nations league

Preview Nations League 2022/23 – Un drum mai ușor spre Euro 2024?

Autor: Andrei Serban
Ultimul update pe: mai 30, 2022
5/5 - (4 votes)

Deși în mod normal următoarea lună trebuia să fie dedicată Campionatului Mondial, lucrurile sunt puțin diferite în acest an. Turneul final din Qatar a fost programat în perioada noiembrie – decembrie și a comprimat foarte mult programul din alte competiții. UEFA Nations League 2022/23 debutează în luna iunie.

Această ediție a Ligii Națiunilor va fi a treia din istorie. Participă cei 55 de membri UEFA – mai puțin Rusia, care a fost exclusă. Cele șase meciuri din faza grupelor se vor disputa în lunile iunie și septembrie, cu nu mai puțin de patru etape programate în următoarele două săptămâni. Selecționatele sunt împărțite în patru ligi valorice. Pe lângă lupta pentru trofeu sau promovarea, Liga Națiunilor poate duce și un traseu mai ușor de calificare la Euro 2024.

UEFA Nations League 2022/23 pleacă la start cu lista obișnuită de favorite. Cea mai interesantă grupă va fi cu siguranță cea din care fac parte Italia, Germania, Anglia și Ungaria. Echipa națională a României a avut noroc la tragerea la sorți și se va lupta cu Muntenegru, Finlanda și Bosnia & Herțegovina.

Citește așadar mai multe despre Nations League în cele ce urmează. Nu uita că pe site avem și alte materiale de top, precum avancronici sau retrospective de competiții, profiluri de jucători de legendă sau despre stadioane, precum am publicat recent cel despre Giulești și Ghencea.

Format Nations League

Ligile A, B și C au câte 16 selecționate, împărțite în grupe de patru. Ultimele șapte echipe naționale fac parte din Liga D. Aici este o grupă de patru și o alta de trei. Se va juca în sistem tur-retur.

Primele clasate în fiecare grupă din Liga A se vor califica în fazele finale. Acestea vor stabili campioana UEFA Nations League 2022/23. Țara gazdă va fi aleasă dintre cele patru echipe naționale prezente în „careul de ași”. Se va juca de asemenea și o finală mică, pentru stabilirea locului 3.

Selecționatele aflate pe prima poziție în grupele din celelalte ligi valorice vor obține promovarea în eșalonul superior. Ultima clasată din fiecare grupă în Ligile A și B va retrograda. Va fi și un play-out, între formațiile de pe locul 4 din Liga C.

Grupele UEFA Nations League 2022/23

Se păstrează formatul de la ediția precedentă de UEFA Nations League. Sunt trei ligi de câte 16 echipe naționale, împărțite în grupe de câte patru. Ultima ligă valorică are doar șapte echipe naționale, împărțite într-o grupă de patru și o alta de trei. Tragerea la sorți a avut loc la Nyon în 16 decembrie. Cu siguranță, cei mai mulți ochi vor fi ațintiți asupra grupei A3, din care fac parte Italia, Germania și Anglia. Sorții nu au fost deloc favorabili cu Ungaria de această dată.

Liga A – Meciuri Nations League

 • Grupa A1: Franța, Danemarca, Croația, Austria
 • Grupa A2: Spania, Portugalia, Elveția, Cehia
 • Grupa A3: Italia, Germania, Anglia, Ungaria
 • Grupa A4: Belgia, Țările de Jos, Polonia, Țara Galilor

Liga B – Meciuri România Nations League

 • Grupa B1: Ucraina, Scoția, Irlanda, Armenia
 • Grupa B2: Islanda, Rusia*, Israel, Albania
 • Grupa B3: Bosnia & Herțegovina, Finlanda, România, Muntenegru
 • Grupa B4: Suedia, Norvegia, Serbia, Slovenia

Liga C – Meciuri Liga Națiunilor

 • Grupa C1: Turcia, Luxemburg, Lituania, Insulele Feroe
 • Grupa C2: Irlanda de Nord, Grecia, Kosovo, Cipru
 • Grupa C3: Slovacia, Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan
 • Grupa C4: Bulgaria, Macedonia de Nord, Georgia, Gibraltar

Liga D

 • Grupa D1: Liechtenstein, Moldova, Andorra, Letonia
 • Grupa D2: Malta, Estonia, San Marino

*Rusia a fost exclusă din competiție și va fi automat clasată pe locul 4 în grupa ei. Cele care ar fi trebuit să-i fie adversare profită de acest lucru și nu vor avea emoții în ceea ce privește retrogradarea în următorul eșalon valoric.

Calendar UEFA Nations League 2022/23

Din cauza programării CM din Qatar în timpul iernii, programul Nations League 2022/23 a fost puțin dat peste cap. În luna iunie 2022 se vor disputa nu mai puțin de patru etape. Prima fază a competiție se încheie încă din luna septembrie, odată cu ultimele două runde ale grupelor. Peste exact un an vor avea loc fazele finale.

