richarlison

Profil Richarlison – Nouarul Braziliei, gata de provocarea carierei

Autor: Andrei Serban
Ultimul update pe: decembrie 6, 2022
5/5 - (1 vote)

Dacă ești obișnuit cu fotbalul din Anglia, ești obișnuit să-l vezi la treabă pe Richarlison. În caz contrar, jocul său de la Mondial te-a luat puțin prin surprindere, cu siguranță. Hai să vedem împreună câteva detalii despre atacantul lui Tite, fotbalistul transferat vara asta de Antonio Conte la Tottenham.

La fel ca mulți alți fotbaliști brazilieni, Richarlison provine dintr-un mediu dificil. Criminalitatea crescută și nivelul de trai îi determină pe cei mai mulți să treacă dincolo de granițele legii. Richarlison a reușit să se țină departe de tentația banilor făcuți ușor, deși familia sa nu se descurca excelent cu banii.

Tatăl său lucra în construcții, în timp ce mama lui Richalison era femeie de serviciu și completa venitul familiei vânzănd înghețată. Condiții dificile de trai pentru o familie cu cinci copii (Richarlison fiind fratele cel mai mare).

Richarlison și Watford, primul contact cu Europa

Richarlison a venit în vara lui 2017 în Europa, la Watford (formație de Premier League în acel sezon). La Fluminense, Richarlison a fost un fotbalist important, însă abia experiența Watford îl putea ajuta să devină un jucător important pe plan european. Fără determinarea cu care ne-a obișnuit, Richarlison nu ar fi reușit să treacă peste greutățile întâmpinate (la fel ca cei mai mulți dintre fotbaliștii Braziliei) în cariera de junior.

Deși nu s-a remarcat ca un golgheter 100%, Richarlison a atras atenția prin atitudinea de pe teren. Foarte combativ, puternic și rapid, el a jucat în principal în zona flancului stâng, atacantul de careu al lui Watford fiind la acea vreme Troy Deeney, un atacant strict pentru zona centrală. Richarlison nu a avut nevoie de perioadă de adaptare.

Deși venea dintr-un campionat mult diferti față de cel englez, brazilianul a știut să profite de fiecare șansă. Și ascensiunea sa nu s-a oprit aici. După doar un an, Richarlison a reușit deja să urce în carieră grație mutării Everton. Un transfer destul de controversat la acea vreme, motivul fiind suma de transfer anunțată (undeva în zona a 60 milioane de euro, cu tot cu bonusuri). Marco Silva, fostul antrenor al lui Watford devenit tehnicianul lui Everton și l-a dorit la echipă pe Richarlison.

La Everton, brazilianul devine un atacant important în Anglia

În perioada Everton, Richarlison a continuat să joace mai mult rolul unei extreme, însă stilul de joc propus de formația de pe Goodison Park l-a tras, în timp, spre zona centrală. Iar Richarlison ne-a arătat că pe lângă abordarea directă și agresivă arătată pe flanc, poate fi și un marcator eficient pentru echipa sa. Cei 4 ani petrecuți la Everton au făcut din Richarlison un clasic al Premier League.

Etapă de etapă, brazilianul arăta o poftă de joc deosebită, dar și extrem de multă dorință de câștig. Asta pare să fie una dintre principalele calități ale atacantului: mereu pregătit și dornic să-i deranjeze pe fundașii adverși, un adevărat câine de luptă!

Probabil că acest lucru a fost apreciat și de Antonio Conte, unul dintre cei mai tari antrenori din Europa. Watford-Liverpool-Londra este traseul urmat de Richarlison până în acest punct al carierei. 2022 pare să fie anul lui, reușind să debuteze atât în Liga Campionilor, cât și la Mondial. Reușește brazilianul să obțină un transfer la Real Madrid, formație aflată în căutarea unui urmaș al lui Benzema?

Richarlison și echipa națională – Brazilia CM 2022

Tite l-a convocat pe Richarlison pentru prima oară la naționala mare a Selecao în vara lui 2018, la câteva săptămâni după Campionatul Mondial din Rusia. Brazilia este de ani buni în căutarea unui vârf de atac serios, un fotbalist cu care să poată câștiga din nou Cupa Mondială. În 2014, Brazilia l-a avut ca număr 9 pe Fred – un fotbalist departe de nivelul cu care Brazilia ne-a obișnuit în istoria sa spectaculoasă. În Rusia, nici Gabi Jesus (21 de ani) și Firmino nu au fost un experiment foarte reușit.

În 2022, Richarlison este noutatea propusă de Brazilia, iar până acum este o mutare de succes. Deși Brazilia are extrem de mulți fotbaliști de top, zona centrală a atacului încă pare destul de slab reprezentată. Vinicius, Neymar, Raphinha, Rodrygo sau Martinelli sunt cu toții super-jucători, însă nu pot îndeplini sarcinile unui atacant central. Nici măcar Gabi Jesus dă senzația că se simte foarte bine pe postul de număr 9. 

Richarlison, însă, nu a dezamăgit în acest rol. Atacantul lui Tottenham a marcat deja 2 goluri în Qatar. Nouarul brazilian se simte bine pe teren, debordează de încredere și este foarte sigur pe el în fața porții.

În continuare, Brazilia va avea de înfruntat Croația și se poate întâlni cu Argentina sau Olanda în semifinalele CM. Derby-ul cu Argentina lui Messi ar fi un adevărat test pentru Selecao. După înfrângerea din 2021 din finala Copa America, Brazilia are o revanșă de luat.

Reușește să fie Richarlison golgheter CM 2022?

Cotele propuse de casele de pariuri îl propun pe Kylian Mbappe ca Gheată de Aur la CM Qatar (cotă 1.57). Pe locul 2 este atacantul lui Tite. Richarlison avea cota 9.00 pentru a deveni cel mai bun marcator al competiției, fiind urmat de Messi (14.00), Morata (16.00) și Giroud (25.00).

Va reuși băiatul din Nova Venecia să devină campion mondial cu Brazilia?

Te invităm să arunci o privire și peste profilul lui Harry Maguire, profilul lui Dominik Livakovic, profilul lui Goncalo Ramos sau profilul lui Cody Gakpo!