nadia comaneci

Profil de legendă: Nadia Comăneci, primul zece din istoria gimnasticii

Ultimul update pe: decembrie 3, 2024
5/5 - (2 votes)

Când spui gimnastică, spui Nadia Comăneci. „Zeița de la Montreal” este un simbol al Jocurilor Olimpice și va rămâne în istorie drept prima gimnastă din lume care a primit nota zece la o întrecere olimpică. De cinci ori campioană olimpică la două ediții, Nadia este considerată una dintre cele mai bune gimnaste din istorie. 

Gimnastica românească nu se descurcă grozav în ultimii ani, iar șansele la o medalie în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 sunt minime. Totuși, lotul olimpic al României se va bate pentru câștigarea altor medalii. Pe site-ul BETuri poți citi analiza sportivilor cotați cu cele mai mari șanse la podium: David Popovici, Ancuța Bodnar și Simona Radiș sau Cătălin Chirilă. În continuare, vă vom prezenta mai multe informații interesante despre Nadia Comăneci. Am pregătit și un articol referitor la statisticile lui Edi Iordănescu la Naționala României. Nu rata articolul destinat Jocurilor Olimpice de la Paris.

Primii ani ai Nadiei și debutul în gimnastică – Nadia Comăneci tânără

Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961 în Onești, județul Bacău. Născută într-o familie modestă, Nadia și-a primit numele după eroina unui film. Nadia Comăneci a fost la un pas de moarte după naștere și medicii au prognozat că va rămâne cu sechele severe din cauza unei vezicule pline cu lichid la nivelul capului. Comăneci a scăpat de acel episod, iar din acel moment totul avea să fie istorie. 

Nadia a fost dusă la gimnastică în orașul natal, din dorința părinților de a o trimite un sport care îi să consume energia specifică copilăriei. Printre primii antrenori au fost soții Bela și Marta Karolyi, care au emigrat în SUA în anii ’80.

Nadia Comăneci – Prima confirmare a talentului Nadiei

La vârsta de 11 ani, Nadia Comăneci a câștigat primul său campionat național. Succesul internațional a venit în 1974, în proba de individual compus la Cupa Prieteniei de la Gera (RDG). La Campionatele Europene din 1975 de la Skien (Norvegia), Nadia a câștigat trei medalii de aur și una de argint. 

Nadia Comăneci 10 – Intrată definitiv în istorie după JO de la Montreal 

La doar 14 ani, Nadia Comăneci a devenit un superstar al sportului mondial și o legendă a Jocurilor Olimpice. La Montreal 1976, a rescris istoria gimnasticii și a obținut nota maximă (șapte note de zece). Nadia a obținut cinci medalii la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976: trei de aur (individual compus, bârnă și paralele), una de argint (echipă compus) și una de bronz (sol).

Rezultate Nadia – Medalii de aur CM și CE pentru Nadia

La un an după rezultatele de la Montreal, Nadia și-a apărat titlul european. În 1978, Nadia a devenit campioană mondială la bârnă. Pentru ca în 1979, ea să devină prima sportivă care câștigă de trei ori titlul european în proba de individual compus. 

Un alt moment de legendă din cariera Nadiei a avut loc la Mondialele din același an. Accidentată, Nadia Comăneci a concurat totuși în proba pe echipe și a adus aurul pentru România, după o notă de 9,95 la bârnă. 

Comăneci la Jocurile Olimpice 1980 – Alte două medalii de aur

La Jocurile Olimpice de la Moscova, Nadia și-a apărat titlul la bârnă și a câștigat aurul olimpic la sol. La individual compus a pus mâna pe argint, la fel ca în cadrul probei pe echipe. 

Nadia Comăneci după retragere – Păpușa Nadia și fuga din țară

Imaginea Nadiei a fost popularizată în rândul copiilor prin fabricarea păpușii care purta chipul marii campioane. Imediat după retragere, Nadia a lucrat în cadrul Federației Române de Gimnastică ca antrenor. În noiembrie 1989, Nadia Comăneci a trecut ilegal granița spre Ungaria și apoi a ajuns în Statele Unite, unde a cerut azil politic. A fost un moment uluitor pentru România comunistă, la puțin timp după ce regimul totalitar avea să cadă.

Nadia Comăneci în SUA – Aprecierile primite și Nadia în cultura populară

Nadia este căsătorită cu fostul gimnast american Bart Conner, alături de care a deschis o școală de gimnastică în Statele Unite. Nadia Comăneci a fost primul sportiv invitat să vorbească la ONU, în 1999. ”Nadia” – 1984, ”Eternal princess” (”Prințesa eternă”) – 2015, ”Nadia Comăneci, la gymnaste et le dictateur” (”Nadia Comăneci, gimnasta și dictatorul”) – 2016 sunt filmele realizate despre cariera și viața Nadiei.

”Letters to a young gymnast” (”Scrisori către o tânără gimnastă”, 2004) și ”Nadia și Securitatea” (Stejărel Olaru, 2021) sunt cărțile biografice despre Nadia.

Concluzii

V-am prezentat un articol despre Nadia Comăneci, în care ați aflat cele mai importante momente din viața și cariera marii gimnaste. În speranța unui viitor mai bun pentru gimnastica românească, așteptăm startul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

Până la următoarele articole din categoria diverse, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții sportive. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!