david popovici
Dan Oancia
13 iulie 2021

David Popovici – Speranța României vine din natație. Către aurul olimpic?

Foarte puțini știau cine este David Popovici, înaintea performanțelor pe care le-a obținut la Campionatul European de Natație de la Roma, desfășurate în iulie 2021. Acum, la vârsta de doar 16 ani, David Popovici a devenit sportivul momentului în România și marea speranță „tricoloră” pentru viitoarele campionate europene și mondiale. Va reprezenta România și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura în vara anului 2021. Însă e greu de crezut că, printre atâția seniori care au cunoscut maturitatea sportivă, va reuși să câștige vreo medalie.

Speranțe mari în ceea ce-l privește pe David Popovici sunt pentru Jocurile Olimpice de Vară din 2024, care se vor desfășura la Paris. Însă până atunci mai e, iar pe David Popovici are deja în spate o poveste care merită descoperită și care sperăm să continue cu cât mai multe capitole ale performanței.

Problemele l-au adus în bazin pe David Popovici

David Popovici avea patru ani când a intrat pentru prima dată într-un bazin de înot. Un ortoped le-a recomandat părinților săi, pentru ca fiul lor să-și corecteze unele mici deformări ale coloanei vertebrale. Nimeni nu se gândea că ceea ce aparent părea doar o problemă ce trebuia rezolvată, era, de fapt, începutul unui drum spre înalta performanță.

Născut la 15 septembrie 2004, la București, David Popovici a început înotul în bazinul din incinta Complexului Național Sportiv „Lia Manoliu” din București. A fost inițiat de antrenorii Bogdan Stroe și Bogdan Manea. Apoi, el a intrat sub îndrumarea Doinei Potolea, cu ajutorul căreia și-a perfecționat tehnica.

Primele performanțe ale lui David Popovici

În șase ani, David Popovici a început să bifeze primele performanțe notabile. La vârsta de 10 ani a cucerit primul său titlu național la înot. A fost momentul care l-a determinat să continue să practice înotul de performanță. Iar atunci a început să colaboreze cu tehnicianul Adrian Rădulescu și să adune zeci de medalii.

David Popovici avea să urce de peste 60 de ori pe podiumurile naționale, la toate categoriile de vârstă. A adunat 36 de recorduri ale României, la șapte probe diferite. După seria de recorduri naționale stabilite, în 2019 David Popovici participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku. A cucerit acolo medalia de aur la 100 de metri liber, cu record național la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 și 18 ani. Au mai fost și două medalii de argint, la 50 și 200 de metri liber.

Deși are doar 16 ani, anul trecut, în 2020, David Popovici a cucerit titlurile naționale la seniori la 100 și 200 de metri liber, respectiv la 200 de metri mixt. În luna mai a anului 2021 a participat la Campionatele Europene de la Budapesta. Acolo, în calificările probei de 100 de metri liber, a reușit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimice de la Tokyo 2020. Astfel, și-a asigurat prezența la întrecerea olimpică ce va debuta la sfârșitul lunii iulie 2021.

Medalii la Europene, capital de imagine și speranțe mari de viitor

După performanțele obținute la Campionatele Europene de la Roma rezervate juniorilor, David Popovici a devenit, probabil, cea mai mare speranță a României la viitoarele turnee olimpice. A câștigat în capitala Italiei, cu două săptămâni înainte de JO Tokyo, titlul mondial la 100 de metri liber. Cu un nou record mondial la juniori – 47:30! Totodată, și cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori!

„Este al 10-lea timp din istorie și va ajunge la Tokyo peste 16 zile din postura de lider în acest sezon! Născut pe 15 septembrie 2004, David Popovici este în acest moment mai rapid decât campionul olimpic, Kyle Chalmers, și campionul mondial, Caeleb Dressel. De la legendarul Popov la incredibilul Popovici…?”,

asta scriau jurnaliștii de la Gazzetta dello Sport, după performanța românului Popovici.

Noul Caeleb Dressel?

Jurnaliștii spanioli de la AS cred că David Popovici are șanse la medalia de aur.

„Caeleb Dressel trebuia să fie vedeta de la Jocurile Olimpice de la Tokyo , cu 8 medalii la Mondialele din 2017 și 2019. Dar ceea ce s-a întâmplat acum la Europenele de juniori îi poate da frisoane. Supremația lui va fi pusă la îndoială. Asta deoarece lumea acestui sport a rămas uluită de românul David Popovici. El a stabilit cea mai bună performanță a sezonului, al 10-lea timp din istorie și al 5-lea cu echipamentul nou din material textil. Recordul mondial este deținut de brazilianul César Cielo, dar în costum de poliuretan. Doar Dressel s-a apropiat de el, însă acum Popovici este mult mai rapid. O stea s-a născut la Foro Italico și ar putea cuceri prima sa medalie olimpică la doar 16 ani”,

au spus cei de la AS.

A terminat până la urmă Europenele destinate juniorilor cu patru medalii. Au fost trei de aur (50, 100 și 200 de metri liber) și una de argint în proba de ștafetă 4 x 100 de metri liber, cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ștefan Cozma și Patrick Dinu.

Lumea mondială a natației în consideră pe David Popovici o nouă stea a înotului mondial, după performanțele pe care le-a obținut la Roma.

Ce crede David Popovici înainte de JO Tokyo

Înotătorul român David Popovici spune că uită să mai părăsească bazinul, atât de mult se antrenează. Pare foarte determinat să-și pună la gât o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo chiar de la vârstă de 16 ani, în ciuda faptului că va concura împotriva unor sportivi mult mai maturi, consacrați.

„O necesitate a devenit o pasiune. (…) Intru în bazin și uit să mai ies din el. Adun sala, înotul, pregătirea, recuperarea, masajul și ajung și la cinci ore de antrenament pe zi. E mult? Nu, dacă o faci cu plăcere și dăruire. Înghit și 14 kilometri pe zi. Dar, dacă vreau să cobor sub 48 de secunde, trebuie să trag tare.

Pot spune că sunt dependent de senzația pe care o simt atunci când urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. În sportul meu, secunda este extrem de importantă. Trebuie să fim mereu pregătit mental. Mă bucur enorm că înotul nostru va fi prezent la Tokyo. Sunt cel mai tânăr sportiv român care va fi prezent la Tokyo. Nu vreau să fiu privit ca un mezin. Sunt 12 ani de muncă, fiecare atlet calificat a tras din greu mai ales în perioada pandemiei. Mă gândesc doar că voi fi alături de coloși ai sportului mondial, iar asta e tot ce contează”,

într-un clip postat pe digi24.ro.

Rămâi pe BETuri.ro și pentru alte profiluri de posibili viitori campioni olimpici. Citește de pildă despre Alina Vuc. Dar și despre „veteranul” Marian Drăgulescu, Spor(t) în toate!