world snooker championship 2022

Campionatul Mondial de Snooker 2022 – Avancronică & Ponturi

Autor: Andrei Serban
Ultimul update pe: aprilie 15, 2022
5/5 - (6 votes)

World Snooker Championship 2022 este cel mai important turneu al sezonului din snookerul profesionist și se va disputa în perioada 16 aprilie – 2 mai, la Teatrul Crucible din Sheffield. Competiția care închide stagiunea va fi pentru a 46-a oară consecutiv în această locație.

Campionatul Mondial de Snooker 2022 aduce la start cei mai buni 32 de sportivi: primii 16 din clasamentul mondial și alți 16 jucători care au obținut biletele pentru Crucible în urma calificărilor ce au avut loc în ultimele două săptămâni. Ediția precedentă a fost câștigată de Mark Selby, al patrulea trofeu din cariera „bufonului din Leicester”. Principala întrebare care stă pe buzele tuturor în acest an este dacă Ronnie O'Sullivan va putea să mai câștige o dată la Crucible și să egaleze recordul lui Stephen Hendry. „Careul de ași” al favoriților este completat de Neil Robertson, Judd Trump și, bineînțeles, de campionul en-titre, Mark Selby.

Meciurile din prima rundă se vor juca după formatul cel mai bun din 19 frame-uri. În turul secund și sferturile de finală câștigă primul la 13 frame-uri (25 maxim posibile). Semifinala poate avea cel mult 33 de frame-uri, iar finala, 35. Ultimul act va avea loc în patru sesiuni întinse pe două zile, pe 1 și 2 mai. În continuare, poți citi avancronica noastră pentru World Snooker Championship 2022, care conține atât o prezentare generală a competiției, cât și o analiză a principalilor favoriți + ponturi și pariuri!

Ce s-a întâmplat la ediția de anul trecut?

Ronnie O'Sullivan începea World Snooker Championship 2021 din postura de campion mondial en-titre, după cel de-al șaselea trofeu personal din carieră, obținut cu un sezon înainte. Kyren Wilson era învinsul său din finala din 2020, scor 8-18. Anul trecut, ”The Rocket” avea să părăsească competiția extrem de devreme, încă din turul 2. Ronnie era învins de scoțianul Anthony McGill (12-13).

Finala a fost una surprinzătoare în opinia multor specialiști, deoarece a adus față în față doi jucători care nu se aflau în cea mai bună formă. Mark Selby avea să câștige în cele din urmă duelul cu Shaun Murphy și să-și pună în vitrină al patrulea titlu la Crucible. Cel mai mare break al turneului i-a aparținut învinsului din ultimul act (144 de puncte, în runda secundă).

Rezultate calificări World Snooker Championship 2022

Calificările pentru World Snooker Championship 2022 s-au disputat pe parcursul ultimelor două săptămâni și a reunit toți jucătorii profesioniști din clasamentul mondial, din afara Top 16. Au fost la start multe nume mari, precum Ding Junhui, Stephen Maguire, Graeme Dott, Ali Carter, Joe Perry, Matthew Stevens sau David Gilbert. Asta doar pentru a menționa o parte dintre aceștia. Pe lângă ei, și multe tinere speranțe ale snookerului mondial au concurat pe parcursul celor patru tururi.

În cele din urmă, au obținut dreptul de participare la Crucible următorii, în ordinea de pe tablou: Scott Donaldson, Lyu Haotian, Stephen Maguire, Michael White, Thepchaiya Un-Nooh, Jamie Jones, Ding Junhui, Ashley Hugill, David Gilbert, Chris Wakelin, Noppen Saengkham, Liam Highfield, Matthew Stevens, Jackson Page, Jamie Clarke și Hossein Vafaei. Dintre toți, se remarcă prezența lui Michael White, jucător care nu se află momentan în clasamentul mondial al profesioniștilor. Galezul în vârstă de doar 30 de ani a luat o scurtă pauză din circuit. În 2016, acesta era pe poziția a 15-a în topul mondial.

Tragerea la sorți World Snooker Championship 2022

Astfel, cei 16 jucători care au trecut prin focurile calificărilor pentru a ajunge la Crucible se alătură celor mai buni 16 sportivi din clasamentul mondial, care au obținut din oficiu biletele la World Snooker Championship. În primul tur, capii de serie vor fi aceștia din urmă. Din runda secundă putem avea însă parte de meciuri extrem de tari, precum Mark Selby – Yan Bingtao, Barry Hawkins – Mark Williams sau Ronnie O'Sullivan – Mark Allen. Competiția va debuta cu meciul campionului mondial en-titre, Mark Selby – Jamie Jones. Kyren Wilson – Ding Junhui, Shaun Murphy – Stephen Maguire și Ronnie O'Sullivan – David Gilbert reprezintă capetele de afiș pentru turul inaugural al competiției.

 • Mark Selby vs Jamie Jones
 • Yan Bingtao vs Chris Wakelin
 • Barry Hawkins vs Jackson Page
 • Mark Williams vs Michael White
 • Kyren Wilson vs Ding Junhui
 • Stuart Bingham vs Lyu Haotian
 • Anthony McGill vs Liam Highfield
 • Judd Trump vs Hossein Vafaei
 • Neil Robertson vs Ashley Hugill
 • Jack Lisowski vs Matthew Stevens
 • Luca Brecel vs Noppon Saengkham
 • John Higgins vs Thepchaiya Un-Nooh
 • Zhao Xintong vs Jamie Clarke
 • Shaun Murphy vs Stephen Maguire
 • Mark Allen vs Scott Donaldson
 • Ronnie O’Sullivan vs David Gilbert

Pariuri World Snooker Championship 2022 – Cine sunt favoriții la Crucible?

