constantina dita tomescu

Constantina Diță, campioana care a scris istorie la Jocurile Olimpice 

Autor: C.R.
Ultimul update pe: august 1, 2024
5/5 - (1 vote)

Constantina Diță a creat una dintre marile povești din istoria Jocurilor Olimpice de vară. În 2008 a reușit o performanță pe care lumea sportului n-o va uita vreodată. De nicăieri, românca a devenit cea mai în vârstă sportivă care a obținut vreodată o medalie olimpică la maraton.

Cu o tenacitate ieșită din comun, legendara atletă a demonstrat că nu există limite și bariere pe care corpul uman să nu le poată depăși. Retrăim mai departe povestea fascinantă a Constantinei Diță. Află cum și-a început cariera, momentul în care s-a schimbat totul în viața sa și cum a reușit să-și împlinească visul la 38 de ani. Vezi și Profil de legendă: Nadia Comăneci, primul zece din istoria gimnasticii, dar și Profil de legendă: Ivan Patzaichin, campionul cu pagaia ruptă! Află totul și despre Dream Team 1992! Vezi și articolul despre Diana Mocanu, prima înotătoare premiată cu aur la JO.

Primii ani de viață și startul în lumea atletismului

Sportiva care a scris istorie la Jocurile Olimpice s-a născut pe 23 ianuarie 1970, în localitatea Turburea, județul Gorj. Constantina Diță a început să facă sport la clubul Pandurii Târgu Jiu. Atleta a devenit specialistă la maraton, una dintre cele mai reprezentative probe olimpice. Drumul către glorie a fost însă unul lung și plin de obstacole. 

Despre trecutul dificil și ani grei din carieră, Constantina Diță a vorbit cu nostalgie. Marea noastră campioană a explicat cât de complicat a fost începutul, dar și faptul că nu s-a lăsat niciodată doborâtă de piedicile întâlnite pe drum.

Să știți că nu mi-a fost deloc ușor să ajung la performanțele pe care le-am atins. Spre exemplu, în ultimul an de liceu am făcut zilnic naveta între Turburea – localitatea unde m-am născut și unde locuiam atunci – și Târgu Jiu. După orele de curs, mergeam acasă, iar apoi mă întorceam în oraș pentru antrenamente și, într-un final, ajungeam din nou acasă pe la 11 noaptea. Așa am făcut timp de un an de zile. În general, indiferent de câte obstacole întâlneam, am încercat să le depășesc și am luptat din răsputeri ca să ajung unde mi-am dorit.” – Constantina Diță, campioană olimpică la Beijing. 

Cum a devenit Constantina Diță-Tomescu una din figurile emblematice din sportul românesc? Munca, perseverența și dăruirea au fost doar câteva dintre calitățile care au ghidat-o pe legendara atletă. În prima parte a vieții sportive, Constantina Diță nu a bifat rezultate notabile, dar apoi totul s-a schimbat atunci când mulți concurenți se apropie de apusul carierei. 

Primele performanțe mari pentru Constantina Diță-Tomescu

După ani de muncă și secetă, gorjeanca a dat prima lovitură notabilă la 34 de ani. În 2004 a cucerit prima ei medalie mondială. La competiția organizată în New Delhi, Constantina Diță a luat bronz la semimaraton. Un an mai târziu a urcat pe prima treaptă a podiumului la campionatele mondiale de semimaraton de la Edmonton, iar la mondialul de maraton de la Helsinki s-a clasat pe locul secund.

Anul 2005 avea să aducă o altă performanță excepțională. Atleta din România a câștigat maratonul de la Chicago, reușind atunci cel mai bun timp al carierei (2 ore, 21 de minute și 30 de secunde).

Din păcate, ulterior au urmat 3 ani fără rezultate importante. Dar viața avea alte planuri pentru marea noastră sportivă. La 38 de ani, la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, Constantina Diță-Tomescu a scris unul dintre cele mai frumoase capitole din sportul românesc. 

Jocurile Olimpice 2008, momentul când Constantina Diță a intrat în istorie

La Beijing 2008, Pușa, cum îi spun prietenii, a dat peste cap toate calculele la competiția supremă din atletism. În proba de maraton de la JO 2008, Constantina Diță a câștigat aurul, devenind cea mai vârstnică sportivă care obține titlul olimpic în această disciplină.

Parcursul ei a fost memorabil. Nimeni nu o vedea pe podium, iar în prima parte a cursei a stat în pluton. Totul s-a schimbat la kilometrul 20, atunci când atleta româncă a mărit ritmul și s-a desprins cu un curaj nebun. De aproape două ore şi jumătate a avut nevoie Constantina Diţă pentru a deveni singura campioană olimpică la maraton a României. Deși părea că se va prabuși pe final, Pușa a rezistat și a terminat cu un avans de 22 de secunde față de locul secund.

