traditii de craciun

Tradiții de Crăciun – Tot ce trebuie să știi

Autor: Maria Sorescu
Ultimul update pe: decembrie 21, 2023
5/5 - (1 vote)

Dacă vrei să-ți actualizezi lista de tradiții de Crăciun, aruncă aici o privire! De la diverse colinde la tot felul de decorațiuni și obiceiuri, această zi adune cu ea tot felul de practici interesante. Ele variază nu doar de la țară la țară, ci de la regiune la regiune.

Nu există o singură regiune a țării cu cele mai frumoase tradiții de iarnă. În schimb, fiecare părticică din România are ceva interesant. Câteva obiceiuri Crăciun sunt practicate în toată țara, însă majoritatea au suferit modificări locale. Deci, ziua nașterii Domnului poate să nu semene deloc în două localități diferite!

Dacă tot vorbim de tradiții de Crăciun, nu uita că obiceiul la echipa BETuri este să-ți dăruim cele mai bune oferte! Avem chiar și un calendar de Crăciun BETuri, cu oferte din ce în ce mai bune. Așa, poți să te bucuri de spiritul sărbătorilor chiar și la cazino! Avem pe site și un articol destinat pariurilor pentru alegeri România 2024!

Tradiții de Crăciun în România

Suntem siguri că ești familiarizat cel mai mult cu gama de obiceiuri și tradiții de Crăciun românești. Acestea cuprind un amalgam interesant de creștinism și păgânism, fiind încărcate cu superstiții. Câteva dintre cele mai interesante datini și obiceiuri de Crăciun sunt următoarele:

Împodobirea bradului tradiție este relativ nouă în România, având alte origini în cultura noastră. Astăzi, bradul simbolizează Sfânta Treime. Podoabele cu care acesta se împodobește reprezintă bogăția și cunoașterea.

În Oltenia, în Ajunul Crăciunului oamenii se adună în jurul focului și îl ațâță cu o nuia pentru a alunga spiritele rele. Se spune că acest lucru aduce, de asemenea, recolte mai bogate și sănătate în casă.

Moldovenii cred că în noaptea de Ajun vine ”ursitorul”. Conform unei tradiții de Crăciun, acesta este un ghid pentru destin, care gustă din bucate și lasă semne prevestitoare pentru viitor.

Unele tradiții și obiceiuri de Crăciun indică faptul că focul din casă nu trebuie să se stingă în noaptea de Ajun. Se spune că acest foc continuu va aduce spor și lumină în anul care urmează.

Colindatul – tradiția de Crăciun cu o mulțime de variații

Multe tradiții de iarnă țin și de noaptea de 23 înspre 24 decembrie, dinainte de Ajun. Atunci, oamenii pleacă la colindat din casă-n casă. Ei salută în general cu ”Bună dimineața la Moș Ajun!” și cântă colinde. Ce colinde traditionale de Craciun sunt cântate variază în funcție de regiune.

Odată ce urările făcute, colindătorii sunt răsplătiți în funcție de obiceiuri Crăciun locale. Este vorba de mere, covrigi, nuci, dar și bani sau alte daruri sau chiar băuturi. În funcție de regiune, salutul cu cu care colindătorii încep variază.

Colindatul alungă duhurile rele și aduce belșugul în casă. În Banat, se merge la colindat pe Valea Almajului cu un băț de lemn de alun. Conform Crăciun tradiții, colindătorii îl folosesc pentru a lovi podelele caselor ca să alunge spiritele răuvoitoare.

Multe datini și obiceiuri de Crăciun care vizează colindarul încorporează și diverse dansuri și costume. În Crișana încă se merge cu măști zoomorfe, care reprezintă animale sau creaturi mitice. În Dobrogea, cei care colindă costumați de numesc Moșoi.

Într-o manieră similară, tradiția de Crăciun din Maramureș este cea a ”Moșilor”. Localnicii zonei îmbracă haine de sărbătoare și măști din păr de animal, devenind astfel personaje inedite. Ei mai apoi ”biciuie” simbolic pe oricine le iese în cale, pentru a alunga relele și a aduce noroc.

