conclav 2025

Conclav 2025 – Cine va fi noul Papă?

Ultimul update pe: mai 5, 2025
5/5 - (1 vote)

După decesul Papei Francisc, au început discuțiile în ce privește viitorul lider al Episcopiei Romei și al Bisericii Catolice. Candidații cu cele mai mari șanse de a fi aleși la Vatican sunt cardinalii italieni Pietro Parolin, Matteo Zuppi și Pierbattista Pizzaballa, filipinezul Luis Antonio Tagle sau ghanezul Peter Turkson. Să aflăm împreună totul despre Conclav 2025!

Printre cei 252 de cardinali de la Vatican se află și românul Lucian Mureșan, liderul Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia (Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică). Mureșan are 93 de ani și nu este cardinal elector, deci nu va participa la procesul de alegere a noului lider al Bisericii Catolice. Cardinalii sub 80 de ani sunt cei cu drept de vot și din rândul cărora va fi ales viitorul Papă.

Statistici Conclav 2025 – Cum arată Conclavul care va alege noul Papă?

  • Papa Paul al VI-lea a schimbat în 1970 regulamentul conclavului de numire a noului Papă. De atunci, vârsta maximă pe care trebuie să o aibă un cardinal electoral este de 80 de ani. În prezent, din totalul de 252 de cardinali, 135 au drept de vot. 108 au fost numiți de Papa Francisc, 22 de Papa Benedict al XVI-lea și cinci de Papa Ioan Paul al II-lea.
  • Conducătorul Bisericii Catolice este ales cu o super-majoritate de două treimi. Votul este strict secret, iar procesul se desfășoară atât cât este nevoie pentru ca această majoritate să fie întrunită. Ultimul conclav papal a avut loc în 2013, pentru alegerea Papei Francisc după retragerea din funcție a Papei Benedict al XVI-lea.
  • Papa Francisc a decedat pe 21 aprilie 2025, iar regulamentul de la Vatican spune că în termen de 15-20 zile după vacantarea funcției de Episcop al Romei se va organiza conclavul papal. Acesta este programat să înceapă joi, pe 7 mai.

Ce este conclavul papal și cum se alege noul Papă?

Conclavul este întâlnirea cardinalilor cu drept de vot, întrunită cu scopul de alege Episcopul Romei (Papa). Procesul electoral este unul secret, iar urnele cu voturile cardinalilor sunt arse după numărare. Practic, rezultatul nu este făcut public niciodată. Cardinalii electori (cu vârsta sub 80 de ani) se adună în Capela Sixtină din Palatul Apostolic al Vaticanului.

După încheierea procesului electoral, va ieși fum alb dintr-un horn instalat pe Capela Sixtină și se va auzi ”Habemus papam” (”Avem Papă”). Apoi, Papa va fi prezentat publicului strâns în Piața Sfântul Petru. Tot procesul poate dura zile sau săptămâni, până la obținerea majorității de două treimi.

Cardinalii electori și principalii favoriți

Conform regulilor Vaticanului, nu este nevoie ca Papa să fie ales dintre cardinalii electori. În mod tradițional, Episcopul Romei este însă unul dintre cardinali. Niciodată în istoria Bisericii Catolice nu s-a întâmplat altfel. 

Înaintea întrunirii Conclavului din 7 mai, sunt mai multe nume vehiculate pentru a deveni Papă. În continuare, vă prezentăm o parte dintre cardinalii cu șanse. 

Pietro Parolin (70 ani, Italia) – Cota 3,00 la Unibet

Pariuri Conclav 2025 – Viitorul Papă

Cardinalul Parolin poate fi primul Papă italian de la Papa Ioan Paul I, aflat în funcție pentru mai puțin de cinci săptămâni în anul 1978. Pietro Parolin a fost Secretar de Stat la Vatican în timpul Papei Francisc și mâna dreaptă a argentinianului. Parolin este așteptat să continue politica lui Bergoglio, chiar dacă este privit ca fiind mai conservator decât fostul Episcop al Romei. 

Luis Antonio Tagle (67 ani, Filipine) – Cota 4,00 la UnibetConclav 2025

Cardinalul Tagle este foarte apreciat de aripa progresistă de la Vatican și ar putea fi un „Papă pentru oameni”, pe modelul Papei Francisc. În cazul în care ar fi ales noul Papă, Tagle ar fi primul Episcop de Roma din Asia în era modernă. S-ar continua astfel trendul globalizării Bisericii, început odată cu alegerea lui Bergoglio din Argentina, în 2013. În prezent, sunt cinci cardinali din Filipine. 

Matteo Zuppi (Italia, 69 ani) – Cota 7,00 la Unibet

Zuppi este Episcop de Bologna și a devenit cardinal în 2019. Zuppi a fost unul dintre oamenii apropiați de Papa Francisc în ultimii ani și a fost o voce importantă a Vaticanului pentru promovarea păcii în lume. Matteo Zuppi a călătorit inclusiv în Ucraina și Rusia. Înainte de a deveni cardinal, Matteo Zuppi a fost un important mediator în alte conflicte globale. A ajutat la încheierea războiului civil din Mozambic, în 1990.

Peter Turkson (Ghana, 76 ani) – Cota 7,00 la Unibet 

Turkson este nimeni altul decât cardinalul considerat mare favorit la ultimul conclav organizat la Vatican, în 2013. Peter Turkson a ajuns la 76 de ani și sunt șanse mici să fie preferat de restul cardinalilor electori având în vedere vârsta înaintată. Cardinalul Turkson ar putea deveni primul Papă african din ultimii 1500 ani. Turkson a declarat în mai multe rânduri că nu își dorește să fie Papă, dar cuvinte similare a rostit și Bergoglio înainte de alegerea sa de acum 12 ani. Turkson este cardinal încă din 2003 și este unul dintre cei cinci cardinali rămași din vremea Papei Ioan Paul al II-lea. 

Pierbattista Pizzaballa (Italia, 60 ani) – Cota 7,50 la UnibetConclav 2025

Cardinalul Pizzaballa este cel mai tânăr dintre favoriții la titlul de noul conducător al Bisericii Catolice. Pierbattista Pizzaballa a locuit în Ierusalim încă de la vârsta de 25 de ani și a fost Patriarh Latin de Ierusalim din 2019, funcție în care a fost numit de Papa Francisc. Pizzaballa este cea mai importantă figură de la Vatican în ce privește promovarea păcii în contextul conflictului din Fâșia Gaza.

Concluzii

Pe 7 mai 2025, Conclavul papal se va întâlni la Vatican pentru alegerea noului Episcop de Roma și lider al Bisericii Catolice. Majoritatea cardinalilor electori cu șanse de a deveni Papă sunt așteptați să continue politicile Papei Francisc. Vom avea primul Papă italian după 47 de ani sau a venit vremea primului Papă din Asia sau Africa în era modernă?

Până la următoarele articole din categoria diverse, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții sportive. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!