lionel scaloni
Andrei ReF
14 decembrie 2022

Profil Lionel Scaloni – Cine este antrenorul Argentinei?

5/5 - (1 vote)

Argentina a reușit să ajungă în finala acestei ediții a Campionatului Mondial de Fotbal alături de Lionel Scaloni. Sud-americanii vizează succesul în această competiție după o pauză de 36 de ani. Ultima dată, Argentina se impunea cu scorul de 3-2 în fața Germaniei de Vest. Va reuși din nou Argentina să obțină o astfel de performanță?

Trebuie menționat că lucrurile au decurs mai bine pentru albicelești decât la ultima ediție în care Argentina a ajuns în finală, și anume Mondialul din 2014. Acum, Argentina a avut parte de o apărare mai solidă, și de un portar mai bun, în persoana lui Emiliano Martinez. Iar Messi a fost în sfârșit jucătorul pe care fanii argentinieni se așteptau să-l vadă. La acest Campionat Mondial de Fotbal, Lionel Messi a marcat primele sale goluri în fazele eliminatorii ale Cupei Mondiale, și a fost decisiv pentru echipa sa.

Dar poate cel mai important lucru, Argentina a avut antrenor la acest mondial. Lionel Scaloni a preluat această națională într-un moment greu, și a transformat-o într-o adevărată forță. Cum a reușit Scaloni să schimbe complet fața Argentinei? Află de la noi.

Cine a fost fotbalistul Lionel Scaloni?

Scaloni a fost un fundaș lateral decent, care a evoluat la câteva echipe mari ale Europei. Și-a început cariera în țara natală, la Newell’s Old Boys, echipa care l-a dat în fotbalul mare și pe starul Messi. În 1998 a făcut pasul către Deportivo La Coruna, în prima ligă spaniolă, alături de care a petrecut opt ani, timp în care a bifat 200 de apariții. A făcut parte dintr-o generație foarte bună a celor de la Deportivo, care a câștigat La Liga în sezonul 1999-2000, Copa Del Rey în 2001-2002 și Supercupa Spaniei în anul 2002.

Lionel Scaloni a mai trecut pe la Racing Santander, apoi a făcut pasul spre Premier League, la West Ham, alături de care a ajuns în finala Cupei Angliei în sezonul 2005-2006. Scaloni s-a transferat apoi în Italia, unde a petrecut șase sezoane la Lazio, iar între 2013 și 2015, Scaloni a jucat la Atalanta, echipă la care și-a și încheiat cariera.

Scaloni, decizia care a adus succesul

Lionel Scaloni a învățat meserie de la conaționalul său, Jorge Sampaoli, din staff-ul căruia a început să facă parte în anul 2016, la Sevilla. Când Sampaoli a preluat banca Naționalei Argentinei, Scaloni l-a urmat.

În optimile de finală ale Mondialului din Rusia,  Argentina a fost eliminată de viitoarea câștigătoare, Franța, cu scorul de 4-3. Șefii fotbalului de la Buenos Aires au catalogat acest parcurs drept un eșec, și astfel au decis să se despartă de Sampaoli. Atunci, Federația a decis să le acorde lui Lionel Scaloni și lui Pablo Aimar funcția de antrenori interimari ai naționalei până la finalul acelui an, până când se va găsi o soluție ceva mai potrivită.

Schimbarea care nu a mai venit

Lionel Scaloni a fost lăsat pe banca Argentinei și pentru Copa America din anul 2019, unde a obținut o performanță destul de importantă, și anume locul al treilea. Prin acest rezultat și-a consolidat poziția, și a primit încredere deplină. Apoi, a început procesul prin care a transformat din temelii această echipă națională, care înainte de aducerea sa părea fără orizont.

Lionel Scaloni a reușit să aducă primele semne de speranță în anul 2021, prin cucerirea Copei America, după ce Argentina a învins Brazilia în finală cu scorul de 1-0. Acest succes a însemnat primul titlu câștigat de către Argentina după o pauză de 28 de ani. Și anunța o renaștere la albiceleștilor, care veneau la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar cu mari perspective. Perspective oferite de către Lionel Scaloni. Interimarul care a avut curajul să preia frâiele într-un moment greu și să-și să ofere speranțe unei naționale fără orizont.

