
Profil de legendă – Gabriela Szabo, campioana olimpică de la Sydney 2000
Gabriela Szabo, una dintre cele mai de succes atlete din țara noastră, a îmbogățit palmaresul României la Jocurile Olimpice prin performanțele obținute la edițiile din 1996 și 2000.
Cunoscută în special pentru rezultatele sale în probele de 1500 metri și 5000 metri, marea noastră sportivă a trăit momentul suprem la Olimpiada de la Sydney. Multiplă campioană mondială și europeană, celebra atletă este una dintre cele mai importante figuri din istoria sportului românesc. Într-o perioadă în care țara noastră realiza performanțe superbe la Jocurile Olimpice, Gabriela Szabo a contribuit din plin la clasările excelente pe care România le-a reușit în topul medaliilor de la Atlanta 1996 și Sydney 2000. Vezi Program Jocurile Olimpice de la Paris și românii cu șanse la medalii!
Gabriela Szabo, carieră
Gabi Szabo se află, fără îndoială, pe lista marilor campioni precum Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Diana Mocanu sau Simona Amânar. Cele 3 medalii olimpice obținute în probe grele din atletism i-au oferit un loc important în istoria sportului românesc.
Dar cum a început totul? Ei bine, sportiva născută pe 14 noiembrie 1975, la Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, a început atletismul în orașul natal. Antrenorul Zsolt Gyongyossy, cel care o va pregăti în întreaga carieră și cu care s-a căsătorit în 1999, avea să o descopere la un cros școlar.
Încă de la o vârstă fragedă, Gabriela Szabo a reușit peferomanțe incredibile. Ambițioasă, devotată total sportului, atleta noastră devine campioană europeană de juniori la Salonic, la doar 15 ani. Apoi, un an mai târziu, în 1992, avea să obțină argintul la Campionatele Mondiale de juniori, desfășurate la Seul.
Absolventă a Universității de Sport și Educație Fizică „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Gabriela confirmă rezultatele excelente de la juniori în momentul în care face trecerea spre seniori.
Gabi Szabo, rezultate la mondiale și europene
În 1994, la Campionatele Europene de seniori de la Helsinki, Gabriela Szabo stabilete un nou record mondial de junioare în proba de 3000 de metri. La finalul cursei, sportiva noastră obține medalia de bronz. Ulterior, la europenele din 1998 și 2002 avea să obțină două medalii de argint la 1500 de metri, respectiv 5000 de metri.
Seria rezultatelor mari pentru Gabriela Szabo continuă la mondiale, unde a obținut 3 medalii de aur de-a lungul timpului. Primul succes vine la Campionatele Mondiale de la Atena, în 1997, în proba de 5000 de metri. Doi ani mai târziu, Gabriela Szabo își apară aurul în această probă, la CM de la Sevilla. Ultimul titlu mondial l-a obținut la Edmonton, în 2001, în cursa de 1500 de metri. Iată cum arată cariera lui Gabriela Szabo la europene și mondiale:
- 1994 – bronz la Campionatele Europene de la Helsinki – proba de 1500 de metri
- 1997 – aur la Campionatele Mondiale de la Atena – proba de 5000 de metri
- 1998 – argint la Campionatele Europene de la Budapesta – proba de 5000 de metri
- 1999 – aur la Campionatele Mondiale de la Sevilla – proba de 5000 de metri
- 2001 – aur la Campionatele Mondiale de la Edmonton – proba de 1500 de metri
- 2002 – argint la Campionatele Europene de la Budapesta – proba de 1500 de metri
Gabriela Szabo în 1999
Printre toate peformanțe uluitoare obținute de Gabriela Szabo trebuie să scoatem în evidență anul 1999. Atunci, atleta noastră legendară a câștigat cele şapte etape ale circuitului Golden League, disputate la Oslo, Roma, Paris, Monaco, Zurich, Bruxelles şi Berlin. Totodată, sportiva din Bistrița se impune în Grand Prix-ul de la München. În urma acestor performanţe, Gabi Szabo termină pe locul 1 în clasamentul Grand Prix, cu 108 puncte, la egalitate cu celebra atletă Maria Mutola.
