
Diana Mocanu, prima înotătoare din România care a cucerit aurul olimpic
România are mulți eroi la Jocurile Olimpice, iar Diana Mocanu, prima înotătoare din România care a cucerit aurul olimpic, nu poate lipsi de pe lista sportivilor legendari care ne-au adus emoție și bucurie în cea mai importantă competiție.
Cine poate uita Sydney 2000? Ce lot puternic avea România atunci! Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Covaliu, Marius Urzică sau Simona Amânar sunt câțiva dintre cei care au strălucit la ediția din Australia. Dar o fată de 16 ani avea să iasă în evidență și să ne lase fără cuvinte în momentul în care a obținut două medalii de aur în probele de natație. Diana Mocanu are o poveste aparte, iar dispariția ei subită din lumea sportului ne-a uimit la fel de mult precum apariția fulgerătoare de la JO 2000. Află mai departe totul despre cariera ei, cum a ieșit din scenă și ce distincții a primit după retragere. Nu rata nici Jocurile Olimpice 2024 – Program JO 2024 și români cu șanse la medalii!
Diana Mocanu, sportiva care a scris istorie la Jocurile Olimpice
Înainte de Camelia Potec și David Popovici, natația românească și-a găsit strălucirea prin Diana Mocanu. Născută pe 19 iulie 1984, la Brăila, sportiva care a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Sydney a descoperit înotul de performanță în orașul natal, unde a fost elevă a Liceului cu Program Sportiv. Antrenoarea i-a fost Laura Sachelarie.
E de necrezut, dar campioana noastră a atins vârful carierei la doar 16 ani, în 2000, când a câştigat două medalii de aur la olimpiadă, în probele de 100 și 200 de metri spate. Apoi, deși toată lumea aștepta o carieră fabuloasă, Diana Mocanu a dispărut rapid de pe scena sportivă. S-a speculat mult și s-a vorbit despre problemele ei de sănătate, dar campioana olimpică avea să lămurească anumite aspecte despre retragerea subită. Dar s-o luăm cu începutul și să savurăm mai întâi succesul, înainte să analizăm declinul.
Diana Mocanu, Sydney 2000 – Campioană olimpică la doar 16 ani
Într-un moment de glorie pentru sportul românesc, Jocurile Olimpice din 2000 aveau să ne aducă și o surpriză totală. O tânără din Brăila scria istorie pentru natația românească. În Australia, Diana Mocanu a concurat în 5 probe. Sportiva, pe atunci în vârstă de doar 16 ani, a obținut medaliile de aur în probele de 100 și 200 metri spate, devenind astfel prima înotătoare din România care obține aurul olimpic.
În proba de 100 de metri, Diana le-a întrecut pe Mai Nakamura (Japonia) și Nina Alexandrovna Zhivanevskaya (Spania). La 200 metri, povestea este și mai fascinantă. Marea noastră campioană a depășit-o atunci pe Roxana Mărăcineanu, o sportivă născută în România, dar care a reprezentat Franța la JO 2000. Pe locul 3 s-a clasat Miki Nakao (Japonia).
La Jocurile Olimpice din 2000, Diana Mocanu a mai participat în probele de 100 de metri fluture, 200 de metri mixt și la ștafetă 4×100 de metri liber.
Diana Mocanu, palmares Jocurile Olimpice
Olimpiada de la Sydney a fost singura ediție la care a fost prezentă Diana Mocanu. Iată rezultatele obținute în cele 5 probe la care a participat:
- 100 metri spate – Locul 1
- 200 metri spate – Locul 2
- 100 metri fluture – Locul 8
- 200 metri mixt – Locul 34
- Ștafetă 4×100 metri liber – Locul 12
Câte medalii a obținut România la JO 2000
La ediția unde Diana Mocanu a făcut istorie, țara noastră a strâns 26 de medalii. România s-a întors de la Sydney cu 11 medalii de aur, 6 de argint și 9 de bronz.
Pe lângă Diana Mocanu, la Jocurile de Olimpice din 2000 au strălucit și alți campioni. Iată cine a plecat cu aurul olimpic din Australia:
- Gabriela Szabo – atletism, 5.000 metri
- Florin Popescu și Mitică Pricop – canoe, 1000m
- Mihai Covaliu – scrimă, sabie individual
- Marius Urzică – gimnastică, cal cu mânere
- Simona Amânar – gimnastică, individual compus
- Simona Amânar, Loredana Boboc, Andreea Isărescu, Maria Olaru, Claudia Presăcan și Andreea Răducan – gimnastică, echipe
- Georgeta Damian și Doina Ignat – canotaj, 2 rame fără cârmaci
- Vera Cochelea, Georgeta Damian, Magdalena Dumitrache, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu și Viorica Susanu – canotaj, 8+1
- Angela Alupei și Constanța Burcică-Pipotă – canotaj, 2 vâsle cat. ușoară
- Diana Mocanu – natație, 100m spate
- Diana Mocanu – natație, 200m spate
Diana Mocanu, carieră
Pe plan intern, Diana Mocanu a câștigat peste 30 de titluri de campioană a României. Totodată, sportiva născută în Brăila a stabilit peste 100 de noi recorduri naționale, atât la juniori, cât și la seniori.