La Finalissima și cele 36 de meciuri de invincibilitate cu Lionel Scaloni

În drumul spre Qatar, Argentina a arătat ca o adevărată forță a lumii. Ca o adevărată echipă condusă de cel mai bun fotbalist al ultimilor 20 de ani. Ca o adevărată urmașă a echipei lui Maradona. Ca o echipă care este condusă de un antrenor adevărat. Ca o echipă a lui Scaloni.

Din 2019 și până la Cupa Mondială, Argentina a înregistrat 36 de meciuri fără înfrângere. Iar această serie a cuprins atât cucerirea Copei America, dar și câștigarea La Finalissima, când elevii lui Scaloni au învins cu scorul de 3-0 pe Wembley selecționata Italiei, în vara acestui an.

Și Scaloni a fost extrem de aproape să mai bifeze încă o performanță importantă pe banca Argentinei, acela de a depăși seria de 37 de meciuri fără înfrângere a Italiei, înregistrată de Squadra Azzura între 2018 și 2021.

Arabia Saudită, punctul de cotitură – Lionel Scaloni

Argentina lui Scaloni a venit în Qatar ca o mare favorită la trofeu. Deși albiceleștii nu dispuneau de un lot plin de vedete și dubluri pe toate posturile, așa cum aveau Franța, Brazilia și Germania.

Dar Argentina avea în sfârșit o echipă omogenă. Și un antrenor adevărat.

În primul meci, Argentina a suferit un șoc. Probabil una dintre cele mai mari surprize înregistrate în istoria Campionatului Mondial de Fotbal. Deși au intrat la cabine cu scorul de 1-0, albiceleștii au fost învinși după pauză de senzaționala trupă a lui Herve Renard.

Acest meci a întrerupt seria de invincibilitate, și a dăunat moralului argentinienilor. Dar Scaloni a reușit să gestioneze situația. Deși în meciul cu Mexic a fost ajutat de geniul lui Messi și inspirația lui Enzo Fernandez, Scaloni a reușit să regleze lucrurile. A reușit să-și reseteze mental elevii. Să-i facă să creadă în propriile forțe și să-i facă să practice același fotbal bun.

Pekerman, Maradona, Sabella, Sampaoli. Scaloni. Doar Scaloni

În sfârșit, după 36 de ani, Argentina are șansa de a mai cuceri o Cupă Mondială. Iar o astfel de performanță ar trebui să se cuvină în mare parte antrenorului Scaloni. De ce? Pentru că a reușit să construiască o echipă. O adevărată echipă.

Nu a beneficiat de jucătorii talentați pe care alți selecționeri ai Argentinei i-au avut la precedentele cinci ediții ale Campionatului Mondial. Nu l-a ajutat nici măcar experiența, și nici o carieră strălucită de jucător. Dar Scaloni a avut curaj, pricepere și fler.

Scaloni este antrenorul care l-a transformat pe Messi într-un om decisiv pentru echipa națională. Și este antrenorul care a reușit după mulți ani să transforme naționala Argentinei într-o echipă serioasă, muncitoare și determinată. Și indiferent de rezultatul pe care albiceleștii îl vor înregistra în marea finală, Scaloni merită recunoștința întregii națiuni argentiniene.

Dacă îți plac textele noastre legate de Cupa Mondială, te invităm să rămâi pe pagina Știri CM 2022. Pentru cele mai bune ponturi la pariuri, te invităm pe pagina Beturi unde îți oferim cele mai tari ponturi  de la Cupa Mondială, dar și alte pronosticuri interesante din fotbalul românesc. De asemenea, pentru tine am pregătit și alte ponturi interesante din alte sporturi. Cum ar fi UFC, unde avem ultima gală a anului, în care vor fi meciurile Cannonier – Strickland, Tsarukyan – Ismagulov și Dober – Green, dar și baschet sau handbal. Echipa BETuri ți-a pregătit ponturi pentru Argentina – Franța, marea finală de la CM 2022.

Vezi pe site și ce format va avea CM 2026! Alătură-te grupului de Telegram Beturi pentru și mai multe predicții și pronosticuri interesante. Nu uita de canalul de YouTube Offside TV, acolo unde poți să te alături unei comunități ce propune discuții lejere din lumea fotbal. Spor(t) în toate!