La finalul anului avea să fie desemnată „cel mai bun sportiv european al anului”, de către agenția poloneză de presă PAP. Nu trebuie să ne mire acest lucru, în condițiile în care marea noastră atletă a stabilit și recordul mondial la 5000 de metri, în 1999, la Berlin.
Gabriela Szabo, palmares Jocurile Olimpice
Evident, cariera lui Gabriela Szabo rămâne cu adevărat memorabilă grație celor trei medalii obținute la Jocurile Olimpice. Prima performanță notabilă a bifat-o la ediția organizată la Atlanta, în 1996. Atunci, în cursa de 1500 de metri, atleta noastră a cucerit medalia de argint.
La urmăoarea ediție a jocurilor olimpice, Gabi Szabo și-a împlinit marele vis. Prima atletă din România care a câştigat circuitul Golden League (în 1997 şi 1999), obține aurul olimpic în proba de 5000 de metri de la Sydney. Tot la JO 2000, Gabi se clasează pe locul 3 la 1500 de metri. Uite ce performanțe a obținut sportiva noastră la cele două Jocuri Olimpice la care a participat:
- 1996 – argint la JO de la Atlanta – proba de 1500 de metri – timp 4:01.54
- 1996 – locul 23 la JO de la Atlanta – proba de 5000 de metri – timp 15:42.35
- 2000 – aur la JO de la Sydney – proba de 5000 de metri – timp 14:40.79
- 2000 – bronz la JO de la Sydney – proba de 1500 de metri – timp 4:05.27
Sydney 2000, aur Gabriela Szabo – Câte medalii a obținut România?
Ediția din 2000 a jocurilor olimpice a reprezentat momentul de glorie pentru Gabi Szabo, dar și un moment de excepție pentru tot sportul românesc. La Sydney, România s-a clasat pe locul 11 în clasamentul pe medalii. Țara noastră a obținut atunci 11 titluri olimpice, 6 medalii de argint și 9 de bronz.
Iată care au fost ceilalți sportivi care au adus aurul pentru România, în afară de Gabriela Szabo:
- Marius Urzică – cal cu mânere (gimnastică)
- Diana Mocanu – înot 100 metri spate feminin (nataţie)
- Diana Mocanu – înot 200 metri spate feminin (nataţie)
- Mihai Covaliu – sabie individual masculin (scrimă)
- Georgeta Andrunache, Liliana Gafencu, Elisabeta Lipă, Doina Ignat, Elena Georgescu, Viorica Susanu, Veronica Cochela, Maria Magdalena Dumitrache şi Ioana Olteanu (canotaj)
- Mitică Pricop şi Florin Popescu – C-2 1000 metri masculin (kaiac-canoe)
- Simona Amânar – individual compus feminin (gimnastică)
- Georgeta Andrunache, Doina Ignat şi Georgeta Damian (canotaj)
- Angela Alupei şi Constanţa Burcică (canotaj)
- Simona Amânar, Loredana Boboc, Florenţa Andreea Isărescu, Maria Olaru, Claudia Maria Presăcan, Andreea Răducan şi Andreea Elena Ulmeanu – echipe (gimnastică)
La JO 1996, cealaltă ediție la care Gabriela Szabo a obținut o medalie olimpică, România a strâns, de asemenea, un număr impresionant de medalii. Țara noastră a încheiat pe locul 14, reușind să adune 4 medalii de aur, 7 de argint și 9 de bronz.
Alte performanțe notabile
Marea noastră atletă se poată lăuda și cu o mulțime de rezultate excelente obținute la europenele și mondialele organizate în sală. În total, Gabi Szabo a obținut 6 titluri în aceste competiții.
