fabrizio romano

Cine este Fabrizio Romano, personajul ce revoluționează presa sportivă

Autor: Vlad Marina
Ultimul update pe: 1 ianuarie 1970
5/5 - (11 votes)

Odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare, noutățile din lumea fotbalului și-au găsit și ele o formă nouă de exprimare. Mijloacele de comunicare convenționale precum ziarele, TV-ul, și mai târziu website-urile, rămân în continuare valabile, însă nu și la fel de accesibile precum răspândirea informațiilor pe Social Media. Fabrizio Romano a înțeles foarte bine toate aceste lucruri și a devenit treptat cea mai sigură sursă din presa internațională a fotbalului. 

Cine este Fabrizio Romano – Începuturile carierei de jurnalist sportiv

Născut în Napoli, Italia, Fabrizio Romano a urmat cursurile universitare la Milano înainte de a se aventura pe cont propriu în lumea jurnalismului. Romano a început să scrie despre fotbal la 16 ani. Cariera sa de jurnalist specializat în transferuri de fotbal a început la 18 ani. La momentul respectiv, el a primit informații privilegiate de la un agent italian din Barcelona cu privire la jucătorul de atunci al Barcelonei, Mauro Icardi. De când s-a alăturat echipei Sky Sport Italia, la vârsta de 19 ani, a creat și a construit contacte cu cluburi, agenți și intermediari din toată Europa. 

„Mi-am dat seama că vreau să fiu jurnalist de la o vârstă fragedă”, a declarat Romano pentru The Sporting News. „Pentru că întotdeauna am iubit fotbalul, dar nu eram la nivelul potrivit pentru a-l juca într-o manieră profesionistă. Din acest motiv, am ales imediat jurnalismul. Prima mea experiență pentru un site mic a avut loc la 16 ani, iar atunci am înțeles că aceasta este calea mea în viață.”

„Dragostea mea pentru fotbal vine de la tatăl meu, Luigi. El este un mare fan al fotbalului și m-a apropiat mereu de acest sport.”

Drumul de la un simplu pasionat la un expert în transferuri 

Este interesant faptul că primul eveniment major din cariera lui Fabrizio Romano nu are legătură cu un fotbalist italian. Potrivit unui interviu acordat de Romano pentru New York Times în ianuarie 2022, primul său mare reportaj a venit odată cu transferul lui Mauro Icardi de la Sampdoria spre Inter Milano.

Romano afirmă că, după ce a intrat în legătură cu agentul lui Icardi în timpul unui reportaj despre mutarea acestuia de la academia Barcelonei la Sampdoria în 2011, cei doi au rămas în contact. Reportajul inițial al lui Romano despre Icardi l-a ajutat pe agent să obțină semnătura lui Icardi. Ceva mai târziu, acesta și-a plătit datoria față de jurnalistul italian.

Transferul lui Icardi la Inter doi ani mai târziu avea să fie primul mare “scoop” al lui Fabrizio Romano. „Mi-a spus că l-am ajutat la începutul carierei sale, iar acum era rândul lui să mă ajute”, a declarat Romano pentru New York Times. El a aflat vestea cu șase luni înainte de anunțarea tranzacției. A mai declarat pentru New York Times: „Atunci s-a schimbat totul”.

O altă știre pe care Romano o consideră importantă în cariera sa a fost relatarea plecării lui Zinedine Zidane de la Real Madrid. Fabrizio a declarat pentru The Sporting News: „Când am relatat știrea că Zinedine Zidane va pleca de la Real Madrid, a fost o exclusivitate mondială, Am spus: la naiba, am dat o știre de ultimă oră în exclusivitate despre managerul lui Real Madrid. Este vorba despre o legendă a fotbalului ca Zidane! Wow!” 

Fabrizio Romano și celebrul “Here We Go!”

În ultimii ani, Fabrizio Romano a devenit unul dintre cei mai de încredere experți în materie de transferuri de fotbal din lume. Este foarte puțin probabil ca o informație din partea lui despre un transfer de ultimă oră să se dovedească a fi greșită.

Citatul său caracteristic, „Here We Go”, este unul dintre preferatele fanilor de pe Twitter, Instagram sau Twitch. Atunci când Fabrizio folosește această expresie, transferul este întotdeauna unul sigur. Datorită încrederii pe care a generat-o în mediul online, Fabrizio Romano a devenit unul dintre cei mai urmăriți jurnaliști sportivi din întreaga lume. La momentul scrierii acestui articol, Fabrizio are niște cifre remarcabile. Vorbim despre 13.3 milioane urmăritori pe Twitter, 12.8 milioane urmăritori pe Instagram, 1.42 milioane subscriberi pe YouTube și peste 500.000 urmăritori pe Twitch. Cifrele sunt unele incredibile pentru un singur individ, acesta depășind pagini mari precum Sky Sports sau Sportbible. 

