Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii

Nimerește rezultatele meciurilor și poți câștiga:

euro premii
expected goals

Expected goals, un parametru revoluționar pentru pariori!

Autor: Andrei Serban
Ultimul update pe: 1 ianuarie 1970
5/5 - (3 votes)

Ce este Expected Goals (prognoza golurilor), unul dintre indicatorii momentului oferiți de furnizorii de statistici sportive? Este important acest xG oferit deja de casele de pariuri ca sursă de inspirație (printre pionierii Expected Goals îi avem pe Betano Pariuri Online)

Pe scurt: un coeficient cu ajutorul căruia este calculată probabilitatea de gol în diferite situații de joc. În următoarele rânduri ne propunem să mergem puțin mai departe de atât.

Hai să aflăm împreună ce este expected goals (xG), cum se calculează expected goals și cum putem profita la pariuri de aceste statistici aparent pretențioase.

Ce este Expected Goals și cum se calculează?

Trăim în era informației, dar mai ales în era în care tehnologia și știința reușesc să prelucreze informația cu o eficiență deranjantă, uneori. Vedem transmisiuni ale partidelor din La Liga sau Premier League în care pe ecranul televizorului putem vedea șansele de reușită disponibile în fiecare situație de joc.

Computerul dictează șansele de gol ale lui Vinicius singur cu portarul sau ale lui Pedri cu vreun șut din afara careului. De cele mai multe ori, rezultatele propuse de știință par complet depășite de realitatea sportivă. Cum poate fi posibil ca Benzema scăpat singur cu portarul să aibă mai puțin de 80% șanse de gol, am putea spune.

Totuși, Expected Goals (xG) pare să fie ceva mult mai decât o  simplă oportunitate de marketing pentru giganții tehnologici.

Expected Goals pare să aducă puțină lumină în cazul pariurilor pe statisticile de joc ale fotbaliștilor, dar chiar și pe performanța generală a echipei pe care ai vrea să pariezi. Modelele xG furnizează cifrele de care cu toții avem nevoie atunci când avem ceva dubii legate de un pariu.

Expected Goals Flashscore – Ce înseamnă Flashscore expected goals?

Probabil ca aă observat că, pe lângă statisticile cu care eram obișnuiți cu toții, Flashscore propune un nou indicator. Dacă și tu ai văzut Expected Goals pe Flashscore și nu ai știut cum să-l interpretezi, ai ajuns în locul potrivit. Hai să vedem împreună cum poți interpreta expected goals Flashscore!

Expected Goals (xG) utilizează calcule matematice pentru a stabili șansele și probabilitățile de gol sau goluri marcate în funcție de ce se întâmplă pe teren. Fiecare șut sau ocazie de gol contribuie la Expected Goals. Pe baza statisticilor din trecut, coeficientul xG determină nivelul la care (din punct de vedere matematic) o echipă ar trebui să performeze. Asta înseamnă că factorul sportiv este dat la o parte și statistica preia controlul. Hai să vedem împreună câteva cifre legate de Flashscore Expected Goals (xG) pentru a înțelege puțin mai bine fenomenul.

  • Calcul xG – Un penalty are o valoare de 0.76 xG. Acest lucru este datorat faptului că, în medie, există 76% șanse ca un penalty să fie marcat. Statisticile și istoricul acestui tip de eveniment ne oferă valoarea de 0.76 Expected Goals.
  • Goluri Așteptate xG – Un șut de la distanță are, de obicei, o valoare xG apropiată de 0.01. Acest lucru s-ar traduce în 1% șanse de reușită printr-un astfel de procedeu / eveniment sportiv. Totuși, valorile pot varia extrem de mult, totul în funcție de contextul istoric, să zicem, al evenimentului sportiv. Numim eveniment sportiv un șut sau o ocazie de gol.

Flashscore Expected Goals explicat – Ce înseamnă goluri așteptate xG?

Calcul xG Total pe care-l putem vedea asociat unei echipe într-un anumit moment de joc însumează toate xG-urile atribuite ocaziilor de gol avute până în acel punct. Dacă este minutul 20 al partidei și Borussia Dortmund are xG = 0.03 contra lui Bochum, cel mai probabil am avut doar 3 șuturi de la mare distanță trimise de Reus și colegii săi. Asta nu înseamnă că până la pauză, xG al Borussiei nu poate ajunge până la 1, 2 sau chiar mai mult, dacă ocaziile mari vor începe să apară. Și scorul se poate schimba sau nu, fără ca xG să fie afectat

Cum se calculează Flashscore xG (Expected Goals) – Expected Goals Flashscore

Platformele specializate iau în calcul numeroși factori atunci când stabilesc Expected Goals. Chiar și în cazul Expected Goals Flashscore, lucrurile stau la fel. Sunt luate în considerare poziția din care un șut este tras, partea corpului folosită în procedeu, tipul pasei pe care executantul a primit-o înainte de procedeu. Contează foarte mult și stilul fazei de joc care duce la evenimentul sportiv în cauză. Șansele diferă atunci când vorbim de un eveniment sportiv din cadrul unui contra-atac, fază fixă sau fază de joc.

