bruno petkovic

Profil Bruno Petkovic – Atacant central, 28 ani, caut adversar!

Autor: Andrei Serban
Ultimul update pe: decembrie 12, 2022
Rate this post

Bruno Petkovic este un fotbalist important din campionatul croat de fotbal, însă nu putem spune că este unul dintre jucătorii de top ei Europei. Petkovic este un atacant clasic, un număr 9 cu pedigree.

Deși nu a bifat foarte multe minute, Petkovic a reușit deja să-și ajute echipa cu un gol extrem de important: golul egalizator din Croația – Brazilia. Zlatko Dalic a încercat mai multe variante în atac la CM din Qatar. Reușește Petkovic să fie Weghorst al Croației?

Cariera lui Bruno Petkovic – Unde a jucat atacantul Croației?

Petkovic s-a născut în Metkovic, un oraș cu numai 15.000 locuitori. În copilărie a jucat pentru echipa locală a orașului (de la 9 la 12 ani), urmând apoi să se formeze în academiile Neretva (tot în orașul natal) și Dinamo Zagreb. Până la 18 ani, Petkovic a mai fost legitimat și la alte cluburi croate, însă în 2012 face un pas curajos către fotbalul italian.

Ajuns la Catania în sezonul 2012/2013, Bruno Petkovic intră în sistemul de academie al italienilor. După doar câteva luni, Petkovic primește prima convocare la echipa de seniori. Apoi, la finalul campaniei, Petkovic debutează în Serie A în ultima etapă a sezonului (un sezon formidabil pentru Catania).

Petkovic nu a reușit să devină un jucător important, fiind împrumutat în ligile inferioare. Catania nu reușește să se mențină în vârful fotbalului din Italia. Perioada 2014-2017 este ceva mai complicată din punct de vedere al nivelului fotbalistic, însă lucrurile aveau să se remedieze.

În 2017, Petkovic revine în prima divizie italiană. Cu încă două tentative (Bologna, Verona) nereușite, Petkovic revine în Croația, prima dată sub formă de împrumut. Bologna îl cedează apoi definitiv la Dinamo Zagreb, și astfel începe ascensiunea (destul de târzie, putem spune) a lui Petkovic.

Dinamo Zagreb și Petkovic, rețetă de succes

În 2019, Petkovic renunță la aventura în fotbalul italian și revine în campionatul intern, la Dinamo Zagreb. Din sezonul 2018/2019 și până în prezent, Bruno Petkovic are cifre de top în fotbalul european. În 60 de apariții în cupele europene (inclusiv meciurile de calificare), Petkovic bifează 19 goluri și 10 pase de gol. O medie de participare la aproape 1 gol la 2 meciuri. Pentru un fotbalist al unui club cu nu foarte mari pretenții în Champions League sau Europa League înseamnă destul de mult.

Bruno Petkovic și echipa națională a Croației

Bruno Petkovic nu este și nu a fost un fotbalist crucial pentru naționala croată. În vremurile în care Petkovic evolua pentru formații ca Varese, Entella, Trapani sau Catania, Croația se baza pe jucători de atac ca Mandzukic, Kalinic sau Kramaric. Totuși, Petkovic are un mare avantaj: sprijinul unor fotbaliști imenși. Modric, Perisic, Brozovic sau Kovavic îl pot pune pe atacantul lui Dinamo Zagreb în situații extrem de promițătoare. Iar Petkovic are suficientă calitate încât să nu dezamăgească.

Renașterea lui Petkovic îi aduce atacantului și primele convocări la echipa națională. Fotbalistul lui Dinamo Zagreb este chemat pentru prima dată în lotul croat în martie 2019. Performanțele reușite de Petkovic cu echipa Croației sunt calificarea la Euro 2020 și prezența la turneul final din Qatar 2022.

În 27 de prezențe pentru Croația, Bruno Petkovic a marcat 7 goluri. Cel mai important gol al carierei a venit în meciul cu Brazilia, golul supraviețuirii la Campionatul Mondial.

Concluzii – Bruno Petkovic Argentina

Marți seară, Petkovic are de jucat meciul carierei. Nu este sigur dacă Zlatko Dalic va alege să-l titularizeze pe atacantul lui Dinamo Zagreb. Totuși, dacă Dalic s-a uitat la Argentina vs Olanda, Petkovic poate fi avantajul de care Croația are nevoie.

Fundașii argentinieni au arătat extrem de vulnerabil în jocul cu Olanda atunci când pe teren au intrat Luuk de Jong și Wout Weghorst, doi atacanți cu talie bună. Și Bruno Petkovic este un astfel de jucător. Croatul este un fotbalist puternic, destul de eficient în duelurile aeriene și un bun finalizator. Otamendi, Lisandro Martinez, ba chiar și Cristian Romero pot avea un meci dificil cu Petkovic adversar.

Aruncă o privire și peste profilul lui Dominik Livakovic sau profilul lui Sofiane Boufal! Pentru mai multe informații despre semifinala de Mondial, aruncă o privire pe avancronica de meci Argentina vs Croația!