emiliano martinez
Andrei ReF
8 decembrie 2022

Profil Emiliano Martinez – Cine este portarul Argentinei?

5/5 - (5 votes)

Deloc cunoscut publicului larg, Emiliano Martinez este unul dintre cei mai în formă portari la nivel Mondial. Totuși, cariera lui Martinez a luat amploare abia în ultimele sezoane, deși fotbalistul lui Villa are deja 30 de ani. Unde a fost Emiliano Martinez până acum?

Cariera lui Emiliano în Argentina – Unde a apărat portarul Argentinei?

Emiliano Martinez s-a născut pe 2 septembrie 1992 la Mar del Plata, în provincia Buenos Aires. A început fotbalul pentru echipele de copii ale lui Independiente, însă parcursul sportiv avea să capete o formă foarte interesantă pentru Martinez. La scurt timp după ce a împlinit 17 ani, argentinianul a reușit să profite de șansa unui trial cu Arsenal și să facă pasul către fotbalul European.

Totuși, ascensiunea lui Emiliano Martinez avea să aibă un ritm atipic. Vreme de 10 ani, Martinez a făcut parte din anturajul lui Arsenal, însă niciodată nu a făcut parte din echipă cu adevărat. Argentinianul a fost veșnic împrumutat, însă nicăieri nu a reușit să devină un jucător important. Până acum 2 ani, Martinez era un fotbalist necunoscut chiar și pentru fanii înrăiți ai fenomenului. Nimic nu dădea de înțeles că poarta Argentinei va fi apărată la Cupa Mondială din 2022 de Emiliano Martinez.

Argentinianul a reușit să spargă gheața la cel mai înalt nivel cu transferul la Aston Villa. Pe final de sezon 2019/2020, Emiliano Martinez începe să aibă puțin noroc. Accidentarea portarului titular – Bernd Leno – îi dă șansa argentinianului să arate ce poate. Totuși, finalul de sezon nu a fost suficient pentru a-l convinge că locul său este pe Emirates. După 10 ani, Martinez a plecat din curtea lui Arsenal pentru a-și încerca norocul la Villa.

Emiliano Martinez și echipa națională a Argentinei

Ce a urmat: istorie scrisă de Emiliano Martinez. Argentinianul a avut un sezon extraordinar în tricoul lui Villa, iar acest lucru avea să aibă urmări serioase: convocarea la naționala Argentinei.

În vara lui 2021, Emiliano debutează la națională. Primele teste pentru Martinez sunt meciurile de calificare la CM 2022, dar și Copa America 2021. Turneul final din America de Sud a reprezentat pentru Martinez confirmarea calității sale. În urma prestațiilor sale, Martinez a primit Mănușa de Aur Copa America 2021 (cel mai bun portar din competiție).

Parcursul lui Emiliano Martinez la Mondialul din Qatar

Aflat la primul Campionat Mondial, Emiliano Martinez este în căutarea unui nou succes alături de Leo Messi și colegii argentinieni. În faza grupelor, Argentina nu a arătat tocmai bine, însă nu de puține ori s-a întâmplat să vedem cum viitoarele campioane încep ceva mai slab competiția.

Argentina și-a revenit rapid după eșecul cu Arabia Saudită, reușind să câștige clar următoarele două jocuri din grupă (Mexic și Polonia). A urmat apoi optimea de finală cu Australia. Deși au existat și momente mai puțin plăcute pentru Argentina în Qatar, abia sfertul de finală cu Olanda pare să fie meciul în care Martinez poate să strălucească.

Olandezii vin după victoria clară cu SUA și sunt gata să-i pună probleme lui Martinez. Cody Gakpo este revelația turneului pentru olandezi, în timp ce Depay a dat și el semen de viață în partida din optimi.

Concluzii – Emiliano Martinez portar Argentina

Povestea lui Emiliano Martinez, o poveste despre șansă și destin. După o carieră plină de căutări, încercări și nesiguranță, portarul Argentinian este la doar 3 meciuri distanță de a deveni campion mondial. Nu uita că am scris și despre alți eroi de la Mondiale, precum Amrabat, Sofiane Boufal, Goncalo Ramos, Dominik Livakovic sau Cody Gakpo.

Vineri, 9 decembrie – ora 17:00 – Croația vs Brazilia. Ora 21:00 – Olanda vs Argentina, un sfert de finală colosal.

UPDATE: Avem deja și semifinala Argentina vs Croația pregătită pentru tine!