Rezultate Lot Olimpic România la JO Tokyo 2020 – Retrospectiva BETuri
Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 s-au încheiat odată cu ceremonia ce a avut loc duminică, 8 august. O ediție atipică, a cărei organizare a fost dată peste cap de pandemie și condițiile speciale pe care sportivii au fost nevoiți să le suporte, a ajuns la momentul bilanțului final. Rămâi alături de noi pentru a vedea performanțele celor din Lot Olimpic România JO Tokyo 2020.
Înaintea startului competiției din Japonia, ne așteptam la o serie de medalii venite din sporturile deja consacrate pentru delegația românească, precum canotaj, scrimă sau lupte. În cele din urmă, lotul olimpic al României a obținut patru medalii (una de aur și trei de argint). O performanță mai bună decât cea de la Rio, dar declinul sportului pare din ce în ce mai vizibil. Totuși, am remarcat prezența multor tineri de perspectivă, gata de rezultate mari în viitor.
Felicităm întreaga delegație a României pentru performanțele obținute. Sperăm ca următorul ciclu olimpic să se încheie cu o zestre de medalii mai bogată la Paris 2024! Hai, România!
Estimări medalii Lot Olimpic România JO Tokyo 2020 – Obiectiv atins?
Înaintea startului Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, o serie de foruri sportive și persoane din lumea olimpică au încercat să propună un număr estimativ de medalii pe care delegația noastră le putea obține în Japonia.
Federațiile sportive au avut o prognoză putem spune extrem de optimistă și chiar nerealistă pe alocuri. Acestea au înaintat un total posibil cuprins între 15 și 17 medalii. Bineînțeles, aici au fost incluși toți reprezentanții lotului olimpic al României care aveau șanse pentru a se bate la locurile superioare în probele lor. Altfel, Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanță a estimat între patru și șase medalii. Iar sporturile de la care erau mari așteptări în urmă cu câteva săptămâni au fost canotajul, scrima, luptele, natația și tirul sportiv.
Observăm așadar cum Comisia Tehnică a prognozat corect și realist șansele delegației României la Tokyo 2020. În cele din urmă, au fost câștigate patru medalii de către două sporturi: canotaj (1 aur, 2 argint) și scrimă (1 argint).
Pronosticurile BETuri au fost mai optimiste – Lot Olimpic România JO Tokyo 2020
Dacă oficialii sportului din România se așteptau la performanțe similare cu cele realizate la Rio de Janeiro în 2016, noi am crezut că putem obține ceva mai multe medalii. Înaintea startului competiției, echipa BETuri a preconizat un total de 6-7 medalii și cel puțin două de aur.
Nu am fost departe de acest pronostic și doar ghinionul a făcut în unele situații ca sportivii români din lot să nu urce pe podium. A se vedea spre exemplu accidentarea Larisei Iordache care a pus-o în imposibilitatea de a evolua în finala la bârnă. Dar și clasarea lui David Popovici pe locul 4 în finala probei de 200 metri stil liber. Sau eliminarea dramatică a Laurei Ilie la 10 metri pușcă aer comprimat.
Am avut parte și de dezamăgiri în anumite sporturi în care aveam speranțe la o posibilă medalie. Dar și de rezultate uimitoare din partea unor sportivi necunoscuți publicului larg până la Tokyo 2020.
Canotajul a dus greul pentru Lot Olimpic România JO Tokyo 2020 – Noul „sport național”?
Ne așteptam la performanțe deosebite din partea canotorilor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Este una dintre disciplinele de tradiție în istoria olimpismului românesc. De această dată sportivii români au întrecut așteptările și au obținut cele mai bune rezultate din ultimii 17 ani, de la Atena 2004.
Nu mai puțin de trei dintre cele patru medalii câștigate de Lot Olimpic România au fost aduse de canotaj. Delegația Federației Române de Canotaj, care a avut și cei mai mulți reprezentanți în lotul olimpic al României (36 de sportivi și două rezerve) a revenit acasă cu o medalie de aur și două de argint.
