
Alina Vuc, speranțe la o medalie, la Jocurile Olimpice de la Tokyo
La Tokyo, Alina Vuc va fi la a doua participare consecutivă de la Jocurile Olimpice. S-a aflat printre „tricolori” și în 2016, la Tokyo, însă atunci, la vârsta de 23 de ani, era poate prea fragedă pentru a obține o medalie. Speranțele și presiunea e cu atât mai mare pe Alina Vuc, ținând cont că este considerată portdrapelul luptelor românești la Tokyo. Cu ea am ales să deschidem o serie de articole dedicate sportivilor care ne-ar putea aduce o medalie la JO 2020. Fii mereu informat pe BETuri.ro!
Alina Vuc, carieră și performanțe
Alina Vuc s-a născut în valea Domanului, la Reșița, în județul Caraș-Severin, în data de 4 octombrie 1993. A început luptele la vârsta de 10 ani, la CSM din localitate, primii pași în viața sportivă fiindu-i urmăriți de antrenorul Nicolae Constantin. Era în clasa a III-a, iar părinții nu au fost de acord cu drumul pe care tocmai se instalase. Însă talentul Alinei i-a determinat să lase garda jos și s-o susțină. Pentru a atinge culmile performanței s-a mutat în București și s-a legitimat la CSA Steaua, unde se află și în prezent, coordonată fiind de Mihai Stroia, din 2012.
Înainte de a merge la CSA Steaua, Alina Vuc deja se remarcase. În 2010, luptătoarea de la CSM Reșița s-a clasat pe locul 3 la Campionatele Europene de cadeți de la Sarajevo – Bosnia & Herțegovina. Performanță reușită chiar dacă în confruntarea de debut suferise o accidentare. Un an mai târziu a repetat performanța, însă de această dată la juniori, la Campionatul European găzduit de Zrenjanin, nu departe de granița cu România. 2011 a fost un an de grație pentru Alina Vuc, care avea să cucerească o nouă medalie de bronz la Campionatul Mondial de juniori, organizat de București. A fost numită luptătoarea anului de forul român de specialitate.
A ajuns la CSA Steaua, iar în 2013 a devenit vicecampioană mondială la juniori, într-o competiție care s-a desfășurat în capitala Bulgariei, la Sofia. Înaintea acestei performanțe obținuse bronzul la Europenele de juniori de la Skopje. Nici anul 2015 nu a trecut fără ca Alina Vuc să nu obțină vreo performață. A câștigat medalia de argint la Campionatul European U23 de la Walbrzych, din Polonia.
Prima medalie din istoria luptelor feminine românești la un „mondial” de seniori
Venise timpul pentru Alina Vuc să facă pasul la seniori. În 2016, a obținut argintul la campionatul European pentru seniori de la Riga, capitala Lituaniei. Grație clasării tot pe locul secund la turneul preolimpic de la Zrenjanin,
Alina Vuc a obținut biletele pentru Jocurile Olimpice de vară din 2016, desfășurate în Brazilia, la Rio de Janeiro. Avea doar 23 de ani la momentul participării la JO 2016, o vârstă mult prea fragedă pentru lupte. S-a văzut în meciul de debut cu indianca Vinesh Phogat, în fața căreia a pierdut prin superioritate tehnică, scor 11-0.
„La alte sporturi, la 20 de ani renunți, ești campioană olimpică sau ai adunat deja câteva medalii. La noi, la lupte, nu ai nicio șansă la asemenea vârstă. E un sport pe care îl practici cât te ține corpul. Dacă ești sănătos poți să faci până la 35-37 de ani. O poloneză a luat medalie la Olimpiadă la 37 de ani, prima medalie din carieră. A așteptat, a avut răbdare. Sper să nu trebuiască să am răbdarea ei”,
a spus Alina Vuc, citată de gsp.ro.
În 2016, Alina Vuc a devenit campionă națională de tineret (U23), competiție care s-a desfășurat la Reșița, în orașul său natal. Înainte de această performanță reușise să obțină aurul la Campionatul Mondial Militar de la Skopje. Apoi, în 2017, luptătoarea cărășeancă a câștigat argintul la Campionatul Mondial de la Paris, prima medalie din istoria luptelor feminine românești la un „mondial” de seniori.
Alina Vuc, cetățean de onoare la 25 de ani
De aici au rezultat și distincțiile. Nu doar că a fost premiată de conducerea CSA Steaua București, dar la doar 25 de ani a fost desemnată Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin. În 19 iulie 2019, Alina Vuc a primit și titlul de Cetățean de Onoare al Reșiței.
A fost accidentată, iar în 2019 nu a putut să concureze la Campionatul European de Lupte, desfășurat la București. S-a operat, apoi a urmat o perioadă de recuperare și o revenire în forță – argint la categoria 50 de kilograme, la Campionatul Mondial din Kazakhstan, performanță grație căreia s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
Alina Vuc, surpriza delegaței României la Olimpadă?
Alina Vuc are o înălțime de 1,54 de metri și 51 de kilograme. Grație performanțelor sale, în noiembrie 2017 a fost inclusă în „Samurai 2020”, programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de-a XXXII-a ediție de vară a Jocurilor Olimpice, cea de la Tokyo. Mai ales că a fost desemnată de Federația Internațională de Lupte cea mai bună luptătoare din lume în 2020 la categoria olimpică 50 de kilograme. A depășit-o pe tripla medaliată olimpică Mariya Stadnik din Azerbaijan, sportiva în fața căreia pierduse în finala Campionatului Mondial din Nur-Sultan, Kazakhstan.
Alina Vuc a fost prima româncă de la lupte care a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Iar luptătoarea din Reșița are șanse importante de a cuceri o medalie. La JO de la Tokyo aproape o sută de sportivi vor reprezenta România. Jocurile Olimpice de vară vor începe în 23 iulie și vor fi transmise în România de Eurosport și TVR. Nu uita că pe BETuri.ro vor urma și alte astfel de portrete de posibili viitori campioni olimpici pentru România. Urmărește așadar secțiunea de știri. Dar ascultă și podcastul BETuri Show, pentru că vom vorbi mult de Tokyo 2020 și acolo!