Profil de campion. Robert Glință, port-drapelul lotului olimpic
Robert Andrei Glință, în vârstă de 24 de ani, nu este doar unul dintre sportivi români cu șanse la medalii în cadrul probelor de natație de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Pe umerii lui Robert planează o responsabilitate uriașă. Aceea de a purta tricolorul românesc la ceremonia de deschidere a Jocurilor din Japonia.
Înotul românesc nu a mai adus vreo medalie de la Atena 2004. Acum, speranțele sunt uriașe, în special din competițiile masculine. Pe lângă noua senzație David Popovici (100 și 200 m liber), România se poate gândi la un podium olimpic și la 100 m spate, prin Robert Glință. Acesta s-a clasat ultimul în finala probei de la Rio 2016. Totuși, experiența câștigată în ultimii ani îl poate aduce pe piteștean în apropierea locurilor fruntașe.
În continuare, vă prezentăm parcursul de până acum al lui Robert Glință, dar și șansele pe care acesta le are la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.
Robert Glință este port-drapelul masculin din lotul olimpic al României
Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 vor fi primele din istorie în care steagul statelor participante va fi purtat la ceremonia de deschidere de doi sportivi. Câte unul de la masculin și feminin. În acest sens, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a acordat calitatea de port-drapel pentru lotul olimpic al României lui Robert Glință și Mădălinei Bereș (canotaj).
Glință a fost răsplătit astfel pentru performanțele recente, dar și pentru faptul că a fost primul sportiv român calificat la Tokyo 2020. Este de altfel o premieră pentru natația românească. Ea nu a mai avut până acum reprezentant căruia să îi fie acord statutul de port-drapel la deschiderea Jocurilor.
Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 – Glință, primul calificat din Lot Olimpic România
Robert Glință a obținut biletele pentru Tokyo 2020 în luna aprilie a anului 2019. A devenit, astfel, primul sportiv din lotul olimpic al României calificat la Jocurile din Japonia. Acest lucru se întâmpla în cadrul unui concurs din Guangzhou (China). Robert a coborât în proba de 100 m spate sub baremul stabilit de Federația Internațională de Natație (FINA) cu 15 sutimi (53,70 secunde).
Primii pași în lumea natației – Cum a început Robert Glință sportul în bazin?
Asemenea altor sportivi de anvergură din lotul olimpic al României, nici Robert nu și-a început parcursul în lumea sportului în disciplina care l-a consacrat mai apoi. Glință a practicat inițial karate, iar la vârsta de nouă ani a intrat pentru prima oară în Bazinul Olimpic de la Pitești. S-a îndrăgostit imediat de natație și avea să înceapă pregătirea de performanță câteva luni mai târziu, alături de antrenorul Viorel Ciobanu.
Dar cum sportul de performanță cere sacrificii enorme, Robert s-a mutat singur la Baia Mare, în 2013. Acolo a început cursurile Liceului cu Program Sportiv și s-a pregătit cu antrenorul Adrian Gherghel. Același om avea să-i fie alături și doi ani mai târziu, la Cluj Napoca. Robert s-a transferat la CSU Cluj și în paralel s-a înscris la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș Bolyai.
Performanțele nu au întârziat să apară pentru Glință. Acesta a doborât recordul mondial la juniori în proba de 100 m spate și a stabilit recordul național la seniori în bazin scurt. A devenit campion mondial în aceeași probă în anul 2015 (54,30 secunde) și a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.
Performanțele recente ale lui Robert Glință – Premieră pentru natația românească
Campionatele Europene de Natație de la Glasgow (în bazin scurt) de la finalul anului 2019 au adus o medalie de bronz pentru port-drapelul masculin din lotul olimpic al României.
Mai apoi, cu doar două luni înaintea startului Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, Robert Glință a realizat o performanță în istoria natației românești. La Europenele de la Budapesta, în mai 2021, Robert a obținut cea mai strălucitoare medalie în aceeași probă de 100 m spate și a devenit astfel primul înotător român campion european.
Palmaresul olimpic al lui Robert – Port-drapelul Lot Olimpic România, la a doua ediție
Robert Glință, în vârstă de doar 19 ani la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, a fost unul dintre mezinii din lotul olimpic al României la acea vreme. Înotătorul a reușit să se califice în finala de la 100 metri spate la debutul său în turneul olimpic, după ce a încheiat pe locul 4 a doua semifinală. În marea finală, Glință a sosit ultimul, al optulea, cu un timp de 53,5 secunde.
Robert Glință a concurat și în proba de 200 m spate, dar a ratat calificarea în marea finală. Acesta a fost clasificat pe locul 18 în ierarhia finală.
