România Euro 2024 - Drumul spre glorie! Analiză BETuri.ro
romania euro 2024

România la Euro 2024 – Cum au câștigat tricolorii grupa?

Ultimul update pe: noiembrie 13, 2024
4.8/5 - (6 votes)

România a mers la Euro 2024 din postura de câștigătoare a grupei sale de calificare. Însă totul a fost pus pe seama norocului sau a hazardului. Rezultatele din meciurile amicale de dinainte de Campionatul European au întărit și mai mult pesimismul în cadrul suporterilor echipei naționale. Și totuși trupa lui Edi Iordănescu a reușit să câștige grupa sa, una de foc, iar disciplina tactică ne dă speranțe că se poate mai mult decât un loc în optimi. Despre parcursul de până acum al României la Euro 2024, dar și date statistice interesante, în cele ce urmează.

România Euro 2024 – Un debut fulminant

Primul meci a adus în fața tricolorilor puternica reprezentativă a Ucrainei. Vorbim despre o echipă cu valori individuale certe precum Mudryk, Dovbyk sau Shaparenko și cu un selecționer cu nume, Serghei Rebrov. Ucraina a chinuit-o serios pe Italia în baraj și pornea ca favorită certă în meciul cu România. Încurajată frenetic din tribune, România a prins curaj odată cu trecerea timpului și a făcut un prim meci exemplar la Euro 2024.

Nicolae Stanciu, Răzvan Marin și Denis Drăguș au înscris golurile unei uluitoare victorii cu 3-0 în fața Ucrainei. Statistica spune totul despre supremația naționalei noastre. România nu s-a dus la Euro 2024 să practice un joc de posesie. Mai ales cu adversari pe hârtie mai puternici. Astfel posesia a fost covârșitor în favoarea vecinilor noștri, numărul de pase și de cornere dublu pentru Ucraina, dar la ce a contat cu adevărat, România a fost peste tot în meciul jucat la Munchen, pe Allianz Arena. Astfel, tricolorii au stat mai bine la categoria expected goals (1.20 față de 0.75), șuturi pe poartă (5-2), reușind totodată să nu faulteze foarte mult.

Din primul meci jucat de România la Euro 2024 putem spune că s-au remarcat mai toți jucătorii, în special marcatorii mai înainte menționați, plus Andrei Rațiu și Radu Drăgușin.

Ca un ultim element foarte interesant de statistică, România a abordat primul meci de la Euro 2024 cu un prim 11 cu o medie de vârstă de peste 28 ani. O medie peste Italia, de pildă, dar care poate explica jocul echilibrat.

Formația folosită de Edward Iordănescu: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – Marius Marin (Adrian Rus) – Man (Hagi), Răzvan Marin, Stanciu (căpitan), Coman (Mihăilă) – Drăguș (Pușcaș).

Apropo de statistică, vezi mai multe statistici interesante pentru Campionatul European într-un articol dedicat.

Greu cu belgienii! România la Euro 2024, Faza Grupelor

Pentru România la Euro 2024 a urmat meciul cu favorita grupei, puternica selecționată a Belgiei. La final, calculele hârtiei s-au respectat. Belgia s-a impus cu 2-0, dar jocul naționalei noastre a fost pe alocuri unul încurajator. O spune din nou statistica. Aceasta indică o rată de expected goals de 0.94 (față de 1.76 pentru belgieni). Plus un număr egal de cornere, două șanse mari create dar și o posesie foarte bună pentru un meci cu un adversar mai bine cotat – 45%. Golul rapid marcat de Tielemans plus reușita controversată venită din gheata senzaționalului Kevin De Bruyne au inclinat balanța în favoarea „Dracilor Roșii”.

Cel mai bun om al nostru a fost portarul Florin Niță, cel care a primit aceeași notă (8.0) ca goalkeeperul advers, ceea ce spune multe. În rest, doar Andrei Burcă și Răzvan Marin au mai primit note peste 7.0 din partea Sofascore.

Echipa folosită de Edi Iordănescu în cel de-al doilea meci jucat de România la Euro 2024: Niță – Rațiu (Sorescu), Drăgușin, Burcă, Bancu – Marius Marin – Man, Răzvan Marin, Stanciu (căpitan), Mihăilă (Hagi) – Drăguș (Alibec).

Punctul de aur – Meciul decisiv împotriva Slovaciei

Toate duceau spre un X în România – Slovacia și chiar așa a și fost. Deși ambele echipe au trăit periculos pe final de meci, cu ochii mai degrabă spre ce se întâmplă în disputa Belgia – Ucraina. La fel ca România, Slovacia a fost una dintre surprizele frumoase de la Euro 2024. Cu siguranță ambele naționale își doreau să câștige grupa și să evite astfel un adversar puternic. Dar totodată ambele puteau părăsi competiția, astfel încât remiza a fost cel mai corect rezultat la final. Și încă unul care ne-a adus primul loc!

Având în fața o echipă cu medie de vârstă de peste 30 de ani, România a început mai degrabă timorat partida. Duda a deschis scorul cu o lovitură de cap și pentru un moment tricolorii erau ultimii în grupă! Dar dacă naționalei noastre îi lipsește talentul sau valoarea individuală, în schimb nu se poate reproșa nimic la capitoul devotament și spirit de echipă. Iordănescu jr. a fost inspirat încă o dată, titularizându-l pe Ianis Hagi. Acesta a scos penaltiul din care Răzvan Marin a adus punctul de aur pentru România.