 • Etapele 1 & 2: 1–8 iunie 2022
 • Etapele 3 & 4: 9–14 iunie 2022
 • Etapele 5 & 6: 22–27 septembrie 2022
 • Tragerea la sorți pentru fazele finale: urmează să fie confirmat
 • Semifinale: 14 & 15 iunie 2023
 • Finala & meciul pentru locul 3: 18 iunie 2023
 • Play-out: 21–23 & 24–26 martie 2024

Liga Națiunilor – Adversarii României – Am avut noroc!

„Tricolorii” nu au avut ghinion la tragerea la sorți pentru UEFA Nations League 2022/23. Chiar din contră, pentru că întâlnim doar selecționate cu care ne putem bate de la egal la egal. Asta deși suntem tot în Liga B, acolo unde am avut de luptat cu Austria și Norvegia la ediția precedentă. De această dată, adversarii echipei naționale a României sunt Bosnia & Herțegovina, Finlanda și Muntenegru.

Primii adversari ai selecționatei lui Edi Iordănescu vor fi muntenegrenii. Va fi pentru a doua oară când cele două echipe naționale fac parte din aceeași grupă în Nations League. Se mai întâmpla acest lucru la prima ediție, în 2018. Echipa națională a României a obținut patru puncte în întâlnirile directe (0-0 pe propriul teren și 1-0 în deplasare). Cel mai cunoscut jucător al Muntenegrului este fundașul central de la Atletico Madrid, Stefan Savic. Pentru această selecționată evoluează și Risto Radunovic, de la FCSB.

Pe finlandezi i-am întâlnit în preliminariile Euro 2016 și tot patru puncte am obținut împotriva lor. Nici Bosnia & Herțegovina nu este o necunoscută, chiar dacă au trecut mai bine de 10 ani de când făceam parte din aceeași grupă de calificare la Euro 2012. Victoriile au fost împărțite atunci. Fiecare selecționată și-a câștigat meciurile de „acasă”: 1-2 în Bosnia și 3-0 în favoarea „tricolorilor”, pe Giulești.

Program România Nations League

Cine transmite România în Liga Națiunilor? Meciurile echipei naționale a României din UEFA Nations League vor fi transmise, alternativ, de Prima TV și Antena 1.

 • 4 iunie 2022 (Prima TV) – Muntenegru – România
 • 7 iunie 2022 (A1) – Bosnia & Herțegovina – România
 • 11 iunie 2022 (A1) – România – Finlanda
 • 14 iunie 2022 (Prima TV) – România – Muntenegru
 • 23 septembrie 2022 (A1) – Finlanda – România
 • 26 septembrie 2022 (Prima TV) – România – Bosnia și Herțegovina

Ce s-a întâmplat la edițiile precedente?

S-au disputat două ediții de UEFA Nations League până în prezent. În 2019, Portugalia devenea prima campioană din istoria competiției, chiar pe propriul teren. În marea finală disputată la Porto, lusitanii se impuneau cu scorul de 1-0 în fața Țărilor de Jos, după o reușită a lui Goncalo Guedes. „Careul de ași” a fost completat de Anglia și Elveția. România a încheiat pe locul 2 grupa din Liga C, în spatele Serbiei, și a obținut promovarea în Liga B. Totodată, această clasare i-a trimis pe „tricolori” în play-off-ul pentru Euro 2020. Aceștia pierdeau însă semifinala contra Islandei (1-2).

În 2021, portughezii au ratat calificarea în fazele finale din UEFA Nations League. De altfel, niciuna dintre clasatele în Top 4 doi ani mai devreme nu au mai ajuns în „careul de ași” la a doua ediție. Franța avea să câștige marele trofeu, după 2-1 în finala vs Spania. Italia a găzduit meciurile finale, în toamna anului trecut. România a terminat pe locul 3 grupa din Liga B, din care au mai făcut parte Austria, Norvegia și Irlanda de Nord.

Calificarea la Euro 2024 – Program Nations League

UEFA Nations League are, de fiecare dată, o miză importantă. Pe lângă prestigiul din această competiție, este asigurat și un anumit număr de locuri la Euro 2024. UEFA încă nu a confirmat procedura de calificare la următorul turneu final continental. Dacă se vor păstra regulile de la UEFA Euro 2020, trei selecționate vor putea obține biletele pentru Campionatul European prin intermediul Ligii Națiunilor.

Concluzii

România va avea parte de trei adversari apropiați de valoare. Elevii lui Edi Iordănescu pot spera la rezultate importante contra selecționatelor din Muntenegru, Finlanda și Bosnia & Herțegovina. Miza principală a „tricolorilor” este calificarea la Euro 2024. Care este favorita ta în UEFA Nations League 2022/23? Am pregătit ponturi pentru Spania – Portugalia!

Până la următoarele analize din fotbalul internațional, rămâi alături de echipa BETuri și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente sportive ale lumii. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site dar și pe grupurile de Facebook și Telegram. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!