Palmaresul lui Robert Glință la Jocurile Olimpice – Lot Olimpic România
- Jocuri Olimpice Rio 2016 100 m spate 8
- Jocuri Olimpice Rio 2016 200 m spate 18
Palmaresul lui Robert Glință în competițiile majore non-olimpice
- Campionatele Europene Budapesta, Ungaria 2021 100 m spate 1
- Campionatele Europene Budapesta, Ungaria 2021 50 m spate 2
- Campionatele Europene Glasgow, Marea Britanie 2018 100 m spate 4
- Campionatele Europene Glasgow, Marea Britanie 2018 50 m spate 2
- Campionate Europene Londra, Marea Britanie 2016 100 m spate 6
- Jocuri Europene Baku 2015 100 m spate 7
- Jocuri Europene Baku 2015 50 m spate 4
- Campionatele mondiale U18 Singapore 2015 100 m spate 1
- Jocuri Olimpice de Tineret Nanjing 2014 100 m spate 5
- Festivalul Olimpic al Tineretului European Utrecht 2013 100 m spate 3
Va veni Robert Glință pe podium la Jocurile Olimpice Tokyo 2020?
Sportivul român nu este privit de specialiști drept unul dintre marii favoriți ai probei de 100 metri spate la această ediție a Jocurilor Olimpice. Totuși, aceștia îl văd pe Robert calificat în finala probei, asemenea performanței reușite la debutul său olimpic de la Rio 2016. Iar surprizele pot apărea la tot pasul, așa că putem spera la un rezultat extraordinar obținut de port-drapelul masculin din lotul olimpic al României.
Doi sportivi ruși (Evgeny Rylov și Kliment Kolesnikov), care nu vor putea concura însă sub drapelul propriului stat, ci sub indicativul ROC, par a fi în duel direct în lupta pentru medalia de aur în proba de 100 metri spate.
Istoria natației românești la Jocurile Olimpice de vară – Nouă medalii Lot Olimpic România
Înotul este prezent încă de la debutul Jocurilor Olimpice moderne, din 1896, cu stilul bras și liber. În 1904 a fost introdus stilul spate (la care concurează și Robert Glință, în proba de 100 metri). Iar în 1956 s-a adăugat stilul fluture. La Tokyo 2020 se va concura în 16 probe, la masculin și feminin.
Lotul olimpic al României a avut pentru prima dată reprezentanți la natație în 1952 și a lipsit la doar două ediții ulterioare, în 1964 și 1976. În total, delegația înotului românesc a adus nouă medalii olimpice (trei de aur, două de argint și patru de bronz). Anca Pătrășcoiu a obținut prima clasare pe podiumul olimpic, la Los Angeles 1984. La Sydney 2000, Diana Mocanu a devenit dublă campioană olimpică (100 și 200 m spate), la doar 16 ani. Aceeași ediție a adus un argint și bronz olimpic pentru Beatrice Cîșlaru. Atena 2004 au fost ultimele Jocuri Olimpice cu medalii pentru natația românească: aur pentru Camelia Potec (200 m liber) și bronz pentru Răzvan Florea (200 m spate).
Natația românească are patru reprezentanți în actualul lot olimpic al României
Pe lângă Robert Glință, la 100 metri spate masculin va concura și Daniel Martin. Bianca Costea este reprezentanta din probele feminine (100 metri liber). În vreme ce David Popovici nu mai are nevoie de nicio prezentare. La doar 16 ani, acesta este unul dintre marii favoriți la medalii în probele de 100 și 200 metri liber.
Ponturi pariuri Natație Robert Glință – O șansă la medalii în lotul olimpic al României?
- Robert Glință câștigă aurul în proba de 100 m spate Tokyo 2020 – Cota 21,00 Unibet Pariuri. Bookmakerii îl cotează pe sportivul român al șaptelea în ierarhia favoriților din proba de 100 m spate. Chiar dacă nu este privit cu prea multe șanse la medalii, trebuie să remarcăm revenirea natației românești pe cele mai înalte scene ale sportului mondial.
Rolul de senzație a natației românești din lotul olimpic al României a fost acaparat în ultimele zile de David Popovici. Totuși, Robert Glință nu trebuie uitat din calculul pentru medalii. Piteșteanul are o șansă bună în proba de 100 m spate, iar înotul românesc respiră din nou, după trei ediții ale Jocurilor Olimpice fără rezultate notabile. Hai, Robert Glință!
Până la următoarele articole despre Jocurile Olimpice de la Tokyo, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente sportive. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site. În grupurile noastre de Telegram BETuri și Facebook te așteaptă foarte multe surprize plăcute. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!