Ancuța Bodnar și Simona Radiș, „fetele de aur” ale României
Echipajul de dublu vâsle feminin format din Ancuța Bodnar și Simona Radiș a fost „barca de aur” a acestei ediții. Fetele au urcat pe prima treaptă a podiumului într-o probă în care și-au construit deja un nume solid pe scena mondială și în care plecau drept favorite de la începutul competiției. Bodnar și Radiș nu s-au mulțumit doar să le învingă pe rivalele din Noua Zeelandă și Țările de Jos. Româncele au stabilit un nou record olimpic la dublu vâsle feminin, câștigând finala cu timpul de 6:41.03.
Ziua de 28 iulie, cea mai bună a Lot Olimpic România JO Tokyo 2020
În aceeași zi în care Ancuța Bodnar și Simona Radiș câștigau la dublu vâsle feminin, un alt echipaj aducea o medalie pentru România. Este vorba despre barca de patru rame fără cârmaci masculin, alcătuită din Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu și Cosmin Pascari. Cei patru au obținut argintul în Japonia, deși nu erau cotați printre favoriți. Cu timpul de 5:43.13, barca de patru rame a terminat pe locul secund, în spatele Australiei.
Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au obținut argintul – Se vede aurul la Paris 2024?
În fine, barca de dublu rame masculin formată din Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă a adus cea de-a doua medalie de argint a canotajului românesc și a treia per total din lotul olimpic al României. Cu o tactică clasică pentru canotajul din țara noastră, cei doi au forțat în a doua jumătate a cursei și au încheiat în cele din urmă cu timpul de 6:16.58, la peste o secundă în spatele fraților croați Martin și Valent Sinkovici, dublu campioni mondiali și campioni olimpici la Rio.
„Dalmații” domină fără drept de apel această probă. De remarcat este revenirea cu adevărat fabuloasă a lui Cozmiuc și Tudosă, după ce ocupau ultima poziție la cronometrajul intermediar de la 500 de metri. Altfel, și mai impresionant a fost rezultatul din semifinale. Cu timpul de 6:13.51, românii au reușit cel mai bun timp al probei de la Tokyo 2020. Dacă ar fi repetat performanța, ar fi adus o nouă medalie de aur canotajului românesc. Totuși, știm foarte bine că rezultatele în sporturile pe apă sunt influențate de o multitudine de factori, care pot stabili de multe ori diferențele între sportivi.
Rezultatele celorlalte echipaje ale canotajului – Lot Olimpic România JO Tokyo 2020
După cum am afirmat, rezultatele din Japonia au fost cele mai bune obținute de canotajul românesc de la Atena 2004. Pe lângă cele trei medalii anterior amintite, alte două echipaje s-au calificat în finale și au încheiat în Top 10.
În ultima zi rezervată canotajului la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, erau legate speranțe importante de echipajul de 8+1 feminin, barca legendară din delegația noastră. Fetele, medaliate cu bronz la Rio 2016, au încheiat doar pe locul 6, într-o cursă marcată însă de un incident mai puțin plăcut. Denisei Tîlvescu i s-a făcut rău la finalul cursei și a părăsit pontonul olimpic în scaunul cu rotile. Totuși, suntem siguri că acest echipaj va obține rezultate importante la următoarele competiții la care va concura.
De asemenea, România avea șanse la medalii și în proba de dublu vâsle feminin categorie ușoară. Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă, duble campioane mondiale ale disciplinei în 2017 și 2018, au terminat finala pe poziția a șasea și nu au putut conta în bătălia pentru podium.
Federația Română de Canotaj – Modestia, cheia succesului la Tokyo 2020?
