
Legendă de Euro – Profilul lui Otto Rehhagel
Citește aici mai multe despre Otto Rehhagel, omul care a condus Grecia către trimuful absolut surprinzător de la Euro 2004. Antrenorul în vârstă de 62 de ani la acea vreme părea depășit de vremuri. Asta chiar dacă era un invitat permanent al comentariilor de după meciurile internaționale și interne. Cu nume ca Werder Bremen, Bayern și Kaiserslautern în CV, lui Otto i-a fost greu totuși să preia o echipă de club. Iar în 2001 avea să vină surpriza unei oferte din partea naționalei de fotbal a Greciei. Vorbim de o reprezentativă destul de obscură la nivel internațional până la acea vreme. Elenii se calificaseră doar de două ori la turneele finale – o dată la Campionatul European din 1980 și 14 ani mai târziu la Cupa Mondială din 1994, fără mare succes.
O națională mediocră și cu mari influențe externe
Pe lângă faptul că nu au câștigat niciun meci, ediția din 1994 a rămas în memoria fanilor pentru cele trei înfrângeri și un golaveraj umilitor – niciun gol marcat și zece primite! Totodată, elenii au avut de suferit din cauza dominației celor mari trei echipe ateniene, Panathinaikos, AEK Atena și Olympiacos Pireu. Conducătorii și patronii acestor formații puneau presiune considerabilă pe prima reprezentativă. Doar un antrenor străin, care nu avea vreo preferință internă, ar fi putut rezolva acea problemă. Pentru Otto Rehhagel momentul nu putea să vină mai bine după ce a fost blamat în anii 90, în ciuda performanțelor sale.
Debutul lui Otto Rehhagel a fost unul dezastruos
Debutul său la naționala Greciei a venit la începutul lunii septembrie din 2001 și a fost un eșec total, un meci pierdut cu 5-1 pe terenul Finlandei. Se întâmpla în cadrul campaniei de calificare pentru Cupa Mondială din 2002. Într-un moment în care prezența la turneul asiatic era totuși aproape imposibilă. Din fericire, asta i-a oferit germanului destul timp să-și facă o idee asupra potențialilor jucători și a lotului pe care să-l construiască înainte de campania pentru Campionatul European din 2004
Semnele erau acolo încă din calificări!
Munca sa a dat roade, reușind să pună la cale un lot format din mulți jucători cu un talent mediocru, dar cu o foame puternică de performanță. Grecii au condus grupa de calificare și s-au calificat în fața spaniolilor, legând o serie de 15 meciuri fără înfrângere până la turneul final din Portugalia! Ironic, Otto Rehhagel a motivat secretul succesului ca fiind următorul – grecii au inventat democrația, el a inventat dictatura democratică. Astfel, el a câștigat susținerea necondiționată a federației fără influențe externe și interne.
Epopeea lui Otto Rehhagel – De la grupa morții la finala împotriva gazdei
Totodată, el a reușit să construiască un sentiment de comunitate și familie în cadrul echipei.
Entuziasmul a continuat la nivel de rezultate și la turneul final. Acolo, grecii au avut o grupă foarte grea și apoi mulți alți adversari de top în față/. Vorbim aici despre gazdele lusitane, deținătorii trofeului din Franța și favoriții din Cehia.
Debutul a adus o victorie șocantă în fața Portugaliei. Karagounis și Basinas au marcat pentru o victorie istorică (2-1). În vreme ce foarte tânărul Cristiano Ronaldo a replicat prea târziu pentru gazde. Charisteas a adus apoi o remiză cu Spania (1-1). Pentru ca Grecia să termine cu înfrângere grupa, 2-1 în fața Rusiei. Și totuși, Rehhagel și compania ieșeau din grupa morții!
În primul meci din faza KO, grecii s-au autodepășit din nou pentru a răpune campioana en-titre, Franța. Același Angelos Charisteas a marcat singurul gol al partidei. În semifinale, scorul s-a repetat, de data aceasta în fața finalistei din 1996, Cehia. Traianos Dellas a marcat pe finalul primei reprize de prelungiri. Iar în finală ce alt scor se putea înregistra în favoarea trupei lui Otto Rehhagel? Evident, tot 1-0, gol Charisteas, spre disperarea ghinionistului Peseiro!
Elenii nu au strălucit la nivel de fotbal. Dar băieții lui Otto Rehhagel au reușit cu o tactică defensivă riguroasă și un sentiment de echipă solid să câștige un trofeu spre surprinderea tuturor. Învingând Portugalia în finală, chiar la ea acasă! La vârsta de 66 de ani, Otto devenea cel mai bătrân selecționer campion european, depășit mai apoi de Luis Aragones.
Rehhagel refuză naționala Germaniei!
Performanța a venit într-o perioadă în care naționala Germaniei atinsese un nivel atât de scăzut încât fusese bătută cu cinci goluri în România, iar selecționerul Rudi Voller își dăduse demisia după o eliminare timpurie de la Campionatul European. Ottmar Hitzfeld, un favorit să-i ia locul, refuzase deja. Rehhagel mai avea totuși doi ani de contract cu federația greacă și publicul se aștepta să continue, el având inclusiv susținerea guvernului mai ales după câștigarea trofeului din 2004. Germanii nu l-au ignorat, dar erau sceptici privind stilul său foarte rigid. În cele din urmă, Federația Germană i-a oferit un contract în luna iulie dar Otto a refuzat.
Otto Rehhagel nu a mai putut repeta succesul
Din păcate, grecii nu au putut susține nivelul ratând calificarea în faza eliminatorie din Cupa Confederațiilor din 2005. Pentru a rata apoi accesul în faza KO și la Campionatul Mondial din 2006. Acolo grecii au terminat pe locul patru într-o grupă cu Ucraina, Turcia și Danemarca. Cu toate astea, Rehhagel și-a prelungit contractul în luna noiembrie din 2005, având ca obiectiv calificarea la Europeanul din 2008. Ottoa Rehhagel a reușit din nou să ajungă la turneul final, dar acolo grecii nu au putut să-și apere titlul fiind eliminați după trei înfrângeri în grupă. Acest lucru s-a întâmplat și la Cupa Mondială din 2010, al doilea mondial din istoria grecilor după cel din 1994. De notat este că grecii au ajuns până pe locul 11 în clasamentul FIFA cu Rehhagel selecționer.
Din păcate, după aceea, la 72 de ani, Otto a decis să renunțe la munca de selecționer, adunând în 9 ani mai bine de 106 meciuri internaționale, două turnee europene și unul mondial, cele mai bune cifre pentru un selecționer al Greciei.
Concluzii
Cunoscut mai degrabă pentru un fotbal ofensiv, Otto Rehhagel a găsit marele succes al carierei cu un stil de joc pragmatic, bazat pe marcajul om la om. Cu muncitorii Karagounis, Zagorakis și Charisteas și ”zidurile” Nikopolidis și Dellas, Rehhagel a scris istorie la Euro 2004. Este motivul pentru care echipa BETuri i-a dedicat acest articol din seria Legendă de Euro. Nu uita că ai și alte materiale interesante pe site. De la profilul lui Marco van Basten la portrete ale unor jucători români de la Euro 2024. Spor(t) în toate!