Ana Maria Brânză, spadasina de aur la JO Tokyo? 🥇
ana maria brânză

Ana Maria Brânză (Popescu) – Profil de campioană. Vine aurul?

Ultimul update pe: iulie 16, 2021
Rate this post

Ana Maria Brânză (Popescu) declara că a încercat să practice tenisul de câmp în copilărie, dar nu i-a plăcut. Însă primii pași în sala de scrimă au făcut-o să se îndrăgostească iremediabil de planșă. Și bine a făcut, pentru că avem astăzi în față unul dintre cei mai importanți sportivi români ai generației sale, cu șanse importante la aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Ana Maria are un palmares impresionant, care numără 20 de medalii obținute la Campionatele Mondiale și Europene. De două ori campioană mondială (2010 și 2011), românca a fost declarată în trei rânduri cea mai bună spadasină din lume. Ajunsă acum la cea de-a cincea ediție a JO în care face parte din lotul olimpic al României, Ana speră să răzbune ghinioanele din proba de spadă individual de la Beijing, Londra și Rio. Dar și să confirme aurul obținut la echipe în 2016.

Misiunea nu va fi una ușoară, mai ales că Ana Maria Brânză (Popescu) a tot fost chinuită de accidentări în ultimii ani. Totuși, aceasta pare a fi acum în formă maximă și este pregătită să atace cu toate forțele adversarele. Lider mondial la spadă feminin, Ana este văzută drept favorită la aurul olimpic.

Cum a ajuns Ana Maria Brânză pe planșă?

Ana Maria Brânză Popescu a dovedit încă de la cele mai fragede vârste că are un potențial imens. Ana a pășit pe planșă pentru prima oară la 10 ani, sub îndrumarea antrenorului Radu Szilaghy, de la Clubul Sportiv Școlar nr. 3 Steaua București. Aflăm din prezentarea realizată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) faptul că Ana a nevoită să folosească spada încă de la început, pentru că era singura armă disponibilă pentru stângaci.

În mod normal, floreta este arma tradițională pentru începători. Vedem așadar cum un aspect ce pare a fi extrem de banal la prima vedere poate transforma un copil într-un viitor campion olimpic.

După nici un an de la primele antrenamente serioase, Ana Maria a devenit campioană națională la categoria sa de vârstă. Era momentul de început al unei cariere glorioase. Remarcată de antrenorul lotului național, Dan Podeanu, cel care avea să fie omul-cheie în succesele viitoare, aceasta a plecat la Craiova. S-a antrenat la Centrul Olimpic din oraș și, în același timp, a urmat cursurile Liceului cu Program Sportiv.

La vârsta de 15 ani a obținut primul titlu național la seniori. Pentru ca în 2001, anul în care a fost legitimată la CSA Steaua, să vină și prima medalie de aur la Mondialele de cadeți din Gdansk. Un an mai târziu, altă distincție importantă (loc 1 la CM de juniori din Antalya). Tot în 2002 a participat în premieră la Mondialele de seniori de la Lisabona, unde a obținut medalia de bronz.

Palmaresul olimpic al Anei – Unul dintre cei mai titrați sportivi din Lot Olimpic România

Ana Maria Popescu se află în fața celei de-a cincea prezențe la Jocurile Olimpice de vară. Pentru prima oară calificată pe când avea doar 19 ani, la JO de la Atena din 2004, spadasina avea să conteze în lupta pentru medalii începând cu Beijing 2008. La ediția elenă, Ana Maria Brânză Popescu s-a clasat doar pe locul 16 în proba individuală de spadă.

Pentru că am adus aminte de Beijing, acesta a fost momentul de afirmare pe scena olimpică pentru marea sportivă română. Aceasta avea să obțină argintul în concursul individual, ceea ce a rămas de altfel cea mai bună performanță personală în acest tip de concurs.

JO Londra 2012 – România la Olimpiadă

La Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, a urmat o poziție 11 la individual și un loc 6 cu echipa. De altfel, Ana Maria avea să afirme că acelea au fost cele mai dure momente din carieră și, de fiecare dată când nu-și găsește motivația necesară, își amintește de înfrângerile de la Londra și revine mult mai dornică de revanșă pe planșă.