Deși a fost de departe forul sportiv cu cea mai bună prestație în Japonia din partea lotului olimpic al României, Federația Română de Canotaj nu și-a fixat așteptări prea îndrăznețe înaintea competiției. Elisabeta Lipă, președintele Federației, a înaintat ca fiind posibilă câștigarea a una sau două medalii. Observăm așadar cum obiectivul a fost îndeplinit, iar România redevine un nume de speriat pentru adversarele din canotaj. După ratarea de la Londra 2012, când nu a fost obținută vreo medalie, și bronzul de la Rio 2016, canotorii români revin în prim-plan.
41 este numărul de medalii olimpice aduse de canotajul românesc, dintre care 20 au fost de aur. Canotajul este al doilea cel mai de succes sport din istoria olimpică a României, după gimnastică artistică. Trebuie să privim cu încredere spre Paris 2024. Majoritatea canotorilor extraordinari pe care i-am văzut la Tokyo 2020 sunt și extrem de tineri.
Sportul de înaltă performanță te face să treci prin toate stările, până la urmă ăsta e farmecul Jocurilor. Sunt extrem de fericită, asemenea momente de bucurie nu am mai trăit de la Atena 2004, când mi-am încheiat cariera de sportivă. Este ceva extraordinar ceea ce am reușit să facem noi aici, lucrurile frumoase nu se fac bătând din palme. Trebuie să construiești cu pași mici, să construiești ceva durabil, iar asta se întâmpla în canotaj acum”, au fost declarațiile Elisabetei Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, după rezultatele de la Tokyo 2020.
Scrimă – Ana Maria Popescu, eroina din Lot Olimpic România JO Tokyo 2020
A suferit, a căzut, a revenit și a câștigat medalia de argint! Povestea Anei Maria Brânză Popescu este cu siguranță una dintre cele mai frumoase de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Spadasina visează de când a făcut primii pași pe planșă că va ajunge campioană olimpică. A reușit acest lucru la Rio 2016, cu echipa. Totuși, dorința cea mai mare a Anei era legată de competiția individuală, acolo unde obținuse argintul la Beijing 2008. Și acolo unde a suferit cele mai dureroase momente din carieră, după cum ea însăși afirmă deseori. Este vorba despre eliminările premature de la Londra și Rio, ultimele două ediții ale Jocurilor.
Ajunsă la 36 de ani, Ana Maria Popescu a intrat în concursul de spadă individual încă din prima zi oficială de competiții din Japonia. Românca, legitimată la CSA Steaua, a avut un parcurs impecabil și nicio emoție până în finală. Și-a depășit, rând pe rând, adversarele cu mult calm și un joc tactic impecabil. A venit ultimul act, unde o avea în față pe chinezoaica Sun Yiwen. Cele două spadasine se întâlniseră în mai multe rânduri anterior, inclusiv în finala pe echipe din 2016. A fost o finală extrem de echilibrată, iar diferența s-a făcut într-un vârf de spadă. Deși Ana a reușit o tușă care a egalat situația când mai erau puține secunde rămase, asiatica s-a impus în cele din urmă prin „tușa de aur”, în minutul suplimentar.
O înfrângere ce poate părea dureroasă la prima vedere pentru Ana, dar care reprezintă de fapt un câștig uriaș. Medalia de argint se câștigă, nu se pierde, astfel că trebuie să o felicităm pe Ana Maria Popescu atât pentru parcursul de la Tokyo 2020, cât și pentru întreaga carieră. Bravo, „Brânzica”, te așteptăm și la Paris 2024, pentru revanșa mult dorită!
Natație – David Popovici, noul star al sportului românesc
David Popovici, acest Caeleb Dressel al României! Senzaționalul David are doar 16 ani, dar este deja o certitudine a natației mondiale. După rezultatele impresionante obținute la Europenele de Tineret de la Roma, care i-au asigurat biletele pentru Tokyo, Popovici a continuat să uimească lumea înotului. Acesta s-a calificat în finalele olimpice la 100 și 200 metri stil liber. Mai mult, a fost la „o unghie” de o medalie la 200 metri, acolo unde a încheiat pe locul 4. Toate aceste realizări l-au făcut pe Dressel, multiplu campion olimpic, să remarce potențialul uriaș al lui David, despre care spune că îl întrece cu mult față de cum era el la 16 ani.
