de câmp care a jucat la CM.
- Finala Brazilia – Italia a fost prima și singura din istoria CM încheiată fără goluri. A fost de asemenea prima finală decisă la penalty-uri. Tot în urma loviturilor de departajare a fost decis și triumful Italiei contra Franței, la CM 2006.
Parcursul „Generației de Aur” – România 1994 și Hagi 1994
A fost, de departe, cel mai bun turneu final din istoria echipei naționale a României. Conduși de Gheorghe Hagi din teren, „tricolorii” au câștigat o grupă din care au mai făcut parte Elveția, Statele Unite ale Americii și Columbia.
Momentul din referință în faza grupelor rămâne victoria din debutul contra columbienilor (3-1), cu un gol fabulos reușit de Hagi. Optimile de finală au fost momentul de glorie al lui Ilie Dumitrescu, care a marcat o „dublă” fabuloasă împotriva Argentinei.
Visul frumos s-a spulberat însă după gafa lui Florin Prunea din prelungirile sfertului de finală vs Suedia. România a cedat în cele din urmă la penalty-uri, cu scorul de 4-5.
Premii acordate CM 1994 – Hagi 1994 vs Baggio 1994
Hristo Stoichkov (Bulgaria) și Oleg Salenko (Rusia) au împărțit prima treaptă în clasamentul golgheterilor la Campionatul Mondial de Fotbal 1994, cu câte șase reușite. Aceștia au fost urmați de Romário (Brazilia), Roberto Baggio (Italia), Jürgen Klinsmann (Germania) și coșmarul nostru, Kennet Andersson (Suedia).
Florin Răducioiu a fost cel mai bun marcator al României, cu patru goluri. Gheorghe Hagi a avut trei reușite, iar Ilie Dumitrescu, două.
- Golden Shoe (Gheata de Aur): Hristo Stoichkov, Oleg Salenko (șase goluri)
- Golden Ball (Cel mai bun jucător): Romario
- Yashin Award (Cel mai bun portar): Michel Preud'homme
- Best Young Player (Cel mai bun tânăr jucător): Marc Overmars
- FIFA Fair Play Trophy: Brazilia
- Most Entertaining Team (cea mai spectaculoasă echipă): Brazilia
Cel mai bun ”11” al CM 1994: Michel Preud'homme – Jorginho, Márcio Santos, Paolo Maldini – Dunga, Krasimir Balakov, Gheorghe Hagi, Tomas Brolin – Romário, Hristo Stoichkov, Roberto Baggio.
Campionatul Mondial de Fotbal 1994 – Concluzii
Nu știm când vom mai trăi momente precum cele de la CM 1994. Până atunci, ne putem bucura însă de fotbal. În acest an va avea loc Mondialul din Qatar și lupta pentru marele trofeu se anunță una extrem de echilibrată.
Am pregătit pentru voi un articol inedit referitor la cele mai bune filme despre sport din istorie. Pasionații de sport și cinematografie nu pot rata articolul prezent pe site-ul nostru!
Până la următoarele materiale din fotbalul internațional, rămâi alături de echipa BETuri și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente sportive. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!