Obiceiuri și tradiții de Crăciun la masă

Multe tradiții de Crăciun se învârt în jurul mesei care are loc. Bucatele tradiționale sunt acompaniate de obiceiuri din toate colțurile țării. Am adunat câteva obiceiuri Crăciun cu adevărat delicioase aici, pe care poate le cunoști mai mult sau mai puțin.

Se spune că în ziua respectivă este bine să mănânci pește, ca să fi sprinten în perioada care vine. Alt obicei ține de cozonac, care se coace în ziua de Ajun.

În Bucovina, tradiția de Crăciun cere ca la masă să fie minim 12 feluri de mâncare. Acestea sunt simbolice celor 12 luni ale anului, care ar fi atât de îmbelșugat pe cât este masa.

În Moldova,la fel ca în Bucovina, colacul rotund este nelipsit de la masa de Crăciun. Dar știai ce reprezintă? Tradiția Crăciunului spune că acesta simbolizează coroana lui Iisus.

Alte tradiții și obiceiuri de Crăciun vizează și fetele nemăritate. Se zice că dacă fetele fără soț lasă pe prispă un bol cu câte puțin din toate bucatele de la masa de Ajun, ursitul va veni în vis să ”guste” din acestea.

Alte tradiții de Crăciun în lume

În jurul Globului sunt practicate cele mai creative obiceiuri și tradiții de Crăciun. Dacă în România ne-am obișnuit cu datini care țin de mâncare, muzică și dans, nu putem spune același lucru despre fiecare țară.

  • Mexic: Aici se sărbătorește Crăciunul cu…piñata! Aceste figurine pline cu dulciuri au forma unei stele cu 7 colțuri, care reprezintă cele 7 păcate capitale. Cei care sărbătoresc tradiția Crăciunului astfel bat piñata cu o bâtă care reprezintă credința în Dumnezeu. Mai apoi au liber să se bucure de roadele muncii lor!
  • Norvegia: Și nordicii au obiceiuri și tradiții de Crăciun cel puțin interesante. Ca să prevină spiritele rele din a umbla pe Pământ, aceștia ascund măturile și mopurile. Se crede că strigoii și vrăjitoarele le folosesc ca să zboare prin văzduh.
  • Germania: Nemții au… murătura de Crăciun! Nu se știe de unde a pornit obiceiul, dar în bradul împodobit se ascunde un castravete murat. Cel care găsește castravetele va primi un cadou bonus din partea Moșului.
  • Islanda: Tradiția Crăciunului islandez cere ca membrii unei familii să-și dăruiască unii altora cărți în Ajun. Pentru tot restul serii, aceștia stau în jurul focului și citesc cărțile primite. Desigur, acompaniați de niște gustări delicioase!
  • Costa Rica: Multe țări din America Centrală au la Crăciun tradiții și simboluri neobișnuite. Pe această insulă călduroasă, floarea oficială a sărbătorii este orhideea.
  • Suedia: Încă din secolul XI, în această țară scandinavă Crăciunul este întâmpinat cu o decorațiune inedită. E vorba despre capra Yule (după numele Cărciunului păgân), care servește ca ocrotitor al caselor. Aceasta este adesea confecționată din paie și poate servi ca ornament de brad. Cei mai entuziasmați confecționează (sau cumpără) o versiune mai mare, pe care o țin în curtea casei.

Concluzii

Circulă o mulțime de tradiții de Crăciun în lume, iar cele românești sunt cu adevărat inedite. De la bucate tradiționale până la cântec și dans acompaniate de costumații, în fiecare localitate o să găsești ceva diferit. Citește și articolul nostru cu cele mai bune filme de Crăciun de urmărit pe final de 2023. Iar pentru ponturi pariuri de calitate, dintr-o multitudine de sporturi, știi unde trebuie să revii. Spor(t) în toate!

[my_react_plugin]