luka modric

Profil Luka Modric – Un sportiv exemplar, un fotbalist fenomenal

Autor: Andrei Serban
Ultimul update pe: decembrie 6, 2022
5/5 - (2 votes)

Luka Modric este liderul uneia dintre cele mai frumoase naționale din ultimii ani. Croația Mondială, Croația vice-campioană mondială. Contrar tuturor aștepărilor de dinainte de turneul final din 2018, croații au reușit imposibilul. Au reușit să câștige grupa din care mai făceau parte Argentina, Nigeria și Islanda. Apoi, croații au trecut de Danemarca (la penalty-uri), Rusia (la penalty-uri) și Anglia (în semifinală, victorie obținută în prelungirile meciului).

În finală, însă, Croația nu s-a mai putut opune unei forțe ca Franța. Pentru Modric, sezonul 2017-2018 a însemnat enorm. Mondialul a avut loc la doar câteva zile după finala de Champions League cu Liverpool. Proaspăt campion european la nivel de club, vicecampion mondial și liderul unei națiuni, Modric a reușit să sfideze regula și pe plan individual. Balonul de Aur 2018 îi poartă numele croatului. O carieră fenomenală încununată pe merit cu cel mai prestigios premiu individual pe care îl poate câștiga un fotbalist.

Luka Modric și începuturile în fotbal

Modric s-a format în ciudata atmosfera a anilor 90 din fosta Iugoslavie. Victimă indirectă a războiului de independență croat, Luka Modric a reușit să-și vadă de treburile copilăriei alături de ceilalți copii croați. Fotbalul a început ca o joacă pentru viitorul balon de aur, dar și un refugiu și un adăpost venite în replică la situația socială complicată în care se afla micul Luka.

Treptat, Modric a început să treacă de la fotbalul de maidan la sportul în cadru organizat (școlar, apoi în cadrul clubului local din Zadar, orașul în care Modric s-a născut și a copilărit – NK Zadar). Apoi, la 16 ani, Modric a făcut pasul spre granzii croați de la Dinamo Zagreb (după ce nu a intrat în calculele lui Hajduk din cauza staturii sale). Totuși, calitatea lui Modric l-au ajutat să ajungă cel mai bun fotbalist în campionatele din Bosnia și Croația. După 7 ani petrecuți în fotbalul profesionist ex-iugoslav, Luka Modric face pasul către fotbalul de top. Prima oprire: Tottenham Hotspur.

Modric, mijlocaș de top și în Premier League

Parcă ca o ambiție, micuțul mijlocaș dorește să se ia la trântă cu cei mai puternici. Călit în campionatul Bosniei, apoi în liga croată de fotbal (competiții foarte dure fizic), Modric ajunge în Premier League. Este arhi-cunoscut faptul că prima ligă engleză este (la fel ca majoritatea competițiilor sportive britanice) locul unde cei mai puternici se adună. Principalele calități alte fotbaliștilor sunt (pe lângă tehnica necesară) forța și viteza. Luka Modric nu este un maestru când vine vorba de aceste aspecte ale jocului. Totuși, croatul a devenit și în Anglia un jucător remarcabil.

Pe perioada celor 4 sezoane petrecute la Tottenham, echipa a reușit să atingă performanțe deosebite. Începutul a fost ceva mai complicat pentru croat, însă lucrurile s-au redresat rapid. Startul slab al lui Tottenham a dus la aducerea lui Harry Redknap în locul lui Juande Ramos. În mandatul noului antrenor, jocul lui Modric a explodat!

Performanțele sale i-au făcut pe cei de la Chelsea să-l dorească pe croat la echipă. Cu un an înainte de transferul în capitala Spaniei, formația patronată atunci de Roman Abramovich a forțat transferul lui Modric.

Luka Modric, omul Champions League

Din nou, startul la noua echipă a fost puțin mai complicat pentru Modric. Adus la echipă de Jose Mourinho, Modric a fost nevoit să se impună în fața unor jucători de top. Xabi Alonso (fostul mijlocaș al lui Liverpool), Khedira și Ozil (senzațiile CM din 2010) i-au îngreunat ascensiunea lui Modric. Totuși, odată devenit titular, Modric a arătat meci de meci că este un mijlocaș de clasă mondială.

Consacrarea lui Modric a coincis cu primul mandat al lui Ancelotti la Real Madrid. În campania La Decima Champions League, Luka Modric a fost unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai Realului. Acest lucru s-a demonstrat și în următoarele sezoane. Alături de Toni Kroos (venit în 2014 la echipă) și Casemiro (devenit piesă de bază sub comanda lui Zidane), Luka Modric a devenit unul dintre cei mai mari mijlocași din istoria fotbalului. ADN-ul Champions League al lui Real Madrid a fost păstrat și dezvoltat cu mare succes de generația din care Modric a făcut parte.

Modric, crucial pentru Croația – Luka Modric Mondial 2022

După rezultatele excepționale cu echipele de club, Modric a reușit să fie esențial și la echipa națională. Generația croată din ultimul deceniu a fost cu totul și cu totul deosebită. Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Rakitic, Ivan Perisic, Marcelo Brozovic, Mario Mandzukic și Luka Modric sunt doar câțiva dintre protagoniștii celor mai mari performanțe avute de Croația.

Modric a fost desemnat fotbalistul croat al anului de 10 ori. Din 2016, doar el a câștigat acest premiu. Ediția de Mondial din Qatar poate fi ultimul pentru Modric în calitate de lider absolut al echipei. Până acum, croatul a reușit din nou să-și ajute echipa.

După optimea de finală cu Japonia, cota Croației pentru a deveni campioana mondială este 41.00. Pentru o clasare în finală, Croația are cotă 26.00, în timp ce o eliminare abia în semifinale este cotată cu 6.00. Se anunță un meci extrem de complicat vineri după amiază în Croația – Brazilia.

Dacă dorești să vezi și cele mai mari realizări ale carierei pentru Luka Modric, te invităm să citești și articolul despre fotbaliștii aflați (probabil) la ultima ediție de Mondial! Te invităm să arunci o privire și peste profilul lui Harry Maguire, profilul lui Goncalo Ramos, profilul lui Dominik Livakovic sau profilul lui Cody Gakpo.!

Vizionare plăcută!