Dar nu trebuie să oprim discuția despre natația românească la David Popovici. Nu l-am uitat nici pe Robert Glință, cel care a fost chiar port-drapelul masculin din lotul olimpic al României la ceremonia de deschidere. Robert s-a calificat pentru a doua oară consecutiv în finala olimpică de la 100 metri spate. Totuși, Glință nu a putut să depășească rezultatul de la Rio (locul 8), deși a avut un timp mai bun celui înregistrat în Brazilia. La 200 metri spate, acesta nu a depășit seriile de calificare.
Am mai avut doi reprezentanți ai înotului în Lot Olimpic România JO Tokyo 2020. Daniel Martin și Bianca Costea au luat startul în câte două probe la Tokyo 2020, dar nu au putut trece de calificări. Este de remarcat tinerețea și în cazul celor doi sportivi. Dacă Martin are 20 de ani, Bianca Costea este de aceeași vârstă cu David Popovici, 16 ani.
Atletism – Avem tineri de perspectivă, care pot obține rezultate mari la Paris 2024!
Un sport parcă uitat de oficialitățile și spectatorii români, atletismul pare că dă semne de revenire. Sunt câțiva sportivi extrem de talentați, care pot readuce atletismul din România acolo unde a fost odată. Pe cele mai înalte scene ale sportului olimpic. Iar ediția la Tokyo este de departe cea mai bună din ultimii 13 ani. La Londra și Rio lotul olimpic al României nu a avut nici măcar un sportiv calificat în finale (exceptând cursele pe șosea).
Acum, Bianca Ghelber a avansat în ultimul act la aruncarea ciocanului. Cu al 11-lea timp în calificări, sportiva în vârstă de 31 de ani și-a depășit performanța în marea finală și s-a poziționat pe un excelent loc 6 (74,18 metri). Să nu-l uităm nici pe Alexandru Novac, calificat în finala probei olimpice de aruncare a suliței cu cel mai bun timp personal al sezonului (83,27 metri). Novac a fost și unul dintre ultimii sportivi din lotul olimpic al României care au luat startul la Tokyo. Acesta a încheiat competiția pe poziția a 12-a.
Alin Firfirică, de la aruncarea discului, era cotat cu șanse la o finală olimpică. A ratat însă prezența în ultimul act la această disciplină.
Gimnastică – Cât ghinion pentru Larisa Iordache!
Larisa Iordache reușise să se califice în finala olimpică de la bârnă cu al patrulea punctaj (14.133). Totuși, Larisa a avut ghinion și a aterizat greșit la finalul exercițiului din calificări, lovindu-se la glezna stângă. Chiar locul în care avusese probleme în trecut și la care a suferit operații la tendonul lui Ahile. În cele din urmă, gimnasta a fost nevoită să se retragă din finala de la bârnă chiar înaintea începerii concursului. Cu lacrimi în ochi, Iordache a abandonat și a părăsit sala. Larisa ar fi avut șanse reale la o medalie, având în vedere atât dificultatea exercițiului cât și prestațiile adversarelor sale. De altfel, Simone Biles, revenită doar pentru finala de la bârnă și fără să fie într-o formă bună, a obținut medalia de bronz.
Altfel, Maria Holbură a participat în calificări la toate cele patru aparate, dar nu a reușit să prindă vreo finală olimpică. La individual compus, Maria a ocupat poziția 65, cu un total de 49.166 puncte (13.166 la sărituri, 11.000 la paralele, 12.700 la bârnă și 12.200 la sol).
