UEFA Conference League – Totul despre noua competiție europeană
Fotbal tot mai stratificat în Europa, iar echipele din blocul est-european sau din alte campionate mai slab cotate au șanse tot mai mici de a ajunge printre granzi. Iar din sezonul competițional 2021 – 2022 va fi și mai greu, odată cu prima ediție a UEFA Conference League. Competiție din cauza căreia nicio echipă din România nu va mai participa în Europa League. Motivul? România nu este printre țările aflate pe locurile 1 – 15 în clasamentul coeficienților. Ne aflăm de abia pe 28, iar până la momentul revenirii vreunei echipe în Europa League ar mai fi cale lungă, iar fotbalul din România ar trebui să arate total diferit.
Conference League – formatul competiției
Conference League va fi ultima competiție ca nivel de valoare de pe „Bătrânul continent”. Va fi un fel de ligă a III-a, evident, după UEFA Champions League și Europa League. La „masa bogaților”, în rundele preliminare, se va califica echipa campioană a țării, în sezonul de față CFR Cluj, care va juca un prim tur cu Borac Banja Luka, campioana Bosniei & Herțegovina.
În Conference League vor fi aliniate la start 32 de echipe, care vor fi împărțite în opt grupe de câte patru formații. De altfel, acesta va fi formatul inițial și în celelalte două competiții europene intercluburi.
În UEFA Europa Conference League, echipele clasate pe primul loc în celel opt grupe se vor califica direct în optimile de finală ale competiției. Apoi, formațiile de pe pozițiile 2 și 3 vor disputa un play-off, în urma căruia vor fi stabilite celelalte opt cluburi din optimi. Știm, ar fi putut fi mai simplu. Din optimi se va merge clasic – sferturi de finală, semifinale și finală. Campioana competiției își va câștiga dreptul, punând mâna pe trofeu, de a evolua în ediția viitoare a Europa League.
Noua competiție UEFA Conference League va avea 141 de meciuri, care se vor disputa în 15 săptămâni. Ca Europa League, un fel de „soră mai râvnită”, meciurile din Conference League se vor disputa joi, de la ora 19.45 și 22.
România, trei echipe în Conference League
Pe hârtie, Europa Conference League are menirea de a da șansa mai multor cluburi să participe în competițiile intercluburi. Însă unele echipe sunt mai degrabă afectate. Așa cum sunt cele din România.
Din pricina coeficientului, în 2021 România nu va mai avea nicio echipă în Europa League. În schimb, va avea trei în Conference League. Este vorba despre câștigătoarea Cupei României și despre echipele clasate pe locurile 2-3. Adică FCSB, Universitatea Craiova și Sepsi Sfântu Gheorghe.
Aici, primele cinci campionate – Spania, Anglia, Germania, Italia și Franța – vor avea câte o reprezentantă. Astfel că echipele din România vor putea da peste adversari mari chiar din tururile preliminare. Posibil să-l putem vedea deci inclusiv pe Jose Mourinho venind cu AS Roma în țara noastră!
De menționat este că în Conference League ar putea ajunge și CFR Cluj, în funcție de momentul în care va fi eliminată din competițiile superioare.
Turul 1 preliminar – 70 de echipe – fotbal UEFA Conference League
- Se va disputa în dublă manșă, pe 8 și 15 iulie
- Sunt 24 de echipe câștigătoare ale Cupei în țările cu coeficient situat între locurile 32 – 55
- 25 de vicecampioane din țările aflate între locurile 30 – 55 (fără Liechtenstein)
- 21 de locuri 3 din țările aflate pe locurile 29 – 50 (fără Liechtenstein)
- România nu are reprezentantă în primul tur
Turul 2 preliminar – 110 echipe – Conference League
- Se dispută în dublă manșă, pe 22 și 29 iulie
- 20 de echipe pe traseul campioanelor: cele 20 eliminate în runda preliminară și turul 1 preliminar în UEFA Champions League și 90 de echipe pe traseul principal
- 16 câștigătoare de Cupă în țările aflate pe locurile 16 -31 (inclusiv România)
- 14 vicecampioane din țările aflate pe pozițiile 16 – 29 (inclusiv România)
- 15 ocupante ale locurilor 3 în țările aflate pe 14 – 28 (inclusiv România)
- Nouă locuri 4 din țările de pe pozițiile 7-15
- Un loc cinci din țara aflată pe locul 6 în topul coeficienților – cele 35 care s-au calificat mai departe din turul 1 preliminar
Meciurile echipelor din România: FCSB – Shakhter Karagandy (Kazahstan); Universitatea Craiova – KF Laci (Albania) / FK Podgorica; Sepsi Sfântu Gheorghe – Spartak Trnava (Slovacia) / FC Mosta (Malta).
FCSB și Universitatea Craiova vor juca meciurile din tur pe teren propriu, iar Sepsi va evolua în deplasare, în prima manșă.
Turul 3 preliminar – 62 de echipe
- Se va disputa în dublă manșă, pe 5 și 12 august
- 10 echipe pe traseul campioanelor
- Cele 10 care se califică din turul 2 preliminar, 52 de echipe de pe traseul principal
- Șapte echipe de pe locul 3 în țările aflate între pozițiile 7-13 în clasamentul coeficienților
- Cele 45 care s-au calificat mai departe din turul 2 preliminar
Play-off – 44 de echipe – fotbal Conference League
- Se va disputa în dublă manșă, pe 19 și 26 august
- Cinci echipe care s-au calificat mai departe din turul 3
- Cinci eliminate în Europa League în turul 3, pe același traseu al campioanelor, provenite din primele două tururi preliminare UCL.
UEFA Conference League – cât pot câștiga echipele
Echipele participante în turul 2 preliminar încasează venituri de 350.000 de euro. Aici sunt incluse reprezentantele României – FCSB, Universitatea Craiova și Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. În cazul unei calificări mai departe, în turul 3 preliminar, vor încasa suma de 550.000 de euro.
Calificarea în play-off aduce în plus venitului total suma de 750.000 de euro. Iar pentru o calificare în grupe, fiecare echipă va primi aproximativ 3 milioane de euro. Ceea ce înseamnă că, în funcție de rezultatele din meciurile până în grupe, o echipă poate încasa chiar și 5 milioane de euro.
În faza grupelor, victoria este răsplătită cu 500.000 de euro, iar rezultatul de egalitate cu 166.000 de euro. Locul 1 din fiecare grupă va fi recompensat cu 650.000 de euro, iar ocupanta poziției secunde va primi 325.000 de euro.
Iar veniturile cresc odată cu avansarea în competiție – 600.000 de euro optimea de finală, 1 milion de euro sfertul de finală, 2 milioane de euro semifinalele și câte 3 milioane de euro primesc finalistele. Câștigătoarea trofeului va primi încă 2 milioane de euro.
Unde se dispută prima finală?
Finala din primul sezon al Conference League se va juca în capitala Albaniei, la Tirana. Stadionul, o construcție nouă, finalizată în noiembrie 2019, a costat aproximativ 85 de milioane de euro și are o capacitate de 22.500 de locuri. Kombetare se numește. Finala Conference League se va disputa în data de 25 mai 2022.
Nu uita că ai și alte materiale utile pentru tine în secțiunea de știri din sport. Dar și multe ponturi fotbal valoroase. Spor la pariuri inspirate!