stadion francisc neuman

Stadion Francisc Neuman – Mândria fotbalului arădean

Autor: Cristi Geiger
Ultimul update pe: 1 ianuarie 1970
5/5 - (1 vote)

Stadion Francisc Neuman este una dintre principalele atracții ale orașului Arad. Stadionul din Arad reprezintă unul dintre obiectivele sportive ale României. În această arenă au loc meciurile de fotbal ale echipei UTA Arad.

Cum arădenii își iubesc necondiționat echipa, putem spune că Stadion Francisc Neuman este o adevărată mândrie locală. În acest articol vom afla care este capacitate Stadion Francisc Neuman, cât a costat construcția acestei arene, plus câteva detalii despre Francisc Neuman.

Istoric Stadion Francisc Neuman – Noua „casă” a UTA-ei

Fotbalul din Arad a suferit în ultimul deceniu, când echipa de fotbal a jucat mai mult în ligile inferioare. Totuși, UTA a progresat vizibil în ultimii 8 ani și s-a decis modernizarea completă pentru Stadion Francisc Neuman.

Vechiul stadion a fost construit în anul 1946, însă noul Stadion Arad a fost inaugurat pe 28 august 2020. Durata construcției pentru Stadionul din Arad a fost de 5 ani. Compania Drast s-a ocupat de realizarea arenei, iar costurile totale s-au ridicat la 14 milioane de euro.

Primul meci oficial pe Stadion Francisc Neuman a fost UTA Arad vs FC Voluntari, în Liga 1, în august 2020, și s-a încheiat 0-0. Inaugurarea a avut loc în anul 2020, în timpul pandemiei de COVID-19, astfel că acel duel s-a jucat fără spectatori în tribune.

În schimb, prima partidă cu spectatori pe Stadion Arad a avut loc în 2021, finala Cupei României la feminin între Olimpia Cluj și Heniu Prundu Bârgăului, cu victoria clujencelor cu 1-0 după prelungiri.

Odată ce Federația Română de Fotbal a permis accesul spectatorilor pe arenele din România, Stadionul Francisc Neuman a devenit neîncăpător, fiind sold-out la majoritatea meciurilor celor de la UTA Arad.

Cine a fost Francisc Neuman – Arad Stadion

Te-ai întrebat vreodată cine a fost Francisc Neuman, cel care dă numele pentru Stadionul din Arad? Ei bine, este vorba despre un baron care a înființat clubul UTA Arad, în anul 1945.

Francisc Neuman era patronul mai multor fabrici din Arad, precum Fabrica de textile, Fabrica de de spirt și Fabrica de drojdie. Stadion Arad a fost construit de acest baron, având ca modelul arena lui Arsenal din Londra, adică vechiul Highbury.

Primul meci de fotbal pe Stadionul Francisc Neuman a avut loc pe 1 septembrie 1946, cu un duel între UTA Arad și Ciocanul București. Arădenii au reușit să câștige la final cu 1-0.

Locuri Stadion Arad – Stadion Francisc Neuman

Costurile totale pentru Stadion Francisc Neuman au fost acoperite în întregime de Primăria Municipiului Arad. Reprezentanții consiliului local au anunțat că această construcție însumează peste 12.300 de metri cubi de beton turnat și 2.250 de tone de armătură și structură metalică.

În total, capacitate Stadion Francisc Neuman este de 11.500 de locuri. Arena are nu mai puțin de 12 intrări de acces și 1.000 de locuri de parcare.

În plus, există și o zonă de food & drink, dar și toalete noi, construite la cele mai înalte standarde. Stadionul Francisc Neuman este compus din două peluze (una în Nord și una în Sud), plus două tribune principale (Tribuna 1 și Tribuna 2).

De asemenea, Stadionul din Arad a fost nominalizat în anul 2020 de site-ul stadiumdb.com pentru distincția „Stadionul Anului 2020”.

Bilete Stadion Francisc Neuman – Cât costă un bilet?

Stadionul din Arad nu are o capacitate foarte mare, dar totuși arena se umple meci de meci cu fanii locali. Iată cum arată prețul biletelor pentru Stadion Francisc Neuman:

  • Dacă vrei să-ți cumperi un bilet pe Arad Stadion în zona peluzelor, să știi că prețul unui bilet este de 20 de lei.
  • La tribuna a II-a, prețul unui bilet crește la 30 de lei.
  • Pentru tribuna I, prețul pe Arad Stadion este de 40 de lei.
  • Dacă vrei să vizionezi un meci pe Stadion Francisc Neuman din zona VIP, atunci să știi că va trebui să scoți din buzunar suma de 120 de lei.

De asemenea, reprezentații acestei arene pun la dispoziție mai multe tipuri de abonamente. Ce prețuri au:

  • Peluză – 300 de lei.
  • Tribuna II – 450 de lei.
  • Tribuna 1 – 600 de lei.
  • VIP – 2.000 de lei.

În plus, copiii cu vârsta de până la 13 ani au o reducere de 50% atât la abonament, cât și la bilete pe Stadion Francisc Neuman. Totodată, copiii cu vârsta de până la 3 ani au acces gratuit dacă sunt ținuți în brațe de unul dintre părinți.

Stadion Francisc Neuman – Cum ajungi la Stadionul din Arad

Arad Stadion este plasat chiar în centrul orașului, așa că nu este greu de ajuns. Adresa exactă pentru Stadion Francisc Neuman este Calea Aurel Vlaicu, Numărul 58.

Poți ajunge la Stadionul din Arad cu mașina personală, având la dispoziție suficiente locuri de parcare. Totuși, poți folosi cu încredere și transportul în comun. Linia de autobuz numărul 80 te lasă în apropiere de stadion, la fel și liniile de tramvai 11 și 7.

Probleme cu gazonul

UTA Arad își joacă meciurile pe Stadion Francisc Neuman din 2020, dar de atunci s-a încercat schimbarea gazonului. De regulă, în perioada de toamnă-iarnă erau cele mai mari probleme, după ploile torențiale din acea perioadă.

Cum jucătorii și oficialii s-au plâns în nenumărate rânduri de calitatea gazonului de pe Stadionul din Arad, primăria din oraș a decis în luna septembrie 2023 montarea unui nou gazon.

Sports Fields s-a ocupat de schimbarea completă a gazonului. După ce s-a scos suprafața de joc, firma în cauză a instalat cabluri de curent pe dedesubt. Acestea fac parte din instalația de degivrare și acoperire cu nisip cu un strat de zeolit, ce conține minerale pentru gazon.

Întreaga operațiune de înlocuire a gazonului pentru Stadionul Francisc Neuman a costat municipalitatea în jur de 2 milioane de euro. Lucrările vor fi finalizate pe finalul lunii decembrie 2023, iar UTA va juca din nou aici în ianuarie 2024.

Concluzii

Stadion Francisc Neuman reprezintă o adevărată bijuterie arhitecturală pentru locuitorii orașului Arad. Arena este una modernă și oferă suficiente facilități pentru suporteri. Odată ce se va termina montarea noului gazon, UTA va juca din 2024 noi meciuri pe Stadionul din Arad.

Citește și despre stadionul Ion Oblemenco, Stadion CFR Cluj, stadionul Ilie Oană, Turneul celor 4 trambuline, Cluj Arena, stadionul Ghencea, Giulești, Arena Națională sau Sala Polivalentă București. Pentru mai multe articole și ponturi te așteptăm pe site-ul nostru, dar și pe canalul nostru de Telegram. Hai pe stadion!