Herve Renard – Arhitectul formației care a șocat lumea
Arabia Saudită a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria Campionatului Mondial de Fotbal. Elevii lui Herve Renard au reușit să întoarcă scorul după pauză în partida cu Argentina, și să câștige o partidă în care nimeni nu-i dădea nicio șansă. Inclusiv casele de pariuri au văzut acest succes drept imposibil. Înainte de începerea meciului Argentina – Arabia Saudită, elevii lui Herve Renard aveau o cotă de 26. Înainte de începerea reprizei secunde, la 1-0 pentru Argentina, bookmakerii i-au dat Arabiei Saudite o cotă de 175!
Muncă în echipă, sacrificiu, dar mai ales, speranță
O astfel de surpriză, pe cea mai înaltă scenă fotbalistică a lumii, și anume Campionatul Mondial, nu poate fi deloc trecută cu vederea. Foarte mulți specialiști și fani ai fotbalului au sărit să critice vedetele Argentinei pentru jocul prestat. Dar nu trebuie deloc trecută cu vederea evoluția din repriza secundă a Arabiei Saudite.
Formația condusă de Herve Renard nu vrut deloc să capituleze. Deși condusă de o echipă mult mai valoroasă pe foaie, echipa condusă de antrenorul francez a crezut că poate întoarce scorul și că poate obține un rezultat mare. Iar acest lucru se datorează în primul rând tehnicianului, care a reușit să le inspire voință jucătorilor săi la pauză, și astfel, să bifeze încă un rezultat mare a carierei sale de tehnician.
Herve Renard – Povestea eroului necunoscut
Herve Renard nu se bucură de atenția și succesul altor antrenori, și pe undeva, nici nu are cum. Nu a fost un jucător prea strălucit, și nici un antrenor de club care să facă performanțe la un nivel foarte înalt. S-a născut însă pentru a ocupa un post de selecționer, și a reușit să bifeze câteva performanțe notabile la echipele naționale pe care le-a antrenat.
Ca fotbalist, a jucat pentru echipe modeste, precum Cannes, Stade de Vallauris și Draguignan. Iar ca antrenor, cel mai mare club din CV-ul său este Lille, de la care a fost dat afară după doar 13 etape, în anul 2015.
Ce a reușit însă să facă din postura de selecționer a unor echipe naționale modeste depășește orice imaginație. Iar pentru acest lucru, Herve Renard ar trebui să primească recunoștința pe deplin meritată.
Zambia lui Renard, campioană a Africii!
Probabil cea mai importantă performanță din cariera de antrenor a lui Herve Renard reprezintă câștigarea Cupei Africii pe Națiuni în anul 2012, alături de o selecționată extrem de modestă, și anume Zambia. Înainte de startul competiției, nimeni nu vedea selecționata din sudul Africii capabilă de o asemenea performanță.
Casele de pariuri îi dădeau Zambiei o cotă de 41 pentru câștigarea competiției la acea vreme, favoritele fiind desigur, Coasta de Fildeș, Ghana și Senegal. Herve Renard nu a reușit doar să câștige acea competiție, ci chiar să treacă de primele trei favorite.
În parcursul său spre titlu, Zambia a învins Senegal în faza grupelor cu 2-1, după ce Emmanuel Mayuka și Rainford Kalaba au punctat pentru formația lui Renard. În sferturi, echipa din sudul Africii a trecut cu scorul de 3-0 de Sudan, pentru ca mai apoi în semifinale, Zambia să învingă Ghana cu scorul de 1-0, același Mayuka fiind marcatorul golului victoriei.
În finală, elevii lui Herve Renard au dat dovadă de o organizare defensivă extrem de bună. Au reușit să-i împingă pe Drogba &Co. La loviturile de departajare, unde i-a învins cu scorul de 8-7.
Zambia nu a reușit doar să producă doar o surpriză de proporții, câștigând acea competiție. A și rămas în istorie drept una dintre cele două echipe în fața cărora Didier Drogba nu a marcat într-o finală jucată.
