endrick felipe
Andrei ReF
16 decembrie 2022

Endrick Felipe – Cine este Endrick, viitorul jucător al lui Real Madrid?

4.9/5 - (36 votes)

Endrick Felipe, de la Palmeiras la Real Madrid. Done deal!

Pe final de 2022, Campionatul Mondial de fotbal a fost evenimentul sportiv numărul 1. Nu de puține ori s-a întâmplat ca după turneele finale să avem parte de mutări importante pe piața transferurilor. Brusc, fotbaliști mai puțin cunoscuți pot deveni staruri mondiale.

Printre surprizele plăcute de la Mondialul din Qatar: mijlocașii marocani Sofyane Amrabat (Fiorentina) și Azzedine Ounahi (Angers), Alexis Mac Allister (Brighton/Argentina), Josip Juranovic (Celtic/Croația). La fel se întâmplă și cu jucătorii care aveau nevoie de o confirmare la cel mai înalt nivel: Jude Bellingham, Aurelien Tchouameni, Julian Alvarez sau Nahuel Molina.

Însă prima mutare importantă a iernii vine oarecum surprinzător. Nu este vorba de vreun jucător implicat la Mondialul din Qatar, ci de un puști de numai 16 ani. Endrick Felipe!

Endrick la Real Madrid – Cine este Endrick?

Pe 15 decembrie 2022, Real Madrid publica anunțul oficial prin care confirma zvonurile apărute în urmă cu câteva zile înainte: transferul lui Endrick la Real Madrid, bifat. Conducerea lui Real Madrid pare să fi prins gustul pariurilor riscante cu jucători foarte tineri din America de Sud. Vinicius, Rodrygo și Reinier sunt alți 3 fotbaliști pe care Florentino Perez i-a adus direct din Brazilia. Primii doi jucători au confirmat și deja au reușit să câștige trofee importante cu Real Madrid. Despre Reinier nu putem spune același lucru, însă nici nu-l putem considera un caz închis.

La fel ca jucătorii menționați mai sus, Endrick Felipe este un tânăr fotbalist foarte apreciat în Brazilia. Deși nu a apucat să joace foarte mult timp în Serie A braziliană, Endrick a reușit deja să marcheze 3 goluri în cele 7 prezențe pentru echipa mare. El a debutat în octombrie 2022 pentru Palmeiras, iar golurile au venit la scurt timp. La al 4-lea meci, Endrick a reușit o dublă pentru Palmeiras, performanță care l-a transformat în titular până la final de campionat. La 16 ani, Endrick devine campion al Braziliei cu Palmeiras.

Endrick Felipe, marcator nativ?

Hai să vorbim puțin și despre fotbalul jucat de Endrick. Puștiul este atacant central, un atacant ușor atipic. În plin proces de dezvoltare fizică, Endrick nu are încă o talie de atacant clasic. La doar 1.73, Endrick nu pare cel mai amenințător atacant de careu. Totuși, fotbalistul lui Palmeiras este un fotbalist foarte greu de controlat și contracarat. Endrick este puternic și rapid, un jucător de forță. La acest capitol, Endrick are un plus față de Neymar, Rodrygo sau Vinicius. Îl putem asemăna mai mult cu Sergio Aguero: micuț, tupeist, gata de orice duel fizic și pregătit să tragă la poartă din orice poziție.

Cifrele transferului Endrick Real Madrid

Real Madrid a făcut o nouă afacere marca Florentino Perez. Părerile sunt împărțite când vine vorba de un astfel de transfer, o mișcare aproape în necunoscut. Endrick Felipe este abia la începutul carierei la seniori cu cele 7 meciuri ale sale la echipa mare a lui Palmeiras. Și totuși! Perez a scos din buzunarul Los Blancos (spun cele mai mult surse) un minim de 35 de milioane de euro + alte 25 sub formă de bonusuri de performanță. Ajungem la un total de 60 milioane dați, practic, pentru un copil din Brazilia. Mutarea se poate transforma într-un eșec destul de costisitor, însă exemplele Vinicius și Rodrygo susțin punctul de vedere optimist al madrilenilor.

Endrick Felipe la Real Madrid și rolul său în echipă

Endrick la Real Madrid ar completa tripleta de atac 100% braziliană: Vinicius – Endrick – Rodrygo. Cel mai devreme în vara lui 2024 putem asista la un astfel de parteneriat. Hai să analizăm împreună câteva dintre variantele posibile de joc pe care Realul le poate folosi începând momentul în care Endrick ajunge la Madrid.

Presupunem că Tchouameni, Valverde, Camavinga, Vinicius și Rodrygo fac parte și vor face parte din schema de joc a lui Real Madrid și peste un an jumate.