Statistica nu putea indica decât un echilibru aproape perfect, cu un plus pe ofensivă pentru naționala noastră dar cu o posesie și un joc de pase mai bune pentru adversară. Dar ce a contat la final este că România a ieșit dintr-o grupă grea la Euro 2024, ba chiar a și câștigat-o!

Echipa de start pentru meciul cu Slovacia: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – Marius Marin – Hagi (Man), Răzvan Marin (Rus), Stanciu, Coman (Sorescu) – Drăguș (Pușcaș). Cel mai bun jucător al nostru, conform Sofascore, a fost, în mod surprinzător, Nicușor Bancu!

Performanțele României după faza grupelor

Înafara faptului că a câștigat o grupă nu neapărat accesibilă, România a reușit să pună în topuri mai mulți jucători. Astfel, Răzvan Marin este printre golgheterii competiției, cu cele două reușite ale sale. Dennis Man a reușit două pase decisive în partida cu Ucraina, iar asta-l plasează în topul jucătorilor cu cele mai multe assist-uri la acest turneu final. România a marcat mai mult ca Anglia și Franța de pildă. Iar Florin Niță se află și el în topul celor mai buni portari de la Euro 2024, Nicolae Stanciu fiind și el un evidențiat în ceea ce privește mijlocașii de la Campionatul European.

Reconectarea cu suporterii – Cel mai mare câștig?

Pe lângă calificarea în optimi ce-a adus această performanță înregistrată de România la Euro 2024? Am spune că în primul și primul rând jocul tricolorilor le-a redat încrederea fanilor. Veniți în număr mare la toate meciurile României, suporterii nu au plecat dezamăgiți nici după înfrângerea cu Belgia. Asta pentru că au văzut devotament și un joc pe alocuri curajos. Sunt două elemente care au lipsit ceva ani din jocul echipei naționale. Cu un asemenea public în spate, România ar putea bifa și alte calificări, după ce a stat ani întregi în umbră, iar naționala a devenit mai degrabă un subiect de glume. Mai ales generația actuală!

romania la campionatul european

România la Euro 2024 – Ce va fi cu Olanda?

Așadar, optimi! Putea fi mai bine, să fi întâlnit Slovenia dar poate că nici cu Olanda nu e rău (avancronica meciului AICI)! Reprezentativa Țărilor de Jos s-a chinuit în grupe și a prestat un joc mai degrabă dezamăgitor. Deși are nume ca van Djik, Depay, Simons sau Gakpo în formula de start, naționala condusă de Ronald Koeman nu pare să aibă determinarea și forța grupului, atuurile naționalei noastre până acum la Euro 2024.

Totuși, Olanda este un nume mare în fotbalul mondial și poate rezolva partida prin valorile sale individuale. Sau poate prin uriașul Werghorst, cel care va da mari bătăi de cap la fazele fixe. De altfel, și în oferta de pariuri, Olanda este văzută ca mare favorită. La Betano România, de pildă, Olanda are cotă 1.42 că se va impune în timpul regulamentar. La același operator, opțiunea GG are o cotă de 2.25, un pont deloc de neglijat la cum s-a comportat apărarea batavilor la acest turneu final.

Trece România mai departe de optimi la Euro 2024? Greu de spus dar Olanda nu e un „balaur” de talia Franței, Angliei sau Germaniei.

Edi Iordănescu – Arhitectul neașteptat al succesului – România la Euro 2024

Nu putem încheia fără a scrie câte ceva despre Edward Iordănescu. Mereu considerat mai degrabă fiul mai marelui Iordănescu decât un antrenor de succes, acesta a profitat din plin de șansa neașteptată oferită, aceea de a fi selecționer. Unde Petrescu, Olăroiu sau Mircea Lucescu au refuzat, Iordănescu jr. a zis de ce nu la ceea ce putea fi ultima șansă de a face ceva notabil în cariera sa de tehnician. Fără să dispună de certe valori, precum tatăl său, Edward a reușit să formeze o adevărată familie. În conflict de multe ori cu presa, Iordănescu jr. a știut să ia asupra sa din presiune. Iar dacă România arată ca o echipă bine așezată în teren și ambițioasă e în principal meritul unui antrenor care deja luase Europa pe sus cu performanța sa din calificări. Să vedem și dacă Federația Română de Fotbal va reuși să-l păstreze!

Concluzii

Cine s-ar fi așteptat la un asemenea drum al României la Euro 2024? Deja așteptările au fost cu mult depășite. Mai ales dacă este să privim evoluțiile tricolorilor de la precedentele campionate europene. Un sfert de finală ar fi o performanță extraordinară. Nu am spune chiar similară cu cea reușită de România în 1994 dar pe aproape. Mai ales dacă este să comparăm lotul de atunci cu cel de acum. Pentru alte materiale interesante din sport dar și ponturi bune pentru Euro 2024, rămâi pe BETuri.ro. Pe site-ul nostru ai și preview ATP Wimbledon. Spor(t) în toate!