Marian Drăgulescu, veteranul delegației României, a ratat calificarea în finală
„Marocanul” ajuns la 41 de ani a fost prezent la Tokyo la a cincea ediție a Jocurilor Olimpice. După clasarea pe locul 4 de la sărituri din Brazilia 2016, Drăgulescu era privit cu ceva șanse la medalii și în Japonia. Totuși, săritura care îi poartă numele a fost declasată de la 6.000 la 5.600. Gimnastul român a ratat în cele din urmă calificarea în ultimul act, fiind clasat pe locul 9. Doar primii opt mergeau în finală, iar evoluția lui Marian a fost dată peste cap și de o aterizare greșită la prima execuție.
Tir sportiv – Dezamăgire și frustrare pentru Laura Ilie la finalul concursului
Primul moment de dezamăgire din lotul olimpic al României la Jocurile Olimpice a venit din proba de tir sportiv. Acolo, Laura Ilie, multiplă campioană europeană și fost lider european la 10 metri pușcă aer comprimat, a ratat „la mustață” calificarea în finală. Laura a fost pe locul 9, la doar cinci zecimi de șansa de a se bate pentru medalii. La finalul concursului, românca le-a acuzat pe adversara din China, respectiv pe reprezentanta Comitetului Olimpic Rus, că au trișat în timpul tragerilor.
Lupte libere – Alina Vuc și Albert Saritov, fără șanse la medalii
Din partea luptelor românești erau legate speranțe importante că ar putea fi obținute clasări pe podium. În special după rezultatul surprinzător al lui Albert Saritov de la Rio 2016, când a cucerit medalia de bronz, dar și datorită prestațiilor extrem de bune ale Alinei Vuc. Românca este dublă vicecampioană mondială a categoriei 50 kg.
Acest aspect nu a contat foarte mult la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Vuc a fost eliminată în mod surprinzător încă din primul meci de bulgăroaica Georgieva Seliska. Asta deși Vuc era privită undeva cu a doua sau a treia șansă la această categorie. În orice caz, o clasare pe podium nu ar fi fost o surpriză pentru specialiștii acestui sport.
Revenind la Saritov, acesta a pierdut de asemenea încă din prima rundă. Adversar la categoria 97 kg i-a fost italianul Abraham de Jesus Conyedo Ruano. Altfel, Saritov și Vuc nu au putut profita nici de șansa recalificărilor și a implicării în lupta pentru medalia de bronz, după ce oponenții lor au fost învinși în sferturile de finală.
Fotbalul și tenisul, cele mai urmărite sporturi, nu au contat la Tokyo 2020
Este destul de clar că „tokyotricolorii” lui Mirel Rădoi nu puteau emite pretenții prea mari din proba olimpică de fotbal. Și asta pentru că Lot Olimpic România JO Tokyo 2020 avut la dispoziție de selecționerul român a fost unul văduvit de prezența unor nume importante. Aceștia fie nu au fost lăsați de echipele de club să se alăture lotului, fie au preferat să se pregătească înaintea startului de sezon. De altfel, este de remarcat că, spre deosebire de alte sporturi, turneul olimpic de fotbal nu este cuprins în calendarul competițional obișnuit.
În fine, elevii lui Rădoi au fost eliminați încă din faza grupelor, cu patru puncte acumulate. După victoria cu Honduras (1-0), a urmat un eșec drastic contra Coreei de Sud (0-4) și o remiză cu Noua Zeelandă (0-0). Rezultate insuficiente pentru accederea în fazele eliminatorii a turneului care avea să fie câștigat în cele din urmă de Brazilia, într-o finală cu Spania (2-1, după prelungiri).
Dacă la fotbal nu ne-am putut baza pe cei mai buni și în formă sportivi, același lucru îl putem afirma și despre tenis. Din diverse motive, Simona Halep, Sorana Cîrstea sau Irina Begu nu au luat startul la Tokyo 2020. Mihaela Buzărnescu s-a calificat în ultimul moment pe tabloul de simplu și nu a dezamăgit la debutul său la Jocurile Olimpice. „Miki” a trecut de o adversară mult mai bine cotată, Alison Riske, înainte de a fi învinsă de medaliata cu argint, Marketa Vondrousova. La dublu feminin, Monica Niculescu și Raluca Olaru s-au oprit de asemenea în al doilea tur, deși le învinseseră pe favoritele cu numărul 5 (surorile Chan, din Taiwan), în prima rundă.