„Here We Go” este o sintagmă folosită de Fabrizio Romano pentru a indica faptul că o afacere este încheiată. Totuși, cu timpul, a devenit mai mult decât un simplu indicator.

Romano a declarat pentru The Sporting News: „În urmă cu câțiva ani, relatam un transfer al lui Manchester United și, după o lună de actualizări, am scris: „Here We Go!”, ca și cum aș fi vrut să spun: „totul este în sfârșit finalizat în această afacere”. Din acea zi, mulți urmăritori de pe Twitter au început să mă întrebe: Poți să spui „Here We Go” și pentru această tranzacție cu Arsenal, Barcelona sau Liverpool?”

„Din acel moment, mi-am dat seama că era o idee frumoasă. Am vrut să continui tocmai pentru că s-a născut cu susținătorii mei și nu din strategii de comunicare sau din sugestia vreunei agenții.”

Episodul Lorenzo Insigne

Fraza „Here We Go” a luat amploare și s-a transformat în semnătura lui Fabrizio Romano. Cluburile îl caută pe jurnalist pentru a apărea în conținutul confirmării transferurilor lor, grație amplorii sale și a acestei fraze recognoscibile.

Când a fost întrebat despre cel mai ciudat moment din cariera sa, Romano și-a amintit cum a luat parte la anunțul transferului lui Lorenzo Insigne la Toronto FC.

„Am crezut că este imposibil să ajung la acest nivel. Sunt din Napoli, Insigne este o legendă în acest oraș. În urmă cu 11 ani, eram la școală cu prietenii mei care vorbeau despre Lorenzo ca despre un idol. Iar acum, i-am anunțat transferul cu un videoclip pe conturile clubului Toronto. Când s-a întâmplat, m-am oprit și m-am gândit, este uimitor! Cinci minute mai târziu, m-am focusat pe următoarea știre. Cine se oprește din research este pierdut pe piața transferurilor.”

Fabrizio a declarat recent că în perioada transferurilor de vară/iarnă, acesta doarme maxim 5 ore pe noapte. Implicarea și seriozitatea de care italianul dă dovadă creează invidie în rândul trusturilor de presă din întreaga lume. Fabrizio Romano a devenit principala sursă de informație cu privire la transferuri din toată lumea. Fanii fotbalului iau cu greu în considerare ceea ce relatează alte site-uri. Până nu confirmă Fabrizio Romano un transfer, totul poate fi doar o iluzie!

Rolul lui Gianluca Di Marzio în cariera lui Fabrizio

Avantajele de astăzi ale lui Fabrizio Romano nu pot fi separate de rolul mentorului său, Gianluca Di Marzio. El este un jurnalist italian de rang înalt care s-a specializat în piața transferurilor înaintea lui Romano. Di Marzio este fiul lui Gianni Di Marzio, un manager de fotbal de top din Italia.

Di Marzio l-a educat în mod direct pe Fabrizio pentru a fi succesorul său. Vorbim inclusiv despre ajutorul acordat lui Fabrizio cu multe dintre relațiile sale la cluburile europene. „Am început totul cu Gianluca Di Marzio. M-a învățat multe”, a declarat Fabrizio.

„Mentalitatea lui nu este doar verificarea informațiilor cu clubul, ci și cu agenții și brokerii de transferuri. Cred că secretul este să ai o relație bună cu toată lumea. Avem parte de atât de multe surse în acest moment”. 

Concluzii – Cine este Fabrizio Romano

Fabrizio Romano este un personaj iconic al jurnalismului sportiv. Siguranța pe care acesta a creat-o în jurului propriului său nume este una remarcabilă. Există echipe întregi de jurnaliști care și-ar fi dorit să aibă notorietatea italianului. Lipsa informațiilor false și marketing-ul natural l-au propulsat pe Fabrizio Romano la un nivel pe care nici el nu și l-ar fi imaginat. Atunci când vorbim despre lumea transferurilor, Fabrizio este expertul numărul 1!

BETuri înseamnă o echipă specializată de experți în prezentarea/oferirea ponturilor din lumea sportivă. Pe site-ul nostru vei putea găsi multe ponturi! Vorbim despre fotbaltenisbaschetF1, dar și MotoGP. Nu uita de Cota 2 sau Biletul Zilei. Aceste secțiuni sunt updatate la zi pe website-ul nostru. Vezi aici calendarul ATP 2023, calendarul WTA 2023 dar și metarialele noastre despre Alex Volkanovski și pariurile pentru Globurile de Aur 2023! Alătură-te comunității Offside TV pentru interacțiuni online în lumea fotbalului!

Pentru un aer inspirațional proaspăt, haide pe grupul nostru de Telegram! Nu uita de canalul de YouTube Offside TV! Aici te poți alătura unei comunități ce propune discuții lejere din lumea fotbalului.