david popovici
Dionisie Rotaru
24 iunie 2022

David Popovici – Totul despre fenomenul natației mondiale

David Popovici este dublu campion mondial în probele de 100 de metri liber și 200 metri liber, fiind cel mai bine cotat înotător la ora actuală. Puștiul de 17 ani impresionează de ani de zile în concursurile de juniori, iar acum confirmă la seniori. David Popovici campion mondial este un fenomen!

La Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta a uimit o lume întreagă, după ce a reușit o dublă istorică. David Popovici este doar al doilea sportiv din istorie care a reușit să câștige aurul mondial la 100 și la 200 de metri liber la aceeași ediție a Campionatelor Mondiale de Natație. Românul a egalat performanța reușită de Jim Montgomery în 1973.

David Popovici dublu campion mondial

David Popovici a ieșit prima dată la rampă în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku în 2019. La doar 13 ani, românul a câștigat medalia aur la 100 de metri liber, iar la 50 și 200 a luat argintul.
La scurt timp după medaliile obținute la FOTE, Popovici a declarat că își dorește să ajungă la Jocurile Olimpice și la Campionatele Mondiale de seniori.

Obiectivele lui Popovici s-au îndeplinit rând pe rând. Românul a participat în 2021 în proba de înot olimpiadă David Popovici de la Tokyo. Acolo a obținut locul 4 în proba de 200 de metri liber. Românul avea atunci doar 16 ani și a ratat medalia de bronz pentru doar două sutimi.

Un an mai târziu, la Budapesta, Popovici s-a prezentat într-o formă bună și nu a avut adversar. Românul a câștigat de o manieră impresionantă la 200 de metri liber. Apoi, la 100 de metri a profitat de abandonul lui Caleb Dressel și s-a impus cu destul de multă dificultate.

David Popovici campion mondial înot

Încrezător, matur, umil, într-un cuvânt David Popovici. România îi oferă condiții minime lui David. Tânărul sportiv a recunoscut într-un interviu acordat în trecut că uneori apa la bazinul la care se antrenează este și rece, dar acest lucru nu l-a împiedicat să își continue drumul.

David a arătat mereu încrezător, matur și umil. A spus de fiecare dată că este „doar un băiat care înoată repede”, a repetat această frază la Jocurile Olimpice Tokyo și la Campionatele Mondiale Budapesta.

„Sper că v-am făcut pe toţi mândri şi mă bucur că milioane de români au urmărit finala. Nu a fost un concurs pentru care m-am pregătit foarte tare. Dar am fost în stare competiţională bună şi mă bucur că pot să mă surprind. Înotul este un sport foarte sănătos şi fotbalul la fel, susţin orice sport. Îmi place să mi se spună Racheta din România, da. Cum sunt eu? Un puşti ca înoată repede, un tip banal care este capabil să facă lucruri extraordinare şi inspiră oameni”,

a fost declarația umilă pe care a făcut-o David Popovici după ce a câștigat titlul mondial.

Declarații David Popovici

Bombardat de jurnaliști cu tot felul de titluri, Popovici și-a găsit mereu echilibrul și ne-a avertizat că dacă își va pierde vreodată echilibrul are cine să-l aducă din nou pe drumul favorabil.

„Chiar nu ştiu cum voi fi privit, însă eu voi fi absolut la fel, mă voi comporta absolut la fel. Dacă e cumva vreodată să mi se urce la cap ştiu că voi primi două palme imaginare de la apropiaţii mei şi o să-mi revin imediat, dar nu o să se ajungă acolo. Pentru că am nişte oameni liniştiţi în jurul meu, oameni la fel de simpli ca şi mine”,

a spus Popovici la TVR.

Drept dovadă, la doar o zi distanță de la câștigarea celui de-al doilea titlu mondial, David și echipa lui au urcat pe trotinete electrice și au vizitat capitala Ungariei.

Ce au în comun Popovici, Halep, Neagu?

Cristina Neagu și Simona Halep sunt sportivele care au adus cele mai mari bucurii românilor în ultimii 10 ani. Cele două jucătoare de handbal și tenis au fost cele mai bune din lume într-un punct al carierei, iar acum David Popovici le calcă pe urme.

Totuși, în spatele celor trei campioni stă un om care pare că are rețeta succesului. Kinetoterapeutul Dragoș Luscan a fost în echipa Simonei Halep când românca și a început ascensiunea. Luscan a fost kinetoterapeutul României la handbal feminin, atunci când Neagu și compania au luat bronzul la Campionatul Mondial din 2015.

David Popovici fizic de campion

Lumea înotului mondial este absolut șocată de fizicul pe care îl are David Popovici. Românul are 1,90 metri înălțime și 80 kg la 17 ani. Anvergura brațelor este de 2,05, una impresionantă. Specialiștii din natația mondială spun despre Popovici că este făcut ca să înoate repede.

Marele înotător australian, Brett Hawke, dublu campion olimpic, a spus despre Popovici campion mondial că este un adevărat fenomen.

„El este unu la un milion. Are o tehnică diferită de orice alt înotător. Are o senzație naturală, acvatică. El este un fel de Steph Curry de la trei puncte. Nu ai cum să-l copiezi. Poți încerca, dar nu poți să îl egalezi. Când aduni toate astea, el are ceva special”.

Popovici, un model de urmat pentru tineri

Pe lângă performanțele remarcabile obținute la înot, rezultatele obținute de David Popovici liceu sunt remarcabile. Tânărul sportiv român vorbește perfect limba engleză și este un elev model în sistemul de învățământ românesc.

David a fost deja asaltat cu burse de studiu în Statele Unite ale Americii, dar este puțin probabil să plece peste Ocean. Popovici vrea să studieze psihologia în viitor și va continua acest lucru în România.

„Voi continua în România pentru că vreau să rămân cu antrenorul meu, deoarece relația noastră este mult prea importantă pentru a face compromisuri”,

a spus el.

Adrian Rădulescu antrenor David Popovici

În spatele unui astfel de campion poate sta doar un doctor. Adrian Rădulescu antrenor David Popovici este omul care a șlefuit acest diamant. Rădulescu a făcut înot de performanță de la 6 la 15 ani și ulterior a studiat la UNEFS și a prins o bursă la Universitatea din Aarhus, Danemarca. Rădulescu este Doctor în performanță sportivă, mai exact specializarea natație. David Popovici și Adrian Rădulescu lucrează împreună din perioada în care sportivul român era doar un copil.

Avere David Popovici înot

David Popovici nu are o avere impresionantă, dar sumele de bani obținute până acum îl vor putea ajuta în dezvoltarea lui personală. Pentru cele două medalii de aur obținute la Campionatele Mondiale de Natație Budapesta 2022, David Popovici a primit câte 56.000 de lei, adică un total de 112.000 de lei.

În plus, Nicolae Ciucă, premierul României, a anunțat că pentru David Popovici campion mondial 100 de metri s-au deblocat 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Astfel, David Popovici campion mondial 200 metri va încasa o sumă importantă de bani în vederea dezvoltării sale.

La capitolul David Popovici avere nu putem nota prea multe, dar banii vor veni odată cu succesul pentru tânărul nostru erou.

Citește pe BETuri și alte materiale interesante precum cel dedicat bazinelor din România!