alina vuc
Dionisie Rotaru
12 iulie 2021

Alina Vuc, speran╚Ťe la o medalie, la Jocurile Olimpice de la Tokyo

5/5 - (1 vote)

La Tokyo, Alina Vuc va fi la a doua participare consecutiv─â de la Jocurile Olimpice. S-a aflat printre ÔÇ×tricoloriÔÇŁ ╚Öi ├«n 2016, la Tokyo, ├«ns─â atunci, la v├órsta de 23 de ani, era poate prea fraged─â pentru a ob╚Ťine o medalie. Speran╚Ťele ╚Öi presiunea e cu at├ót mai mare pe Alina Vuc, ╚Ťin├ónd cont c─â este considerat─â portdrapelul luptelor rom├óne╚Öti la Tokyo. Cu ea am ales s─â deschidem o serie de articole dedicate sportivilor care ne-ar putea aduce o medalie la JO 2020. Fii mereu informat pe BETuri.ro!

Alina Vuc, carier─â ╚Öi performan╚Ťe

Alina Vuc s-a n─âscut ├«n valea Domanului, la Re╚Öi╚Ťa, ├«n jude╚Ťul Cara╚Ö-Severin, ├«n data de 4 octombrie 1993. A ├«nceput luptele la v├órsta de 10 ani, la CSM din localitate, primii pa╚Öi ├«n via╚Ťa sportiv─â fiindu-i urm─âri╚Ťi de antrenorul Nicolae Constantin. Era ├«n clasa a III-a, iar p─ârin╚Ťii nu au fost de acord cu drumul pe care tocmai se instalase. ├Äns─â talentul Alinei i-a determinat s─â lase garda jos ╚Öi s-o sus╚Ťin─â. Pentru a atinge culmile performan╚Ťei s-a mutat ├«n Bucure╚Öti ╚Öi s-a legitimat la CSA Steaua, unde se afl─â ╚Öi ├«n prezent, coordonat─â fiind de Mihai Stroia, din 2012.

├Änainte de a merge la CSA Steaua, Alina Vuc deja se remarcase. ├Än 2010, lupt─âtoarea de la CSM Re╚Öi╚Ťa s-a clasat pe locul 3 la Campionatele Europene de cade╚Ťi de la Sarajevo ÔÇô Bosnia & Her╚Ťegovina. Performan╚Ť─â reu╚Öit─â chiar dac─â ├«n confruntarea de debut suferise o accidentare. Un an mai t├órziu a repetat performan╚Ťa, ├«ns─â de aceast─â dat─â la juniori, la Campionatul European g─âzduit de Zrenjanin, nu departe de grani╚Ťa cu Rom├ónia. 2011 a fost un an de gra╚Ťie pentru Alina Vuc, care avea s─â cucereasc─â o nou─â medalie de bronz la Campionatul Mondial de juniori, organizat de Bucure╚Öti. A fost numit─â lupt─âtoarea anului de forul rom├ón de specialitate.

A ajuns la CSA Steaua, iar ├«n 2013 a devenit vicecampioan─â mondial─â la juniori, ├«ntr-o competi╚Ťie care s-a desf─â╚Öurat ├«n capitala Bulgariei, la Sofia. ├Änaintea acestei performan╚Ťe ob╚Ťinuse bronzul la Europenele de juniori de la Skopje. Nici anul 2015 nu a trecut f─âr─â ca Alina Vuc s─â nu ob╚Ťin─â vreo performa╚Ť─â. A c├ó╚Ötigat medalia de argint la Campionatul European U23 de la Walbrzych, din Polonia.

Prima medalie din istoria luptelor feminine rom├óne╚Öti la un ÔÇ×mondialÔÇŁ de seniori

Venise timpul pentru Alina Vuc s─â fac─â pasul la seniori. ├Än 2016, a ob╚Ťinut argintul la campionatul European pentru seniori de la Riga, capitala Lituaniei. Gra╚Ťie clas─ârii tot pe locul secund la turneul preolimpic de la Zrenjanin,
Alina Vuc a ob╚Ťinut biletele pentru Jocurile Olimpice de var─â din 2016, desf─â╚Öurate ├«n Brazilia, la Rio de Janeiro. Avea doar 23 de ani la momentul particip─ârii la JO 2016, o v├órst─â mult prea fraged─â pentru lupte. S-a v─âzut ├«n meciul de debut cu indianca Vinesh Phogat, ├«n fa╚Ťa c─âreia a pierdut prin superioritate tehnic─â, scor 11-0.

