le mans 24h
Andrei ReF
9 iunie 2022

Le Mans 24h – Analiza celei mai cunoscute curse de anduranță din lume

5/5 - (3 votes)

Mondialul de Anduranță (WEC) este un adevărat test pentru orice motorist. Iar Le Mans 24h este cireașa de pe tort și una dintre cele trei componente ale „Triple Coroane” din motorsport. Din aceasta mai fac parte Marele Premiu de F1 al Principatului Monaco și Cursa Indianapolis 500.

Fără Audi sau Porsche la start, Toyota a dominat Cursa de 24 ore de la Le Mans în ultimii ani. Japonezii au câștigat pentru prima dată Le Mans 24h în 2018. De atunci, aceștia au bifat patru succese consecutive și sunt mari favoriți și la această ediție. Echipajul cu numărul 7 format din Mike Conway, Kamui Kobayashi și Jose Maria Lopez este câștigătorul de anul trecut și are șanse mari de a-și apăra trofeul cucerit în 2021.

Zilele de sâmbătă și duminică vor fi dedicate Le Mans. Cursa va începe sâmbătă, la ora 17:00. Ca de obicei, categoria regină va stabili și câștigătorul celebrei curse de 24 ore. Începând de anul trecut, aceasta și-a schimbat numele din LMP1 în Hypercar.

Așadar, după avancronica Roland Garros 2022 și cea pentru Nations League, iată un alt material marca BETuri.ro!

Care este formatul după care se desfășoară Cursa de la Le Mans 2022?

Cursa propriu-zisă Le Mans 24 ore se desfășoară în weekendul 11-12 iunie 2022. Testele oficiale au început însă de duminica trecută. Antrenamentele și calificările au avut startul în cursul zilei de miercuri. Deja din acel moment este cunoscută o bună parte din grila de start pentru 24h Le Mans ce începe sâmbătă. După ce joi se vor stabili primele locuri din grilă (Hyperpole), vineri va fi zi de pauză. Atunci are loc parada tradițională din centrul orașului Le Mans.

Cine sunt favoriții Le Mans 24h 2022?

După ce Porsche și Audi au decis să nu mai concureze la 24h Le Mans, Toyota a dominat autoritar întrecerea de la clasa regină – LMP1 și, mai apoi, Hypercar. Constructorul japonez are patru victorii consecutive în cursa de 24 ore de la Le Mans. Echipajul cu numărul 7 format din Kamui Kobayashi, Mike Conway și Jose Maria Lopez este câștigătorul de anul trecut. Cei trei vin după un succes și în ultima rundă a Mondialului de Anduranță, la Spa-Francorchamps. Alpine s-a descurcat excelent însă în acest sezon și ar putea pune probleme Toyota.

Singurul lucru (aproape) sigur este că marele câștigător al Le Mans 24h 2022 va fi un reprezentant al categoriei Hypercars. Aici sunt cele cinci echipaje participante ale categoriei, după cum urmează:

  • Nr. 7 Toyota GR010 Hybrid: Mike Conway, Kamui Kobayashi, José María López
  • Nr. 8 Toyota GR010 Hybrid: Sébastien Buemi, Brendon Hartley, Ryō Hirakawa
  • Nr. 36 Alpine A480-Gibson M: Nicolas Lapierre, André Negrão, Matthieu Vax
  • Nr. 708 Glickenhaus 007 LMH: Pipo Derani, Romain Dumas, Olivier Pla
  • Nr. 709 Glickenhaus 007 LMH: Ryan Briscoe, Franck Mailleux, Richard Westbrook

Le Mans Circuit – Date despre configurația Circuit de la Sarthe

Circuit de la Sarthe sau Le Mans Circuit este o configurație permanentă pe care se desfășoară cursa de 24h de la Le Mans. Sunt anumite secțiuni care deservesc drumuri publice în restul anului, dar și porțiuni de traseu permanent de cursă. Cu o lungime de 13,626 km, este unul dintre cele mai lungi circuite din lume.

O porțiune de peste trei sferturi din traseu este parcursă cu accelerația în podea. Se pot atinge viteze formidabile – recordul este de peste 400 km/h. Există și zone tehnice, cu viraje lente. Punctul maxim de frânare este la Mulsanne, acolo unde se ajunge la sub 100 km/h de la o viteză de aproximativ 320 km/h.