Neil Robertson, Judd Trump, Ronnie O’Sullivan și Mark Selby sunt jucătorii cu cele mai mari șanse de a-și adjudeca cel mai important trofeu al sezonului în snookerul profesionist.

Neil Robertson – Cota 4,50 Unibet Pariuri Online

Australianul Neil Robertson este privit de mulți drept principalul favorit la World Snooker Championship 2022. ”The Thunder from Down Under” primește cota de 4,50 din partea Unibet Pariuri. Robertson a avut parte de un sezon bun, în care a reușit să câștige unul dintre trofeele „Triplei Coroane”, Mastersul. Au trecut 12 ani de la primul și unicul triumf al sportivului de la Antipozi la Crucible.

Judd Trump – Cota 5,50 Unibet Pariuri Online

Englezul Judd Trump a avut parte de o stagiune sub așteptări. Acesta a reușit să câștige totuși două trofee, dar a pierdut poziția de lider mondial, dar și statutul de principal favorit la Crucible, în opinia bookmakerilor. ”The Ace in the Pack” s-a impus la Crucible în 2019. Ronnie O'Sullivan a avut nevoie de trei sezoane pentru a câștiga al doilea Campionat Mondial, va fi și cazul lui Judd Trump?

Ronnie O’Sullivan – Cota 6,50 Unibet Pariuri Online

Ronnie O'Sullivan se află într-o formă bună și poate spera că îl va egala pe Stephen Hendry la numărul de trofee, în urma World Snooker Championship 2022. ”The Rocket” s-a impus la World Grand Prix după o victorie în finală contra lui Neil Robertson. Acesta a mai disputat o finală de European Masters și două semifinael la English Open, Scottish Open și Tour Championship.

Mark Selby – Cota 10,00 Unibet Pariuri Online

Mark Selby este campionul mondial en-titre. ”The Jester from Leicester” a avut parte însă de un sezon modest, în care a trecut și prin probleme cu depresia. Selby revine după mai multe săptămâni de absență din circuit și va fi de urmărit care este situația mentală a celui care posedă cel mai bun joc decisiv.

Pe lângă cei patru mari favoriți la World Snooker Championship, nu trebuie să uităm de nume precum John Higgins sau Mark Williams. Surprize ar putea apărea din partea unor jucători precum Kyren Wilson sau Luca Brecel. De luat în calcul sunt și reprezentanții noului val din China, Yan Bingtao și Zhao Xintong.

Cele mai interesante statistici înainte de World Snooker Championship 2022

Dintre cei 32 de calificați la Crucible, doar 12 sportivi sunt englezi. Vom avea parte de un singur duel 100% din Albion în prima rundă, Ronnie O’Sullivan vs Kyren Wilson. La start se mai află șase galezi, câte patru scoțieni și chinezi, doi thailandezi și câte un reprezentant din Australia, Belgia, Irlanda de Nord și Iran.

S-a reușit deja un break maxim de 147 de puncte în cadrul World Snooker Championship 2022. Graeme Dott a realizat un 147 în al treilea tur al calificărilor, contra lui Pang Junxu. A fost doar al doilea break maxim din cariera scoțianului și al cincilea din calificările Campionatului Mondial.

Fondul de premiere pentru World Snooker Championship 2022 este de 2.395.000 de lire sterline. Câștigătorul va pleca acasă cu un cec în valoare de jumătate de milion de lire sterline. Învinsul său din finală va încasa 200.000 de lire sterline, în vreme ce break-ul maxim este premiat cu 15.000 de lire sterline.

Prima ediție a Campionatului Mondial de Snooker a avut loc în 1927, în Birmingham. Joe Davis câștiga și nu avea să se mai oprească decât la 15 cupe în palmares. În 1977, turneul a ajuns pentru prima dată în Sheffield, la Teatrul Crucible. World Snooker Championship este a 46-a ediție consecutivă care se va disputa în acest loc.

Stephen Hendry este sportivul cu cele mai multe titluri (7) în era modernă. Ronnie O’Sullivan a fost de șase ori campion mondial, în vreme ce Mark Selby și John Higgins au câte patru triumfuri la Crucible.

World Snooker Championship 2022 – Cine transmite competiția?

Ca de obicei, cele mai importante competiții din snookerul profesionist pot fi urmărite pe Eurosport.

Ponturi pariuri World Snooker Championship 2022

 • Ronnie O'Sullivan câștigă World Snooker Championship 2022 – Cota 6,00 la Sportingbet Pariuri Online. Vom miza pe un succes al „Rachetei”, care este în căutarea celui de-al șaptelea trofeu la Crucible.
 • Judd Trump va disputa finala la Crucible – Cota 3,30 la Fortuna Pariuri Online. „Asul din pachet” nu a avut parte de un sezon prea bun, dar se poate mobiliza pentru o prestație bună la World Snooker Championship 2022. Trump a avut noroc la tragerea la sorți și nu îi va avea pe aceeași jumătate pe Ronnie O'Sullivan sau Neil Robertson.

Concluzii

Iubitorii snookerului așteaptă cu nerăbdare startul Campionatului Mondial pentru a vedea dacă Ronnie O'Sullivan poate câștiga un nou titlu la Crucible. „Racheta” va avea parte de adversari pe măsură, precum Neil Robertson, Judd Trump sau Mark Selby. Tu pe cine mizezi la World Snooker Championship 2022?

Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site, dar și în grupurile noastre de Telegram BETuri și Facebook. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!