ÔÇ×La alte sporturi, la 20 de ani renun╚Ťi, e╚Öti campioan─â olimpic─â sau ai adunat deja c├óteva medalii. La noi, la lupte, nu ai nicio ╚Öans─â la asemenea v├órst─â. E un sport pe care ├«l practici c├ót te ╚Ťine corpul. Dac─â e╚Öti s─ân─âtos po╚Ťi s─â faci p├ón─â la 35-37 de ani. O polonez─â a luat medalie la Olimpiad─â la 37 de ani, prima medalie din carier─â. A a╚Öteptat, a avut r─âbdare. Sper s─â nu trebuiasc─â s─â am r─âbdarea eiÔÇŁ,

a spus Alina Vuc, citat─â de gsp.ro.

├Än 2016, Alina Vuc a devenit campion─â na╚Ťional─â de tineret (U23), competi╚Ťie care s-a desf─â╚Öurat la Re╚Öi╚Ťa, ├«n ora╚Öul s─âu natal. ├Änainte de aceast─â performan╚Ť─â reu╚Öise s─â ob╚Ťin─â aurul la Campionatul Mondial Militar de la Skopje. Apoi, ├«n 2017, lupt─âtoarea c─âr─â╚Öeanc─â a c├ó╚Ötigat argintul la Campionatul Mondial de la Paris, prima medalie din istoria luptelor feminine rom├óne╚Öti la un ÔÇ×mondialÔÇŁ de seniori.

Alina Vuc, cet─â╚Ťean de onoare la 25 de ani

De aici au rezultat ╚Öi distinc╚Ťiile. Nu doar c─â a fost premiat─â de conducerea CSA Steaua Bucure╚Öti, dar la doar 25 de ani a fost desemnat─â Cet─â╚Ťean de Onoare al jude╚Ťului Cara╚Ö-Severin. ├Än 19 iulie 2019, Alina Vuc a primit ╚Öi titlul de Cet─â╚Ťean de Onoare al Re╚Öi╚Ťei.

A fost accidentat─â, iar ├«n 2019 nu a putut s─â concureze la Campionatul European de Lupte, desf─â╚Öurat la Bucure╚Öti. S-a operat, apoi a urmat o perioad─â de recuperare ╚Öi o revenire ├«n for╚Ť─â ÔÇô argint la categoria 50 de kilograme, la Campionatul Mondial din Kazakhstan, performan╚Ť─â gra╚Ťie c─âreia s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

Alina Vuc, surpriza delega╚Ťei Rom├óniei la Olimpad─â?

Alina Vuc are o ├«n─âl╚Ťime de 1,54 de metri ╚Öi 51 de kilograme. Gra╚Ťie performan╚Ťelor sale, ├«n noiembrie 2017 a fost inclus─â ├«n ÔÇ×Samurai 2020ÔÇŁ, programul de asisten╚Ť─â special─â a sportivilor cu poten╚Ťial de a ob╚Ťine medalii la cea de-a XXXII-a edi╚Ťie de var─â a Jocurilor Olimpice, cea de la Tokyo. Mai ales c─â a fost desemnat─â de Federa╚Ťia Interna╚Ťional─â de Lupte cea mai bun─â lupt─âtoare din lume ├«n 2020 la categoria olimpic─â 50 de kilograme. A dep─â╚Öit-o pe tripla medaliat─â olimpic─â Mariya Stadnik din Azerbaijan, sportiva ├«n fa╚Ťa c─âreia pierduse ├«n finala Campionatului Mondial din Nur-Sultan, Kazakhstan.

Alina Vuc a fost prima rom├ónc─â de la lupte care a ob╚Ťinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Iar lupt─âtoarea din Re╚Öi╚Ťa are ╚Öanse importante de a cuceri o medalie. La JO de la Tokyo aproape o sut─â de sportivi vor reprezenta Rom├ónia. Jocurile Olimpice de var─â vor ├«ncepe ├«n 23 iulie ╚Öi vor fi transmise ├«n Rom├ónia de Eurosport ╚Öi TVR. Nu uita c─â pe BETuri.ro vor urma ╚Öi alte astfel de portrete de posibili viitori campioni olimpici pentru Rom├ónia. Urm─âre╚Öte a╚Öadar sec╚Ťiunea de ╚Ötiri. Dar ascult─â ╚Öi podcastul BETuri Show, pentru c─â vom vorbi mult de Tokyo 2020 ╚Öi acolo!