interviu robert burcea

Interviu exclusiv cu Robert Burcea, românul de la Zimbru Chișinău

Ultimul update pe: august 25, 2022
4.9/5 - (28 votes)

La 23 de ani, Robert Burcea are șansa de a-și relansa cariera la Zimbru Chișinău. El este, din informațiile noastre, singurul jucător român din Superliga moldovenească. Cu junioratul făcut la Viitorul (acum Farul), dar și Schalke 04, Burcea vrea să lase în spate un trecut marcat de accidentări, iar un transfer la o echipă de tradiție din Republica Moldova l-ar putea ajuta. Iată ce ne-a declarat el, într-un interviu în exclusivitate.

Școala nemțească + academia lui Hagi

BETuri: Robert, spune-ne un pic despre cariera ta de până acum. Unde te-ai format, pe la ce echipe ai jucat și cum de ai ajuns să fii, din ce știm noi, singurul jucător român din Superliga de peste Prut?

Robert Burcea: Am început fotbalul la Metalul Constanța la vârsta de 8 ani. După doar un an s-a înființat Academia Hagi și m-am dus acolo pentru 4 ani . După aceasta am plecat la Schalke 04. După Schalke am fost la academia celor de la Rot Weiss Essen și FC Kray. Acopăr toată banda dreaptă, dar pot juca și la „închidere”. Țin să vă anunț că sunt româno – german chiar. S-a ivit această oportunitate de a semna cu Zimbru și am zis de ce nu? Și chiar nu știam ca sunt singurul român din Superligă!

BETuri: Cât de mult au contat accidentările în cariera ta? Știu că ai avut ceva probleme. Crezi c-ai fi fost mai sus acum?

Robert Burcea: Am avut câteva accidentări ce-i drept. Mulțumesc lui Dumnezeu că acum sunt foarte bine și sunt foarte fericit unde sunt acum. Cred că mai am încă multe de arătat în fotbal.

Din liga a treia de la noi în Superliga de peste Prut

BETuri: Cu ce planuri te-ai dus la Zimbru? Crezi că vă puteți bate la titlu cu Șerif Tiraspol, deja un nume important chiar și în Europa?

Robert Burcea: Noi jucam fiecare meci la victorie, ne focusăm de la meci la meci să câștigam. Sunt sigur că ne putem bate și cu Sheriff și cu oricare echipa din Superliga!

BETuri: Cu ce amintiri ai rămas de la experiențele tale în liga a treia de la noi (la Dăești și Horezu – n.r.). Cum crezi ca e nivelul? Mai ales comparând cu ce ai găsit tu în Germania, ca junior la Schalke, de pildă?

Robert Burcea: Este un nivel destul de bun, bazat foarte mult pe forță. Am acumulat ceva experiență de joc și de viață jucând la acel nivel, iar acum sunt pregătit pentru pasul următor. Cred că o comparație cu nivelul din Germania nu ar fi corectă în această situație, întrucât mai ales infrastructura este una total diferită.

Robert Burcea – soluția „nemțească” pentru banda dreaptă

BETuri: Și apropo de Schalke. Cum crezi că se va descurca fosta ta echipă înapoi în Bundesliga. Și dacă ți-ai dori să revii să joci măcar la nivel de Regionalliga în Germania (precum Andreas Ivan la Schalke II) sau mai sus, firește?

Robert Burcea: Schalke este o forța in Germania și nu numai. An de an își propun să joace în cupele europene. Anul trecut a fost doar o întâmplare că au retrogradat. Sunt foarte bine acum, îmi doresc să dau totul să ajut echipa pe cât mai mult posibil și după vom vedea. Știu că Andreas Ivan e foarte apreciat acolo unde e și poate drumurile ni se vor întâlni. Dar pentru moment toată concentrarea mea este pe Zimbru.

BETuri: De ce crezi că jucătorii formați de Hagi, cu mici excepții, nu s-au impus în campionatele tari, ce le lipsește? Te întrebăm asta pentru că și tu ai trecut prin curtea „Regelui”?

Robert Burcea: Este o întrebare care o văd constant că se pune în România. Este foarte simplă și cu un răspuns la fel de simplu. La Hagi jucătorii sunt crescuți într-un anumit fel, într-un anumit mediu. Când ies din acel circuit este extrem de greu să se acomodeze imediat la cerințele de afară. Iar în fotbalul modern nu prea există răbdare.

BETuri: Din ce ai văzut până acum, care crezi că este nivelul noii tale echipe? Pe unde s-ar clasa în Superliga României? Dar nivelul de joc din Republica Moldova cum ți se pare?

Robert Burcea: Suntem o echipa foarte puternică, cu jucători cu mare experiență. Sincer să vă spun, nu știu unde s-ar clasa în Superliga din România. Aici este un nivel ridicat, se aleargă foarte mult. N-am văzut o echipă până acum să nu alerge din minutul 1 până în minutul 90.

Robert Burcea și șocul începutului de sezon pentru Zimbru

BETuri: Ce ai simțit când colegul tău a avut acea accidentare groaznică? Cum a afectat grupul și pe tine personal accidentarea colegului tău olandez (fundașul Donny van Iperen a intrat în comă după o lovitură la cap)?

Robert Burcea: A fost un moment greu de explicat în cuvinte. A fost ceva groaznic. Am fost toți șocați, dar mulțumim lui Dumnezeu că Donny acum este pe drumul cel bun.

BETuri: Ți-ar surâde o aventură și în Superliga de la noi? Sau ai lua mai degrabă drumul…Orientului, ca mulți alți jucători din prima ligă moldovenească?

Robert Burcea: Sper doar să fiu sănătos și să pot ajuta echipa pe cât mai mult posibil. Cum am și spus-o, sunt foarte fericit că ma aflu aici. Am găsit un grup minunat cu oameni minunați. Legat de posibilitatea de a juca în prima ligă de la noi, de ce nu? Niciodată nu știi ce-ți rezervă viitorul.

BETuri: La final, un mesaj pentru susținătorii tăi

Robert Burcea: Îi aștept cu drag la Chișinău să ne susțină!

Nu uitați că aveți și alte materiale de top în secțiunea de știri sportive – vezi de pildă avancronicile noastre pentru US Open și Eurobasket. Dar și că dezbatem fotbalul mare și mic în podcastul BETuri Show.

Te invităm să arunci o privire și peste programul din grupele Conference League sau cel din Champions League.

Spor(t) în toate!