În fine, Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016 au produs o altă dezamăgire inițială, în proba de spadă individual. Ana Maria Popescu a fost învinsă din nou devreme și a încheiat pe 9, iar scenariul părea unul similar cu cel din urmă cu patru ani, de la Londra. Totuși, alături de Simona Gherman, Loredana Dinu și Simona Pop, Ana Maria a adus singura medalie de aur obținută de lotul olimpic al României la acea ediție a Jocurilor. Iar condițiile au fost cu totul speciale: Simona Gherman și Loredana Dinu erau proaspăt revenite pe planșă, în vreme ce Simona Pop era „mezina” grupului. De altfel, Ana Maria a afirmat că echipa a știut că se află în fața ultimei șanse la o medalie, după ratările de la Beijing și Londra.

Calificarea la Tokyo 2020 – A cincea oară la Jocuri, recordurile din Lot Olimpic România

Prezența Anei Maria Popescu în lotul olimpic al României a fost consfințită în primăvara acestui an, atunci când a fost trasă linia în ierarhia mondială. După concursul de Cupă Mondială de la Kazan mai exact, în luna martie. În calitate de lider al clasamentului feminin de spadă, Ana nu a avut vreo emoție în ceea ce privește calificarea la Tokyo 2020.

Astfel, Ana Maria Popescu bifează a cincea prezență consecutivă în concursurile olimpice la Tokyo 2020. Spadasina se numără printre sportivii români cu cele mai multe prezențe la Jocurile Olimpice. Doar 12 componenți ai lotului olimpic al României au mai bifat până acum cinci participări, dintre care trei au fost reprezentanții scrimei (Olga Orban Szabo: 1956-1972, Ana Pascu: 1960-1976 și Ecaterina Stahl 1964-1980).

Pe această listă se află nume legendare pentru sportul românesc, precum Ivan Patzaichin sau Viorica Susanu. Totuși, nu acesta este recordul absolut din lotul olimpic al României. Există patru sportivi cu nu mai puțin de șase prezente în istoria Lot Olimpic România: Elisabeta Lipă (canotaj), Lia Manoliu (atletism), Nicoleta Grasu (atletism) și Sorin Babii (tir sportiv).

Trebuie să amintim faptul că performanța Anei Maria Popescu va fi bifată la Tokyo 2020 și de un alt component al lotului olimpic al României. Este vorba despre gimnastul Marian Drăgulescu, ajuns la 41 de ani. Acesta va concura la sărituri și speră să obțină o medalie olimpică, după ce la Rio a fost al patrulea în această probă.

Distincții în afara planșei pentru Ana Maria Brânză (Popescu) – Lot Olimpic România

În anul 2007, Ana Maria a fost declarată „Maestru Emerit al Sportului”. Un an mai târziu, după rezultatele obținute la JO de la Beijing, a primit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu o baretă.

Pe plan internațional, Ana Maria Brânză (Popescu) a fost declarată în trei rânduri cea mai bună spadasină a lumii (2007-2008, 2008-2009 și 2012-2013). Ana a egalat astfel recordul franțuzoaicei Laura Flessel-Colovic, campioană olimpică la spadă în 1996.

Ana Maria Brânză (Popescu) este membru al Comisiei Sportivilor din cadrul Federației Internaționale de Scrimă (FIE).

”Știu doar că atunci când îți iese poți spune că „a meritat”. Când nu iese, te ridici de jos, te scuturi și o iei de la capăt pe același drum.” și „Scrima este pasiunea mea, nu un simplu loc de muncă” sunt două dintre citatele Anei, definitorii pentru cariera senzațională pe planșă.