În 1999, înainte de Sydney 2000, Diana Mocanu a dat lovitura la juniori, la Campionatele Europene de la Moscova, unde a cucerit 3 medalii de aur în probele de 50, 100 și 200 de metri spate. A repetat performanța la Campionatele Europene de juniori din 2000, organizate în Franța.
La seniori, marea noastră campioană are 2 medalii la mondiale și 5 medalii la europene. Iată cele mai importante rezultate obținute de Diana Mocanu:
- 1999 – Bronz la Campioantele Europene de la Istanbul – 100 metri fluture
- 2000 – Argint la Campionatele Europene de la Helsinki – 50 metri spate
- 2000 – Argint la Campionatele Europene de la Helsinki – 100 metri spate
- 2000 – Argint la Campionatele Europene de la Helsinki – 200 metri spate
- 2000 – Bronz la Campionatele Europene de la Helsinki – 4×100 metri mixt
- 2001 – Aur la Campionatele Mondiale de la Fukuoka – 200 metri spate
- 2001 – Argint la Campionatele Mondiale de la Fukuoka – 100 metri spate
De ce s-a retras Diana Mocanu
S-a vorbit mult despre retragerea neașteptată a Dianei Mocanu. Dubla campioană olimpică a spus adio carierei sportive înainte de Jocurile Olimpice din 2004. Sportiva noastră nu s-a calificat la ediția de la Atena, pentru că nu a reușit să îndeplinească baremul de calificare. Despre încheierea carierei, Diana avea să lămurească anumite aspecte ulterior.
„Eram terminată fizic şi psihic. De la vârsta de 12 ani a trebuie să fac faţă unui volum de muncă imens. A fost un efort foarte intens, cu rezultate pe măsură. Recordurile mele naţionale, la toate categoriile de vârstă, au rezistat mulţi ani. Unele încă mai rezistă. După Olimpiada de la Sydney am cerut un an de pauză, pentru că eram extrem de obosită. Din păcate, am fost obligată să merg mai departe iar organismul meu a cedat. Medicii şi antrenorii de la lot ar fi trebuit să ştie cum să-mi dozeze programul pentru a nu-mi distruge cariera. Eu eram doar un copil…”, a precizat Diana Mocanu, într-un interviu, în urmă cu mai mulți ani.
Diana Mocanu, premiată pentru rezultatele obținute
După retragere, campioana olimpică de la Sydney 2000 s-a dedicat antrenoratului. Pentru performanțele sale, înotătoarea a fost recompensată cu titlurile de Cetățean de onoare al orașului Brăila și Maestru Emerit al Sportului.
Totodată, rezultatele obținute i-au adus și anumite recompense. Diana a primit un apartament de la Primăria Brăila şi două maşini de la Ion Ţiriac pentru cele două titluri câştigate. De asemenea, Diana Mocanu a fost decorată de Președinția României. Fosta sportivă a primit ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, în anul 2000, și ordinul „Meritul Sportiv” clasa I, 8 ani mai târziu.
Jocurile Olimpice – România, medalii la natație
Pentru natația din România, cele două medalii de aur obținute de Diana Mocanu la Sydney 2000 reprezintă apogeul la Jocurile Olimpice. În total, țara noastră are 3 titluri olimpice, 2 medalii de argint și 4 medalii de bronz. Singurul aur a mai fost obținut de Camelia Potec, la Atena, la 200 metri liber. Iată care sunt medaliile obținute la natație:
- 3 medalii de aur – Diana Mocanu (100 metri spate, 200 metri spate – Sydney 2000), Camelia Potec (200 metri liber – Atena 2004)
- 2 medalii de argint – Beatrice Câșlaru (200 metri mixt – Atena 2004), Noemi Lung (400 metri mixt – Seul 1988)
- 4 medalii de bronz – Răzvan Florea (200 metri spate – Atena 2004), Beatrice Câșlaru (400 metri mixt – Sydney 2000), Noemi Lung (200 metri mixt – Seul 1988), Aneta Pătrășcoiu (200 metri spate – Los Angeles 1984)
Concluzii
Diana Mocanu a reușit să scrie istorie în urmă cu 24 de ani, la Sydney. A devenit prima campioană olimpică din țara noastră la natație. Rezultatele obținute la doar 16 ani nu vor fi uitate cu ușurință.
Vezi și Profil de legendă: Nadia Comăneci, primul zece din istoria gimnasticii, dar și Profil de legendă: Ivan Patzaichin, campionul cu pagaia ruptă! Nu rata Constantina Diță, campioana care a scris istorie la Jocurile Olimpice.
Aruncă o privire și peste articolul cu privire la Dream Team 1992, cea mai puternică echipă construită vreodată. Vezi și când concurează David Popovici. Rămâi alături de echipa BETuri și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții sportive.