„Maratonul este o cursă a creierului. Iei decizii permanent. Dacă greşeşti, ratezi”, declara la finalul cursei de la Jocurile Olimpice din 2008.

Ulterior, cea mai vârstinică sportivă din România care a cucerit titlul olimpic a explicat ce abordare diferită a avut pentru cursa de la Beijing. Atleta a pus accent pe faptul că nu a mai comis greșelile de la ediția anterioară, iar pregătirea a fost una atentă la toate detaliile.

„În primul rând nu am mai repetat toate greșelile de la Atena. Antrenamentele ca volum au fost mai reduse, dar foarte intense. Am plecat în Osaka cu două saptămâni înainte. Am ținut cont de tot, de temperatură, de atmosferă, de adversare. În satul olimpic am intrat doar cu 3 zile înainte” – Constantina Diță, campioana olimpică.

Constantina Diță, aur la Beijing – Câte medalii a obținut România la JO 2008

După mai multe ediții impresionante pentru sportul românesc, JO 2008 păreau că anunță declinul pentru țara noastră. Dacă la Sydney 2000, România a obținut 26 de medalii, dintre care 11 de aur, iar Atena 2004 ne-a adus 19 medalii, dintre care 8 de aur, Beijing 2008 ne-a îmbogățit palmaresul istoric cu doar 8 medalii (4 de aur, 1 de argint și 3 de bronz). 

Pe lângă aurul obținut la maraton de Constatina Diță-Tomescu, România a mai cucerit trei titluri la Jocurile Olimpice din 2008:

  • Alina Dumitru – Judo
  • Georgeta Andrunache, Viorica Susanu – Canotaj, dublu rame
  • Sandra Izbașa – Gimnastică, sol
  • Constatina Diță-Tomescu – Atletism, maraton

Constantina Diță – Palmares Olimpic

La Beijing, la 38 de ani, gorjeanca a devenit cea mai în vârstă campioană olimpică la maraton din istorie. Anterior, recordul îi aparținea unei sportive în vârstă de 30 de ani! În total, Constantina Diță a participat la 3 ediții ale Jocurilor Olimpice. 

Prima aventură olimpică a avut loc la Atena 2004, unde atleta a terminat pe locul 20 la proba de maraton (2 ore, 37 de minute și 31 de secunde). După aurul din 2008, Constantina Diță fost prezentă și la ediția din 2012. La 42 de ani, Pușa a încheiat cursa pe locul 83 (2 ore, 43 de minute și 34 de secunde).

Constantina Diță Tomescu, palmares la Jocurile Olimpice:

  • Jocurile Olimpice 2004 – Locul 20 (timp 2:37:31)
  • Jocurile Olimpice 2008 – Locul 1 (timp 2:26:44)
  • Jocurile Olimpice 2012 – Locul 83 (timp 2:43:34)

Palmares Constantina Diță – Ce medalii a obținut la competițiile importante

  • 2004 – Locul 1 la Maratonul de la Chicago 
  • 2004 – Locul 2 la Campionatul Mondial de semimaraton de la New Delhi 
  • 2005 – Locul 1 la Campionatul Mondial de semimaraton de la Edmonton 
  • 2005 – Locul 2 la Maratonul de la Londra
  • 2005 – Locul 2 la Maratonul de la Chicago
  • 2005 – Locul 3 la Campionatul Mondial de la Helsinki
  • 2006 – Locul 2 pe distanța de 20 km la Campionatul Mondial de alergări pe șosea de la Debrecen 
  • 2007 – Locul 3 la Maratonul de la Londra
  • 2008 – Locul 1 la Jocurile Olimpice

Un aspect important al carierei Constantinei Diță l-a reprezentat faptul că a participat de 11 ori consecutiv în prestigiosul maraton de la Londra.

Constantina Diță, premiată pentru întreaga carieră

Gorjeanca s-a retras din activitatea competițională în 2014. Momentul special a avut loc la Maratonul Internațional București, unde Constantina Diță a participat în calitate de ambasador al competiției.

Performanța magică de la Jocurile Olimpice i-a atras numeroase distincții. Printre altele, atleta a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I. Totodată, Stadionul „Municipal” din Târgu Jiu poartă numele campioanei olimpice la maraton.

Concluzii

În 2008, la Jocurile Olimpice, Constantina Diță a câştigat medalia de aur în proba de maraton și a devenit un simbol pentru sportul din țara noastră. Din păcate, atletismul românesc nu a mai obținut de atunci nicio medalie la olimpiadă. 

Vezi Jocurile Olimpice 2024Program JO 2024 și români cu șanse la medalii. Aruncă o privire și peste articolul cu privire la Dream Team 1992, cea mai puternică echipă construită vreodată. Rămâi alături de echipa BETuri și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții sportive. 

Autor

C.R.