Succese alături de Coasta de Fildeș și Maroc
După despărțirea de Zambia în anul 2013, Herve Renard a ajuns în vara anului 2014 pe banca Coastei de Fildeș. Alături de selecționata Elefanților a reușit să câștige Cupa Africii pe Națiuni în sezonul următor. Deși a avut un început greu în grupe, unde s-a calificat mai departe cu doar cinci puncte, selecționata lui Renard a reușit să-și revină în fazele eliminatorii.
Coasta de Fildeș a trecut cu 3-1 în sferturi și semifinale de Algeria, respectiv Republica Democrată Congo. Și avea să ajungă din nou la loviturile de departajare, în finala cu Ghana. Deși a ratat primele două penalty-uri, Coasta de Fildeș s-a impus în cele din urmă cu scorul de 9-8. Herve Renard a devenit astfel primul antrenor din istorie care câștiga Cupa Africii pe Națiuni cu două echipe diferite.
Antrenorul francez s-a despărțit de selecționata din Africa pentru a ocupa postul de antrenor principal la Lille. Dar după 13 puncte obținute în 13 etape, Herve Renard a fost demis.
În februarie 2016 a devenit antrenor al Marocului și a reușit să califice echipa la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, din Rusia. Asta după ce Maroc nu mai participase la Cupa Mondială încă din anul 1998! La acel turneu, Herve Renard a mai bifat încă o surpriză. Echipa sa a fost egala Spaniei timp de 90 de minute. Maroc a pierdut însă meciurile cu Portugalia și Iran și a terminat grupa cu un singur punct obținut.
La Cupa Africii pe Națiuni din anul 2019, Marocul se anunța o potențială candidată la trofeu. A terminat grupele cu maxim de puncte. Dar a fost eliminat în optimi, după ce Benin i-a învins cu 4-1 la penalty-uri! Herve Renard și-a asumat responsabilitatea pentru acest insucces și a plecat de pe banca echipei.
Herve Renard, în istoria Arabiei Saudite
În vara anului 2019, Herve Renard a ajuns pe banca Arabiei Saudite. Iar sub comanda sa, formația arabă s-a calificat la al doilea Campionat Mondial de Fotbal consecutiv. De când a preluat echipa, Herve Renard a reușit să bifeze 18 victorii. El a devenit selecționerul care câștigă cele mai multe meciuri din istoria echipei de fotbal a Arabiei Saudite.
Și tot sub comanda sa, micuța echipă din Orientul Mijlociu a reușit să bată Argentina lui Messi. Selecționata sud-americană era văzută de casele de pariuri drept a doua favorită la această ediție a Cupei Mondiale. Și chiar principala favorită de către mulți iubitori ai fotbalului!
Indiferent dacă Arabia Saudită va merge mai departe sau nu în această competiție, acest succes va rămâne veșnic în istoria acestei țări. Și chiar dacă va mai reuși să bifeze astfel de performanțe sau nu, Herve Renard va rămâne un antrenor unic. Un tehnician care nu se va bucura probabil niciodată de satisfacția câștigării marilor trofee. Dar care a reușit să facă lucruri mari la cârma unor echipe naționale modeste, lipsite de valoarea individuală de care dispun granzii de pe vechiul continent.
Nu uita să arunci o privire asupra paginii noastre de ponturi. Acolo venim cu cele mai inspirate pronosticuri pentru meciurile de la Campionatul Mondial din Qatar. Dar și cu predicții pentru alte sporturi, cum ar fi UFC, Baschet sau Handbal. Am pregătit și un articol cu privire la surprizele Campionatului Mondial!
De asemenea, te sfătuim să te alături paginii de Telegram Beturi. Acolo postăm și mai multe ponturi interesante pe toate sporturile care te interesează. Rămâi alături de noi și transformă-ți pasiunea într-o modalitate de a face profit constant. Spor(t) în toate!