Pe scurt, Expected Goals ne spune câte goluri ar trebui să marcheze o echipă / un jucător raportat la numărul și calitatea ocaziilor avute. O echipă sau un jucător care reușește să marcheze mai mult decât coeficientul xG sugera inițial poate dezvălui o calitate deosebită la finalizare a acesteia / acestuia.

În cazul în care numărul de goluri dat este sub prognoza Expected Goals, lucrurile stau astfel: ratarea unor ocazii importante sau o desfășurare anormală a meciului.

Expected Goals ce înseamnă – Flashscore Expected Goals explicat simplu

Să vorbim despre un ipotetic Manchester City versus Southampton în campionatul Angliei. Dacă Southampton reușește încă din primele minute ale meciului să marcheze dintr-un penalty (xG – 0.76) + o lovitură liberă bine executată de Zaha (xG – 0.1, să spunem), Southampton supraperformează coeficientul xG. 2 goluri în realitate sunt peste un xG de 0.77.

Manchester City ar prelua inițiativa, în timp ce Southampton poate decide să se apere pentru tot restul partidei. Ocaziile Cetățenilor se vor aduna, Expected Goals al lui City va crește, însă nu este obligatoriu ca și lucrurile de pe tabelă să se schimbe. Așadar, ne putem trezi la final cu Man City (xG 3.2) vs Southampton (xG0.77) încheiat la egalitate, 2:2.

Interpretarea este următoarea: Manchester City nu a reușit să marcheze suficient de bine raportat la numărul și calitatea ocaziilor avute. Southampton a reușit să marcheze mai mult decât prognoza dată de numărul și calitatea ocaziilor avute. 

Expected Goals ce înseamnă – xG pentru Golgheteri, un indicator de performanță?

La fel se întâmplă și în cazul performanțelor individuale. Hai să vedem împreună datele oferite de Wyscout în legătură cu performerii sezonului 2021/2022 din Premier League și să discutăm puțin asupra acestora.

Nume fotbalistGolurixG (Expected Goals)
Salah2323.07
Son2313.95
Ronaldo1815.66
Kane1719.57
Mane1615.3
De Bruyne155.39
Expected Goals golgheteri Premier League 2021/2022
  • În cazul în care xG este mai mic decât numărul de goluri, putem vorbi de jucători care au reușit să scoată maxim din fiecare oportunitate. Son și De Bruyne excelează aici. Amândoi sunt capabili să finalizeze excelent și din zone ale terenului inaccesibile pentru alți marcatori (lovituri libere, șuturi de la distanță) și probabil că nici nu ajung atât de des în situații de număr 9 standard. Bineînțeles, performanțele sunt influențate și de jocul echipei. O echipă ofensivă va avea mai multe ocazii de gol, iar fotbaliștii vor puncta mai bine la capitolul xG. Nu este obligatoriu ca aceștia să și reușeasă să marcheze, însă.
  • Pentru fotbaliștii cu xG mai mare decât numărul de goluri nu ar fi multe motive de laudă. Din situația prezentată mai sus, putem spune că Harry Kane ar fi putut face ceva mai mult la nivel de performanțe individuale. Și în cazul lui Salah se poate aplica acest raționament, însp diferența de doar 0.07 este mică. Se pare că, raportat la calitatea ocaziilor avute, cei doi ar fi trebuit să înscrie mai mult.

Concluzii xG Expected Goals – Putem profita de calcul xG la pariuri?

La final, nu ne mai rămâne decât să venim și cu o părere legată de eficiența acestui indicator. Matematica și statistica nu pot fi scoase din calcul nici în domeniul sportului, însă pe termen scurt nu sunt o garanție a profitului.

Așadar, lucrurile stau astfel: ca fan al fotbalului și al fenomenului, inspirația ta încă joacă un rol important. Nu miza pe indicatorii goluri așteptate xG atunci când vrei să stabilești șansele de victorie ale unei echipe, deoarece aceștia pot fi irelevanți.

Alege o abordare profesionistă în care și xG are un rol alături de toate celelalte metode folosite de tine. Nu supraestima acest Expected Goals nou apărut în industria pariurilor! Fii rațional și profită cumpătat de fiecare ocazie! Citește alte două articole de top pe site, despre Validare Opta dar și despre InStat, două lucruri pe care orice parior ar trebui să le știe!

Rămâi alături de BETuri.ro și profită de cele mai tari ponturi de pe piață. Ai Ponturi Fotbal, Ponturi Baschet, Ponturi MMA sau Pronosticuri Tenis pentru toate evenimentele importante! Nu uita să dai Join și la canalul de Telegram BETuri unde avem ponturi îndrăznețe mai mereu!