Palmaresul Anei Maria Brânză (Popescu) la Jocurile Olimpice – Lot Olimpic România

  • Jocuri Olimpice Rio 2016 spadă echipe 1
  • Jocuri Olimpice Rio 2016 spadă individual 9
  • Jocuri Olimpice Londra 2012 spadă echipe 6
  • Jocuri Olimpice Londra 2012 spadă individual 11
  • Jocuri Olimpice Beijing 2008 spadă individual 2
  • Jocuri Olimpice Atena 2004 spadă individual 16

Palmaresul Anei Maria Brânză (Popescu) în competițiile majore non-olimpice

  • Campionatele Mondiale Wuxi, China 2018 spadă individual 2
  • Campionatele Europene Torun, Polonia 2016 spadă echipe 3
  • Campionatele Europene Torun, Polonia 2016 spadă individual 2
  • Campionate Europene – Montreux, Elveția 2015 spadă echipe 1
  • Jocuri Europene Baku 2015 spadă echipe 1
  • Jocuri Europene Baku 2015 spadă individual 1
  • Campionatele Mondiale Moscova, Rusia 2015 spadă echipe 2
  • Campionate Europene – Strasbourg, Franța 2014 spadă echipe 1
  • Campionatele Europene Zagreb, Croația 2013 spadă echipe 2
  • Campionatele Europene Zagreb, Croația 2013 spadă individual 1
  • Campionatele Mondiale Budapesta, Ungaria 2013 spadă echipe 3
  • Campionate Europene Legnano, Italia 2012 spadă echipe 2
  • Campionatele mondiale Catania, Italia 2011 spadă echipe 1
  • Campionatele mondiale Catania, Italia 2011 spadă individual 3
  • Campionate Europene Sheffield, Marea Britanie 2011 spadă echipe 1
  • Campionate Europene Sheffield, Marea Britanie 2011 spadă individual 3
  • Campionatele mondiale Paris, Franța 2010 spadă echipe 1
  • Campionate Europene Plovdiv, Bulgaria 2009 spadă echipe 1
  • Campionatele Europene Kiev, Ucraina 2008 spadă individual 2
  • Campionate Europene Izmir, Turcia 2006 spadă echipe 1
  • Campionatele Mondiale Plovdiv, Bulgaria 2004 spadă echipe 3
  • Campionatele Mondiale Plovdiv, Bulgaria 2004 spadă individual 1
  • Campionatele Europene de Juniori Porec, Croația 2003 spadă individual 1
  • Campionatele Mondiale de Juniori Conegliano, Italia 2002 spadă echipe 3
  • Campionatele Mondiale Lisabona, Portugalia 2002 spadă individual 3
  • Campionatele Mondiale de Juniori Antalya, Turcia 2002 spadă individual 1
  • Campionatele Mondiale de Cadeți Gdansk, Polonia 2001 spadă individual 1
  • Campionatele Mondiale de Juniori Gdansk, Polonia 2001 spadă echipe 2

Lot Olimpic România Șansele la medalii la Tokyo 2020 – Va veni aurul pentru Ana?

Ana Maria Brânză (Popescu) este inclusă la Jocurile Olimpice de la Tokyo în programul denumit „Samurai 2020”. Acesta oferă asistență specială sportivilor care au șanse importante de a obține medalii în concursuri.

Clasată pe primul loc în ierarhia mondială la spadă, este normal ca românca să fie considerată favorită în proba individuală. Printre rivalele Anei se numără brazilianca Nathalie Moellhausen, italianca Mara Navarria, dar și sportivele asiatice Sheng Lin și Yiwen Sun (China), respectiv Injeong Choi sau Young Mi Kang (Coreea de Sud).

Ana Maria Brânză câștigă aurul? Ponturi Pariuri Jocurile Olimpice Tokyo 2020

  • Ana Maria Popescu – Cota 5,25 Unibet Pariuri Lot Olimpic România (favorită). Conform bookmakerilor, Ana pleacă din postura de favorită în proba de spadă feminin. Dornică să răzbune eșecurile din trecut în probele olimpice individuale și fără colegele sale „de aur” din 2016, Ana țintește încununarea unei cariere fabuloase cu un aur în această probă.

Ajunsă la 36 de ani, Ana Maria Brânză (Popescu) nu pare că se gândește vreo secundă la retragere. Din contră, este încă un etalon în lumea scrimei mondiale, fiind lider al ierarhiei la spadă. Tocmai de aceea, sportiva din lotul olimpic al României pleacă din postura de favorită a probei la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Hai, Ana, răzbună dezamăgirile de la individual care te-au făcut să revii mereu mai puternică și determinată!

Până la următoarele articole despre Jocurile Olimpice de la Tokyo, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente sportive. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site, dar și în grupurile de Facebook și Telegram BETuri. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!