- 1995 – aur la Campionatele Mondiale în Sală de la Barcelona – proba de 3000 de metri
- 1997 – aur la Campionatele Mondiale în Sală de la Paris – proba de 3000 de metri
- 1998 – aur la Campionatele Europene în Sală de la Valencia – proba de 3000 de metri
- 1999 – aur la Campioantele Mondiale în Sală de la Maebashi – proba de 1500 de metri
- 1999 – aur la Campioantele Mondiale în Sală de la Maebashi – proba de 3000 de metri
- 2000 – aur la Campionatele Europene în Sală de la Gent – proba de 3000 de metri
- 2001 – argint la Campioantele Mondiale în Sală de la Lisabona – proba de 3000 de metri
Gabriela Szabo, final de carieră. De ce s-a retras?
În anul 2005, Gabi și-a anunțat retragerea din activitatea sportivă profesionistă. Ultima sa competiție a reprezentat-o concursul de la Birmingham din 2004.
În vara lui 2006, la Internaționalele României de Atletism, a fost organizată retragerea oficială a marii noastre campioane. Ulterior, această avea să explice motivul pentru care a ieșit din scena sportivă. Gabriela Szabo a dat vina pe oboseala pe care o acumulase de-a lungul carierei. Totodată, faptul că s-a retras la 28 de ani a ajutat-o să se reinventeze profesional, susține campioana olimpică de la Sydney.
„După 11 ani de stat în topurile mondiale, după 23 de medalii câștigate la mondiale, europene, jocurile olimpice, a intervenit o oboseală, atât fizică, cât și psihică. Chiar am zis asta la un moment dat, că a fost o bătălie între fizic și psihic, și eu am ascultat ce mi-a zis mintea. Nu știu dacă aș mai fi putut concura, și nu știu dacă mi-aș mai fi dorit să continui”, a precizat Gabi Szabo, într-un interviu acordat în 2023, conform dcsport.ro.
Gabriela Szabo, distincții
Pentru rezultatele obținute, statul român i-a oferit distincţia „Ordinul Naţional Serviciul Credincios”, în grad de Comandor”, în 2001, iar în iunie 2008 a fost recompensată de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român cu trofeul „Colanul de Aur”. A mai primit și Ordinul Meritul Sportiv clasa I, în 2004.
Din 19 august 2013, Gabriela Szabo deține și titlul onorific de Ambasador al turismului românesc. Evident alături de alte șapte personalități din viața culturală și sportivă românească.
Un alt aspect important îl reprezintă concursul care se organizează de câțiva ani la Bistrița, orașul ei natal. Competiția poartă numele „Gabriela Szabo Runfest”.
Spuneam mai sus că s-a reinventat după încheierea carierei sportive. Ei bine, în 2016, Gabi Szabo a fost aproape de o funcție importantă. Ea însă a pierdut alegerile pentru şefia COSR, obţinând 68 de voturi faţă de cele 128 ale contracandidatului ei, Mihai Covaliu. Ulterior, a fost directorul general al Clubului Sportiv Municipal (CSM) Bucureşti între 2017 şi 2022.
Concluzii
Gabriela Szabo a reușit performanțe uluitoare pentru sportul românesc. Pe lângă cele 3 medalii olimpice, nu trebuie să uităm rezultatele de la europene și mondiale. Dar și realizările din Golden League.
Nu rata Michael Phelps, cel mai medaliat sportiv olimpic, și Diana Mocanu, prima înotătoare din România care a cucerit aurul olimpic. Vezi și Profil de legendă: Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare din secolul XX. Nu rata articolul destinat ultimului turneu mare de ciclism din acest sezon: Turul Spaniei 2024.
Tot pe BETuri.ro găsești și Dream Team 1992 – „Echipa de vis”, cea mai puternică echipă construită vreodată, dar și Jocurile Olimpice 1984 – Momentul în care România a scris istorie. Nu uita să verifici cele mai noi cote din lumea sportului. Nu rata profilul lui Sparta Praga, viitorul adversar al FCSB din Champions League. Pariază inspirat și bucură-te de fiecare experiență!