Alte rezultate remarcabile ale sportivilor din lotul olimpic al României
Ne-am opri la această categorie în special pe rezultatele înregistrate de tenisul de masă românesc. În competiția în care sportivii asiatici dețin hegemonia, reprezentanții României au reușit performanțe remarcabile. Una dintre cele mai bune națiuni europene, România a reușit să ajungă până în sferturile de finală (sinonimă cu o clasare pe locul 5) atât în proba pe echipe din concursul feminin, cât și la dublu mix (Bernadette Szőcs – Ovidiu Ionescu).
De asemenea, kaiac-canoe vine din nou cu reprezentanți români în finale olimpice. În sportul dominat de Ivan Patzaichin în urmă cu câteva decenii și pe care mulți îl confundă cu canotajul, echipajul de canoe dublu alcătuit din Victor Mihalachi și Cătălin Chirilă a ocupat locul 5 în proba pe distanță de 1000 de metri.
Maria Claudia Nechita a fost eliminată în sferturile de finală la box feminin – categoria 57 kg.
Comparația între Tokyo 2020 și Rio 2016 – Ceva mai bine acum, dar tot sub așteptări
Declinul sportului românesc este extrem de vizibil când ne uităm pe numărul de medalii câștigate în istoria participărilor la Jocurile Olimpice de vară. După Sydney 2000, lotul olimpic al României a obținut din ce în ce mai puține clasări pe podium. Dacă Beijing 2008 a fost prima ediție după multă vreme în care numărul de medalii a scăzut sub 10, acest lucru a devenit deja o obișnuință. La Londra 2012, delegația românească a adus șapte clasări pe podiumul olimpic. La Rio de Janeiro au fost obținute doar patru medalii.
Totuși, performanța a fost ceva mai bună pentru Lot Olimpic România JO Tokyo 2020. Și asta pentru că în Brazilia au fost aduse o medalie de aur (spadă feminin – proba pe echipe: Ana Maria Popescu, Loredana Dinu, Simona Gherman și Simona Pop), una de argint (tenis masculin – proba de dublu: Horia Tecău și Florin Mergea) și două de bronz (lupte – 97 kg masculin: Albert Saritov, respectiv canotaj – echipajul de 8+1 feminin: Daniela Druncea, Mădălina Bereş, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Laura Oprea, Ioana Strungaru, Adelina Maria Boguş, Roxana Gabriela Cogianu şi Andreea Nicoleta Boghian). De această dată, lotul olimpic al României a obținut o medalie de aur, trei de argint și niciuna de bronz.
Recapitulare medalii Lot Olimpic România la JO de vară
- Paris 1924 – 1 (1 bronz)
- Berlin 1936 – 1 (1 argint)
- Helsinki 1952 – 4 (1 aur, 1 argint și 2 bronz)
- Melbourne 1956 – 13 (5 aur, 3 argint și 5 bronz)
- Roma 1960 – 10 (3 aur, 1 argint și 6 bronz)
- Tokyo 1964 – 12 (2 aur, 4 argint și 6 bronz)
- Mexico City 1968 – 15 (4 aur, 6 argint și 5 bronz)
- Munchen 1972 – 16 (3 aur, 6 argint și 7 bronz)
- Montreal 1976 – 27 (4 aur, 9 argint și 14 bronz)
- Moscova 1980 – 25 (6 aur, 6 argint și 13 bronz)
- Los Angeles 1984 – 53 (20 aur, 16 argint și 16 bronz) – Loc 2 General
- Seul 1988 – 24 (7 aur, 11 argint și 6 bronz)
- Barcelona 1992 – 18 (4 aur, 6 argint și 8 bronz)
- Atlanta 1996 – 20 (4 aur, 7 argint și 9 bronz)
- Sydney 2000 – 26 (11 aur, 6 argint și 9 bronz)
- Atena 2004 – 19 (8 aur, 5 argint și 6 bronz)
- Beijing 2008 – 9 (4 aur, 1 argint și 4 bronz)
- Londra 2012 – 9 (2 aur, 4 argint și 1 bronz)
- Rio de Janeiro 2016 – 4 (1 aur, 1 argint și 2 bronz)
- Tokyo 2020 – 4 (1 aur și 3 argint)
Cele patru medalii ale României la Tokyo 2020 – Felicitări!