Varianta 1 pentru Endrick la Real Madrid: (4-2-3-1): 4 – Tchouameni, Camavinga – Vinicius, Rodrygo, Valverde – Endrick.

Această opțiune de așezare îl distribuie pe Endrick Felipe ca atacant central al madrilenilor. Fede Valverde a arătat de multe ori că poate funcționa foarte bine în flancul drept, în timp ce Vinicius este 100% aripă stânga. În cazul lui Rodrygo există câteva aspecte care merită discutate. El este un fotbalist ce joacă (în mod ideal) pe același post cu Vinicius. Jocul exploziv al lui Vini îl trimite pe Rodrygo în alte zone ale terenului. Fostul fotbalist al lui Santos are, însă, și alte calități. Poate apărea și în postura de 9 fals, dar maturitatea jocului său îl face un candidat ideal și pentru postul de număr 10 la echipă. Rodrygo poate fi liderul acțiunilor de atac ale echipei sale. În spate vin Tchouameni și Camavinga, probabil cel mai puternic cuplu de mijlocași centrali din următorii ani.

Varianta 2 pentru Endrick la Real Madrid: (4-4-2): 4 – Vinicius, Tchouameni, Camavinga, Valverde – Rodrygo, Endrick.

În această variantă, Rodrygo și Endrick ar forma un cuplu de atacanți foarte interesant. Real Madrid ar propune un joc cu 2 atacanți centrali ajutați de Vinicius și Valverde din zonele laterale. Este greu de crezut că Realul poate merge pe această abordare, însă rămâne de văzut dacă vor exista și alte mutări importante în materie de transferuri.

Endrick la Real Madrid și clauza anti-Haaland

Au existat zvonuri conform cărora Endrick Felipe și anturajul său ar fi cerut garanții din partea clubului spaniol privind un eventual transfer al lui Erling Haaland. Brazilianul ar ajunge la Madrid în vara lui 2024 (atunci ar împlini 18 ani). Dacă Real Madrid va merge pe pista Haaland în 2024, norvegianul ar fi adus pe Bernabeu cu un statut de super-vedetă. La 24 de ani și probabil foarte multe recorduri doborâte, Haaland l-ar ține departe pe puștiul Endrick de statutul de titular. Este ușor de înțeles de ce tabăra lui Endrick nu și-ar dori un astfel de scenariu.

Endrick la Real Madrid – Cât de scump este Endrick pentru Real Madrid?  

Transferul Endrick Real Madrid este, probabil, doar începutul unei serii de mutări importante pentru Los Blancos. După o vară în care Florentino Perez nu a mai putut da socotelile contabililor peste cap cu mutarea Mbappe, Real Madrid este pregătită pentru achiziții. Real Madrid a scăpat de multe cheltuieli în ultimele sezoane, însă a și făcut bani. Plecările lui Ronaldo, Raphael Varane și Casemiro au adus fonduri importante la club. Nici plecarea lui Achraf Hakimi nu s-a făcut pe o sumă neglijabilă. Și acum este vorba doar despre istoria recentă în materie de transferuri. Din 2017 și până în prezent, balanța economică a lui Real Madrid capătă următoarea formă:

Vânzări:

 • 2017/2018 – 132 mil euro
 • 2018/2019 – 136 mil euro
 • 2019/2020 – 136 mil euro
 • 2020/2021  – 104 mil euro
 • 2021/2022 – 78 mil euro
 • 2022/2023 – 92 mil euro

Total: venituri de +678 milioane de euro

Achiziții:

 • 2017/2018 – 40 mil euro
 • 2018/2019 – 164 mil euro
 • 2019/2020 – 355 mil euro
 • 2020/2021 – 0 mil euro
 • 2021/2022 – 31 mil euro
 • 2022/2023 – 80 mil euro

Total: 670 milioane de euro cheltuiți pe transferuri

Un profit infim, însă un profit generat strict din diferența de achiziții/vânzări din transferuri. Nu punem la socoteală banii proveniți din drepturile de televizare sau veniturile generate în vânzarea de bilete și tricouri ale clubului.

Se pare că Real Madrid și-l permite pe Endrick, probabil un viitor star mondial al fotbalului. Real Madrid și-a permis să-și construiască o echipă pentru următorii 10 ani, iar primele semne arată că procesul a fost unul de succes. Camavinga, Militao, Valverde, Vinicius și Rodrygo au reușit să aibă fiecare roluri foarte importante în campania de succes din sezonul trecut: titlul în Spania și trofeul Champions League.

Următoarea generație de învingători se construiește la Madrid, iar Endrick a ales să facă parte din acest grup. Vezi aici calendarul ATP 2023!