Despre Bugatti Circuit – Le Mans 24h

Bugatti Circuit este o configurație permanentă în lungime de 4,185 km ce se află în interiorul Le Mans Circuit. A fost proiectată în 1965 și numită după Ettore Bugatti. În prezent, aici are loc o etapă din MotoGP. În 1967, pe Bugatti Circuit a fost organizat și un Mare Premiu de Formula 1.

Cine deține recordurile de victorii în Le Mans 24 ore?

Danezul Tom Kristensen este pilotul care deține recordul de victorii în Cursa de 24 ore de la Le Mans. Acesta are nouă succese, ultimul venit în 2013. Șapte dintre triumfuri au venit alături de Audi.

Germanii de la Joest Racing sunt echipa cu cele mai multe victorii (13).

Porsche este cel mai de succes constructor din istoria Le Mans 24h (19 victorii). Audi (13) și Ferrari (9) completează podiumul.

Care sunt numele mari care concurează în 24h Le Mans?

Lista de start pentru Le Mans 24h 2022 este una impresionantă. Sunt multe nume cunoscute iubitorilor motorsportului, în special din Formula 1. Sunt piloți care au cochetat cu „Marele Circ” în trecut sau chiar în prezent, ca variante de teste.

Sebastien Buemi, Brendon Hartley și Ryo Hirakawa reprezintă Toyota la categoria hypercars. La LMP2, îi avem pe Robert Kubica, Felipe Nasr, Esteban Gutierrez, Will Stevens, Pietro Fittipaldi sau Antonio Felix Da Costa. Tot aici, Sebastien Ogier își va face debutul în cursa de 24h de la Le Mans. Francezul este de opt ori campion mondial în WRC.

Statistici interesante Le Mans 24 ore

  • Le Mans 24h 2022 va fi ediția cu numărul 90 a celei mai cunoscute curse din Campionatul Mondial de Anduranță. 62 de echipaje și 186 de piloți se vor afla la startul de sâmbătă.
  • Recordul pe turul de circuit a fost realizat în 2019 de Mike Conway, într-o Toyota TS050 Hybrid, la categoria LMP1: 3:17.297. Britanicul concurează și în acest pentru japonezi, în echipajul cu numărul 7.
  • Josh Pierson (United Autosports Oreca 07 Gibson) va avea doar 16 ani și 117 zile la startul Le Mans 24h 2022. Acesta devine astfel cel mai tânăr participant din istoria Le Mans. Precedentul record a fost stabilit de Matt McMurry, în 2014.
  • Fernando Alonso a câștigat chiar la debutul său la 24h Le Mans, în 2018. Spaniolul, actual pilot în F1 la Alpine, s-a impus și la următoarea ediție. Astfel, fostul campion mondial din Formula 1 (2005, 2006) a triumfat practic de fiecare dată când a luat startul în Cursa de 24 ore de la Le Mans.

Când este programat și cine transmite Le Mans 24h?

Cursa de 24 ore de la Le Mans va începe sâmbătă după-amiază, cu startul de la ora 17:00. Eurosport este televiziunea care va transmite în România Le Mans 24h.

Ce nume pot apărea în viitor la Le Mans?

Peugeot 9X8 trebuia să fie prezent la startul Le Mans 24h 2022. Debutul a fost amânat pentru etapa din Mondialul de Anduranță de la Monza. Dar îi vom vedea cu siguranță pe francezi la următoarea ediție a 24h Le Mans.

Anul 2023 va aduce mai mulți constructori la start, odată cu introducerea unei noi clase – LMDh (Le Mans Daytona h). Ferrari ar putea apărea cu un hypercar. Sunt zvonuri că Porsche ar fi interesată de o revenire, pentru LMDh. De asemenea, în discuții au apărut și nume precum Cadillac, BMW sau Lamborghini pentru următorii ani.

24h Le Mans – Concluzii

În mod normal, ar trebui să fie din noul anul Toyota. Este vorba totuși despre anduranță și pot apărea multe incidente pe parcursul celor 24 de ore de cursă. Tu pe cine aștepți să urmărești în Le Mans 24h 2022?

Până la următoarele evenimente din lumea sporturilor cu motor, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente. Nu uita că ai pronosticuri sportive de top pentru tine pe site. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!