Medalie de aur:
- Ancuța Bodnar, Simona Radiș (Lot Olimpic România JO Tokyo 2020), canotaj (dublu vâsle)
Medalii de argint:
- Ana Maria Popescu, scrimă (spadă individual)
- Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, canotaj (dublu rame)
- Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari, canotaj (patru rame)
Alte rezultate remarcabile (Top 8) ale sportivilor din Lot Olimpic România JO Tokyo 2020
Locul 4: David Popovici, natație (200 m liber)
Locul 5: Maria Claudia Nechita, box (57 kg); România – tenis de masă echipe feminin; România – tenis de masă dublu mixt (Szocs, Ionescu); C2 – 1000 metri, kaiac-canoe (Mihalachi, Chirilă)
Locul 6: Opt rame cu cârmaci feminin, canotaj; Dublu vâsle – categorie uşoară feminin, canotaj Bianca Florentina Ghelber, atletism (aruncarea ciocanului)
Locul 7: Opt rame cu cârmaci masculin, canotaj; David Popovici, natație (100 m liber); România – Baschet feminin 3×3
Locul 8: Robert Glinţă, natație (100 m spate); Kriszta Tunde Incze, lupte (62 kg); Larisa Iordache, gimnastică (retrasă înaintea finalei)
Clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
Lot Olimpic România JO Tokyo 2020 a încheiat competiția pe locul 46 în ierarhia medaliilor, la egalitate cu Venezuela. Statele Unite ale Americii au dominat ierarhia la total încă din primele zile ale Jocurilor. Însă nu au preluat șefia în ce privește medaliile de aur până în ultima zi. A fost o răsturnare incredibilă petrecută chiar duminică, 8 august, ziua ceremoniei de închidere. Echipa de baschet feminin, cea de volei feminin, respectiv Jennifer Valente la ciclism pe velodrom au adus trei medalii de aur delegației americane, care a depășit-o pe China. 39 de medalii de aur (113 total) au avut Statele Unite, în vreme ce asiaticii s-au oprit la 38. „Bronzul” le revine gazdelor japoneze, cu 58 de podiumuri în total și 27 de medalii de aur. Marea Britanie, Comitetul Olimpic Rus, Australia, Țările de Jos, Franța, Germania și Italia completează Top 10.
Așteptări Paris 2024 – David Popovici și Simona Halep, eroii de peste trei ani?
Pe parcursul acestui material, am putut observa că Lot Olimpic România JO Tokyo 2020 nu a adus lipsă de prezența unor tinere speranțe. Bineînțeles, vârful și remarcatul delegației este David Popovici, noul star al natației mondiale. David este viitorul sportului românesc și, alături de tinerii canotori și atleți, poate aduce României multe medalii olimpice. Să nu o uităm nici pe Simona Halep, care nu a putut participa la competiția din Japonia din cauza unei accidentări, dar care este gata pentru o ultimă șansă olimpică, la Paris 2024. Hai, România!
Până la următoarele materiale despre sportul românesc, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente sportive. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site și pe grupurile de Facebook și Telegram. Precum cele pentru Supercupa Angliei 2021! Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!